Real Madryt (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1212

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Największy błąd Realu po 2000?

Zwolnienie Del Bosque
0
Brak głosów
Oddanie Robbena
5
33%
Oddanie Sneijdera
1
7%
Zatrudnienie Beniteza
1
7%
Zwolnienie Xabiego
6
40%
Zatrudnienie Mourinho
2
13%
Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 lip 2010, 16:33

(L)oczkerson - ale co ma pisać o Ramosie? To nie jest jakiś grajek z Getafe. Jego wszyscy znają
rozumiem, ze o znanych zawodnikach w tym temacie się nie gada :P
Ja Ramosa np. nie cenie. Napisałem dlaczego, ale przecież wielu uważa go za zawodnika wspaniałego. z pierwszej 3 na świecie, chciałem wiedzieć, czy też oceniasz go w samych superlatywach, czy może masz do czego się przyczepić. Np. do formy, bo dla mnie wspaniale to on tak nie gra jak kiedyś, popełnia proste błędy. No, ale może się mylę, bo La Liga oglądam okazyjnie bo obijanie cieniasów mnie najnormalniej w świecie nudzi.

Odnośnie wzrostu, to akurat na tej pozycji nie ma ona strategicznego znaczenia. Nie każdy zawodnik przy wolnych musi walczyć o główki. Boczni obrońcy zazwyczaj asekurują słupek gdy zespół się broni, albo mają za zadanie rozbijać potencjalne kontry gdy drużyna jest w ataku. To też cholernie ważne zadania. Zresztą taki Evra jest kurduplem a broni fantastycznie. Ile on punktów naratował Man Utd na początku zeszłego sezonu :roll:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2433
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 01 lip 2010, 16:48

No widzisz, już napisałem, że Roberto Carlos nie był wcale wybitny w defensywie. Jego gra ofensywna, siła, wytrzymałość to było coś fenomenalnego, ale w samej defensywie miał braki, a niski wzrost miał na to jakiś wpływ. To niby tylko dodatek, ale Lahm z tego co widziałem zazwyczaj w polu karnym z kimś przy stałych fragmentach stara się walczyć i dość zabawnie to wygląda. :wink:

Dlaczego niektórzy chcą Ramosa przestawiać na środek? Powodów jest kilka, ale sam możesz sobie odpowiedzieć przy odrobinie dobrej woli.

Dobrze wiedzieć, że mamy na forum speca od ligi ukraińskiej, który ogląda ją regularnie i widział Srnę więcej niż 3 razy (choć nie stwierdził tego wprost, ale jego ton na to wskazuje). Jak mnie będzie interesował jakiś zawodnik stamtąd to wiadomo kogo pytać.

Czy mam się do czego przyczepić u Ramosa? Pewnie! A u kogo bym nie miał. U każdego gracza Realu znajdzie się kilka mankamentów. :P Lubi sobie wejść "na raz" więc kartek nadal dostaje sporo (to jego największy mankament), ale co ciekawe wcale nie fauluje już przesadnie często i kiedyś robił to dużo częściej. Po prostu jest agresywny, ot co. W polu karnym jak z kimś walczy, to za często łapie "za szmaty" chociaż raczej bez konsekwencji, bo kto tego nie robi :P Ma za dużo niedokładnych dośrodkowań (i tak w ostatnim sezonie się w tym trochę poprawił) no i zdarza mu się nie grać do końca, jeśli jest całkowicie przekonany, że rywal był na spalonym, a sędzia chorągiewki nie podniesie. Hmmm na szybko tyle mankamentów. Generalnie jednak jego forma w poprzednim sezonie była zdecydowanie lepsza niż choćby dwa lata temu, więc nie narzekam. A jak grał na stoperze to zazwyczaj po prostu "gniótł system".

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 01 lip 2010, 17:15

To niby tylko dodatek, ale Lahm z tego co widziałem zazwyczaj w polu karnym z kimś przy stałych fragmentach stara się walczyć i dość zabawnie to wygląda. :wink:
To chyba coś źle widziałeś, bo Phillip stoi zawsze przy słupku.
Czasami walczy o główki, ale to tylko kiedy zamyka dośrodkowania. No i jeszcze kiedy nasza super defensywa z Demichelisem i Buytenem pokaże klasę i zrąbie ustawienie zostawiając Phillipa samego.
Nie mniej jednak i tak się mocno w tym elemencie poprawił, bo teraz wygrywa jeszcze trochę tych główek, już nie jest tak, że tylko przeszkadza przeciwnikowi. No i w defensywie też się poprawił na prawej stronie.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 01 lip 2010, 20:57

