Złota Piłka - Strona 14

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto zasłużył na Złotą Piłkę?

Messi
10
21%
Ribery
22
47%
Ronaldo
15
32%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8641
Kontakt:

Re: Złota Piłka - France Football

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 02 gru 2008, 15:15

Tak, jak nie lubie tego placzka, tak tez mocno bylem pewien, ze wygra. To fenomenalny piłkarz. Viva Cristiano :P

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 02 gru 2008, 16:17

Kamil232 pisze:Xavi miał słabą pierwszą cześć roku i kapitalną drugą. Więc takie same kontrowersje podchodziły by pod niego. Torres to samo jesienią piach. Casillas jesienią też już nie błyszczy. Mesii? W pierwszej części roku co pokazał? Barca 3 miejsce odpadli w LM. Więc kto?
Kamil232 pisze:Wystarczy mi spojrzeć na wyniki Barcelony W półfinale LM też go nie dostrzegłem
Kamil232 pisze:Niesamowite Messi i Xavi grali genialne, stąd pewnie strata do Realu wyniosła tylko 18 pkt
Kamil232 pisze:Kilka widziałem min. Gran Derby To jest niezwykle ciekawe co mówisz Xavi kapitalnie grał, Messi kapitalnie grał. Ja się wciąż zastanawiam jak drużyna w której 2 piłkarzy (znajdujący się w piątce najlepszych na świecie) wymiata może skończyć na 3 miejscu z 18 pkt straty do lidera?
Kamil232 pisze:Jeżeli facet grał swoje był wyróżniającą się postacią w lidze, do tego miał obok Messiego który jak słyszę też wymiatał, a zespół zajmuje 3 miejsce i traci do Lidera 18 pkt to obaj panowie powinni wylądować na 50 miejscu tej listy
Nie wiem czy powinienem... ale skoro nie wiesz tego dzisiaj to do śmeirci juz tego sie nie dowiesz.
Ciekawe zaco dostał nagrode Owen Weah i kilku im podobnym, grali w druzynach, ktore praktycznie w tym momencie nic nie wygrywały, nie mieli tytułow. A jednak.

Jesli w półfniale LM czegos nie dostrzegłes to chyba chodzilo ci o Ronaldo. :cry:
Kamil232 pisze:Arsenal dom gol wyjazd gol+asystaLiverpool dom gol wyjazd zeroChelsea Dom nic wyjazd nic finał LM gol.
Pisze - 2 sezony - liga dostaje jakas rozpiske nie wiem co ona obrazuje i jeszcze lm.

Jesli ktoś nei oglada ligi hiszpanskiej, barcelony, to widzi statsy i jest happy... Ze tez Ronaldinho za swoje statsy 2 sezony temu nie dostał we władanie Ziemi. Przeciez strzelal mase bramek, asysty a jak, ale jednak. Messi i Xavi nei zawodzili w konczacym sie roku od poczatku do końca i dzieki głwonie ich osoba i Iniesty Barca zajeła 3 miejsce, pozniej Hszpanei wygrali Euro, Argentyna IO a teraz Barca skromnie dominuje.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 02 gru 2008, 17:00

wszystko ładnie i pięknie tylko mi się ciągle wydaje, że mówimy o roku 2008, a nie sezonie 07/08. Co to za argument, że zdobył króla strzelców, jak sporo z tych goli zdobył w poprzednim roku ?
To wygląda na jakieś rozpaczliwe szukanie argumentów na poparcie jakiejś dziwacznej tezy. To co zdobył Ronaldo (i United) w 2008 roku ściśle wiąże się z tym, co prezentował w pierwszej połowie sezonu 2007/2008 i zapominanie o tym jest przejawem skrajnej ignorancji.

Szkoda już marnować czas. To pewnie czarny dzień dla Ronaldo haters...

