Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 191

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moofasa » 24 sty 2008, 21:31

Tak z nudów sobie patrzyłem kto się urodził w tym samym dniu co ja i we mnie chyba jakaś bramkarska krew płynie :P BO że Casillas się urodził 20 maja to wiedziałem ale że Petr Cech Tez :o Zaskoczony jestem :D No i jeszcze nasz prezes Listkiewicz może się pochwalić że urodził się 20 maja....

ponad to Cher :P reszty nie znam :]

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 24 sty 2008, 21:33

Denerwuja mnie juz te narodowe zaloby. Wspolczuje rodzinom zmarlym i zal mi tej tragedii ale na litosc boska to lekka przesada.
Przyjaciół odwołali?
Widzę, że myślimy podobnie ;) Zapraszam ;]
W Polsce na czarno ubiorą się politycy i rodzina zmarłych, a na zachodzie się z nas już śmieją, jakim cudem żałoba, skoro zginęło parę ludków... :roll:

TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 80

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 24 sty 2008, 21:51

Wilmore pisze:a na zachodzie się z nas już śmieją
wszystko zachod zachod zachod. chwd zachodowi juz nie maja sie z czego smiac? ja rozumiem ze zachod moze byc wzorem w wielu sprawach ale nie przesadzajmy w koncu zgineli wojskowi i to wysocy ranga. nie mowie ze zaloba byla konieczna ale nie potepiam wprowadzenia. niezgadzanie sie dla samego niezgadzania jest jeszcze gorsze niz popieranie bezsensownych decyzji

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 24 sty 2008, 21:55

wszystko zachod zachod zachod. chwd zachodowi juz nie maja sie z czego smiac? ja rozumiem ze zachod moze byc wzorem w wielu sprawach ale nie przesadzajmy w koncu zgineli wojskowi i to wysocy ranga.

Otóż to. :beer:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 24 sty 2008, 21:55

TS borys IFC pisze:niezgadzanie sie dla samego niezgadzania jest jeszcze gorsze niz popieranie bezsensownych decyzji
Ktoś tu to robi?
A zachód podaję jako przykład tego, jak to odbierają media - wiadomo, że w polskich mediach tej żałoby się nie skrytykuje, bo nie wypada, więc w takiej Anglii już mówiono o tym, że to kolejna żałoba i znów ginie niewielu ludzi.
Nie oszukujmy się, wprowadzenie tej żałoby to śmieszna i marna próba zyskania na popularności przez Kaczyńskiego.
Natomiast wojskowym i to wysokim rangą był Piłsudski choćby. Garstka martwych oficerów to nie powód do ogłaszania ogólnonarodowej żałoby.
Statystycznie w kraju codziennie ginie 15 osób w wypadkach samochodowych. Ciągle mamy nosić żałobę?

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2430
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 24 sty 2008, 22:19

Może i to nie było konieczne, ale na pewno nie powiedziałbym, że żałoba jest nieuzasadniona. Porównanie do wypadków samochodowych ma się nijak. Tutaj w jednej maszynie zginęło na raz 20 ludzi i to wbrew temu co sądzisz, nie anonimowych. Dla normalnego mieszkańca naszego kraju zapewne tak, ale wśród wojskowych na terenie całej Polski byli to ludzie rozpoznawalni. Na tą konferencję nie leciał byle kto. Poza tym istotne są też same okoliczności i wygląd miejsca katastrofy. Samolot jest doszczętnie zniszczony, lecz przede wszystkim ciała (za wyjątkiem trzech, które zachowały się w całościu, czy też prawie w całości, nie jestem pewien) są porozrywane na wiele części, rozrzucone w dużym promieniu i prawdopodobnie częsciowo spalone. Oko tu, ręka tam, a mózg na pobliskim drzewie. Identyfikacja i segregowanie szczątków będzie się odbywać poprzez badania DNA. Trudno to porównywać do przeciętnego wypadku samochodowego. Jest to jakaś tragedia. A czy żałoba jest konieczna to każdy może odpowiedzieć sobie sam wedle własnego uznania. Opinia z zagranicy powinna nas gówno obchodzić.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 24 sty 2008, 22:35

Sorry, ale zginęła garstka ludzi - dla kraju niespecjalnie zasłużonych, posiadających stopnie oficerskie, ale znów nie jakieś "grubeszychy" na wielką skalę - ot, grupka specjalistów lecąca na konferencję.
Bum, spadają z nieba, giną, ok. Niech rodzina smuci się w samotności, ale na litość - fakt zwołania żałoby narodowej to tylko zachęta dla niektórych polityków (często takich, których bardzo szanuję) do wypłakiwania się i rozpaczy przed kamerą - niemalże dostrzec można cebulę za kołnierzem.
Spójrz, jak na całym świecie są zwoływane żałoby - z powodu jakich wydarzeń. Tylko w naszym kraju prezydent ma czelność wprowadzać żałobę przy każdej możliwej okazji, gdy w promieniu kilometra są szczątki >20 Polaków. Pal sześć stopnie oficerskie - pielgrzymów pamiętasz? Też żałoba była i też bez większego powodu organizowana - ot, zginęło sporo Polaków w miejscu, które da się wzrokiem objąć, to Kaczyńskiego smutek ogarnął i żałobę ogłosił.
Nijak ma się to do tragedii narodu jak po zakończeniu powstania warszawskiego, powodzi tysiąclecia, czy śmierci ważnych dla kraju osób - Jana Pawła II czy Piłsudskiego. A przecież właśnie tragedia narodu ma być powodem ogłoszenia żałoby narodowej, a nie śmierć - bądź co bądź - garstki.
Ciekaw jestem, ile takich "żałób" będziemy musieli jeszcze oglądać, zanim któraś gazeta/telewizja/radio pójdzie po rozum do głowy i wyśmieje prezydenta.
Śmierć ludzi to nie okazja do podbicia sondaży wyborczych - to powinien usłyszeć nie tylko Tusk za żenujące wystąpienie przed kamerami, ale również Kaczyński za żenujące ogłoszenie żałoby.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2430
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 24 sty 2008, 22:51

Media nic takiego nie skrytykują bo to dla nich wiatr do wiatraka - mają o czym mówić. Też nie do końca wierzę w szczerość tych łez co niektórych, ale jeśli poprzez to ktoś liczył na podbicie sondaży to w mojej opinii się zawiedzie. Nie będzie to miało żadnego wpływu. Tylko gdyby Tusk nie zabrał głosu zaraz byłaby afera, że tak miał się utożsamiać ze zwykłymi ludźmi a tu taki zonk. Na tym by stracił. Trudno też dziwić się prezydentowi jako zwierzchnikowi sił zbrojnych, iż zareagował na największą tragedię w historii naszego lotnictwa wojskowego od II wojny światowej. Dla rodzin jest to wszystko jedno czy żałoba jest w gminie czy w całym kraju. Dla nich liczy się tylko to, że stracili bliskich. Rozgłos sprawy nie jest przez garstkę tylko przez okoliczności i w pewnym sensie pewnie też jednak tego kim były niektóre z tych osób. Jakby nie patrzeć - dowódcy. Masz rację, że niektóre te żałoby są wprowadzane dla idei, co mnie też nieraz denerwuje bo nic normalnego nie można w telewizji zobaczyć. Mi jako mieszkańcowi Mirosławca też nie jest to na rękę. Tylko dziennikarze wszędzie się kręcą i zawracają dupę ludziom. Jeszcze niektóre osoby (nieliczni, większość potrafi zachować się stosownie i nie rozmawiać, ale jednak) niewiedzieć czemu gadają głupoty do kamery tak naprawdę nic nie wiedząc i nie będąc przez nikogo upoważnionym. Cały dzień banda żurnalistów stała przed bramą jednostki i szukała sensacji nieraz wymyślając bzdety. Sam nie jestem zwolennikiem takiego ogólnokrajowego "pogrążania się w smutku", ale nie krytykuję tego. Przynajmniej w tym przypadku. Mogę być nie do końca obiektywny z oczywistych względów.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 25 sty 2008, 8:32

