Siatkówka - Strona 156

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Re: Siatkówka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 07 lip 2011, 18:57

Argentyna w zasadzie osmieszyla Bułgarów, wiec i to wczorajsze zwyciestwo nad Włochami trzeba postrzegac w innych kategoriach. My mamy prosta pilke: wygrywamy za 3 punkty jestesmy w polfinale, wygrywamy za dwa trzeba bedize patrzec na ratio punktowe. Jesli przegramy to jutro bedziemy musieli pokonac niesamowicie dysponowanych Argentyńczykow :o

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 07 lip 2011, 19:40

Trzeba podtrzymać passę drużyn które wygrały dziś 2 mecz z kolei...
Wygrywamy z Włochami a oni z Bułgarią i będzię elegancko :jupi:

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 07 lip 2011, 21:41

Jak sie przez 1,5 seta wchodzi w normalna gre atakiem, a wszystkie inne elementy faluja to wynik nie moze byc inny. Zawsze powtarzam, ze przyjecie to podstawa do gry w siatkowke, oczywiscie to takie uproszczenie gdyz na pewnym poziomie nie da sie grac bez odpowiedniego poziomu ataku. Polski atak równa sie Kurek i cała reszta która go wspomaga. Nie ma Kurka, nie ma imprezy. Reszta zawodników wpada w jakas czarna dziure pewnosci siebie i wygladamy jak druzyna żenskiego liceum. To naprawde bylo słabe.

Jutro jak Argentyna nie da odpoczac najlepszym graczom to pewnie zegnamy sie turniejem. AA staje chyba przed ciezkim zadaniem, bo trzeba bedzie nakłonic Wlazłego, WIniarskiego, Zagumnego i Plińskiego juz na ME.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 07 lip 2011, 21:59

Zagraliśmy słabo we wszystkich elementach,Kurek i długo nic..Wczas zmienił Żygadłę :shock: Rzadko kiedy gubił blok.
Nawet jeśli wygramy 3-1 3-0 to i tak o awans może być ciężko..Bułgaria musi jutro nam pomóc.Najlepiej byłoby gdyby Bułgaria wygrała po tie-breaku a ten scenariusz jest mało realny..Mogliśmy dzięki wczorajszemu spotkaniu być bardziej spokojni(3 pkt były w zasięgu) a tak jest ciężko..Nasi będą tłumaczyć się zmęczeniem,już Drzyzga mówił że kadra nie odpowiednia,zaczęły się narzekania typowe polskie...W sęk tym że to trener ponosi odpowiedzialność gdyż grał prawie cały czas 10-11 zawodnikami podczas przygotowań do finału eight...Lepszych raczej nie mamy gdyż AA szedł na ustępstwa..

Babel pisze: AA staje chyba przed ciezkim zadaniem, bo trzeba bedzie nakłonic Wlazłego, WIniarskiego, Zagumnego i Plińskiego juz na ME.
A nie jest tak że zawodnicy(oprócz Wlazłego-) zgodzili się już na wyjazd na ME gdzieś to kiedyś przeczytałem - z Gumą i Winiarem jestem niemal pewny na 99% a Pliński zgłosi się do kadry jeśli będzie odrazu wpełni gotów...

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 07 lip 2011, 22:08

W kontekscie Zagumnego słuszalem o Pucharze Swiata (mamy dzika karte), w przypadku Winiarskiego ten stawi sie na kazde zgrupowanie ale jak bedzie w pełni zdrowy, a deklaracji Wlazłego czy Plinskiego nie słyszalem.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 07 lip 2011, 22:29

A to może mi się coś pomyliło-dużo czytam wiadomości z różnych dyscyplin więc :P
Ale z Zagumnym jestem niemal pewny że powiedział że się stawi na ME,z Winiarem jak mówisz jeśli będzie zdrowy
Wlazły natomiast widziałem wywiad na PS gdy był w koronie z medalem i udzielił że on nie "ucieka" od reprezentacji,że to nie wymówki,potrzebuje naprawdę odpoczynku a jeśli będzie wstanie grać na 100% zdrowy to będzie mógł dać wiele reprezentacji inaczej jego gra nie ma "sensu" coś w tym stylu...