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 02 gru 2008, 17:04

Ciekawe zaco dostał nagrode Owen Weah i kilku im podobnym, grali w druzynach, ktore praktycznie w tym momencie nic nie wygrywały, nie mieli tytułow. A jednak.
Po pierwsze to należałoby by wrócić do tamtych lat i przeanalizować czy byli inny kandydaci. Weśmy rok 2001. Bayern zdobył LM żadnej wielkiej gwiazdy nie mieli. Najwalniej przyczynił się do tego Kahn, a tej nagrody to bramkarz chyba nigdy nie wygra. Więc wygrał Owen nic nie wygrywali? zdobyli 5 trofeów, więc co za herezje prawisz?
Jesli w półfniale LM czegos nie dostrzegłes to chyba chodzilo ci o Ronaldo.
Bardziej mi zapadło w pamięci jak "najlepszy" atak świata nie zdobył gola :lol: aha oczywiście mimo "przygniatającej" przewagi :lol:

To pewnie czarny dzień dla Ronaldo haters...
No co zrobisz no nie zasłużył, jakby zdobył jeszcze Euro, zdobywając w każdym spotkaniu po 2 gole a w finale 3...to by było, że na jesieni go nie było przez kontuzję więc wypada z gry :lol:

Warto dodać, że Ronaldo zdobył 446 pkt na 480 możliwych 8)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 02 gru 2008, 17:12

To pewnie czarny dzień dla Ronaldo haters...
Szczerze, to mi wisi że Ronaldo dostał tą nagrodę. Niech sobie ma.
Ty myślisz, że jak ktoś uważa, ze byli nie gorsi od niego, to już musi Ronaldo nienawidzić ? Wbrew temu co o sobie myśli Ronaldo, świat nie kręci się tylko wokół niego
red85 pisze:To co zdobył Ronaldo (i United) w 2008 roku ściśle wiąże się z tym, co prezentował w pierwszej połowie sezonu 2007/2008 i zapominanie o tym jest przejawem skrajnej ignorancji.
nikt nie zapomina, przecież ja nie mówię, że Ronaldo nie grał kapitalnie w tamtym sezonie, bo grał. Ale jak nagrodę ma dostać za rok 2008, to dlaczego pod uwagę mają być brane gole i asysty z roku 2007 ? Te gole powinny być brane pod uwagę przy plebiscycie za 2007 rok.

Od 3 stron powtarzam, że choć nie jestem przekonany czy Ronaldo powinien dostać nagrodę to doceniam jego grę, że grał świetnie i że zasługuje na wyróżnienie jeśli chodzi o sezon 07/08 etc, etc. a ty tu wyskakujesz z jakimś śmiesznym czarnym dniem dla Ronaldo haters :badziewie: czy "Ronaldo haters" podkreślają na każdym kroku, że doceniają jego formę np. z sezonu ubiegłego ?

Jak szkoda ci marnować twój cenny czas na dyskusje z innymi to po kiego tu siedzisz?

No co zrobisz no nie zasłużył, jakby zdobył jeszcze Euro, zdobywając w każdym spotkaniu po 2 gole a w finale 3...to by było, że na jesieni go nie było przez kontuzję więc wypada z gry
no co zrobisz, no nie zasłużył [Xavi] jakby jeszcze LM wygrał i La ligę strzelając w finale 2, albo 3 gole to by było, że miał słabą wiosnę, albo że mecze na jesień się nie liczą, bo to początek sezonu ...

