Ogólna dyskusja o polityce - Strona 174

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 paź 2011, 22:50

Na PiS nie głosuję, ale to co Lis dziś zrobił, to przechodzi samego Lisa :lol:
żenada do kwadratu, Kaczyński też nie błyszczał, bo to była pyskówka bardziej niż rozmowa, ale Lis totalnie zagubiony, a jak już wypalił, że nie jest doktorem, tylko redaktorem .... :badziewie:

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 03 paź 2011, 22:51

Nie bądż żenujący. Nie jestem zwolennikiem Pisu, ani miłosniekiem talentu Lisa. Nie oglądam jego programów od lat, zresztą polityką się w ostatnim czasie praktycznie nie interesuje. Siadłem dzisiaj po raz pierwszy od dłuższego czasu i zobaczyłem rozmowe dziennikarza z człowiekiem, który za wszelką cenę chce wyprowadzić go z równowagi. Lis niekiedy wydawał się lekko poddenerwowany(tyle tylko, że mnie w ogóle nie interesuje jak wypada Lis), to fakt, ale dla mnie zachowanie Kaczynskiego, kandydata przecież na premiera tego kraju, człowieka, który mówi, że zasługujemy na więcej, było żenujące. Naprawdę chciałem posłuchać co ma do powiedzenia, a nie obserwować jak nieudolnie raz za razem próbuje wbić szpilę w dziennikarza. Jak dla mnie średnio zabawne, dal Ciebie fajne. Ok, ale ja mogę oczekiwać czegoś innego.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 22:53 przez red85, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 03 paź 2011, 22:53

Nie wiem czy mamy tutaj na forum studentów dziennikarstwa, ale dzisiejszy program Lisa to najlepszy przykład jak nie powinno prowadzić się dyskusji medialnej. "Obiektywizm" pełną gębą.
Naprawdę chciałem posłuchać co ma do powiedzenia, a nie obserwować jak nieudolnie raz za razem próbuje wbić szpilę w dziennikarza. Jak dla mnie średnio zabawne, dal Ciebie fajne. Ok, ale ja mogę oczekiwać czegoś innego.
Też chciałem posłuchać co Jarosław ma do powiedzenia, ale pytania Lisa nie pomagały niestety. One miały na celu zniszczenie przeciwnika, a nie zaczerpnięcie wiedzy na dany temat.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 22:54 przez Marco Van Basten, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 03 paź 2011, 22:54

Genialny Lis. Od połowy twarz mu stężała, usta zaciśnięcie i nerwy - a to usłyszy doktor zamiast redaktor, a to Ilonę Klejnowską wysyła do innego województwa. I nabija się z powodu własnej pomyłki z Kaczyńskiego. Merytorycznie Jarosław bardzo ładnie w tej debacie, nawet odnośnie kibiców się przygotował. Nerwy mu tylko na moment puściły, kiedy Lis zaczął tradycyjnie jeździć po bracie, ale w końcówce wyszło kto nie kontaktuje. Brakowało mi tylko jednego stwierdzenia. Odnośnie braku debaty z Tuskiem - że ostatecznie przebieg zostanie odpowiednio zinterpretowany i zniekształcony przez media.

PS. Oglądałem program z ojcem. Jego z kolei program przekonał, by jednak bać się PiSu, bo słyszał tylko "pytania" (ataki) Lisa, nie interesowały go odpowiedzi. Szkoda, że mamy takie nieprzytomne społeczeństwo.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 03 paź 2011, 22:56

Lis niekiedy wydawał się lekko poddenerwowany, to fakt, ale dla mnie zachowanie Kaczynskiego, kandydata przecież na premiera tego kraju, człowieka, który mówi, że zasługujemy na więcej, było żenujące.
:shock: :shock:

Bylem pewien ze Lis zje Kaczke a tu szok. Kaczka nosi rude futerko :wink: Kaczynski byl tak wyluzowany ze potrafil zazartowac co chyba jeszcze bardziej wyprowadzalo z rownowagi Lisa. Merytorycznie rozmowa zenujaca ale kogo to wina skoro sam Kaczynski probowal wejsc na jakis sensowy tor. zawiodlem sie na tvp

Awatar użytkownika
Kendo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kendo » 03 paź 2011, 22:57

red85 jak zaprezentowałbyś swój program wyborczy na pytanie o użycie broni w 91 roku, o wypowiedzi Kempy o Staruchu, o Macierewiczu, o młodych dziewczynach na plakatach PiSu, o ziemniakach w gazetce niemieckiej, o wypowiedzi Rydzyka sprzed kilku lat ? Pytania wyraznie tendecyjne, nieudolnie wbijajace szpilke w prezesa PiSu