Z Pliński natomiast powiedział tak jak Winia że jeśli będzie zdrowy to zagra
Czyli we wrześniu chciałbyś bronić mistrzostwa Europy?
- Nie mówię „nie”.
http://www.s-w-o.pl/index.php/ls-2011-g ... tej-ekipy/
Wszystko zależy jak tam AA się z nimi dogadał...W/g mnie ich powrót wcale nie jest nierealny(może Wlazłego) reszta powinna być gotowa :)

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 07 lip 2011, 23:30

No i dzisiejszy mecz zweryfikował plany co poniektórych myślących o medalu. W sumie za bardzo nie ma nad czym się rozwodzić bo potwierdziło się dziś wszystko o czym pisaliśmy wczoraj. W dodatku beznadziejny dzisiaj był Żygadło ale nie ma co winić tylko jego. Zagraliśmy dzisiaj bardzo słabo a Włosi trafiali zagrywką, do tego można sprowadzić ten mecz. Nie chce mi się rozwodzić nad pojedyńczymi zawodnikami i mankamentami bo wszyscy to widzieliśmy jak na dłoni. Nadal uważam, że Włosi to obok nas i Bułgarów najsłabsza drużyna w tym finale a dziś niestety zbili nas strasznie, momentami wyglądało to na sparing. Nie ma się co łudzić, szanse na awans dalej mimo, że dostaliśmy w prezencie grupę marzeń, są iluzoryczne bo nie wierzę, że jutro Bułgarzy grający o pietruszkę postawią się Włochom. Inna kwestia, że świetnie dysponowani Argentyńczycy musieliby chcieć przegrać żebyśmy z nimi wygrali patrząc na to co zobaczyliśmy dzisiaj.

Siatkówka to gra gdzie wystarczy, że jeden element/formacja nie pracuje jak należy i cała gra może się posypać. Kluczową pozycją dla mnie jednak jest rozgrywający pomijając już jego zależność od przyjęcia. Zagumny młodszy nie będzie i martwi mnie bardzo, że nie widać u nas nikogo kto po Gumie pociągnie ten wózek.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 07 lip 2011, 23:50

Dzisiaj już nie chce pisać długich postów.. Na ten moment "a nie mówiłem".

Jutro rozwinę temat.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 08 lip 2011, 9:14

Do samego meczu się odnosić nie będę. Pokazano nam, gdzie na ten moment jesteśmy. Tak jak napisałem wcześniej wyjdziemy z grupy uznam to za sukces. Jak widać nie wyjdziemy najpewniej. Sukcesu nie ma. Zagraliśmy w finale dzięki temu, że jesteśmy gospodarzem i niestety jesteśmy też tłem.

Chciałem odnieść się raczej do ogólnej oceny zespołu. Pisząc, że nasi mają małe perspektywy rozwoju chodziło mi raczej o zawodników. Zgadzam się z tym, że dobry szkoleniowiec (takim bez wątpienia jest AA) jak dłużej popracuje to schematami i organizacją gry pozwoli nam wygrać mecze na styku.
ddemon pisze:Jest potencjał dopóki Igła wygarnia takie piłki
Zdefiniuj co masz na myśli pisząc potencjał. Nie rozumiem tego zdanie, które zacytowałem. Dla mnie potencjał to maksymalne możliwości jakie może osiągnąć zawodnik / drużyna przy założeniu zajścia wszystkich pozytywnie wpływających na formę zdarzeń. To jest długodystansowe. Nie można powiedzieć, że jak Igła gra to mamy potencjał. Potencjał to ma się przed meczem, przed ligą, etc. Oczywiście nie kwestionuje tego, że Igła na ten moment po poza Kurkiem (który ma niewątpliwe wady) jedyny nasz klasowy zawodnik w 6(7). Igła ma potencjał i go wykorzystuje. Gorzej z resztą. Liga się rozwija, ale też zabija naszą reprezentację. Ja się pytam gdzie jest Mika, gdzie jest Król, Hebda, etc? Mika miał być talentem wyjątkowym, tylko że w tym momencie jest pierwszym rezerwowym (optymistyczne założenie). Winiarski w jego wieku grał regularnie. A i tak są tacy co uważają, że Michał popełnił błąd, że został w Skrze, a nie wyjechał wcześniej do Włoch. Król potrafił zdemolować drużynę Rosji w swojej kategorii wiekowej, szkoda tylko, że to jest przeszłość. Jesteśmy w dupie i zmierzamy w jej głąb.

Chciałbym finał Rosja - Argentyna.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 08 lip 2011, 10:37

Powiem tak jesteście kibicami takimi jak przychodzą do tej hali,nie przepraszam jesteście gorsi bo nie wierzycie nawet w swoją drużynę :lol: W hali kibicują tylko jak drużynie idzie,gdy już przestaje wtedy trybuny milkną.Gdy drużyna przegrywa wyżej niż 2-3 pkt wtedy robi się coraz ciszej...Nie to co w Spodku na dobre i na złe... No ale dobra odnosimy się do dalszych kwestii...

