Manchester City (zbiorczy) - Strona 161

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Czy City drugi rok z rzędu zrobi treble?

1. Tak, z palcem w tyłku
1
11%
2. Tak, tylko dzięki petrodolarom
0
Brak głosów
3. Nie mają na to najmniejszych szans
4
44%
4. Nie wygrają żadnego tytułu
4
44%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Manchester City ( zbiorczy )

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 sie 2016, 13:11

Cóż, mam nadzieję, że to przejdzie :P

Harta nie cenię zbyt wysoko, ale nie uważam też za jakiegoś leszcza. Babole jak babole, wielu dobrym i bardzo dobrym bramkarzom zdarzają się od czasu do czasu, nie są one na dłuższą metę aż tak istotne.

Bravo mnie (i wiem, że nie tylko mnie) zaszokował swoją postawą w Barcelonie. Na starcie zapowiadało się, że będzie po prostu takim nowym Pinto, czyli solidnym zmiennikiem, gościem od Pucharu Króla. Sam zawodnik jednak już na starcie zapowiedział, że zawsze i wszędzie zaczynał jako zmiennik, ale kończył jako numer jeden między słupkami. Kontuzja Niemca oczywiście bardzo pomogła, ale wyszło na jego i pierwszy sezon miał nieprawdopodobnie wręcz dobry. Drugi był już nieco słabszy, ale wciąż na wysokim poziomie.

Jeżeli nie ma w Barcelonie miejsca dla dwójki Ter Stegen - Bravo to ze względu na wiek, potencjał i charakterystykę zostawiłbym naturalnie tego pierwszego a Chilijczyka spieniężył i z pewnym żalem, ale jednak pożegnał.

Na coś innego jednak chciałem zwrócić uwagę. Ameryki nie odkryję, ale szykują się ciężkie czasy nie tylko dla Guardioli, ale i dla kibiców City. Nie rozumiem w tym momencie jednej rzeczy. Za projekt sportowy odpowiada dyrektor sportowy do spółki z trenerem, najlepiej kiedy mówią jednym głosem. Krótkoterminowo za wyniki odpowiada trener, w dłuższym rozrachunku dyrektor sportowy. Powinni mieć swobodę adekwatną do odpowiedzialności. Pep nie będzie miał chyba taryfy ulgowej, wymagania od początku powinny być wysokie i nawet jeśli cały ten proces trochę potrwa to chyba nie ma się co dziwić, że chce wymieniać elementy pod swoją koncepcję? Naturalnie można się było spodziewać, że wielu osobom te pomysły Pepa będą jak drzazgi w dupie, ale zrozumienie zależności pomiędzy swobodą a odpowiedzialnością nie powinni przekraczać możliwości przeciętnego odbiorcy kopanej.

Heheszkowanie z gry nogami :) O rany, jak śmiesznie! Filozof Pep, bla bla bla, znamy to wszystko. Boję się pomyśleć jak świadczy o klubie to, że zatrudnili takiego typa.

Także nawet zrozumiałbym oburzenie gdyby Guardiola chciał wymienić lepszego zawodnika na gorszego w imię jakichś narkotycznych wizji, ale chyba większość się zgodzi, że tak nie jest. Na korzyść Chilijczyka (pomijam ostateczne kategoryzowanie na zasadzie Bravo > Hart lub odwrotnie) przemawia charakterystyka, na korzyść Anglika status wychowanka. Interes trenera może nie być tutaj idealnie zbieżny z interesem kibica, nawet jeżeli ostatecznie powinny być idealnie zbieżne, przecież obie strony chcą zwycięskiego zespołu. Hart nie jest chyba aż taką legendą zespołu, ale określać to mianem jakiegoś zamachu.

No ale Pep odlatuje zamiast twardo stąpać po ziemi jak chociażby Diamen23. Bramkarze i obrońcy są od bronienia, pomocnicy od pomagania a napastnicy od napastowania, każde dziecko o tym wie i nie trzeba tego zanieczyszczać jakimiś filozofiami z udziałem angażowania całego zespołu w grę piłką. Pozostaje liczyć na to, że Pep szybko spadnie z konia i wjedzie jakiś prawilny Sam Allardyce, cały na biało.

