Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 21 wrz 2010, 16:35
mistyk
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 21 wrz 2010, 16:59
Jarzinho
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 21 wrz 2010, 18:02
Uwielbiam ironicznego PepaGuardiola: Messi jest nie do zastąpienia
Pep Guardiola pojawił się na konferencji prasowej przed jutrzejszym meczem ze Sportingiem Gijón. Mimo iż jutro dojdzie do konfrontacji z asturyjskim klubem, głównym tematem spotkania z dziennikarzami była kontuzja Leo Messiego.
„Leo był w szatni bardzo zaniepokojony, bo nie wiedział co mu się dokładnie stało. Boisko opuszczał z płaczem. Kiedy dowiedział się, że nie ma złamania, humor mu się poprawił. Miał dużo szczęścia, bo zdjęcia mówią same za siebie(...). Dzięki jego sile fizycznej ten uraz nie jest tak groźny”.
„Messi jest praktycznie nie do zastąpienia, ale poradzimy sobie. Teraz musi skupić się na rehabilitacji. Chcemy, by dobrze wyleczył kontuzję. Nie wiem kiedy wróci, może za 2-3 tygodnie, a może wcześniej. Jak się będzie czuł dobrze, to poleci do Kazania i z reprezentacją Argentyny do Japonii”.
„Myślę, że Ujfalusi nie chciał zrobić krzywdy Messiemu. Piłkarz Atlético szybko wykonuje wejście nogą. Takie rzeczy mają miejsce w futbolu. Nie narzekam na kontuzję, ale chyba spoczywa na nas jakaś odpowiedzialność? W futbolu trzeba być agresywnym, ale nie można uciekać się do przemocy. (…) Myślę, że Ujfalusi źle się z tym czuje. Jego zagranie nie było intencjonalne. (…) Zawieszenie piłkarza na kilka meczów nie pomoże, bo, niestety, takie sytuacje zawsze miał miejsce w piłce nożnej i nadal tak będzie”.
„Wiem, że do naszej szatni zeszli Cerezo (prezydent Atlético) i Quique Sánchez Flores i jestem im wdzięczny za ten gest, ale o Ujfalusim nic mi nie wiadomo. Gdyby przyszedł, to by wszedł do szatni, wpuścilibyśmy go. Atlético jako klub przejęło się tą sytuacją, zatem zachowali się perfekcyjnie”.
„W naszej odpowiedzialności leży, by przypominać, że nie wszystkimi środkami można powstrzymywać rywala. Nie można mówić o powstrzymywaniu piłkarza zgodnie z przepisami albo na drodze kryminalnej”.
W odpowiedzi na krytykę wiadomego sektora madryckiej prasy, Guardiola z uśmiechem na twarzy i typową dla siebie ironią odpowiedział:
„Tak, jestem ironiczny, arogancki, lubię się wywyższać i sikam wodą kolońską”.
„W ostatnich latach powstrzymywaliśmy się od komentowania pracy arbitrów, a skoro oni (media madryckie, red.) nadal uważają, że wygrywamy dzięki sędziom... To jest przegrana wojna. Mamy jedynie wpływ na nas samych, możemy grać lepiej i wygrywać więcej. Wytrzymamy z tymi insynuacjami, że sędziowie nas faworyzują”.
Zapytany o sytuację Davida Villi, który w ostatnim meczu miał pecha, bo piłka po jego strzałach nie lądowała w siatce, zażartował:
„Tak, to prawda Villa jest tak zmartwiony, żyje pod taką presją, że nie może z tego powodu spać po nocach. Nie martwcie się, Villa strzelał gole w Sportingu, w Saragossie, w Valencii, będzie też strzelał w Barcelonie. Tutaj napastnicy zawsze strzelają”.
Iniesta najlepszym transferem
„Poprzedni sezon był bardzo trudny dla Andrésa. Teraz znów jest szczęśliwy. To wielki transfer tego sezonu”.
Powrót Abidala w tym tygodniu
„Dziadek Erica zmarł, pogrzeb odbędzie się dzisiaj lub jutro. Abidal wróci do nas w tym tygodniu”.
Mentor

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 21 wrz 2010, 18:07
MazurXIII
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 21 wrz 2010, 18:15
Mentor
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Davson » 21 wrz 2010, 18:31
Davson
Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 21 wrz 2010, 18:36
No tylko, że tak jak napisałeś jest różnica. Jeżeli sam z siebie źle staniesz i wykręcisz kostkę to naturalną reakcją jest oderwanie stopy od ziemi. I samemu zawsze się odrywa, czasem nawet zaliczysz glebę. Ale w tym wypadku, kiedy Messi jej oderwać nie mógł wygięcie było o wiele większe. Sam miałem z 5 lat temu bardzo podobną kontuzję i dwa tygodnie miałem stopę w gipsie. I to zdecydowanie różni się od zwykłego, krzywego postawienia nogi. Takiego wygięcia bez czyjejś pomocy nie osiągniesz.RealFan pisze:Nie raz miałem nogę wygiętą w podobny sposób. Chwilę poboli i przestaje. Messi doznał kontuzji przede wszystkim dlatego, bo noga Ujfalusiego uniemożliwiała mu wykonanie odruchu oderwania nogi od ziemi, a zamiast tego ją dociskała. Żeby nie szukać daleko w ostatnim meczu Khedira źle stanął bez pomocy rywala, wygięcie jego nogi wyglądała podobnie i po dłuższej chwili grał dalej. Wygięcie stawu skokowego w taki sposób jest naprawdę częste na boiskach.
BarcaQzYN

