AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 1748

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 729

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 04 sie 2013, 12:59

Dlaczego Pirlo został odsunięty to wszyscy wiemy. Na pewno powodem nie było to, że chciał grać samymi toporami w pomocy.

W pierwszym sezonie Allegri miał...dwóch kreatywnych pomocników - Seedorfa i Pirlo. Jednak nie byli oni już w stanie grać razem co pokazał sezon, bo na początku grali razem i to na nich chciał oprzeć swoją grę. W drugim miał Aquilaniego i Seedorfa, gdzie pierwszy musiał zostać odstawiony na bok a drugi był coraz słabszy. W ostatnim sezonie poza Montolivo nie miał nikogo innego do kreowania, więc jak mógł więcej graczy kreatywnych wprowadzić do środka pomocy? Wyczarować ich sobie? Miał z Nocerino zrobić Iniestę a z Muntariego Xaviego?

To, że Allegri woli b2b to jest mit. On poprostu nie ma wyboru. A to, że do drużyny trafili Muntari, Traore, Nocerino to nie jest tak, że Allegri ich chciał a poprostu byli tani i łatwiej ich pozyskać. Allegri miał inne priorytety, ale nigdy nie dostał to o co prosił.

Dodatkowo gdy już miał dobrą taktykę to kazano mu zmienić na wcześniejszą do której nie mamy ludzi.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 04 sie 2013, 13:08

Sorry, ale to brzmi jakby w Milanie nikt nawet nie zwracał uwagi na stanowisko trenera. Może i w Max nie ma takiej siły przebicia jak Conte, ale nie uwierzę, że Galliani sobie sam wymyśla jak taktycznie ma być ułożony Milan i stawia waszego trenera w fakcie dokonanym. Taki brak współpracy jest niepoważny i taki wyga jak wasz dyrektor na pewno zdaje sobie z tego sprawę.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 04 sie 2013, 13:10

Nom. Z tego co pisze mete wychodzi na to, ze Max jest niczym wiecej niz popychadlem, ktore robi to co kaze mu gora i nikt nie liczy sie z jego zdaniem. Taka "wspolpraca" do niczego dobrego nie doprowadzi.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 04 sie 2013, 13:19

Sorry, ale to brzmi jakby w Milanie nikt nawet nie zwracał uwagi na stanowisko trenera. Może i w Max nie ma takiej siły przebicia jak Conte, ale nie uwierzę, że Galliani sobie sam wymyśla jak taktycznie ma być ułożony Milan i stawia waszego trenera w fakcie dokonanym. Taki brak współpracy jest niepoważny i taki wyga jak wasz dyrektor na pewno zdaje sobie z tego sprawę.
Ale przecież w Milanie tak jest od dawna. Nawet w czasie największych sukcesów Carlo nie miał nic do powiedzenia w sprawie transferów. Trener dostaje graczy, których uda się pozyskać lub chce Berlusconi. Masę przykładów można podać z przeszłości i teraźniejszości.

Pisanie, że Max mógł wproawdzić więcej graczy kreatywnych do pomocy jest nie na miejscu zwłaszcza, że nigdy nie miał więcej niż 2 takich w kadrze na sezon a rok temu miał jednego.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3400

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 04 sie 2013, 13:46

Moim zdaniem na spotkaniu Maxa, Berlu i Gallianiego zdecydowano się na zmianę taktyki na 4-3-1-2 bo mieli plany transferowe, a przynajmniej jeden (Honda).

Galliani myślał, a wręcz był pewien że ruscy wezmą 2 banki i pozamiatane, więc Max zaczął treningi pod tym kątem a że nie było nikogo prócz Princea to go tam wystawiał. Zespoł miał przywyknąć do nowej taktyki a po przyjściu Hondy Max zamieniłby tylko 2 klocki, Boatenga by cofnął do pomocy a wstawił Hondę.

A tu dupa, nikt nie sie spodziewał że CSKA z nami tak zatańczy , ale mam nadzieję ze to ostatni występ Hondy w Moskwie i w poniedziałek ogłoszą że jest nasz.
Zresztą podobno w poniedziałek mamy podbić ofertę.

Teraz Gallianiemu pali się grunt pod nogami, nie wiedzą co będzie więc Max wraca do 4-3-3, ja to tak widzę.
Z Ademem to wyczuli pismo nosem i skoro jest cień szansy to będą próbować, nizależnie od tego czy przyjdzie Honda teraz czy w styczniu. Myśle że zdają sobie sprawę z tego źe albo kupią go w lecie albo nigdy.