Owszem napisałem że z tej grupy musimy wyjść ale tylko dlatego że poprostu jest wylosowana dla nas,gdybyśmy byli w grupie z Rosją,Brazylią,Kubą wiadomo co by się działo...Celem był medal ale aby o niego walczyć trzeba wyjść z grupy a wy piszecie na początku że dobrze byłoby aby grupy wyjść przecież to jest to samo :lol: Trafiła się porażka i już krytyka jaka ta drużyna słaba itd...Normalne
Nie którzy chyba myśleli że jak jesteśmy gospodarzem to wygramy z każdym przeciwnikiem...Od początku było do przewidzenia że faworytem naszej grupy nie jesteśmy,ale pod względem umiejętności poszczególnych zawodników(Kurek,Ruciak,Ignaczak),determinacji możemy walczyć...Szanse na awans w % naszej grupie było Włosi 40%,Bułgaria 30% Polska 18%, Argentyna 12% mniej więcej tak się to prezentowało w %.. Jak widać my mieliśmy o awans walczyć z Bułgarią która mocno zawodzi a Argentyna rozgrywa turniej życia...Z tąd takie a nie inne miejsce naszych siatkarzy,o ile wczorajszą porażke można było przyjąć to niestety styl tej porażki martwi i trzeba szybko o niej zapomnieć bez względu czy to był nasz słabszy dzień,skutki gry z Bułgarią, czy też poprostu Włosi nas zdominowali w każdym elemencie..Dziś gramy z Argentyną i trzeba go wygrać bez względu czy już nie będzie szans na awans czy będą grać rezerwy
Albicelestes by godnie pożegnać się z imprezą no i też zwycięstwa budują...

Na koniec bellus chciałeś abym napisał co chciałem przekazać w zdaniu Jest potencjał dopóki Igła wygarnia takie piłki chodziło mi dokładnie o obronę piłek które padają w nasze boisko to czego brakowało na MŚ 2010 gdzie każda piłka padała a my staliśmy jak murowani-była Twoja...Potencjał w siatkówce można ocenić też pod różne elementy takie elementy jak przyjęcie,atak,blok,rozegranie,obrona,serwis dzięki tym elementom wygrywa się poszczególne mecze :) A jak się wygrywa poszczególne mecze to można zajsć daleko :P

Jeszcze jedno turniej się nie zakończył dla nas a krytyka na zespół spadła jakby każdego seta dostalibyśmy do 10-15 :/

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 08 lip 2011, 11:37

Zgadzam sie całkowicie z tym, ze nasz system szkolenia mlodziezy jest niewydolny. Ponoc mial byc boom na siatkowke, młodziez graneła sie do gry, mamy caly czas zawodników młodych o fajnych warunkach fizycznych, ale okazuje sie ze to ugór. Nikt nie wykonał z nimi odpowiedniej pracy. Trzeba powiedziec wprost: nasza młodzież jest gorzej przygotowana niz rówiesnicy w innych krajach! Tacy Belgowie to co sezon wypuszczaja jakas młoda rewelacje: Tuerlinckx (chwile w Perugii, wrocil do Rosealare), Van Walle (Macerata), Van den Dries (San Giustino), Verhanneman (Trento, wypozyczony do Ravenny) czy teraz Deroo, który jeszcze bedzie sie ogrywał w Belgii. Miki jeszcze bym nie skreslał (anie zadnego innego zawodnika), bo Kurek tez wydawało sie, ze jest stracony dla wielkiej siatkówki, ale nagle sie odnalazł. Tylko, ze jeden Mika czy moze Drzyzga, Zatorski to bedzie tylko kropla w morzu potrzeb. Jak ktos okaze sie tak mocna jednostka ze sie przebije to wszystko przed nim. Mamy braki na kazdej pozycji jesli chodzi o mlody narybek, chocby w zwiaku z tym zeby wywierano presje na starszych zawodnikow. U nas rewelacja jest Kubiak (88 rocznik), w ogole zapomniany przez naszych skuatow, trenerow, pojechac grac do Izraela, pozniej na wlasna reke (i przez pomoc Bartmana) dostał sie do Serie A2 i nagle jest gosciem, który zostaje gwiazda naszej Plusligii. Ok, doszedł do tego własna praca i charakterem i poza centralnym szkoleniem PZPS-u.

Dwa przykłady: Hebda, 208 cm wzrostu a chlop boi sie uderzyc. Gra w zespole który teoretycznie stawia na młodych, a on na kazdej zmianie jakiej sie pojawił wystraszony bił po autach, w bloku nic, na zagrywce bojazn i siły tyle co kot naplakal. Jak to nie sa braki techniczne to jakie? Dla porównania Cwentan Sokołow dwa lata temu w jego wieku juz był graczem Trentino Volley. Gdzie w tym momencie jest Mitar Djuric, który jest gwiazda grajac czasem na ataku a czasem na srodku? Skra zakontraktowała rówiesnika Hebdy, Serba Atanasijevica i zobaczymy w jakim miejscu jest młody atakujacy serbski a w jakim Hebda. Odpowiedz wydaje sie oczywista, inaczej zmiennikiem Wlazłego bylby Hebda. Drugi przykład Buchowski. Chlopak na mistrzostwach Europy bodjze kadetow byl obok N'Gapetha jednym z najlepiej zapowidajacych sie przyjmujacych w Europie. N'Gapeth zdazył zostac liderem seniorskiej reprezentacji Francji, pozniej z niej wyleciec za niesubordynacje, podpisac kontrakt w Cuneo, a Buchowski byc moze w tym roku zmiesci sie do 14 osobowego składu Jastrzebskiego Węgla. To jeszcze dwa przyklady. Krzywiecki niedawny kapitan reprezentacji juniorów ubiegly sezon spedzil w młodej Pluslidze, podobnie jak Król do czasu gdy siegnal po niego Fart (tam był zmiennikiem Jungiewicza). I to nawet nie chodzi, ze kluby na nich nie stawiaja, bo pewnie sa za słabi na siatkówke seniorska. Pytanie dlaczego sa za słabi?

To w interesie klubow powinno byc szkolenie sobie mlodych zawodnikow, by co roku nie musiec sciagac 5 obcokrajowców. U nas wyglada to tak: PZPS segreguje 30-40 ciekawych chlopakow z calej Polski, daje im szanse uczyc sie i trenowc równoczesnie w SMS-ie Spala, najbogatsze kluby sobie ich kontraktuja i potem ze dwoch trzech przebija sie do Plusligii. Dla przykladu podam tylko wychowankow Szypulina w Biełgorodzie (w ostatnim czasie): Abrosmimow, Baranow, Kozlow, Danilow, Krugłow, Krasikow, Lesik, Biriukow, Muserskij. Nie kazdy stal sie wybitnym reprezentantem, ale kazdy mial jakis epizod w kadrze, kazdy z nich jest cenionym graczem ligowym. Jesli sobie dodamy do tego inne mocne osrodki siatkarskie jak: Moskwa, Kazań, Nowosybirsk, Odincowo, Surgut to widzimy jak bardzo jestesmy w tyle. Tam maja pieniadze na gwiazdy, ale w kadrze jest miejsce tylko dla dwóch obcokrajowcow, wiec kluby chcac niechcac stawiaja na prace z młodzieza i kreuja nowe gwiazdy. U nas jest miejsce tylko dla trzech na boisku, a młodych jak na lekarstwo. Dusimy sie we wlasnym sosie.

Na koniec zapytam czy pamietacie ubiegłoroczna LŚ i nasz czteromecz (mam nadzieje ze jest takie słowo :P) z reprezentacja Argentyny? Powiedzmy, ze w bardzo przyblizonym skladzie do tego w którym walczymy teraz w LŚ wygralismy na luzie cztery mecze (z tego co pamietam). Argentynczycy ograli sie w jeden sezon i graja fantastycznie. Dwa sezony Castellani, jeden Anastasi gramy naszymi młodymi kadrowiczami i progresji nie ma zadnej.

PS. Ja nie jestem zwolennikiem Ignaczaka w kadrze, bo wg mnie Zatorski to perełka i trzeba go ogrywac nawet w bólu (bulu i nadzieji :D) jak Argentyńczycy od lat stawilai na De Cecco, ale trzeba oddac Igle ze gra fantastyczna LŚ. On nadal notuje postep, pomimo tego ze ma 33 lata i blizej mu do konca kariery niz do poczatku. Chyba jego najlepsza LŚ w karierze. Szacunek.
Jeszcze jedno turniej się nie zakończył dla nas a krytyka na zespół spadła jakby każdego seta dostalibyśmy do 10-15
Wczoraj przegralismy do 15, 20, 20, a Velasco twierdzi ze jak druzyna przegrywa wiecej niz dwoma punktami to jest to róznica klas.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 08 lip 2011, 12:28

ddemon pisze:Powiem tak jesteście kibicami takimi jak przychodzą do tej hali,nie przepraszam jesteście gorsi bo nie wierzycie nawet w swoją drużynę :lol: W hali kibicują tylko jak drużynie idzie,gdy już przestaje wtedy trybuny milkną.Gdy drużyna przegrywa wyżej niż 2-3 pkt wtedy robi się coraz ciszej...Nie to co w Spodku na dobre i na złe...
Zaraz, zaraz. To mamy tylko przyklaskiwać naszej kadrze czy jest dobrze czy źle? Jak coś jest nie tak to mamy udawać, że jest zajebiście? Na tym Twoim zdaniem polega kibicowanie? Klepać piłkarzy Jagi po wczorajszej kompromitacji też trzeba? Wiara w swoją drużynę ma polegać na tym, że będę wmawiał sobie i innym, że kadra Smudy wygra Euro? Wtedy będę dobrym kibicem czy gorszym od tych w Ergo Arenie?

