Polscy kibice - Strona 143

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kibic idealny:

gardło i serce dla klubu
103
61%
klient fetujący w krawacie jest mniej awanturujący się
17
10%
JP, JP na 100%
17
10%
kibice w Polsce będą dopiero jak wyrzuci się kiboli mówiących wyrazy na K, P, J, C, S
23
14%
ogląda mecz tyłem do murawy
10
6%
Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Re: Polscy kibice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 19 maja 2011, 13:28

Wytłumacz mi jednak dlaczego np. na takiej Ukrainie, gdzie kraj jest lata świetlne za nami a piłka na wyższym poziomie takie problemy nie istnieją?
A skąd ta teza, że nie istnieją? Wklejano już tutaj link jak kibice Dynama Kijów wyrzucili dosłownie z trybun stewardów na bieżnie.
We wklejanym przeze mnie linku można wyczytac
Prawie miesiąc później, 8 maja 2011 doszło we Lwowie do zorganizowania potężnej manifestacji tysięcy kibiców lwowskich Karpat i kijowskiego Dynamo. Demonstrowano wspólnie pod flagami z wizerunkami przywódców nacjonalistów: Bandery, Konowalca i Szuchewycza, a podczas przemarszu przez miasto kibice ubrani w ukraińskie koszule ludowe wznosili okrzyki „Sława narodowi, śmierć wrogom”, "Sława Ukrainie, bohaterom sława”. Manifestacja miała być pokazem siły przed 9 maja, kiedy to na Ukrainie z okazji rocznicy zakończenia II wojny światowej obchodzony jest Dzień Zwycięstwa. Jak nietrudno przewidzieć, 9 maja doszło we Lwowie do ulicznych bójek pomiędzy członkami prorosyjskich organizacji przybyłymi do miasta na obchody rocznicy, a działaczami z ugrupowań prawicowych, wśród których przeważali kibice piłkarscy. Niszczono czerwone sztandary i inne sowieckie symbole, zaatakowano autobus wiozący weteranów, a rosyjskiemu konsulowi zniszczono wieniec. Wiele osób zostało rannych, kilka zatrzymała milicja. Niezwłocznie swoje oburzenie wyraził Kreml, żądając surowego ukarania „tych, którzy dopuścili się bluźnierstwa”, a prezydent Ukrainy Janukowycz zlecił prokuratorowi generalnemu kraju sformowanie specgrupy i wszczęcie śledztwa w celu zbadania incydentów z 9 maja.
Pewnie ktoś jeszcze bardziej obeznany w świecie kibicowskim przywowłał by jeszcze pare przykładów zadym na Ukrainie, więc nie wiem skąd wziąłeś tą tezę, że na Ukrainie nie ma takiego problemu.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 19 maja 2011, 13:44