RealFan pisze:Tak dobry jak Maicon nie jest, ale kto jest? Nikt. Philipp "sięgam napastnikowi do klaty" Lahm jest fajny przede wszystkim ze względu na wszechstronność i grę do przodu, ale wybitnym obrońcą wcale nie jest. Bo do Maicona porównywać nie można nikogo. Jest po prostu najlepszy i moim zdaniem mógłby nawet dostać Złotą Piłkę i najlepszego piłkarza roku FIFA. Zasłużył sobie.
Ty napisz, że byłeś ujarany i z tym wzrostem tak wyszło. Myślę, że nic głupszego na tym forum nie napisałeś.
RealFan pisze:Zapierałbyś się w jego obronie rękami i nogami, a tak Jarzinho czasem sobie coś pobrzdęka i opinia w świat idzie.
Akurat ja lubię Ramosa, nie cenię jego umiejętności taktycznych, bo daje mi ku temu powody, ale myślę, że jego przyszłość to środek obrony. Tak samo może być już niedługo w reprezentacji. Nie żeby wygryzł kogoś z obecnego duetu, ale ja myślę, że dla Carlesa Euro2012 będzie ostatnią przygodą z kadrą. Choć wcale tak być nie musi. No chyba że Azpilicueta rozczaruje mnie tak jak Asier del Horno.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 01 lip 2010, 21:32

E tam ujarany to nie byłem ani dzisiaj, ani kiedykolwiek indziej. :P W sumie chyba wzrostu nie przedstawiłem jako coś dla bocznego obrońcy bardzo istotnego, aczkolwiek uważam, że jeśli boczny obrońca ma np. 1,80 zamiast np. 1,65 to jest to niewątpliwy dodatkowy atut. W sumie jestem trochę zaskoczony postem Akarina, bo dałbym sobie rękę uciąć, że nie raz i nie dwa widziałem Lahma, jak próbował walczyć we własnym polu karnym przy stałych fragmentach gry. Czyżbym kuźwa nie miał ręki? :(

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 01 lip 2010, 21:38

Ewentualnie przy wolnych z dalszej odległości Lahm stoi zwykle koło najniższego przeciwnika.
Przy rożnych ani razu nie walczy.
Przy wolnych z bliższej odległości Lahm zwykle jest wystawiany jako drugi broniący, pierwszy to zwykle ktoś wyższy, żeby mógł głową wybić zbyt niską wrzutkę.
Może w tych dwóch momentach widziałeś Phillipa walczącego o główki :wink:

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 15 lip 2010, 10:44

51 mln wydal narazie na wzmocnienia real

dzis kontrakt ma podpisac defensywny pomocnik khedira ,ktory przechodzi ze stutgartu za 10 mln
duzo pisalo sie w prasie,ze mourinho szuka silnego pomocnika z dobrym odbiorem,strzalem z dystansu i (w miare) potrafiacego cos zagrac z pilka przy nodze

na skrzydla przyszli tez:
-prawe- pedro leon z getafe (10 mln)
-lewe-di maria (25)

zmiennikiem kaki jako ofensywny pomocnik ma grac canales (6 mln)

slowem 4 wzmocnienia z czego 3 ofensywne

a gdzie wzmocnienie na lewa obrone ? znowu ma grac tam poprawny acz bezbarwny i niewiele potrafiacy w ataku arbeloa ?
czy moze kolejna szansa dla marcelo by w meczu sevilla wozil go navas ?

wczoraj pisalo sie ashleyu cole,ale 35 mln to real raczej nie da
dziwie sie,ze krolewscy nie walcza o luisa filipe ,ktorego za 15 mln prezes depor pusci z pocalowaniem reki

taiwo z marsylii czy monreal z osasuny tez wygladaja lepiej niz obecni obroncy realu,a i cena za nich nie przekroczy 10 mln

tylerdurden
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 88

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tylerdurden » 15 lip 2010, 11:11

Ani Pedro Leon ani Khedira nie sa oficjalnie potwierdzeni, ale to rzeczyscie moze stac sie nawet w ciągu kilku godzin.
Kasmirski to raczej nie profil lewego jakieago szuka Mou, bardziej do tego pasuje Taiwo, ale byl tylko jeden nius o zainteresowaniu tym zawodnikiem, na razie rzeczywiscie w sprawie lewego obroncy cisza, z wyjatkiem kretyzizmow z angielskich brukowcow.
Jezeli powyzsze transfery sie potwiedza, zostana tylko ewentulne tranfery obroncow i transfery z klubu, bo po przyjsciu Khediry jeden z DMow bedzie musial odejsc i bedzie to Diarra, jeden albo drugi.
Raul i Guti nie zaczeli przygotowan z zespolem, ten drugi ponoc jest juz dogodany z Besiktasem, Drenthe ma pojsc na wypozyczenie.
Rewolucji co bylo tylko dla niektorych oczywiste nie ma i nie bedzie, szkoda w transferach do klubu nie ma zadnego cracka, ale pewnie jest jeszcze jakas szansa na Maicona, jezeli nie on to Ramos zostanie na prawej, a klub bedzie szukal srodkowego obroncy.