A ostatecznie pewnie Hart zostanie bo wychowanek, homegrown i bądź co bądź dobry bramkarz a z drugiej strony Barcelona nie powinna puszczać Bravo za frytki + Niemiec na starcie znowu ma lekki uraz.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 15 sie 2016, 13:12

Co trzeba zażyć żeby stwierdzić, że Hart to poziom Mignoleta? :lol2:

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 15 sie 2016, 13:17

ryba_82 pisze: 30-35mln. za 33-letniego bramkarza,który równie dobrze może pograć jeszcze 4 lata a równie dobrze za rok ręcznik może być lepszy w bramce :lol2: Jeśli zapłacimy chociaż te 25 to ogłaszam wszem i wobec,że zostaniemy frajerem sezonu obok Juve.

Tematu wyższości Llorisa i Fabiana nad Hartem nawet nie chce mi się podnosić.O Mignolecie nie wspomnę bo nie chcę uwłaczać Joe.
W Anglii przepłaca się potwornie za gównianych zawodników. Bravo to klasowy bramkarz i zachcianka Pepa. Ma przecież 2 bramkarzy, a za zachcianki się grubo płaci.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2342

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 15 sie 2016, 13:18

mentor dobrze to wszystko podsumowal

co do bravo, jeszcze jedna ciekawostka - od dwoch sezonow wygral kazde rozgrywki, w ktorych bronil - 2x liga hiszpanska, 2x copa america, klubowe mistrzostwo swiata i po wczorajszym meczu zanosi sie jeszcze na superpuchar hiszpanii

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2089

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 15 sie 2016, 13:21

FRYDERYK SZOPEN pisze: osilkiem jest foster a czy jest najlepszy na swiecie?
ja nie twierdze, że bramkarz - osiłek będzie najlepszy na świecie, tylko ze sie przepchnąc nie da. Słabiej zbudowany bramkarz też może być najlepszy na świecie (Iker przez lata) I Forster (bo chyba nie o Fostera chodziło?) się przepychać nie daje, a Fabian dawał. Nie mówię, ze Bravo bedzie się dawał przepychać, tylko sie zastanawiam ;)

blackmore
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 163

Post Wyświetl pojedynczy post autor: blackmore » 15 sie 2016, 13:22

Courtois w czołówce? Przecież od momentu przyjścia na Stamford Bridge ten gość rozczarowuje. Obroni, co ma obronić; wpuści, co ma wpuścić. Żadnej wartości dodatniej, pisałem o tym wielokrotnie w temacie The Blues. Poprzedni sezon, w którym nie zanotował ani jednego występu, poprzez który moglibyśmy powiedzieć, że "wybronił Chelsea mecz" + to, że Belg przez cały lipiec narzekał na klub i stąd głośne spekulacje, jakoby chciał odejść z klubu, nie biorą się z niczego. On nie ma formy. Nie wiem, czy jeszcze jej nie ma, ale jak De Gea zaczynał od baboli, typu pamiętny ligowy debiut z West Bromwich Albion, tak finalnie Hiszpan wyrósł na gwiazdę rozgrywek. Courtois nie pokazał do tej pory niczego więcej od Butlanda, czy Forstera.

Lloris miewał w zeszłym sezonie słabsze mecze, typu z Leicester, Arsenalem, czy Newcastle. Pochettino zbudował dobry blok obronny i tutaj należy szukać źródła powodzenia Kogutów. Nie w bramce.

Naprawdę, jeżeli ktoś regularnie oglądał poprzedni sezon Premier League, to wie, że De Gea, Čech i Hart to absolutne trio. Ten pierwszy dokonywał cudów (a błędy miał jak każdy, typu szmata z Bournemouth); Čech najgorsze, co zrobił, miało miejsce na starcie sezonu, zaś Anglik był najmocniejszym punktem defensywy Obywateli, w której grali m.in. Demichelis z Mangalą oraz mający karnet do osiedlowej przychodni Kompany.
Bienias pisze:Fakt, może i jest dobry, ale wtedy musiałbym nazywać Bravo bardzo dobrym bramkarzem, a tutaj mógłbym również polemizować.
Kwestia, czy chcesz porównywać grę w różnych ligach. Ja jestem daleki od takich zestawień, ponieważ od tego jest Liga Mistrzów, gdzie najlepsi grają ze sobą. Z kolei rozgrywki ligowe różni zbyt wiele spraw; tempo akcji, poziom techniczny, więcej gry w powietrzu lub po ziemi itd.
Bienias pisze:Wg. mnie w żadnym elemencie kunsztu bramkarskiego nie wybija się ponad poprawną przyzwoitość. Wielu jest takich bramkarzy w Anglii.
Naprawdę uważasz, że jeżeli do bramki City wstawimy Mannone, Randolpha albo Hennessey'a, to efekt będzie taki sam?
FRYDERYK SZOPEN pisze: tak, to mniej wiecej ten sam poziom. obaj popelniaja bledy obaj potrafia miec dzien konia.
Szopen, Ty oglądasz te mecze? Mam wątpliwości.
Sergek pisze: Co trzeba zażyć żeby stwierdzić, że Hart to poziom Mignoleta? :lol2:
Haha.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 15 sie 2016, 13:24

No mnie takie teorie śmieszą :)

Awatar użytkownika
Sterstox
Junior
Junior
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sterstox » 15 sie 2016, 13:27

Witam wszystkim. Jestem sympatykiem The Citizens, więc pozwole się wypowiedzieć w tym temacie.

Zespół jest na razie w fazie budowy, wpasowania się pod filozofię gry Guardioli i nie ma razie czegoś wielkiego oczekiwać. Guardiola z reguły robi wszystko po swojemu, nawet jeśli wydaje się to dziwaczne (jak np lewy obrońca na środku obrony z Sunderlandem), ale ma duży kredyt zaufania bo co by nie było to trenerski geniusz z bogatym CV. Inaczej mówiąc, może coś ciekawego na Etihad Stadium zbudować, tylko potrzebuje czasu, dużo czasu. Nudy nie będzie.

Z transferów jestem zadowolony jako tako. Takie osobistości jak Leroy Sane, Gabriel Jesus czy Nolito to na pewno duże wzmocnienia formacji ofensywnej. John Stones to fajne uzupełnienie środka obrony która jest najsłabszym punktem obrony choć sam Stones jest cholernie przepłacony. A Ilkay Gundogan przyda się jako rywal do Fernando i Fernandinho, dlaczego tylko rywal? Ja mimo wszystko bardziej cenie Fernandinho który jest niedoceniany przez środowisko.

Nie wiem czemu Guardiola nie przepada za Hartem, ale ma do tego prawo. Hart to świetny bramkarz ale zbyt często zdarzają mu się mecze w którym zapomina o swoich umiejętnościach, wyłącza mu się prąd i popełnia babol za babolem. Chyba jego era na Eastlands się skończy wraz z transferem Bravo, bo jestem pewny że Bravo jest ściągany na pozycji pierwszego bramkarza. Ja ani nie kręcę nosem, ani nie jestem zadowolony, bo jeśli Bravo ma dać spokój w bramce to generalnie nie mam nic przeciwko, ale czy naprawdę warto skreślić Harta który prawdopodobnie u Pepa nic nie pogra?

A i, co do meczu z Sunderlandem. Fartowna wygrana w kiepskim stylu. Widać było dla KdB I Silvy wspólna gra w środku pomocy jest dla nich nienaturalna, obaj są zawodnikami o tej samej charakterystyce i nie wyglądało to zbyt dobrze. Ale ufam Guardioli i mam nadzieje ze z czasem będzie to lepiej wyglądalo. Sama gra zbytnio się nie kleiła, i równie dobrze moglibysmy ten mecz zremisować, ale potoczyło się jak potoczyło, a 3 punkty nigdy nie śmierdzą nawet po szczęśliwym zwycięstwie.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 15 sie 2016, 13:32

Witamy na forum Sterstox! :beer:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 15 sie 2016, 13:36

Kolarov an stoperze.. fajnie się ustawiał blisko lewej strony (dla niego naturalnej), a Stones zostawał sam. Clichy i Sagna w środku pomocy, w ataku mieli rozprowadzać piłki i tylko je tracili... w Bayernie mógł sobie bocznym obrońcą grać w środku, ale Clichy to średnio mi się widzi w takiej roli.
Kolega wyżej pisze, ze Pep potrzebuje czasu. A mnie się wydaje, że klub mu za dużo tego czasu nie da ;)

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 15 sie 2016, 13:39

Mentor pisze:
No ale Pep odlatuje zamiast twardo stąpać po ziemi jak chociażby Diamen23. Bramkarze i obrońcy są od bronienia, pomocnicy od pomagania a napastnicy od napastowania, każde dziecko o tym wie i nie trzeba tego zanieczyszczać jakimiś filozofiami z udziałem angażowania całego zespołu w grę piłką. Pozostaje liczyć na to, że Pep szybko spadnie z konia i wjedzie jakiś prawilny Sam Allardyce, cały na biało.
Dla mnie jest zabawne odsuwanie bardzo dobrego bramkarza, symbol klubu i jednego z nienajemników w City, aby ściągnąć bramkarza, który jest wątpliwie lepszy, bo lepiej gra nogami. Ryzykuje mały bunt w szatni i niezadowolenie kibiców i nie ma żadnej pewności, że Chilijczyk będzie wymiatał w Hiszpanii, wiadomo jak to jest z Południowcami.