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 701

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 03 paź 2011, 22:58

Bede musiał nadrobic, włączyłem ostatnie dziesieć minut i zdazyłem tylko załapac sie na fundamentalne dla dalszych losow Polski pytania o wypowiedz Rydzyka z przed 5 lat i z ktorego miejsca startuje pani Ilona(Lis bładził oczywsice). Jesli jeszcze była dyskusja o pistolecie z 91, to juz pewne, ze bede odswiezal strone telewizji publicznej co 10 sek, sprawdzajac czy juz wrzucili dzisiejszy program.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 03 paź 2011, 22:59

red85 pisze:Nie bądż żenujący. Nie jestem zwolennikiem Pisu, ani miłosniekiem talentu Lisa. Nie oglądam jego programów od lat, zresztą polityką się w ostatnim czasie praktycznie nie interesuje. Siadłem dzisiaj po raz pierwszy od dłuższego czasu i zobaczyłem rozmowe dziennikarza z człowiekiem, który za wszelką cenę chce wyprowadzić go z równowagi. Lis niekiedy wydawał się lekko poddenerwowany(tyle tylko, że mnie w ogóle nie interesuje jak wypada Lis), to fakt, ale dla mnie zachowanie Kaczynskiego, kandydata przecież na premiera tego kraju, człowieka, który mówi, że zasługujemy na więcej, było żenujące. Naprawdę chciałem posłuchać co ma do powiedzenia, a nie obserwować jak nieudolnie raz za razem próbuje wbić szpilę w dziennikarza. Jak dla mnie średnio zabawne, dal Ciebie fajne. Ok, ale ja mogę oczekiwać czegoś innego.
Odbije pileczke. Nie badz zenujacy.
Jak mozna oczekiwac merytorycznej dyskusji, kiedy pan redaktor pyta kolejno: o pistolet z 91 roku, o wypowiedz Rydzyka o sp. Marii Kaczynskiej sprzed kilku lat, zenujace chwyty z antyniemieckoscia, slaskoscia, wypowiedzi o prezydencie Komorowskim, pytania o to jak nazywaja sie i z ktorego miejsca kandyduja twarze wyborcze PiSu z tej kampanii, sztuczki z Fotyga i Macierewiczem, etc. Litosci. Kaczynski kilka razy probowal naprostowac dyskusje na merytoryczne tory, kilkukrotnie zwracajac sie z ta propozycja do doktora Lisa. :lol: Ten jednak konsekwentnie brnal w ten zenujacy spektakl. No ale rzecz jasna Szanowny kolega tego juz nie zauwazyl. To Kaczor jest winny, ze rozmowa nie odbyla sie na plaszczyznie merytorycznej. :lol:
Kaczynski wiele na tym wywiadzie nie zyskal, powierdzil jedynie, ze debaty z Platforma i Tuskiem nie mialy i nie maja najmniejszego sensu (wszak redaktor Lis to niemalze jak czlonek Platformy :lol: ).

Zreszta dyskusja dziennikarzy Polsatu czy Rymanowskiego z Jaroslawem odbyla sie w normalnej atmosferze i wiekszosc obu programow ogniskowalo sie wokol kwestii merytorycznych. Dziwnym zbiegiem okolicznosci u redaktora Lisa nie udalo sie to...
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 23:08 przez arek_ahig, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 03 paź 2011, 23:01

Piwus nie chrzan tylko zaloz pokoj.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2893

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 03 paź 2011, 23:40

Jak będziecie mieć linka z tej rozmowy to zarzućcie linkiem.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 04 paź 2011, 0:19

Pierwsza zasadnicza kwestia czy ktoś ma jeszcze wątpliwości co do rzetelności i obiektywności pana Lisa? Chyba po dzisiejszym programie nie ma takiego. Ten program trzeba nagrać i pokazywać studentom dziennikarstwa jak się nie powinno prowadzić rozmowy i dyskusji. Pokazywać jako przykład co to jest reżimowy dziennikarz i propagandysta. Facet chyba wyszedł z założenia, że skoro z Tuskiem nie chce pan debaty, to ja go zastąpie.

O co pyta "dziennikarz" lidera opozycji po 4 latach rządów innej parti? O pistolet z roku 91, o wypowiedź ojca Rydzyka, o nazwiska kandydatek z bilbordów(sic!) To przecież był jakiś żart jakaś kpina. Ktoś kto nie interesuje się polityką i siadł wieczorem przed telewizor, żeby dowiedzieć się co lider opozycji ma do zaoferowania, jaki ma program, jakie ma postulaty, jak chce je zrezlizować musiał wysłuchiwać tego, że Kaczyński miał w 91 roku pistolet. Ja pierdu. Kaczyński nie chciał dyskusji w oparach absurdu z Tuskiem to dostał z Lisem. Rzecz jasna typa w tej dyskusji rozjechał, wziął, wyżuł, wypluł, wydeptał i kopnął. Lisek musiał się uciekać do żenującyh przekręcen, że rzekomo Kaczyński powiedział doktorze, kiedy mówił redaktorze, żeby wybić przeciwnika z uderzenia. A na koniec został po prostu znokuatowany z tym miejscem na liście wyborczej pani Ilony. Ale tak się zastanawiam po co Kaczyńskiemu to było? Byłoby siąść do debaty z Tuskiem i jak tam by go tak rozjechał to byłoby pozamiatane. A rozjechać Lisa dla satysfakcji to on sobie może już po wyborach a nie teraz.
A tak to cóż przekonanany przekonywać do głosowania nie trzeba, beton antykaczystowski to zawsze będzie gadał swoje o Kaczyńskim. Gra idzie o niezdecydowanych, co oni z tego wyniosą? Czy zapamiętają żenująca postawę dziennikarza, czy zwrócą uwagę, że to on był winien tej pyskówki, gdyż to dziennikarz prowadzi rozmowe, dobiera tematy, porusza wątki, zapamiętają jego niebywały wręcz nieobiektywizm i brak rzetelności ? Czy jednak wyniosą z tego negatywne emocje, zapamiętają pyskówkę i kłótnie, a przecież dla wielu najważniejszy jest mityczny spokój, a nie kłótnie, już nawet pomijając kwestię tego, że w tej pyskówce Kaczyński był górą to jednak program nacechowany był mnóstwem negatywnych emocji i taki przekaz poszedł w eter.

Cieżko mi wyrokować mnie się tam podobało, lubię Jarka w takiej formie :mrgreen: ale jak wspomniałem gra idzie o niezdecydowanych i obawiam się, że wielu z nich zapamięta jednak tylko te negatywne emocje nie patrząć na to kto był ich winien. Nie mniej jednak nie wydaje mnie się, żeby program tego chłystka miał aż taką siłę odziaływania i znaczącą zmienił wynik wyborów. A że sondaże dla Pisu są dobre to świadczy o tym, świetna forma i luz Kaczyńskiego i panika w obozie medialnym. Obawiam się tylko, żeby Kaczyński nie był zbyt pewny siebie i znowu czegoś nie powiedział co potem łatwo będzie wyrwać z konteksty i puszczać 24 h na dobę w telewizji. Ale cóż do niedzieli jeszcze parę dni zobaczymy co się wydarzy.

PS. Granie zmarłym bratem w rozmowie i wykorzystywanie go przeciwko rozmówcy to już jest poziom rynsztoku, gdybym był na mijescu Kaczyńskiego to dałbym typowi po prostu w pysk.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 04 paź 2011, 0:55

"Tusk do Lisa: Zwalniam Cię" :)
http://wszolek.salon24.pl/349375,tusk-d ... alniam-cie
red85 pisze:Siadłem dzisiaj po raz pierwszy od dłuższego czasu i zobaczyłem rozmowe dziennikarza z człowiekiem, który za wszelką cenę chce wyprowadzić go z równowagi. Lis niekiedy wydawał się lekko poddenerwowany(tyle tylko, że mnie w ogóle nie interesuje jak wypada Lis), to fakt, ale dla mnie zachowanie Kaczynskiego, kandydata przecież na premiera tego kraju, człowieka, który mówi, że zasługujemy na więcej, było żenujące.
A to czasem nie było odwrotnie? To nie była rozmowa człowieka z dziennikarzem, który za wszelką cenę chce go wyprowadzić z równowagi? Atak za atakiem, dziecinne pyskówki, prowokacje, straszenie kibolami, przed którymi uciekają matki z wózkami i coraz większa frustracja spowodowana własną nieudolnością? Zakończone wycieraniem sobie gęby bratem, coraz większymi nerwami i ignoranctwem objawiającym się infantylnymi błędami w kwestiach, na których miał polec Kaczyński? Czy czasem nie tak to wyglądało?

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 03002.html
A na Gazecie jest sonda kto był bardziej przekonywujący - obiektywny dziennikarz czy prezes Kaczyński :). Prowadzi oczywiście dziennikarz :).

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 04 paź 2011, 2:48

Obrazek

jeśli już człowiek PO coś takiego pisze to chyba to wystarczy za cały komentarz :wink:

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2430
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 paź 2011, 9:50

Widziałem tylko część tego programu, ale śmiesznie to wyglądało. Kaczyński miał tam bardzo prostą strategię, mówił powoli, przeciągał swoje wypowiedzi, momentami wręcz lał wodę odpowiadając na coraz to głupsze pytania, a dziennikarz mający ich jeszcze ze sto był tym bardzo podirytowany, bo czasu mu brakowało i wręcz nie mógł usiedzieć tyłkiem na fotelu. Wyraźnie miał ochotę wstać, uciszyć Kaczyńskiego i powiedzieć coś w stylu "Teraz ja mówię!".

Treści w tym było zero. Jarek miał jednak IMO jeden słabszy moment, gdy dał się podpuścić i zaczął za dużo mówić o Smoleńsku i wymknęło mu się nawet coś w stylu insynuacji, że Komorowski może mieć coś wspólnego ze śmiercią tych ludzi.

Jarkowi powinno się zadawać zupełnie inne pytania, ciekawe. Niech mówi o swoim programie, bo czy ma ciekawy program? Wystarczyło zadać ciekawe pytanie związane z gospodarką na samym początku. Co zrobił na nie Jarek? Uniknął odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2011, 10:04 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”