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzychu212 » 21 wrz 2010, 18:43
Dokładnie. Tutaj złożyło się parę czynników. Pierwszym jest sam ciężar Messiego przeniesiony na prawą nogę, a drugim jest impet z jakim tę nogę zaatakował Ujfalusi. Takich obciążeń w jednym momencie normalnie stawy nie doświadczają i musiał nastąpić tego jakiś efekt. Proste.BarcaQzYN pisze:Takiego wygięcia bez czyjejś pomocy nie osiągniesz.
krzychu212

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 21 wrz 2010, 19:26
MazurXIII
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fejkenq » 21 wrz 2010, 19:29
fejkenq
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 21 wrz 2010, 19:30
Mentor

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 21 wrz 2010, 20:43
To, że Ujfalusi chciał sfaulować jest rzeczą oczywistą. Celowy faul taktyczny, jakich wiele. On też miał tu troszkę pecha, bo sytuacja wyglądała groźnie, ale z całą pewnością Czech nie chciał nikomu zrobić krzywdy. Jego celem było wyłącznie przerwanie akcji i moim zdaniem nie zrobił tego w taki sposób, by nazywać go idiotą. Na to kwalifikują się trochę inne faule, np. podobne do tego wklejonego wyżej Alvesa albo wejście Grygery w Ronaldo z zeszłego roku, faul na Eduardo albo stawanie na leżącego przeciwnika. Tu natomiast nie jest winą Ujfalusiego, że biega od Messiego 5 razy wolniej i nie zdążył nawet swojej nogi włożyć przed jego nogę zamiast prosto w nią.Jarzinho pisze:Ja nigdy nie pochwalałem idiotycznych wejść. Nikt mi nie powie, że Czech miał szansę na wybicie piłki a co najważniejsze chciał to zrobić. Pamiętam kontuzję Eduardo czy wejście Alvesa, to były inne sytuacje, może tak źle wyglądające, ale inne.
Wejście wyglądało z całą pewnością nie tak jak ktoś tu pisze, ze takich wejść jest masa w meczu. nie ma takich wejść bo nie ma aż tylu idiotów na najwyższym poziomie. Jeśli ktoś robi takie coś na boisku to nie pozostaje mi nic innego jak życzyć mu podobnej sytuacji. Na murawie mimo wszystko trzeba szanować zdrowie innych.
Kluchman
Post Wyświetl pojedynczy post autor: gruchalbn » 21 wrz 2010, 20:58
No to teraz dałeśRealFan pisze:Jarzinho pisze: To, że Ujfalusi chciał sfaulować jest rzeczą oczywistą. Celowy faul taktyczny, jakich wiele. On też miał tu troszkę pecha, bo sytuacja wyglądała groźnie, ale z całą pewnością Czech nie chciał nikomu zrobić krzywdy. Jego celem było wyłącznie przerwanie akcji i moim zdaniem nie zrobił tego w taki sposób, by nazywać go idiotą. Na to kwalifikują się trochę inne faule, np. podobne do tego wklejonego wyżej Alvesa albo wejście Grygery w Ronaldo z zeszłego roku, faul na Eduardo albo stawanie na leżącego przeciwnika. Tu natomiast nie jest winą Ujfalusiego, że biega od Messiego 5 razy wolniej i nie zdążył nawet swojej nogi włożyć przed jego nogę zamiast prosto w nią.
gruchalbn

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 21 wrz 2010, 21:09
O to wlasnie chodziTo, że Ujfalusi chciał sfaulować jest rzeczą oczywistą. Celowy faul taktyczny, jakich wiele. On też miał tu troszkę pecha, bo sytuacja wyglądała groźnie, ale z całą pewnością Czech nie chciał nikomu zrobić krzywdy. Jego celem było wyłącznie przerwanie akcji i moim zdaniem nie zrobił tego w taki sposób, by nazywać go idiotą. Na to kwalifikują się trochę inne faule, np. podobne do tego wklejonego wyżej Alvesa albo wejście Grygery w Ronaldo z zeszłego roku, faul na Eduardo albo stawanie na leżącego przeciwnika. Tu natomiast nie jest winą Ujfalusiego, że biega od Messiego 5 razy wolniej i nie zdążył nawet swojej nogi włożyć przed jego nogę zamiast prosto w nią.
Dr.Football1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 21 wrz 2010, 21:36
Kluchman
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio