Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 15 sie 2011, 16:51
fieldy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 15 sie 2011, 16:52
Trudno się nie zgodzić z tym, że popyt na usługi tego zawodnika był niewielki z tą tylko różnicą, że przyczyna tego stanu nie leżała w wygórowanej cenie czy też braku lojalności lecz w tym, że wyżej wymieniony zawodnik chciał odejść tylko i wyłącznie do BARCELONY, o wielokrotnie powtarzał. Ponadto trudno się zgodzić z tym, że cena jaką oczekiwał Arsenal za tego zawodnika była zbyt wysoka, wszak mówimy tutaj o ekwiwalencie, czyli tym, co się londyńczykom słusznie należało, bo trudno oczekiwać niższej kwoty za zawodnika, który od dobrych paru lat należy do ścisłej czołówki na swojej pozycji nie mając jeszcze 25 lat. Nie wspominając o wartości marketingowej tego zawodnika, która jest niezmiernie wysoka. Poza tym kwestionowanie lojalności tego zawodnika również wydaje się argumentem nietrafionym, bowiem niewielu jest (ambitnych) zawodników, którzy w warunkach braku gratyfikacji (sukcesów) spędzają w jednym klubie 8 lat rozgrywając ponad 300 spotkań. Dam sobie rękę uciąć, że gdyby jakiś ośrodek przeprowadziłby badania przedmiotem, których byłaby lojalność zawodników to ten znalazłby się bardzo wysoko w stworzonej w ten sposób klasyfikacji.Problemem jest to, że tak naprawdę niewielu go chciało
Wątpliwe wydaje się, aby Milan starał się o któregoś z tych zawodników, a już na pewno owym staraniom - o ile miały faktycznie miejsce - nie towarzyszyło przekonanie o wysokim prawdopodobieństwie ich zrealizowania.a Milanowi odpadli Pastore, Ganso, Hamsik...
MarcinW
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 15 sie 2011, 16:54
mete pisze: No to tak. Gdyby nie kontuzje Pato, to On by teraz co najmniej dorównał umiejętnościami Ronaldo. Co do Fabregasa - dużo lepszy i tańszy jest Hamsik. RooneyTo jakaś pomyłka. Nawet nie Ibra, a Cassano zjada go na śniadanie
Więc nie mamy tej trójki ponieważ są niepotrzebni.
Dawno większych bzdur nie czytałem. Radzę napisać coś, później przeczytać a na końcu dopiero wysłać.
Slim91

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 15 sie 2011, 16:56
Nie wiem, czy zrozumiałeś prawidłowo zdanie - pisałem o kibicach. "Frakcja Cesca" nie była zbyt liczna, większość się nim zaczęła podniecać w momencie, gdy ciekawsze alternatywy poznikały. I żebym był dobrze zrozumiany - nie chodziło o to, że to słaby piłkarz, ale nawet najmłodsi fani Milanu z komentarzy na stronach wiedzieli, że jeśli on trafi, to tylko przez problemy Barcelony i za rok zacznie miauczeć, by tam wrócić. Pewnie moich wypowiedzi z ostatnich miesięcy, że Fabregasa w klubie nie chcę, teraz też nie pamiętasz.mhm, nie chcieli go w Milanie, szkoda ze tyle miesięcy zmarnowaliście na negocjacje w takim razie.
I dlatego o tym zainteresowaniu wypowiadał się Galliani.Wg mojej opinii, negocjacje były wymyysłami mediów.
I Van Bommela i Emanuelsona i Cassano. A tylko ten ostatni był obiektem plotek.Nie wiem jak się im udało rok temu przewidzieć Zlatana i Robinho
No wiesz, w porównaniu do zeszłego roku będą dość znaczne zmiany w Milanie - po pierwsze, zmienia się mentalność. Rok temu klub mówił o tym, że Liga Mistrzów jest na dalszym planie, a ważne są tylko rozgrywki krajowe. Plus rok temu na Tottenham nie mogliśmy zgłosić wszystkich wzmocnień zimowych poza Didaciem, więc zawodnicy przez pryzmat punktu pierwszego oszczędzali się w meczach z Anglikami. Teraz sytuacja jest zupełnie inna i Galliani widząc to, że w LM możemy już powalczyć na wiosnę (nie o tytuł, ale o ćwierćfinał czy półfinał na zasadach Schalke) już nie mówi o tym, że LM odpuszczamy jak kiedyś ligę, tylko wracamy do walki w Europie.IMHO należy się przygotować na Aquilaniego i Kakę i na porządne baty w LM.
Pudło. Zainteresowanie Hamsikiem było obiektem dwutygodniowej burzy medialnej we Włoszech, wypowiadali się o nim właściwie wszyscy zainteresowani - piłkarz, agent, Galliani, De Laurentiis... Zamparini sam przyznał, że ofertę z Milanu odrzucił, sytuacja Ganso jest bliźniacza. Zainteresowanie całą trójką było faktem.Wątpliwe wydaje się, aby Milan starał się o któregoś z tych zawodników, a już na pewno owym staraniom - o ile miały faktycznie miejsce - nie towarzyszyło przekonanie o wysokim prawdopodobieństwie jego zrealizowania.