Edt

Honda dziś chyba był myślami gdzie indziej, zagrał słabo podobno i został zmieniony.
Wracając do Ljajicia mam nadzieje że tym razem G nie będzie grał w swoje gierki w zaparte i podbije do tych 10 ktore zadowoli podobno Viole

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 04 sie 2013, 14:11

Z Ademem to wyczuli pismo nosem i skoro jest cień szansy to będą próbować, nizależnie od tego czy przyjdzie Honda teraz czy w styczniu. Myśle że zdają sobie sprawę z tego źe albo kupią go w lecie albo nigdy.
Dokładnie. Gdyby nie koniec kontraktu to nawet na niego byśmy nie spojrzeli, bo jego wartość w tym momencie to jakieś 20 baniek. Po sparingach widać, że trzyma formę nadal z rundy wiosennej. Jeżeli nie trafi do nas teraz a coraz bardziej się obawiam, że tak będzie to już nigdy.

Z Ljajicem jest tak, że jest dość napięta atmosfera między nami a nimi - Montolivo, walka o LM, atak na Gallianiego na trybunach, itp. Dodatkowo za dużo informacji o dojściu do porozumienia z Serbem poszło w świat co się nie spodobało włodarzom Violi. Dodatkowo oferta w takim a nie innym momencie też nie była przypadkowa.

Jeżeli ma do nas trafić już teraz to musi odrzucić propozycję kontraktu i nie dać się skusić innym klubom (co będzie ciężkie, bo Tottenham pewnie złoży lepszą ofertę od naszej a przykład Jovetica pokazuje, że potrafią przekonać gracza do swojej racji). Wtedy wydaje mi się, że dojdą do porozumienia, bo z Prade mimo wszystko Łysy ma dobre kontakty. Trzymać kciuki, bo to świetny gracz i nie znajdziemy kogoś w takiej cenie o takich umiejętnościach i potencjale.

Wydaje mi się, że zmiana taktyki to było widzimisie Berlusconiego, ale to tylko moja opinia. Honda to nie jest gracz dla którego się zmienia taktykę. To gracz którego się wpasowywuje do taktyki a nie opiera się nową (a w naszym wypadku starą) na nim.

Z Ljajicem jest tak, że jest dość napięta atmosfera między nami a nimi - Montolivo, walka o LM, atak na Gallianiego na trybunach, itp. Dodatkowo za dużo informacji o dojściu do porozumienia z Serbem poszło w świat co się nie spodobało włodarzom Violi.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 04 sie 2013, 14:25

Wydaje mi się, że zmiana taktyki to było widzimisie Berlusconiego, ale to tylko moja opinia. Honda to nie jest gracz dla którego się zmienia taktykę. To gracz którego się wpasowywuje do taktyki a nie opiera się nową (a w naszym wypadku starą) na nim.e
Tu się zgodze ale sam Łysy powiedział że przyjście Saponary było przyczyną zmiany taktyki. Wiadomo że to co mówią do kamer to jedno a co myślą to drugie, wiem że masz rację co do Berlu...niestety

Mam nadzieje że Berlu się znudzi i przekaże stery Baśce ona z nich wszystkich jest najrozsądniejsza, o ile wcześniej sam sie nie doprowadzi do bankructwa...bo ni chciałbym Milanu w wersji Chelsea, City Psg itd..

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 04 sie 2013, 14:29

Mam nadzieje że Berlu się znudzi i przekaże stery Baśce ona z nich wszystkich jest najrozsądniejsza, o ile wcześniej sam sie nie doprowadzi do bankructwa...bo ni chciałbym Milanu w wersji Chelsea, City Psg itd..
Prawda jest taka, że na Berlusconim i jego rodzinie raczej już daleko nie zajedziemy. Walka o mistrzostwo Włoch i faza pucharowa LM to jest maksimum. Ogólnie Moratti robi teraz wielką przyszługę Interowi i pokazuje jak bardzo mu zależy na losie Interu. Mam nadzieję, że Berlu zrobi to samo dla Milanu. Owszem fajnie, że jest plan stawiania na młodzieź, zwiększenia przychodów itp, ale kasa w klubie też jest potrzebna, a nie tylko liczenie, że inni oddadzą nam swoich graczy za bezcen. Nie mówie, że klub ma szastać na prawą i lewo kasą, ale taki klub jak Milan nie może tylko liczyć na darowizny i czekać aż graczom się kończą kontrakty. No i poważny klub jest w stanie kupić graczy, których potrzebuje przed obozem treningowym a my zawsze musimy czekać na koniec sierpnia licząć na promocje.

Samo przekazanie Baśce klubu nic nie da. Kasy ona nie wyczaruje a firma Finnivest już nie chce łożyć na Milan.
Tu się zgodze ale sam Łysy powiedział że przyjście Saponary było przyczyną zmiany taktyki. Wiadomo że to co mówią do kamer to jedno a co myślą to drugie, wiem że masz rację co do Berlu...niestety
Saponara tym bardziej nie jest graczem dla którego się zmienia taktykę.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 04 sie 2013, 14:42

Ogólnie Moratti robi teraz wielką przyszługę Interowi i pokazuje jak bardzo mu zależy na losie Interu. Mam nadzieję, że Berlu zrobi to samo dla Milanu.
Nie wiemy co zrobi Thohir to fakt, ale nigdy nie podobała mi się polityka transferowa szejków i realu i nie chciałbym tego samego widzieć w Milanie, skupu drogiego bydła po to żeby miec dwie jedenastki warte 500 milionów, jestem zwolennikiem rozsądnych ruchów, owszem wzmocnień potrzebnych do konkurowania z najlepszymi ale z rozsądkiem.

Sukcesy poparte petrodolarami jakoś do mnie nie przemawiają.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 04 sie 2013, 16:12

To, że Allegri woli b2b to jest mit. On poprostu nie ma wyboru. A to, że do drużyny trafili Muntari, Traore, Nocerino to nie jest tak, że Allegri ich chciał a poprostu byli tani i łatwiej ich pozyskać. Allegri miał inne priorytety, ale nigdy nie dostał to o co prosił.
Święta racja. Maksimum na co może liczyć trener w Milanie, to parę prezentów po zatrudnieniu - później za budowę kadry odpowiada Galliani, który w nikłym stopniu podąża za potrzebami trenera. Niby grając 4-3-1-2 nie ściąga skrzydłowych, ale jednak od lat trener żądał większej liczby kreatywnych pomocników, to mu raz ściągnięto Aquilaniego, drugi raz Montolivo, a graczy pokroju Muntariego - co okienko.
Z Ljajicem jest tak, że jest dość napięta atmosfera między nami a nimi
Nieprawda. Co mówi Dalla Valle to jedno, ale Galliani z Prade są przyjaciółmi, a to oni będą dopinać interesy. Nie powiem, bym wierzył mocniej w transfer Ljajicia, ale negocjacje są w toku, więc Viola jest gotowa na ten ruch. Porozumienie będzie trudne, ale jest możliwe.
Wydaje mi się, że zmiana taktyki to było widzimisie Berlusconiego, ale to tylko moja opinia.
Nie zgodzę się. Poza wyrazami nienawiści niektórych kibiców do Berlusconiego nie ma za taką tezą żadnych argumentów.
Milan nie miał skrzydłowych. Nasz najlepszy winger może równie dobrze grać w dwójce napastników. Poza nim na skrzydłach grali ofensywny pomocnik, drugi napastnik, wysunięty napastnik... Dla nich wszystkich lepsze pozycje są w innej taktyce.
Milan grał dobrze w 4-3-3, ale to nie przez cyferki takie wyniki osiągał, tylko dobrą organizację defensywy. Ta się z powrotem De Jonga poprawi.
I teraz proste pytanie: mając w kadrze dwóch ofensywnych pomocników + myśląc o Hondzie, za to mając jednego skrzydłowego z prawdziwego zdarzenia, wybierzesz system z 4-3-1-2 czy 4-3-3?
Do jednego ustawienia mamy nadmiar graczy, do drugiego - brakuje nam minimum dwóch. Potencjał ludzki powinien decydować o taktyce (jeśli nie ma się możliwości rewolucji), a ten mamy zdecydowanie pod system Carlo.
Nie wiemy co zrobi Thohir to fakt, ale nigdy nie podobała mi się polityka transferowa szejków i realu i nie chciałbym tego samego widzieć w Milanie
Taki Milan już widzieliśmy i dał on sukcesy przez wiele lat. Po prostu jest różnica między wyrzucaniem kasy w błoto, a daniem Gallianiemu ~150 milionów euro do wydania.
Galliani myślał, a wręcz był pewien że ruscy wezmą 2 banki i pozamiatane, więc Max zaczął treningi pod tym kątem a że nie było nikogo prócz Princea to go tam wystawiał. Zespoł miał przywyknąć do nowej taktyki a po przyjściu Hondy Max zamieniłby tylko 2 klocki, Boatenga by cofnął do pomocy a wstawił Hondę.
Nie no, sorry, to by wskazywało na to, że Galliani - uważany za najlepszego w swoim fachu w tej chwili we Włoszech (czasy ex aequo na pierwszym miejscu z Moggim są słusznie minione) - to pięciolatek, który ma jedną wersję budowy ekipy i uzależnia całe okienko transferowe od jednego bardzo niepewnego posunięcia.
Teraz Gallianiemu pali się grunt pod nogami, nie wiedzą co będzie więc Max wraca do 4-3-3, ja to tak widzę.
Ale czemu niby wraca do 4-3-3? Nie wyciągaj wniosków ze sparingów, na których nie ma kilkunastu graczy, to raz, a dwa, że między 4-3-1-2 a 4-3-3 jest minimalna różnica, na dodatek działająca na korzyść Milanu przy naszej pomocy - bo mając takie preferencje co do ustawienia pomocników lepiej jest mieć przed nimi kogoś operującego piłką, zamiast od razu atakujących. Co do systemu: będę wyciągał wnioski na temat wizji Allegriego gdy wrócą Saponara i przyjdzie Honda/Ljajić, bo na razie to my nic nie wiemy. Boateng jest rzucany gdzie się da, bo nie ma alternatyw.
Waszym zdaniem Urby na lewej obronie to tylko lek na obecną sytuację, czy może z braku ofert za niego a ofertą(ami) za Antoniniego chęć pozbycia się Luci? I zmiana pozycji Emanuelsona tak jak w przypadku Constanta?
U Emanuelsona nie trzeba zmieniać pozycji jak w przypadku Constanta, to raz. Dwa, że Holender w ogóle nie łapie systemu gry na lewej obronie (choć Constant też nie łapie, a gra), gubił się potwornie nawet na Audi Cup.
Sparingi są od tego, by weryfikować takie idee, ale nie wierzę, by Allegri tam wystawiał Holendra. Na lewej obronie mamy najlepszą liczbową obsadę ze wszystkich pozycji.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 04 sie 2013, 18:33

Nie no, sorry, to by wskazywało na to, że Galliani - uważany za najlepszego w swoim fachu w tej chwili we Włoszech (czasy ex aequo na pierwszym miejscu z Moggim są słusznie minione) - to pięciolatek, który ma jedną wersję budowy ekipy i uzależnia całe okienko transferowe od jednego bardzo niepewnego posunięcia.
nie zupełnie o to mi chodziło, ale idąc za twoja wypowiedzią to skoro ogłoszono oficjalnie po "wielkim szczycie" ze gramy 4-3-1-2 to niby kim?? Boatengiem Saponarą?.
W tym właśnie momenice Galliani uzależnił całe okienko transferowe tak jak napisałeś od poszukiwania ofensywnego pomocnika bo takowego w kadrze na pierwsza "11" nie posiadamy. Nie tak?

Mi natomiast chodziło o to, że może temat Hondy, i nie mówie tu o zainteresowaniu tylko o czymś więcej, był już przed ogłoszeniem taktyki. Może wtedy sie werbalnie dogadano. Transfer Hondy nie wydawał się trudnym - pół roku do końca kontraktu, zdecydowana chęć gry u nas, wielu myślało że to done deal.. tylko z działaczami nie wyszło. Łysy sobie Hondy nie wymyślił dzień przed tym jak podały to gazety. O to mi chodziło, ale to tylko hipoteza.

EDIT
Milan’s offer for Ljajic is €8m in 4 installments. Fiorentina rejected that offer
:shock:

8 mln drogą nie chodzi ale w 4 ratach? :oops:

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 04 sie 2013, 19:13

mete pisze:Ljajic zmienił agenta choć Ramadani powiedział, że nadal go reprezenuje, więc sam nie wiem. Nie wiem czy to dobrze, ale raczej nie, bo z tamten po potym jak Viola nie wywiązała się z obietnicy danej JoJo raczej nalegał na przeprowadzkę do Milanu..

