Studia - Strona 12

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Re: Studia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 05 mar 2009, 0:22

łe tam nie ma takiej opcji :P Nie pasi mi skandynawia i nauka tamtejszych języków :P Perspektywy pracy jakie są po tym? Szukam czegoś, po czym nie musiałbym siedzieć na bezrobociu ;)

Mało kto się wypowiedział w temacie, a większość forumowiczów studiuje, bądź już jest po studiach. :P W takim razie co tam u was? na jakim kierunku jestescie i czy go polecacie? Albo czy jesteście zadowoleni po swoich studiach? Prowadzę research i chcę coś dopasować do siebie. :wink:

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 05 mar 2009, 0:31

guru pisze:Perspektywy pracy jakie są po tym? Szukam czegoś, po czym nie musiałbym siedzieć na bezrobociu ;)
Jesteś w dużym błędzie. W Skandynawii można zbić przeogromną kasę. Jest naprawdę wiele polskich firm, które oblegają tamtejszy rynek pracy i wychodzą na tym znakomicie. Sam w jednej przez krótki czas pracowałem, więc wiem o czym mówię. Poznałem także kilku Polaków mieszkających na stałe w Danii od wielu lat i bardzo sobie chwalą. Mówili, że różnica pomiędzy Polską a Danią jest kolosalna, co sam zdążyłem odczuć przez krótki czas przebywania tam. Chociaż ja akurat nie chciałbym tam mieszkać na stałe, ale to z pewnością kwestia przyzwyczajenia. Poza tym skandynawskie języki nie są u nas pospolite, czyli w roli tłumacza (o czym wspominałeś) nie miałbyś najmniejszego problemu zaistnieć na rynku pracy.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 05 mar 2009, 9:07

guru pisze:Kieruję się na lingwistykę ze względu na znajomość języka angielskiego. Chce to jakoś wykorzystać, dlatego w przyszłości mam zamiar być tłumaczem.
Tłumaczem to możesz być i po każdym innych kierunki niż lingwistyka. Jak chcesz się doszkolić w kierunku tłumacza (przysięgłego), to mozesz po jakimkolwiek kierunku ukończyć roczne studium podyplomowe i przygotować sie dobrze na egzamin państwowy. Na lingwistyke szkoda czasu, język możesz doszkalać w wolnym czasie. No chyba, że satysfakcjonowałaby Cię rola tzw. tłumacza zwykłego, do tego egzaminu panstwowego nie musisz zdawać :wink:

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 05 mar 2009, 13:06

guru pisze:Perspektywy pracy jakie są po tym? Szukam czegoś, po czym nie musiałbym siedzieć na bezrobociu
Pudło. Tak jak napisał Kama, perspektyw związanych z językami nordyckimi jest wiele. Przede wszystkim, obecnie w Polsce znajduje się mnóstwo filii firm skandynawskich, które na gwałt potrzebują ludzi znających ich języki. Poza tym, oglądałem ostatnio jakiś tam ranking z najbardziej potrzebnymi zawodami (wiadomo, można znaleźć multum takich rankingów) i naprawdę potrzeba teraz na rynku ludzi gwarzących po skandynawsku. Zresztą, ja już od samego początku liceum nastawiłem się właśnie na ten kierunek. Wiadomo, matura zweryfikuje wszystko, ale zajebiście się cieszę na możliwość poznania tych właśnie języków.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 05 mar 2009, 16:59

Tak tylko czy te firmy szukają tłumaczy? Wydaje mi się że raczej pracowników w konkretnym zawodzie (oczywiście poparte papierkiem z uczelni i 5-letnim doświadczeniem :] ) oraz ze znajomością języka. No chyba że guru chcesz być asystentką szefa :lol: Poza tym jestem tego samego zdania co Michał i wydaje mi się że idąc na studia w ogóle nie znając języka później trochę ciężko jest nauczyć się go na tyle aby być tłumaczem. Chociaż ja nigdy nie próbowałem. No a jak guru jesteś super zdolny to ponoć jeden z najtrudniejszych języków to islandzki więc możesz próbować :P
Są jeszcze różne kierunki studiów (nie tylko lingwistyczne) po angielsku więc może takie coś.

Może to Ci guru coś pomoże. Podpowiadają także którą płeć wybrać dla niezdecydowanych i inne takie duperele z najlepiej płatną pracą :P Choć wiadomo że firma firmie nie równa.
http://www.pracuj.pl/zarobki-wynagrodze ... gn=wtp#top
http://www.pracuj.pl/kariera-zarobki-wy ... mpaign=wtp

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 05 mar 2009, 17:20

Yukasz jakieś dziwne te co dałeś ;) Moim zdaniem po takim kierunku jak filologia szwedzka czy skandynawistyka jest duża szansa na zatrudnienie np. w firmie działającej na terenie Polski i innego skandynawskiego kraju, np. Ikea, Nokia czy inne. Chociaż pytanie w czym miałby dany absolwent pracować?;P jako tłumacz chyba jedynie. Najbardziej opłaca się teraz studiować kierunki techniczne, dlatego, że są później najbardziej dochodowe.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 05 mar 2009, 17:24

lisek_chz pisze:Yukasz jakieś dziwne te co dałeś
Ale co? Linki? Czemu?
lisek_chz pisze:Chociaż pytanie w czym miałby dany absolwent pracować?;P jako tłumacz chyba jedynie
Też mi się tak wydaje, tylko pytanie czy te firmy poszukują takich ludzi czy też osoby z językiem i (!) konkretnym zawodem.
kama ma znajomości więc pewnie więcej mógłby powiedzieć :wink:

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 05 mar 2009, 17:47

Chodzi mi o to, że wybór z tej listy jest dosyć ograniczony, więc nie odzwierciedla niczego :wink: Jeżeli jesteśmy w temacie studiów, to mnie to już niedługo czeka. Póki co zastanawiam się nad logistyką na WSL w Poznaniu, geologią, a ekonomią lub bankowością na UAM'ie. Wszędzie się ciężko dostać tym bardziej nie wiadomo jak to będzie z obowiązkową maturą z matematyki.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 05 mar 2009, 18:22

lisek_chz pisze:geologią
jest po tym w ogóle praca?

Kolega studiował geologię ale delikatnie mówić mu się nie podobało :P Kierunek a później wyuczony zawód dla pasjonatów imo tylko.
lisek_chz pisze:Wszędzie się ciężko dostać tym bardziej nie wiadomo jak to będzie z obowiązkową maturą z matematyki.
Raczej nie powinna byc ci obca jeśli idziesz na tamte kierunki :P
Ostatnio zmieniony 05 mar 2009, 18:33 przez Yukasz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 05 mar 2009, 18:33

Moge powiedziec jedno - kto moze niech idzie na politechnike, duzo lepsze perspektywy na przyszlosc.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 05 mar 2009, 18:37

Mam jeszcze rok do matury, więc będę myślał. Z matematyką problemów nie mam, a jeżeli chodzi o UAM to np. na ekonomię przyjmują z rozszerzoną geografią :lol:

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 05 mar 2009, 19:37

Ja od października uderzam na Politechnikę Gdańską:) Zaletą gdańskiej jest to, że tylko jeden przedmiot trzeba dodatkowo zdawać. Planuję studiować budownictwo- zdaje się jeden z najbardziej przyszłościowych kierunków. No chyba, że plany pokrzyżuje mi prezentacja...

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 05 mar 2009, 19:43

zobaczysz jakie ciśnienie, jest w gdańsku na budownictwo.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 93

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 05 mar 2009, 20:19

Wiem, że nie jest łatwo. Już dostać się jest ciężko, ale co dopiero utrzymać jak z 450 zostawiają sobie 150 studentów... Wszystko zależy od tego czy matma rozszerzona mi pyknie.

Awatar użytkownika
Grand
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Grand » 05 mar 2009, 20:28

Yukasz pisze:
lisek_chz pisze:geologią
jest po tym w ogóle praca?
oj zdziwiłbys sie, jak zostajesz geologiem to masz szerokie pole do popisu, z wyjatkiem wyjazdu na blisku wschód, z wiadomych powodów

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”