Wilmore
Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 15 sie 2011, 17:05
Łysy na takie coś mówi "szansa" i jak tylko się dowiedziałem, że Nasriemu kończy się kontrakt i nie chce go podpisać to pomyślałem o nim i o Łysym. Bo wiadomo, że cena w takim wypadku mniejsza, ale Galliani na pewno nie da mu takiej tygodniówki jak City. Jedyna nadzieja jest w tym, że tak jak mówisz Wenger będzie optował za sprzedażą za granicę, a wtedy pozostaje Milan lub Inter, być może Bayern. Do Francji chyba Samir nie chciałby wracać. Nie wykluczam również, że Raiola to właśnie nad tym transferem może pracować.Nasri może nie chcieć opuszczać Anglii, z tym że Wenger może nie chcieć wzmacniać rywali. Jeśli wpłynie do klubu oferta np. z Milanu, to Wenger na pewno będzie wolał go sprzedać do Włoch niż do MC. Jesli się Nasri nie zgodzi (bo to chytre na kase przecież jest) to albo straci rok w Arsenalu, gdzie jest skłócony z kibicami i lekko miec nie będzie (poza tym Wenger może go zwyczajnie nie wystawiać do składu), albo odejdzie do City (choć to myślę, że jest ostateczność).
Jak pojawi się inna oferta to Wenger pewnie bedzie mocno naciskał by go sprzedać poza Anglię.
Jak dla mnie sytuacja w LM się nie zmienia poza tym, że przystępujemy do niej z rok starszą antykreatywną pomocą. W naszej sytuacji dwóch bardzo dobrych pomocników to jest absolutne minimum, ale w takim wypadku i tak jesteśmy daleko za Realem, United i Barcą a na tle innych silnych ekip rewelacyjnie nie wyglądamy.No wiesz, w porównaniu do zeszłego roku będą dość znaczne zmiany w Milanie - po pierwsze, zmienia się mentalność. Rok temu klub mówił o tym, że Liga Mistrzów jest na dalszym planie, a ważne są tylko rozgrywki krajowe. Plus rok temu na Tottenham nie mogliśmy zgłosić wszystkich wzmocnień zimowych poza Didaciem, więc zawodnicy przez pryzmat punktu pierwszego oszczędzali się w meczach z Anglikami. Teraz sytuacja jest zupełnie inna i Galliani widząc to, że w LM możemy już powalczyć na wiosnę (nie o tytuł, ale o ćwierćfinał czy półfinał na zasadach Schalke) już nie mówi o tym, że LM odpuszczamy jak kiedyś ligę, tylko wracamy do walki w Europie.
Ja jestem przeciwny Nasriemu. To wybitny piłkarz, ale on nie rozwiąże żadnych naszych problemów w pomocy. Natomiast o ile Montolivo jest obiecujący, o tyle z Aquilanim na półlewym pomocniku to my będziemy konkurencyjni z Interem bez Eto'o, a nie z Barceloną.
mete
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 15 sie 2011, 17:07
Nawet jeśli to polecam doczytać drugą część zdaniaPudło. Zainteresowanie Hamsikiem było obiektem dwutygodniowej burzy medialnej we Włoszech, wypowiadali się o nim właściwie wszyscy zainteresowani - piłkarz, agent, Galliani, De Laurentiis... Zamparini sam przyznał, że ofertę z Milanu odrzucił, sytuacja Ganso jest bliźniacza. Zainteresowanie całą trójką było faktem.
MarcinW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 15 sie 2011, 17:13
Wszystko fajnie, tyle że o Ganso mówi się w kategorii transferu pewnego w styczniu. I to by było na tyle w kwestii nieprawdopodobnego transferu. Chłopak kosztuje obecnie od 20 do 25 milionów euro. To by było na tyle w kwestii wyrwania za mniej niż 30 milionów euro. Spytasz się zaraz o dowody - w styczniu pewnie się o nich przekonasz.Choćby tego, że klubów włoskich nie stać na wielomilionowe transfery, a wyżej wymieni zawodnicy nie są (obecnie) do wyrwania za mniej niż 30 mln euro.