Przedstawiłeś skrajnie optymistyczną opinię na temat naszej repry, inni przedstawili bardziej realistyczne poglądy. Kto miał rację widzieliśmy wczoraj na parkiecie. Sam byłem zdziwiony aż taką porązką bo Włosi IMO to wbrew temu co wczoraj widzieliśmy półka dla nas w tym momencie osiągalna ale jak widać nie na tym turnieju.
W przeciwieństwie do Ciebie niektórzy dostrzegają regres jaki się dokonuje w polskiej siatkówce, który można zauważyć nie tylko podczas finału LŚ ale i głębiej, już w podstawach o czym powyżej napisali bellus i Babel. Po prostu z polską siatkówką nie jest tak dobrze jak niektórzy chcieliby to widzieć. Nie jesteśmy przeciętniakiem ale w stosunku do ostatnich lat nasza pozycja znacząco osłabła i nie zanosi się na to żeby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Chyba oczywistym jest, że wszyscy życzymy jak najlepiej polskiej siatkówce dlatego też ma miejsce ta rozmowa i dlatego też dziś i w następnych meczach będę trzymał za naszych kciuki ale jeśli chcemy w przyszłości, w ważniejszych turniejach niż ten finał odegrać jakąś znaczącą rolę coś musi się zmienić, bo sam powrót kilku wiekowych już graczy może nie wystarczyć.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 08 lip 2011, 12:51

Nadal mozemy liczyc na medale na wszystkich imprezach wlacznie z IO. Warunek konieczny: w kadrze musza grac nasi najlepsi zawodnicy i nie beda narzec na zdrowie. W innym razie trzeba podchodzic realistycznie do tego co sie dzieje. W sumie to nawet fajnie, ze w tym skladzie potrafimy zagrac wiele wyrównanych meczów np. z Brazylia, USA, Bułgaria, ale cel ze wzgeldu na finanse, tradycje i potencjał jest troche inny. My chcemy byc w absolutnej czołowce swiatowej przez długie lata.

krzysiu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 151

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 08 lip 2011, 16:51

W Polsce jest duża chęć wygrywania w różnych sportach , ale chyba przeceniamy swoje umiejętności , a szczególnie w sportach drużynowych . Sam Anastasi powiedział , że my nie mamy niewiadomo jakiego składu . My byśmy musieli grać ciągle najlepszym składem , ale to nie wystarczy bo młodzież mająca sukcesy w juniorskich imprezach jest coraz gorsza. Chyba trzeba będzie zmienić przepisy w lidze . Patrzmy realistycznie na kadrę i jej potencjał , który jest mniejszy od tych wszystkich drużyn z czołówki i my musimy nadrabiać ciężką pracą .

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 08 lip 2011, 18:39

Morrow

Chodziło mi bardziej oto że jest się z drużyną na dobre i na złe...W hali Ergo Arenie jakoś nie bardzo to widać-chyba że odbiór w TV jest inaczej..Owszem krytykować czasem należy ale pod warunkiem że jest ona rozsądna no i jakby nie patrzeć po turnieju...
Doskonale mam świadomość regres naszej siatkówki,ściaga się gwiazdy nie dając szans naszym młodym zawodnikom :( Jak przyznał Babel nie dostają szansy bo są poprostu za słabi...Zgadzam się z Zatorskim że powinnien grać w reprezentacji ale trener chce jakby odbudować zespół który był rozbity po MŚ2010 i postawił na Igłę który odwdzięcza się dobrą grą,owszem jest to rozwiązanie tymczasowe ale trzeba stworzyć jakiś fundament zespołu - obecnie Igła,Kurek i może Ruciak jak przypomni mu się ME..Ogólnie kadra nadal będzie oparta na starszych zawodnikach + Zatorski który wciąż się wokół tej reprezentacji kręci...Trzeba szukać dalej...

Obecnie Bułgaria prowadzi 2-0 i 10-9 :lol: Trzeba poczekać lecz układa się to znakomicie :jupi:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”