Morrow pisze:W takim razie wytłumacz mi jak ma się polityka do tego, że 3 gości "wygrawerowało" dzieciakowi żyletką inicjały klubu?
Chciałbym zadać Ci dwa pytania. Czy uważasz, że działania rządu są wymierzone właśnie w takich ludzi? Do tej pory zajmują się głównie zamykaniem stadionów, ściganiem haseł antyrządowych i karami dla ludzi za wulgaryzmy. Czy uważasz, że to ma coś wspólnego z przypadkiem ludzi, którzy tną żyletką twarz? Czy zamknięcie jakiegokolwiek stadionu wpłynie na eliminacje takich zachowań? Czy gdyby żadne stadiony nie były dostępne dla publiczności, czy gdyby kibicowanie, doping, oprawy zostały zdelegalizowanie w Polsce to czy przyczyniłoby się do eliminacji takich przestępstw? Czy uważasz, że ci sam ludzie, z którymi walczy rząd http://www.weszlo.com/news/6893 wychodzą później na ulicę i tną ludzi za pomocą maczet, noży, żyletek? Czy sądzisz, że to sprawa dla wojewody, czy rozwiąże się ten problem zakazując wyjazdów w całej polskiej lidze czy może to sprawa kryminalna, nie mająca bezpośrednio związku ze stadionem i gromadzącymi się tam kibicami? Wyszło trochę więcej pytań. Ale chciałbym, byś odpowiedział choć na kilka ;).
Moim zdaniem rząd odwalił kawał dobrej roboty. Wmówił opinii publicznej, że kneblowanie ust kibicom, stosowanie odpowiedzialności zbiorowej to walka z bandytami - kto uważa, że to nie ma związku, automatycznie popiera bandytów, ewentualnie sprowadza to wszystko do walki politycznej. Problem z jakim chce walczyć rząd leży gdzie indziej niż skierowane są jego działania. Uderzają one we wszystkich ludzi przychodzących na stadion, tymczasem wrzuca się do jednego worka osoby używające wulgaryzmów i naruszające nietykalność cielesną. Czy tak jest naprawdę? Będąc zwykłym obywatelem rzucającym mięsem lub krytykującym rząd też powinieneś zostać nazwany bandytą? Czy jakikolwiek użytkownik komunikacji miejskiej atakujący kierowcę sprawiłby, że zamknięto by część linii w mieście? działania są nieproporcjonalne i niezwiązane z tym, co chce się zwalczyć. Problem o którym piszesz nie jest obecny na stadionach - wystarczy się tam przejść, by to zobaczyć. Ten konkretny leży na ulicach i powinien być traktowany jako zwykłe przestępstwo, nie potrzebne są specustawy o kibicach tylko wystarczy skorzystać z istniejącego prawa, surowo karać a złapanie ludzi odpowiedzialnych (poszczególnych, nie społeczności) leży w gestii policji i reszty organów. Złapane osoby za zabójstwo człowieka w Krakowie nie odpowiadają za zabójstwo, lecz pobicie ze skutkiem śmiertelnym. Nieudolność państwa też jest winą kiboli? Czy osobę, która tnie żyletką lub kogoś zabiją można nazywać kibolem, tak samo, jak osoby podczas demonstracji przeciwko rządowi, które mówią by zbierać po sobie papierki? To o czym napisałeś, nie jest tym samym z czym rząd walczy i czym odwraca uwagę od swoich porażek, tak jak pisał emdzej. Ba, przykrywa i bagatelizuje, spycha w tło, w ten sposób również problem o którym napisałeś.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8646
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 maja 2011, 14:04

GIEKSA.PL: Zabraknie wsparcia ze strony fanów z Katowic. Brak kibiców gości na stadionach do końca sezonu – to dobra decyzja?

Kamil Cholerzyński: To jest skandal! Czysta kpina z ludzi. Dlaczego cały ruch kibicowski ma cierpieć z powodu kilku osób?! To jest niezrozumiałe. To tak, jakby za spowodowanie wypadku śmiertelnego przez kierowcę x, odebrano prawo jazdy wszystkim innym kierowcom. Myślę, że pewne osoby pogubiły się w tym wszystkim, nie ma żadnego konkretnego planu na poprawę tego stanu rzeczy. Ja liczę na to, iż może to wszystko jakoś się uda jeszcze „wyprostować”. Pewne osoby pójdą po rozum do głowy i za niedługo będziemy mogli liczyć na wsparcie ze strony naszych kibiców również na stadionach rywali.
http://www.gieksa.pl/index.php?mode=n&idNews=5687706

:brawo:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 19 maja 2011, 15:01

Morrow to co mysle ladnie ujal esbek :p
NIe usprawiedliwiam tego wybryku, bo to co się stało jest karygodne. Nie mniej jednak forma tych newsów, a na pewno wieczornych wiadomości będzie zrobiona ze wskazaniem na kiboli, a nie na patologię, o której Kamil dobrze napisał, i o której Ty wspomniałeś.
jak czesciej bys wpadal do tego tematu to bys wiedzial ze takie zachowania pietnuje.

Awatar użytkownika
pepe00
Grafomania zaawansowana
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pepe00 » 19 maja 2011, 17:17

niech akcja zamykania stadionów będzie początkiem zmian !

niech kluby domagają się od policji egzekwowania zakazów stadionowych, reagowania na bieżąco na wandalizm itd.

niech kibice wywieszą transparenty " stadionowym bandytom mówimy stanowcze NIE"

świadomość "bezkarności" na stadiononie, w grupie, to woda na młyn dla takich gówniarzy jak ci z żyletkami :(

problem jest na tyle duży i trudny że nie ma prostych i jedynie słusznych rozwiązań. kluby są temu w sporej części winne, bo to one są gospodarzami i świadkami burd, awantur i wandalizmu. skoro potrafią się tylko temu przyglądać, to cóż, nie nadają się na gospodarza, i niech to będzie dla nich kubeł zimnej wody, bo czas działać!

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 maja 2011, 17:20

pepe00 pisze:niech kluby domagają się od policji egzekwowania zakazów stadionowych, reagowania na bieżąco na wandalizm itd.
Już niedługo kluby będą się domagały od polskich władz rekompensaty za bzdurne decyzje o zamykaniu stadionów.

Awatar użytkownika
pepe00
Grafomania zaawansowana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pepe00 » 19 maja 2011, 17:32

cloner pisze:
pepe00 pisze:niech kluby domagają się od policji egzekwowania zakazów stadionowych, reagowania na bieżąco na wandalizm itd.
Już niedługo kluby będą się domagały od polskich władz rekompensaty za bzdurne decyzje o zamykaniu stadionów.

może i będą, ale to one w dużej mierze są winne patologii, tak jak i pzpn, i nieudolność policji. może to i dobrze że rząd walnął w stół i powiedział stop, musimy to przeciąć. nie wiem, szukam jakichś pozytywów w tej decyzji bo takie z pewnością są.
jak prezydent warszawy miała bitwe z tymi handlarzami spod pałacu to też były wielkie ohy i ahy że goni uczciwych ludzi z miejsc pracy. a ona miała jaja i zrobiła tam porządek. gdzie drwa rąbią tam wióry lecą, więc prawdziwi kibice, może zamiast walić fochy za te parę kolejek i iść na wojnę z rządem, powinniście spojrzeć bardziej krytycznie na swoje środowisko i zacząć je leczyć. choćby i transparentami typu " stop stadionowym bandytom" fajnie by to wyglądąło :mrgreen:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 maja 2011, 17:37

pepe00 pisze:powinniście spojrzeć bardziej krytycznie na swoje środowisko i zacząć je leczyć. choćby i transparentami typu " stop stadionowym bandytom" fajnie by to wyglądąło :mrgreen:
Ale to Tobie Ci "bandyci stadionowi" nie odpowiadają, więc to Ty zrób transparent.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 19 maja 2011, 19:29

Apeluje do wszystkich rozsądnych użytkowników pilka.pl - Pepe to niereformowalny człowiek na którego zaczepki nie odpowiadajmy, bo ataki na jego osobę wyjątkowo go nakręcają. Traktujmy go jak powietrze.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1523
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 19 maja 2011, 19:35

pepe00 pisze:
SobolPL pisze:"Kibice net po ch.. mi jechać na wyjazd na forum napisze co w radiu usłyszę w kafejce nie dadzą mi w ryja" tyle dla Ciebie pepe i twoich bzdur

a jeździjta se na te wyjazdy i po ryjach sie tłuczta ile chceta, tylko najlepiej gdzieś w lesie bo inaczej sie bedom czepiały was tuski inne :boruta:
Poćwicz ortografie, bo pani w szkole się będzie czepiała.

"Krytyka polityki rządu w stosunku do kibiców" - pod takim hasłem mają w sobotę przed stadionem Cracovii demonstrować kibice... Widzewa Łódź. W samym meczu nie będą mogli brać udziału, bo decyzją PZPN, wszystkie mecze do końca sezonu, na wszystkich szczeblach rozgrywek, będą odbywać się bez udziału kibiców przyjezdnych.

"Zgromadzenie ma się odbyć w godzinach 16:30 - 19:00. Zostało zgłoszone przez obywatelkę Łodzi. Ma się odbyć przy ulicy Kałuży; przewidywana liczba uczestników to tysiąc osób. Zgłoszenie odbyło się zgodnie z przepisami, nie możemy więc nie dopuścić do tego zgromadzenia. Konstytucja pozwala obywatelom protestować przeciwko polityce rządu" - powiedział Adam Młot, dyrektor wydziału ds. bezpieczeństwa Urzędu Miasta Krakowa.

Sobotniej demonstracji sprzeciwia się krakowski klub. Wystosował on list otwarty do prezydenta miasta, wojewody małopolskiego oraz komendantów policji zarówno wojewódzkiego, jak i Krakowa. "Pragniemy wyrazić kategoryczny sprzeciw przeciwko wyrażeniu zgody na organizowanie zgromadzenia publicznego kibiców z Łodzi w tym samym miejscu i czasie, w którym odbywać się będzie mecz piłki nożnej Cracovii z Widzewem" - napisano w liście.

Władze klubu uważają, że zgromadzenie takie "może zagrażać zdrowiu ludzi i mieniu w znacznych rozmiarach". Nie chcą też dopuścić do tego, aby impreza masowa, której organizatorem jest klub, była wykorzystana do prowadzenia "działalności o charakterze propagandowym lub politycznym".

W Widzewie podkreślają, że nie mają żadnych informacji o wyjeździe swoich kibiców do Krakowa. Zdecydowanie odcinają się też od wszelkich prób łączenia klubu z manifestacją pod stadionem Cracovii. Rzecznik prasowy klubu Michał Kulesza informację o planach protestu pod stadionem Cracovii otrzymał od PAP. Był zdziwiony tymi doniesieniami. Zaznaczył, że klub nie ma nic wspólnego z ewentualnym wyjazdem kibiców do Krakowa i nie zna osób, które mogłyby organizować protest.

"Nie ma zorganizowanego wyjazdu kibiców, bo zgodnie z uchwałą PZPN do końca sezonu mecze mają się odbywać bez udziału sympatyków gości. Stosujemy się do tego zarządzenia, więc nie zamawialiśmy biletów na mecz z Cracovią. Nie mamy też żadnych informacji o tym, by nasi kibice wybierali się jednak pod Wawel i mieli tam organizować jakiś protest" - powiedział Kulesza.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 19 maja 2011, 22:19

http://www.facebook.com/pages/OZSKpl/173186479406597

Świeżo stworzony profil OZSK na Facebooku. Dołączajcie :!:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 19 maja 2011, 23:03

onet pisze:Nie popisali się za to kibice, którzy tuż przed końcem meczu jęli obrażać zwalczający chuligaństwo na trybunach rząd i premiera. Niestety Lech znów musi się wstydzić za małą grupę prowodyrów tego typu zachowań i przyśpiewek.
Produkcja nowych pepów w toku.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 20 maja 2011, 1:22

Trochę naskrobaliście.
piwus pisze:Czy uważasz, że działania rządu są wymierzone właśnie w takich ludzi?

Czy uważasz, że to ma coś wspólnego z przypadkiem ludzi, którzy tną żyletką twarz?

Czy zamknięcie jakiegokolwiek stadionu wpłynie na eliminacje takich zachowań?

Czy gdyby żadne stadiony nie były dostępne dla publiczności, czy gdyby kibicowanie, doping, oprawy zostały zdelegalizowanie w Polsce to czy przyczyniłoby się do eliminacji takich przestępstw?
Nie, uważam, że działania rządu są tylko mydleniem oczu i stwarzaniem pozorów jeśli chodzi o walkę z bandytyzmem na stadionach i poza nimi. Zamykają stadiony, jest o tym głośno, przeciętny obywatel myśli, że dobrze, że coś się dzieje, najbardziej cierpią na tym niewinni kibice a rząd myśli, że w tym wypadku odpowiedzialność zbiorowa załatwi sprawę. Nie załatwi.
Czy sądzisz, że to sprawa dla wojewody, czy rozwiąże się ten problem zakazując wyjazdów w całej polskiej lidze czy może to sprawa kryminalna, nie mająca bezpośrednio związku ze stadionem i gromadzącymi się tam kibicami?
Zakazanie wyjazdów nic tu nie zmieni, szczególnie w całej lidze. Ale sprawa kryminalna plus EGZEKWOWANY, dożywotni zakaz stadionowy tacy kretyni powinni dostać na wejściu.

Do reszty już odniosę się ogólnikowo.
Trochę się mijamy. Bo wszyscy tu piszecie o krucjacie rządu, policjantach, itp. a mi chodzi o coś innego. Rząd stwarza pozory walki i nawet to robi nieudolnie, widzimy to wszyscy. Zamykanie stadionow i karanie za antyrządowe hasła jest śmieszne i nic nie wniesie ani nie rozwiąże problemu. Za rok albo pół znowu będziemy mieli gdzieś powtórkę i znowu temat wróci. Zgadzam się, że problem leży gdzie indziej i walka toczy się nie tam gdzie trzeba.

Tyle, że ja nie chciałem rozmawiać o rządzie, policji i walce z bandytyzmem tylko o samych kibicach bo to tu zaczyna się problem. Ja wiem, że to się nierozerwalnie łączy ale najpierw chciałem zacząć od przyczyn. Każdy skutek ma przyczynę a tu przyczyną są zachowania pewnej grupy ludzi. Większość tu pisze o głupich pomysłach rządu, nieudolności policji,nieprzychylnych mediach, to wszystko prawda. Tyle, że to z czym mamy do czynienia na stadionach i jak dzisiejszy news pokazał poza nimi często nie jest normalne i nie ma żadnego związku z kibicowaniem. I nie mówimy tu o marginesie bo te sytuacje co jakiś czas się powtarzają. Ręce mi opadają jak spotykam znajomego, który uczestniczył w zadymie na Litwie i ten z dumą mi mówi, że oczy go napierdalają ale było warto a kilku innych mu tego zazdrości. To nie jest normalne. Nie jest normalne, że część ludzi idzie na mecz z zamiarem niszczenia czegoś co kosztowało sporo pieniędzy i napierdalania się. Nie jest w końcu normalne, że 9 latek wracający ze szkoły w koszulce Resovii dostaje za to w łeb butelką i potem trzeba go szyć w szpitalu. W końcu nie jest normalne to, że dziś 3 kretynów okaleczyło dzieciaka w ramach jakiejś chorej zemsty a podejrzewam, że znajdą się inni kibice tej drużyny, którzy temu przyklasną i nie będą widzieli w tym nic chorego.

Tak, wiem w jakim kraju żyjemy i wiem, że to rząd i prawo sa odpowiedzialne za to żeby rygorystycznie karać za takie patologie i się z tego nalezycie nie wywiązują. Ale kara jest następstwem jakiegoś zachowania a to, że ktoś zachowuje się jak bandyta nie jest dla mnie usprawiedliwione tym, że wychowywał się w biedzie, ciężkich warunkach i tym, że nie jest odpowiednio karany. Patologia zaczyna się w domu, Kamil ładnie opisał patogenezę ale kibicowanie dla niektórych staje się powoli pretekstem i usprawiedliwieniem dla niepojętej dla mnie agresji. Jasne, że większość kibiców jest normalna i dopinguje swoje drużyny ale grupa ludzi, którzy mają spaczone pojmowanie miłości do klubu wcale nie jest tak mała jak niektórzy chcieliby ją widzieć.

Z Kamilem zaczęliśmy temat o Ukrainie. Skąd wiem, że tam jest lepiej? Ano stąd, że blisko 20 lat życia spędziłem mieszkając przy samej granicy z Ukrainą, którą znam naprawdę dobrze i byłem na niejednym meczu Karpat. Ultrasi ze Lwowa to nacjonaliści i nie kryją się ze swoimi poglądami ale jakoś nie ma tam takich afer i problemów jak u nas. Nie na taką skalę. Jasne, nie jest to przedszkole, zdarzy się od święta, że ktoś rzuci butelką ale jednak do tego co dzieje się u nas nie ma porównania.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 20 maja 2011, 2:20