Zmieniła się bardzo znacznie - po pierwsze, rok temu Allegri o tej porze budował drużynę, teraz jest ona na innym poziomie. Ale po drugie, a to jest dużo ważniejsze, rok temu Galliani mówił, że najważniejsza jest liga, później puchar Włoch, a na końcu Liga Mistrzów. Teraz mówi, że Milan ma walczyć o trofeum w LM. Pomijając już szanse Milanu na to trofeum mamy przed sobą sezon, w którym będzie można naszych graczy rozliczać z tego, co osiągną. Rok temu celem było wyjście z grupy i zarobienie pieniędzy, teraz klub celuje w tytuł. Realnie pewnie w ćwierćfinał/półfinał, ale fakt pozostaje faktem - Milan wraca do walki w LM. A to już samo w sobie jest olbrzymią zmianą.Jak dla mnie sytuacja w LM się nie zmienia poza tym,
Wilmore
Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 15 sie 2011, 17:24
mete
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 15 sie 2011, 17:30
Mało prawdopodobne, aby w normalnych warunkach (np. formie podobnej do tej jaką ten zawodnik prezentuje obecnie, braku długotrwałych kontuzji, choć w tym przypadku nie można mówić o normalności, wszak Brazylijczyk jest zawodnikiem wyjątkowo kontuzjogennym) prezes Santosu - osoba znana w piłkarskim świecie z wysokich oczekiwań - puścił swojego zawodnika za mniej niż 30 mln euro. Ale poczekamy, zobaczymySpytasz się zaraz o dowody - w styczniu pewnie się o nich przekonasz.
Zapomniałeś dodać, że Hamsik jest zawodnikiem związanym z klubem wieloletnim kontraktem, co oznacza tyle, że jego słowa mają niewielką wartość, o ile oczywiście nie idą za tym konkretne czyny jak np. bojkotowanie treningów, niska motywacja itd. Zresztą ten zawodnik bardzo szybko zmienił zdanie mówiąc, że w Napoli jest bardzo szczęśliwy, zaś De Laurentis o ile mnie pamięć nie myli powiedział, że Słowaka nie sprzeda, więc jeśli wysłany mail z zapytaniem oraz odpowiedz na pytanie jakiegoś pismaka (zresztą, co może powiedzieć zawodnik występujący w przeciętnym klubie - z całym szacunkiem dla jego kibiców - w sytuacji medialnego zainteresowania drużyny mistrzowskiej, rzadko się zdarza, aby w takich okolicznościach uzewnętrzniania była odpowiedz w stylu "nigdzie nie ide, zaś Milan to gówniany klub") jest dla ciebie wskaznikiem wysokiego prawdopodobieństwa transferu to ...eśli słowa Hamsika o tym, że chce przejść do Milanu
A zatem powtórzę jeszcze raz, że działaniom ludzi odpowiedzialnych za transfery nie towarzyszyło przekonanie o wysokim prawdopodobieństwie transferu, zaś analizując owe działania pod kątem celowości bardzo prawdopodobna wydaje się chęć osiągnięcia wyżej opisanych skutków.Takie działania bardzo często środkiem do tego, aby namieszać w głowie kibicom, którzy słysząc słowa o wielkim zawodniku wpadają w sielankowy nastrój, czego korelatem jest między innymi większa chęć kupowania karnetów, zaś zawodników takich jak Ibra motywuje to do cięższej pracy, wszak chętniej się pracuje w sytuacji, gdy towarzyszy Tobie wiara w sukces, a ta wzrasta w sytuacji, gdy klub nabywa prawa do karty dobrego zawodnika.
MarcinW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 15 sie 2011, 17:35
Ale Galliani sam, ani ja podając tu jego słowa nie wspominamy o walce o zwycięstwo. Chodzi o walkę w LM taką, jak choćby za kadencji Leonardo. Niby wszyscy widzieli, że zespół to katastrofa, ale jednak padały hasła o walce w LM. Teraz jest to samo - wracamy do gry na poważnie w tych rozgrywkach, bo rok temu najwyraźniej Allegri szczerze powiedział zarządowi, że nie mamy w nich szans i skupimy się na innych celach. I tak się stało, odpuszczaliśmy Ligę Mistrzów na każdym gruncie - transferowym, piłkarskim - skupiając się na rozgrywkach krajowych, teraz jest na odwrót, wszyscy wyraźnie mówią o tym, że to Liga Mistrzów jest najważniejsza. Teraz taki dwumecz na stojąco jak z Tottenhamem już nie będzie miał miejsca, bo nawet jeśli piłkarsko będziemy od kogoś odstawać, a mamy duże szanse na wylosowanie na wiosnę jakiejś Barcelony, to podejmiemy walkę.Dopóki Milan się odpowiednio nie wzmocni, czyli dwóch pomocników i nie mam tu na myśli choćby Kaki to nie uwierzę, że wracamy do walki o LM.
Wilmore
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kniaź » 15 sie 2011, 23:39
Kniaź
Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 16 sie 2011, 2:41
Nie wiem czy dobrym interesem można nazwać "deal" w myśl którego pozbywamy się swojego najlepszego zawodnika przy niepokojąco wysokim prawdopodobieństwie nie zastępowania go kimś równie wartościowym (teoretycznie).Kurcze Inter robi dobry interes sprzedając do Andzi Machaczkały Eto za ok 40 mln euro
MarcinW
Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 16 sie 2011, 6:26
mete

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 16 sie 2011, 13:02
To mnie cholernie cieszy - sam myślałem o takim biznesie, ale uważałem go za niemożliwy, niemniej próby cieszą.Następnie powiedział, że chciał Thiago, ale Barcelona nie chciała go oddać.
Wilmore
Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 16 sie 2011, 13:10
mete
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio