AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 1727

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 701

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 12 lip 2013, 15:20

Tendencja jest dość wyraźna, wydamy mniej wiecej tyle ile zarobimy. Jedynym plusem jest fakt, że kilku ciekawych piłkarzy udało sie do Serie A sprowadzić, może jeszcze kilku się zjawi. Ubytki będą, ale to jest nieuchronne kiedy rynku są drużyny gotowe wyłożyć 30 mln za takiego Marquinhosa.

Awatar użytkownika
Falbor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Falbor » 12 lip 2013, 15:27

Na przełomie wieków często w Serie A klub sprzedawał jednego cracka za horrendalne sumy i za podobną cenę sprowadzał nowego. Teraz lepiej według nich sprzedać jednego za konkret kase i kupić trzech o nieprzeciętnych umiejętnościach. Według mnie zdecydowanie lepsze jest podejście drugie.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 12 lip 2013, 16:02

Na moje oko sytuacja w Serie A jest duzo lepsza niz 3 lata temu. Jest wiecej ciekawych pilkarzy i co wazne mlodych, a same kluby stac na wiecej. Wystarczy wspomniec o Juve, Napoli, Viola, Roma czy Lazio. Co wazne, wreszcie zaczeto inwestowac we wloska mlodziez, ktora jest rownie utalentowana co hiszpanska czy niemiecka. Co raz wiecej zespolow mysli o budowie wlasnych stadionow co tez bedzie procentowac.

Milan i Inter po latach rozpasania finansowego wzorem Juventusu tez powinny powoli wyjsc z kryzysu. My jestesmy o te dwa kroki przed reszta poniewaz dwa lata przed cala reszta zaczelismy ciencie kosztow no i zbudowalismy wlsany obiekt. Jestem pewny, ze dla Milanu czy Interu a zarazem calej ligii wroca lepsze chwile, ale na to trzeba czasu i w pierwszej kolejnosci trzeba przycosnac pasa.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 724

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 12 lip 2013, 17:40

Problem jest taki, że mimo iż jesteśmy 7 klubem pod względem generowanego przychodu to nasz budżet transferowy wynosi 0 euro. To jest niepojęte, że najpierw musimy sprzedać aby kupić.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 12 lip 2013, 18:53

Ciekawe w takim razie co sie dzieje z tym calym hajsem?

Awatar użytkownika
Falbor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Falbor » 12 lip 2013, 19:49

Ozdobny pisze:Na moje oko sytuacja w Serie A jest duzo lepsza niz 3 lata temu. Jest wiecej ciekawych pilkarzy i co wazne mlodych, a same kluby stac na wiecej. Wystarczy wspomniec o Juve, Napoli, Viola, Roma czy Lazio
Problem włoskiej piłki nie rozwiąże się przez zmiany przeprowadzane tylko w zakresie kilku największych klubów. Niemcy podeszli do problemu kompleksowo, trzymając się każdy z każdym za rękę, tego samego wymaga poprawa we włoskiej piłce.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 12 lip 2013, 22:40

Owszem. Model niemiecki powienien byc wzorcem, bo w ciut wiecej niz 10 lat Bundesliga z ostatniej z 4 najlepszych juz aspiruje do bycia ta pierwsza.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 12 lip 2013, 23:15

Mirek...my w tym momencie nie możemy wydać około 2-5 mln € na Hondę,by go mieć w fazie grupowej LM!Na Hondę - nie Matę,Fabregasa,Hazarda czy kogo tam jeszcze z czołówki ofensywnych pomocników...Japończyka z ligi rosyjskiej!Na pozycję,na którą ABSOLUTNIE nie mamy graczy (trequartista).Nam nawet taka Sevilla próbuje podebrać kluczowego (niestety) gracza środka pola - Montolivo...Sevilla!O czymś to świadczy...Jeśli kiedyś potrafiliśmy korzystać z okazji - brać graczy niechcianych ale z potencjałem (np. Ibra,Robinho) to teraz możemy co najwyżej o nich pomarzyć i patrzeć jak trafiają do jednego z największych rywali (Tevez).My już nie tyle wyprzedajemy największe gwiazdy (Szewa,Kaka',Ibra,T.Silva...blisko było Faraona w tym okienku) co my nie możemy kupić graczy kosztujących do 10 mln €!Nam realnie zaczyna grozić los Interu,a Allegri zostanie kozłem ofiarnym...

Obecnie sytuacja wygląda tak,że Bundesliga nam uciekła,za chwilę ucieknie nam czołówka we Francji (PSG i 'beniaminek' Monaco),o dogonieniu Hiszpanii czy Anglii możemy pomarzyć.I nie mówię tu o klasie sportowej - mam na myśli kwestie ekonomiczne.Uzdrawianie finansów jest bolesne...ale np. taki Moratti wiedział kiedy rzucić ręcznik...mamy spaść do środka tabeli jak Inter?A konkurencja w kraju nie śpi...