To dlaczego dyskutujemy o dwóch różnych rzeczach, to tylko i wyłącznie wina tego, że mylisz pojęcia. Piszesz w dalszym ciągu, że mamy z tym do czynienia na stadionach. Więc my piszemy o tym co się dzieje na stadionach, a nie o tym co masz na myśli :). To o czym chciałeś dyskutować nie ma miejsca na stadionach, tam jest miejsce przeklinanie, wyzwiska, transparenty prezentujące niewygodne poglądy, w najgorszych wypadkach wpadanie na murawę po zdobycia trofeum - podobnie jak to ma miejsce w Anglii. GW nazywało zjawisko niepodporządkowania się poprawności politycznej kibolstwem, z czasem dorzucając do tego regularnych przestępców. Pojęcie stało się tak pojemne, że teraz osoba mówiąca o Tusku per matoł zrównała się z handlarzem narkotyków i zabójcą. Ja widzę tu pewien dysonans. Skończyło się na tym, że poluje się na kiboli w znaczeniu początkowym, udając, ze łapie się przestępców. Jestem przeciwko mieszaniu pojęć, bo dzięki temu kibolem mogłaby się stać się nawet osoba pod prowadząca pod wpływem, pod warunkiem, że kibicuje któremukolwiek klubowi piłkarskiemu. Przecież kibolami według gazet są przedstawiciele stowarzyszeń kibiców, gdzie znajdują się osoby powyżej 40 lat, które pokrywają straty finansowe na wyjazdach, osoby 20-30-letnie prowadzące akcje charytatywne. Tyle tytułem wstępu.
To tworzenie potworków językowych, quasi obraźliwych określeń, by jasno określić wroga i zmieszać go z błotem, jest stosunkowo nowe. Ale od zawsze myli się zjawisko przestępstw na tle kibicowskim z stadionem. One nie mają miejsca na trybunach - tam jest bezpiecznie. Zagrożenie zaczyna się dopiero na ulicy. Nie da się takich ludzi wyłapać na stadionie, tak samo jak nie da ich się wyłapać, gdyby szli do kościoła. I nie mają związku z kibicowaniem w rozumieniu stadionowym. To jest zupełnie inna grupa, na która klub nie ma wpływu, których klub nie wychowuje - robią to koledzy, osiedla, życie. Chodzenie na mecze, oglądanie piłkarzy to jest ułamek takiego życia, osobne hobby. Zresztą nie wszystkich to interesuje.
Gdyby nie istniały kluby piłkarskie, znalazłyby się inne powody do skanalizowanie agresji. Piszesz, że 3 gości pocięło dzieciaka, a prawdopodobnie pocięli go inni 15-latkowie z innego klubu. To, o czym czytamy w gazetach, nie zawsze jest na tle klubowym, dużo jest na tle osobistym typu dziewczyna, czy z powodu interesów. O ofiarach rozbojów czy pobić nie mówi się tak efektownie, gdy sprawcami nie są kibole/chuligani/pseudokibice/pseudokibole.
Poza tym guzik się na tym znam, ale wiem, że nie ma to nic wspólnego z przeciętnym kibicem. I właśnie dlatego nie powinno być rozpatrywane pod kątem kibicowskim, ale jako zwykłe przestępstwa. Chodziłeś na stadion na Ukrainie, przejdź się na Lecha, Legię, Wisłę i zobacz czy dzieją się straszniejsze rzeczy niż rzucanie butelką. To na zewnątrz jest inny świat i wyglądałby podobnie, gdyby nie nie było w Polsce klubów. Co takie osoby, o których piszesz, obchodzi, czy dostaną zakaz stadionowy?

Liso
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Liso » 20 maja 2011, 7:16

Co do tego mojego "znajomego" - nie ma szczęścia. Nie musi stawiać się na policję (tzn. wg przepisów musi ale tego nikt nie sprawdza i nie kontroluje). Chodzi na mecze regularnie, ma wykupiony karnet i go okazuje wraz z dowodem. Dziwne? Dla mnie nie ale być może ja stanowie wyjątek :) Koleś się z tym nie kryje, chodzi na mecze i znajduje się na trybunach w pierszych rzedach prowadząc doping ;-)

Wg. mnie przepisy są martwe i nie są powszechnie stosowne (w kilku przypadkach jest pewnie odwrotnie). Później dochozdi do sytuacji, iż dostajemy po tyłku za wybryki takich inteligentów.

Fakt faktem racja - ci co chcą się bić i ślepo bronić jakiś durnych ideałów i tak zawsze się znajdą. Szkoda, że z problemami dla klubu i innych KIBICÓW.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”