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 02 gru 2008, 17:18

no co zrobisz, no nie zasłużył [Xavi] jakby jeszcze LM wygrał
Tyle by starczyło. To nie od Xaviego wymaga się ciągłego udowadniania, jak nie big foour bo jak nie strzeli to jest słaby, to z Roma jak nie z Roma to finał LM z Chelsea jak nie Chelsea to ME itd. :lol:

nie przypominam sobie abym pisał, że Ronaldo nie strzela z top4 i dlatego jest słaby // fieldy

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 02 gru 2008, 17:28

Zajebiście nie lubię płaczki, ale zasłużył na nagrodę. W CL i Premiership grał fenomenalnie, teraz pomimo kontuzji też wysoko w klasyfikacji strzelców. Dobry wybór. Więcej kontrowersji jest za to na dalszych miejscach, ale ja zawsze raczej miałem w dupie takie rankingi, bo rzadko kiedy oddawały rzeczywistość, i pewno tak pozostanie.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 02 gru 2008, 17:28

nikt nie zapomina, przecież ja nie mówię, że Ronaldo nie grał kapitalnie w tamtym sezonie, bo grał. Ale jak nagrodę ma dostać za rok 2008, to dlaczego pod uwagę mają być brane gole i asysty z roku 2007 ? Te gole powinny być brane pod uwagę przy plebiscycie za 2007 rok.
No jak do ściany. Jak mógł dostać nagrodę za rok 2008 w listopadzie(ponoć głosować można było do pierwszych dni właśnie listopada)? Czyli Twoim zdaniem rok ma 10 miesięcy, a te 2 kończące rok wpadają w otchłań zapomnienia i nigdy przez nikogo ocenione nie będą. To jakaś paranoja...

Chyba każdy się zgodzi, że gdyby miał być oceniany cały rok(od stycznia do grudnia), to głosowanie rozpoczynałoby się dopiero w okolicach stycznia następnego roku. Każdy wie, że tak nie jest, więc nie wiem o co się tutaj rozbiega. O nazwę tego wyróżnienia? Nie bądźmy dziećmi.
Wbrew temu co o sobie myśli Ronaldo, świat nie kręci się tylko wokół niego
Pozdrów Ronaldo jeśli masz z nim tak dobry kontakt. Ja niestety nie mam, a czytając wywiady i wrażenia kibiców, którzy go spotkali, miałem nieco inne zdanie na jego temat :(

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 02 gru 2008, 17:40

Statystyki Ronaldo musialy podzialac na wyobraznie. Dobrze ze dostal nagrode bo chociaz jest to wyroznienie indywidualne to posrednio takze honoruje sie klub w ktorym gra zdobywca zlotej pilki za to co z tym klubem w ostatnim sezonie osiagnal.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 02 gru 2008, 18:06

red85 pisze:No jak do ściany.
no niestety, jakbyś przeczytał wszystkie moje posty w tym temacie od dzisiaj rana to byś wiedział o czym piszę.

Powtórzę jeszcze raz, choć pewnie i tak napiszesz swoje, że nie warto polemizować.

Niezależenie od tego jak i kiedy głosowali, każdy z nas ma swój rozum i nie patrząc na wyniki plebiscytu można samemu spróbować obiektywnie [chociaż trochę] ocenić mijający rok. Nie patrz na to, że głosują do września, spróbuj sam wybrać gracza roku. Od stycznia do grudnia [czy dziś do końca listopada]. Czy wtedy będziesz brał pod uwagę bramki z 2007 roku ?
Oczywiście nie pisz o tym kogo byś wybrał, bo to jest jakby jasne.
red85 pisze:Czyli Twoim zdaniem rok ma 10 miesięcy, a te 2 kończące rok wpadają w otchłań zapomnienia i nigdy przez nikogo ocenione nie będą. To jakaś paranoja...
tak, moim zdaniem rok ma 10 miesięcy. Piszesz, że nie mamy być dziecinni, a jak nazwiesz to stwierdzenie ?
wyraźnie napisałem, ze gole z 2007 POWINNY być brane pod uwagę przy wybieraniu gracza 2007, a nie że tak jest teraz. Jakby było, to plebiscyt byłby mniej kontrowersyjny.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 02 gru 2008, 18:44

Grubo. Szkoda, że musiałem tyle czasu spędzić na uczelni bo wiedziałem, że będzie dyskusja. Teraz już w sumie nie za bardzo jest sens się powtarzać a trudno dodać coś nowego.