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 12 lip 2013, 23:34

Pełna zgoda z MazuremXIII. Taka sytuacja teraz jest i jest absolutnie nie do przyjęcia.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 493

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 13 lip 2013, 0:12

Wstrzymałby się z tym, że Honda nie trafi do Milanu już teraz za kasę. Zdziwię się jak zarząd nie dokona dealu już w lipcu.

Pisałem już wiele razy. Głównym problemem Milanu jest Berlusconi który dopóki będzie w Milanie to na wyniki w LM czy SA nie ma co liczyć. Na dzień dzisiejszy będziemy co roku walczyć o 3 miejsce. Nie ma co się dziwić, że z roku na rok jest coraz gorzej. Przecież jakbyśmy okno w 2006 roku wykorzystali tak jak się należy, a była ku temu niesłychana okazja to dzisiaj mielibyśmy na lajcie 23 mistrzostwa. Niesamowitych graczy z Turynu można było wyciągnąć, a tak to od tego roku zdobyliśmy z poważniejszych(czy też trudniejszych) trofeów raz LM(gdzie de facto zdobył ją Kaka - nie pamiętam innej LM gdzie taką różnicę zrobił 1 piłkarz) i raz SA gdzie liga nie było rywali. Po zmarnowaniu letniego mercato przyszło lato 2007 gdzie już w lidze graliśmy słabo(bodajże 5 miejsce) i był ostatni dzwonek na wzmocnienia(kasa była z LM - wiele milionów) jednak Milan robił czerwony krzyż i dawał takiemu Ambrosiniemu wieloletni kontrakt z zawyżoną pensja. Nie wiem czy choć była jedna mądra osobą wtedy w zarządzie. Później przyszedł kolejny 2008 gdzie nie awansowaliśmy do LM i od tego czasu zaczęło się dziać fatalnie. Do tego ściąganie takich komików jak Ronaldinho, Ronaldo, Emerson czy kilku innych też miało swoje skutki. Mete pisał nieraz o nie wiadomo o jakich projektach i nigdy one się nie sprawdzały. Od kilku lat mam negatywne podejście zarządu(o czym wiele razy pisałem tu na forum) - robią z klubu kabaret. Akcje z Suazo i z zębami Cissokho zapamiętam do końca życia. Nie ma co liczyć na lepsze wyniki na razie. Z tym musimy się pogodzić. Opcjonalnie mogą wypalić transfery młodych graczy jednak spodziewajmy się, że będzie to coś w stylu ESa z tego sezonu. Zagra dobry sezon i od razu na sprzedaż.
MazurXIII pisze:Na pozycję,na którą ABSOLUTNIE nie mamy graczy (trequartista).
A kiedy mieliśmy :?: Od dawien dawna nasza pomoc przypomina tartak. Nie wiadomo też czy w ogóle będziemy grać tą pozycją. Najprawdopodobniej tak, ale jeszcze nie jest to pewne.
MazurXIII pisze:Montolivo...Sevilla!
Nie przesadzajmy. Zarówno odejście Monto jak i ESa było bardzo dalekie od realizacji. Teveza w ogóle nie żałuje. Nie przekonywują mnie transfery krótko dystansowe.
MazurXIII pisze:Nam realnie zaczyna grozić los Interu
Mam wrażenie, że nie ogarniasz najnowszych wiadomości ze świata piłki. Mianowicie nowym inwestorem klubu Inter został niejaki Indonezyjczyk - Thohir który może szybko(nie tak szybko jak City, PSG czy Monaco) zbudować mocny Inter który prześcignie nas migiem.

Nie zdziwię się jak z roku na rok będzie gorzej dopóki nie dojdzie do odejścia Berlu. W poprzednim sezonie mieliśmy masę szczęścia i tylko dlatego zagramy(najprawdopodobniej) w LM w nadchodzącym sezonie.

Jednak na razie nie ma co rozpaczać. Mamy dopiero 13 lipca. Do końca okno wiele zostało. Owszem nie wygląda to różowo(rok 2010 też tak nie wyglądał, a jak się skończyło :?: ) jednak warto poczekać do końca.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 13 lip 2013, 7:56

LM(gdzie de facto zdobył ją Kaka - nie pamiętam innej LM gdzie taką różnicę zrobił 1 piłkarz)
Nieprawda. Wtedy wygrał zespół plus trener. Nasza cała pomoc wtedy była kapitalana. O ile Kaka robił różnice (tak jak Ronaldo rok póżniej czy Messi dwa lata póżniej) to cichymi bohaterami tego rajdu w LM byli Seedorf i Gattuso w pomocy oraz Nesta i Kaladze w defensywie.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 13 lip 2013, 9:16

Pełna zgoda z MazuremXIII.
Tak jest! Brakowało mi takiego wpisu z waszej strony. Co chwilę czytam grzeczne posty, chwalące transfery Poliego i Saponary, tak jakby to przychodzili nie wiadomo jacy zawodnicy. Nie, nie krytykuje tych ruchów, mają one głęboki sens, ale Milan powinien mieć większe ambicje i takie ruchy powinny być jedynie tłem dla prawdziwych inwestycji. Tymczasem przychodzą głównie kolejne łepki, którzy nie mieliby szans na angaż w takim klubie jak Milan. Wszyscy tu są zadowoleni bo przecież za grosze przyszedł niezły/lepszy od poprzedniego/po prostu nowy zawodnik, a dwa lata później się okazuje, że w kadrze znów jest pełno nikomu niepotrzebnego szrotu. Zacchardo, Didac Vila, Bonera, Antonini, Muntari, Nocerino, Traore czy Urby sami się w Milanie nie znaleźli. Nie wiem jak was, ale mnie gdy JUVE był w dupie badziej irytowało to, że barwy JUVE zaczęli reprezentować przypadkowi zawodnicy, niż to, że klubu nie jest w stanie sprowadzić lepszych. Dalej mnie w żołądku ściska jak widzę ich kopiących w jakiejś Parmie czy Bolognii. Milan nie jest w tak ciężkiej sytuacji jak JUVE te 3 lata temu, ale dużo lepiej też nie jest. Nawet graczy odpowiednich do pełnienia roli kapitana zaczyna brakować. Bo albo są za słabi, albo za młodzi, albo za głupi. To nie powinno tak być. Milan, Inter i JUVE zawsze napędzały się wzajemnie, teraz JUVE motywuje tylko ambicja Conte i chęć zrobienia czegoś w CL. Bo by wygrać ligę to i po sprzedaży Vidala by nie było problemów. Nie zdziwię się jeśli za 12 miesięcy nie będzie mediolańskiego zespołu w CL, a to już by było wydarzenie historyczne. Dobrze pokazujące co się dzieje z dwoma włoskimi potęgami.
Nie ma co się dziwić, że z roku na rok jest coraz gorzej. Przecież jakbyśmy okno w 2006 roku wykorzystali tak jak się należy, a była ku temu niesłychana okazja to dzisiaj mielibyśmy na lajcie 23 mistrzostwa
Dziwi mnie taki resentyment. Rozkupienie upadającego giganta to nie jest jedyna metoda na zbudowanie potęgi.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2887

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 13 lip 2013, 9:31

Jest [ch**], wiadomo. Ale poczekajmy aż coś ci piłkarze pokażą, Faraon też przychodził z Serie B i, jak na razie, wypalił. Równają sobie budżet to nie mogą wydawać, ciekaw jestem ile w plecy jest np. taka Barcelona ? Oferta za Montolivo była policzkiem dla nas ale została od razu odrzucona, o tym trzeba pamiętać. Sprawa z Faraonem, jeśli go zatrzymamy :lol: , ma charakter dyscyplinarny dla mnie. Po pierdołach o projektach coś tam w końcu świta bo same transfery jasno na to wskazują, czy będzie to miało sens czas pokaże. Resztę przebudowy blokują kłody typu Nocerino, Emanuelson, Robinho, Muntari czy Boateng ale co zrobić, jakoś trzeba to przeżyć. Kibicem Milanu jestem nie od dzisiaj więc wiem co to np. 11 miejsce w lidze po sezonie więc jeszcze tak źle nie jest. :lol:

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 lip 2013, 10:56

(L)oczkerson pisze: Nie zdziwię się jeśli za 12 miesięcy nie będzie mediolańskiego zespołu w CL, a to już by było wydarzenie historyczne. Dobrze pokazujące co się dzieje z dwoma włoskimi potęgami.
Sam o tym myslalem przez chwile jeszcze wczoraj wieczorem jak siedzialem na necie. Viola w zeszlym sezonie przegrala LM o wlos, a w nadchodzacym sezonie beda jeszcze mocniejsi i w dodatku maja bardzo zdolnego trenera. Napoli po zyskaniu 60 mln za Cavaniego moze te pieniadze spozytkowac rownie dobrze jak kiedys Juve kupujac 3 grajkow z wyzszej polki, a to napewno sprawi, ze znow beda walczyc z nami o mistrza. Zespolom z Mediolanu urosla naprawde duza konkurencja, a nie mozna pominac Lazio i Romy, ktore sa w stanie urwac punkty kazdemu. Nastepny sezon bedzie pasjonujacy!

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2259
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 13 lip 2013, 21:17

Honda on fire, dwie bramki przeciwko Zenitowi w meczu o Superpuchar Rosji.

Ciekawe czy będą próby ściągnięcia go podczas tego okienka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”