Pep osiągał sukcesy na bazie zastanych piłkarzy, transferów nie miewał genialnych, więc jestem ciekaw jak sobie poradzi w City, gdzie jest potrzebna większa przebudowa niż w takim Bayernie.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 15 sie 2016, 13:39

blackmore pisze: Naprawdę, jeżeli ktoś regularnie oglądał poprzedni sezon Premier League, to wie, że De Gea, Čech i Hart to absolutne trio. Ten pierwszy dokonywał cudów (a błędy miał jak każdy, typu szmata z Bournemouth); Čech najgorsze, co zrobił, miało miejsce na starcie sezonu, zaś Anglik był najmocniejszym punktem defensywy Obywateli, w której grali m.in. Demichelis z Mangalą oraz mający karnet do osiedlowej przychodni Kompany.
Dokładnie, ale niektórzy patrzą tylko na nazwiska. :beer: Szopen Courtoisa chyba ostatni raz widział w Atletico. :P
fieldy pisze: FRYDERYK SZOPEN pisze:
Source of the post osilkiem jest foster a czy jest najlepszy na swiecie?

ja nie twierdze, że bramkarz - osiłek będzie najlepszy na świecie, tylko ze sie przepchnąc nie da. Słabiej zbudowany bramkarz też może być najlepszy na świecie (Iker przez lata) I Forster (bo chyba nie o Fostera chodziło?) się przepychać nie daje, a Fabian dawał. Nie mówię, ze Bravo bedzie się dawał przepychać, tylko sie zastanawiam
Szopen, w Anglii bardzo ważna jest gra na przedpolu. Pamiętam jak Fabian błyszczał na linii, ale jak wychodził to górnych piłek to zawsze przechodziłem zawał. Za to Szczęsny od samego początku był w tym elemencie bardzo pewny, dlatego to on został numerem 1, a Fabian odszedł.

Awatar użytkownika
Sterstox
Junior
Junior
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sterstox » 15 sie 2016, 13:41

Da, da. Co jak co ale Mansour to cierpliwy człowiek. Świetnie pokazuje przykład Pellegriniego i Manciniego którzy stosunkowo długo wytrzymali w klubie. Obaj pracowali 3 lata w klubie, a wyniki mieli różnie, u takiego Abramowicza w Chelsea o wiele mniej wytrzymali.

To nie będzie tak że jeśli Guardiola nie zdobędzie Mistrzostwa Anglii i Ligi Mistrzów to już wyleci. Pierwszy sezon ma raczej być sezonem przejściowym, sezonem w którym Pep to będzie wszystko budował i scementował. Choć oczywiście priorytetem jest TOP 3 i wyjście z grupy, każda inna opcja bedzie kompromitacją.

A Kolarov na stoperze...widać było że to nie jest jego naturalna pozycja. Za bardzo go wciągało do lewej. Guardiola z Alaby też próbował zrobić w stopera, i średnio mu się tu udało bo Austriak posiada inklinacje ofensywne które nie warto marnować, tak samo jest z Kolarovem.

Wariant z Clichy i Sagna też średnio trafiony, oby sam Pep wyciągnął odpowiednie wnioski.
fieldy pisze: Witamy na forum Sterstox! :beer:
Chciałem napisać jakiś post powitalny czy coś, ale nie ma u wasz żadnego działu w którym można utworzyć temat powitalny ;)

Tak czy siak witam wszystkich. Jestem Darek, kibic Manchesteru City, Górnika Zabrze i ROW'u Rybnik ;) Obym został tu na dłużej.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 15 sie 2016, 13:45

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 15 sie 2016, 13:47

Sterstox pisze: Chciałem napisać jakiś post powitalny czy coś, ale nie ma u wasz żadnego działu w którym można utworzyć temat powitalny
jest temat domek nr 10 i tam mozna pisać o wszystkim i (o zgrozo) niektórzy pisza o wszystkim :mrgreen:

NIe wiem, czy Pep zrezygnuje z opcji ze stoperami schodzacymi do środka i DM cofającym się na stopera/libero? ( :mrgreen: ) czy może wystawi swoich bocznych obrońców ew na listę i ściagnie innych... zobaczymy.

Hart lepszy od Neuera, temat uważam za zamkniety :lol2:

Obrazek

a na poważnie, to jeśli chodzi o grę w powietrzu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”