IMHO Xavi zasłużył na miejsce w pierwszej trójce, ale nie mam zamiaru rwać szat z powodu 'zaledwie' piątej lokaty dla Creusa. Zdaję sobie sprawę z tego, że Xavi nie jest piłkarzem stricte ofensywnym a samo to już znacznie utrudnia mu zdobycie wyróżnienia. Poza tym niektórzy mogliby nie przeżyć dwóch piłkarzy Barcelony w pierwszej trójce :P :wink:

Swoją drogą ciekaw jestem czy kiedyś zdarzyło się, aby w pierwszej trójce było dwóch piłkarzy z jednego klubu. Wie ktoś coś na ten temat? Jak widać w piątce już da radę :P

Kontynuując koncert życzeń chciałbym, aby nagrodę przyznawano za sezon a nie za rok. Obecnie teoretycznie przyznaje się ją za rok a w praktyce jest inaczej. Powinno się formalnie ustalić, że nagradzamy najlepszego piłkarza danego sezonu a nie rok.

Ciężka do rozstrzygnięcia jest też kwestia tytułów drużynowych. Na fioletowej stronce HalaDzieci wypisując swoje listy na których Leo nie ma nawet w pierwszej 10 bo przecież Barcelona nic nie wygrała. Spoko :lol: Z jednej strony Złota Piłka to wyróżnienie indywidualne a z drugiej wiadomo, że pomoc swojemu zespołowi w osiągnięciu sukcesu bardzo się liczy. Niekiedy ciężko tutaj (ocena danego piłkarza z uwzględnieniem wyników jego zespołu) zachować zdrowy rozsądek. Moim zdaniem sukcesy drużynowe zdecydowanie powinny działać na plus piłkarza, który brał w nich aktywny udział, ale z drugiej strony brak takich sukcesów nie powinien działać na minus jeżeli dany zawodnik grał naprawdę dobrze. Przecież reszta zespołu (w tym wypadku słaba gra tej reszty) nie może wpływać na indywidualną ocenę innego piłkarza.

PS: Jeszcze jedna myśl wpadła mi do głowy. Ktoś ma chyba niezły ubaw z tego, że kibice tak się emocjonują tymi wyborami roztrząsając, rozkładając na czynniki pierwsze i analizując wybory tych kilkudziesięciu osób (głosowała chyba niecała setka :> ) a najwyraźniej niektórzy głosujący robili sobie po prostu jaja albo głosowali byle jak tudzież na chybił-trafił bo nie wiem jak inaczej wyjaśnić punkty dla Drogby chociażby :lol: :P

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 02 gru 2008, 19:29

Swoją drogą ciekaw jestem czy kiedyś zdarzyło się, aby w pierwszej trójce było dwóch piłkarzy z jednego klubu
http://en.wikipedia.org/wiki/Ballon_d%27Or

np. 2004: Deco i Dinho

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 02 gru 2008, 19:52

Mentor [*]

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 02 gru 2008, 20:01

Ronaldo wygrał z największą ilością punktów w historii :beer: z tego co podaje Wiki.
Ale tez może w przeszłości było mniej głosujących stąd mniej punktów? wie ktoś może dokładniej?

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 02 gru 2008, 20:09

Wynika z tego, że tak. Dinho w 2005 miał 225 głosów. Taka ilość dawałby mu za rok 2008 3 miejsce z duża stratą do Messiego i Ronaldo. Jak popatrzymy na rok 1992 to Van Basten wygrywając zdobył tylko 98 głosów itd itp.

EDIT:
Since October 2007, 96 football journalists from around the world have decided the winner from a shortlist of 50 compiled by France Football; prior to this 52 European journalists chose a winner, who needed to play for a European club.[3] Each voter chooses five players from the list of nominees, and awards them between one and five points.
Czyli obecne zasady i ilość głosów można odnieść tylko do nagrody dla Kaki w tamtym roku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”