Awatar użytkownika
sigane pepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sigane pepe » 15 lip 2010, 11:17

jordan20 pisze:dziwie sie,ze krolewscy nie walcza o luisa filipe ,ktorego za 15 mln prezes depor pusci z pocalowaniem reki
a ja sie nie dziwie, kto by chcial zawodnika ktory przez pol roku byl kontuzjowany i nie wiadomo czego mozna sie spodziewac po jego formie.
po drugie kiedys czytalem ze on nie pali sie do transferu do madrytu, wrecz wolalby zakonczyc kariere niz do nas przyjsc, zdecydodowanie woli barce - jego slowa.

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 15 lip 2010, 11:35

casillas (dudek)

ramos - pepe-albiol (garay)-arbeloa

xabi (gago)- khedira (lass,diarra)

ronaldo (pedro leon,granero) - kaka (canales,van der vaart) - di maria (marcelo)

higuian (benzema)
plus smieć piłkarski drenthe

tak to wyglada na dzis-ewidentnie brakuje lewego obroncy (jak nie dwoch-w przypadku gdy arbeloa bedzie traktowany jako zmiennik ramosa na prawej stronie),
rezerwowy srodkowy obronca tez jest wskazany

poza drenthe miejsca w skladzie miec raczej nie bedzie granero,ktos z diarrow

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 332

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 15 lip 2010, 11:55

Hm... Nie ogladam spotkan Stuttgartu, ale jedna rzecz mnie zastanawia i troche martwi, statystyki Khediry z wiki, mecze i bramki:

2006/07 VfB Stuttgart Niemcy Niemcy Bundesliga 22 4
2007/08 VfB Stuttgart Niemcy Niemcy Bundesliga 24 1
2008/09 VfB Stuttgart Niemcy Niemcy Bundesliga 27 7
2009/10 VfB Stuttgart Niemcy Niemcy Bundesliga 25 2

On nie mial pewnego miejsca w skladzie, czy po prostu kontuzje go co chwile dopadaja, tak ze nie jest w stanie rozegrac 30 meczy w sezonie? Orientuje sie ktos? Bo pilkarsko chlopak mi odpowiada, ale to moze byc lekki problem jesli nie zagra w 1/3 meczow w sezonie.

Nie podoba mi sie tez olanie gestym Lassa, ktory w formie naprawde miazdzyl. Ale w sumie standard na Real, masz slabszy okres - wypierd...

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 15 lip 2010, 12:34

Skąd w ogóle info, że Khedira przechodzi do Realu?
To wymysł hiszpańskiej prasy jak na razie.
Zarówno VFB i agent piłkarza zdementowali tą informację.
Poza tym za 10 mln na pewno nie pójdzie, bo VFB z tego co wiem to chce wiecej i najchętniej by poniżej 15 mln nie zeszło, ale Samiemu kończy się kontrakt po sezonie a dopiero po MŚ obie strony miały usiąść do rozmów.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 15 lip 2010, 13:04

cru pisze:Nie podoba mi sie tez olanie gestym Lassa, ktory w formie naprawde miazdzyl. Ale w sumie standard na Real, masz slabszy okres - wypierd...
Lass sam sobie nie ułatwia sytuacji. Obijanie się na treningach i odcinanie się od świata, że nikt z klubu nie wie, co się z nim dzieje przez dłuższy czas nie świadczą o nim najlepiej. Zawodnik z niego bardzo dobry, ale główka chyba nie taka, jak być powinna.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2010, 13:05 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sigane pepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sigane pepe » 15 lip 2010, 13:05

pedro leon juz potwierdzony, to bylo wiadome od kilku dni po slowach michela. prezes getafe probowal troche namieszac i bajerowac swoich kibicow obietnica ze go nie sprzeda ale wiadomo bylo ze oferty z madrytu taki pilkarz nie mogl odrzucic. sam chcial przejsc do nas.
co do khediry to wolalbym schweinstaingera, kilka lat starszy, bardziej doswiadczony ale drozszy. ja juz sam nie wiem czy sami czy bastian lepiej pasuje do taktyki jose, kolo xabiego potrzebny jest ktos do odbierania pilek a takim jest raczej khedira albo lass z pierwszego polrocza swojego pobytu u nas

Awatar użytkownika
brylancik
Oleguer Fan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brylancik » 15 lip 2010, 13:12

Fajny transferek gościa który w La Liga ma lepsze statystyki niż nasza argentyńska gwiazdeczka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”