“L’agente di Ljajic, Fali Ramadani, ha invitato il Milan a presentare un’offerta concreta alla Fiorentina. Nel futuro del giocatore ci sarà o la Fiorentina o il club rossonero, non ci sono alternative, Ljajic non finirà in Inghilterra”. Così il noto giornalista de La Gazzetta dello Sport, Calamai, ai microfoni di Radio Blu.

wychodzi na to że może nie być dobrze, skoro, o ile dobrze zrozumiałem to Ramadani nalegał żeby Milan złożył ofertę za Adema.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 04 sie 2013, 20:32

Teraz transfery w ratach to normalność. Juve też płaci za Teveza w ratach a kwota nie większa o wiele.

http://www.football-italia.net/37532/vi ... tune-milan

Nie jest dobrze.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 04 sie 2013, 20:56

Teraz transfery w ratach to normalność. Juve też płaci za Teveza w ratach a kwota nie większa o wiele.
9 mln w 2 ratach to nie to samo co 8m w 4. I nie chodzi mi o raty tylko jak żle musimy stać z kasą. Albo Łysy sprawia takie wrażenie, i tak na koniec mercato wszystkiego się dowiemy.
http://www.football-italia.net/37532/vi ... tune-milan

Nie jest dobrze.
http://www.tuttomercatoweb.com/milan/?a ... LTExOTIwOA

Montella też wysyła jasne sygnały, oby się nie ugiął pod presją- jeśli Galliani teraz odpuści to go stracimy bo nie ma takiej opcji żeby Viola pozwoliła na powtórkę z Monto.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 493

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 04 sie 2013, 21:50

Najpierw sytuacja zarządu. Była już wiele razy omawiana. Wątpliwe jest to, że Milan będzie się liczył o coś więcej w LM niż ćwierćfinał, a w SA będziemy walczyć co najwyżej miejsce w LM. Juve jest poza zasięgiem - skład mocny, a do tego fajnie wzmacniany. Jeżeli nie będzie inwestycji w skład to wypadniemy poza LM, a wtedy wiadomo - równa pochyła i być może za kilka lat podzielimy los Interu i Milan zostanie oddany w inne ręce mimo deklaracji, że rodzina Berlu Milanu nie odda. Nie zdziwiłbym się gdyby kluczowa była kara dla Finivestu. Swoją drogą jestem ciekaw co zrobi Thohir w Interze. Zacznie od wydawania grubych milionów czy jednak będzie budował skład mądrze i rozsądnie.

Allegri - nie może zbudować zespołu z własną wizją bo nie dostaje graczy których chciałby. Pacynka bierze co mu dają. Czyli Traore zamiast Asamoaha itd. Myślę, że jakbyśmy go stracili w tym sezonie na rzecz Napoli to mogłoby być ciekawie w Neapolu. Myślę, żeby byli ciut za Juventusem jeśli chodzi o kadrę Z pewnością lepiej niż za Beniteza który nie jest osobą przekonywującą. Do tego transfer Napoli... szkoda gadać.

Taktyka. Mam nadzieję, że będziemy grać lub 4-3-3 lub 4-2-3-1. Obie taktyki dają o wiele więcej opcji niż 4-3-1-2 która nie przekonywuje. Wydaje się być toporną i myślę, że nie zostaniemy przy niej jeżeli udałoby się ściągnąć Serba i Honde.

Kluczowymi dniami dla Hondy i Ljajica będą ostatnie dni sierpnia.

Na rynku będziemy bardziej aktywni po awansie do LM. Fajnie byłoby zapewnić go już po pierwszym meczu wtedy byłoby tydzień więcej kupowania jednak mam nadzieję, że nie skończymy z wynalazkami typu Bojan.
seba82 pisze:A tu dupa, nikt nie sie spodziewał że CSKA z nami tak zatańczy , ale mam nadzieję ze to ostatni występ Hondy w Moskwie i w poniedziałek ogłoszą że jest nasz.
Każdy mądry spodziewał się, że CSKA nie odda go za 2 mln euro. Występ Hondy :?: Nie zdziwiłbym się gdyby grał na odejście z CSKA.

Oczywiście kluczowe znaczenie dla mercato ma też sprzedanie naszych kłód. Jak na Traore ciężko będzie znaleźć chętnego to liczę, że Nocerino, Boa czy Ema(zależy jaki ma status w drużynie) odejdą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”