bellus pisze:Inna sprawa, że poza tym jednym przypadkiem wszelkie żałoby narodowe są kija warte.
Ja bym może jeszcze dodał zawalenie hali w Katowicach, bo było to wydarzenie naprawdę szokujące i bezprecedensowe. Wypadki autobusowe czy lotnicze a i te w kopalniach są raczej częstszym zjawiskiem i nie powinny być traktowane nie wiadomo jak. Generalnie szafowanie żałobą narodową prowadzi do deprecjonowania znaczenia tego zjawiska i sprawia, że społeczeństwo staje się na nie obojętne.
Swoją drogą, czy każda żałoba narodowa musi koniecznie trwać 3 dni? Jeden dzień by nie wystarczył?

Najbardziej współczuję maturzystom, którzy w ten weekend mieli mieć studniówki. Z forumowiczów też to kogoś dotknęło :?:

Awatar użytkownika
Kubańczyk
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kubańczyk » 25 sty 2008, 9:21

Michał M pisze:
Najbardziej współczuję maturzystom, którzy w ten weekend mieli mieć studniówki. Z forumowiczów też to kogoś dotknęło :?:
Studniówki raczej nie będą odwołane bo żałoba jest zrobiona do soboty do godz. 19:00,a zreszta wiem że raczej się odbędą bo moja mama ma cukiernię i dostarcza ciasta m.in.na studiówki,i mi mówiła że na studiówki dostarcza cista na godzinę 20:00

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 25 sty 2008, 9:22

Wilmore pisze:Nie oszukujmy się, wprowadzenie tej żałoby to śmieszna i marna próba zyskania na popularności przez Kaczyńskiego.
Nie tylko jemu to jest na rękę. Widziałeś może doskonały kunszt aktorski cudotwórcy Tuska? Zbliża się ceremonia rozdania Oskarów - można go szybko spróbować dodać do nominowanych bo na prawdę zagrał pięknie. Co za kunszt! :lol: Zresztą nie tylko on na tym skorzystał - parlamentarzyści zrobili sobie dzień wolny od pracy. Więc jeśli ktoś uznał, że jego praca może doprowadzić do jakiejś kłótni lub sprzeczki to też nie powinien wczoraj iść do roboty. Media mają pożywkę - jak oglądałem wczoraj "Fakty" to myślałem że nie dam rady wytrzymać do końca. Ta Pochanke to myślałem że zaraz się zaleje łzami.
Michał M pisze: Z forumowiczów też to kogoś dotknęło
Nie było wczoraj "Simpsonów" na C+ :cry: . Wtedy dopiero udzielił mi się klimat żałoby...

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 25 sty 2008, 9:24

Widocznie coś nie doczytałem :wink: Chociaż coś mi się obiło o uszy, że przynajmniej niektóre mają być odwołane...
Pisakk pisze:Zresztą nie tylko on na tym skorzystał - parlamentarzyści zrobili sobie dzień wolny od pracy.
No i nie trzeba było dyskutować nad zmianami w służbie zdrowia...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 25 sty 2008, 9:28

odwołane mogą być te [czy też mogły, nie wiem jak to teraz wygląda] studniówki, które były zaplanowane na dziś. W piątki też sie odbywają 'bale maturalne' a to, jakby nie było ciagle okres trwania żałoby.

taki maturzysta przynajmniej zapamieta ta tragedie :lol:

- jak sie bawiłes na studniówce ?
- nie bawiłem sie, żałoba była :o

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 25 sty 2008, 9:31

Zważywszy, że impreza studniówkowa jest tylko raz w życiu (przynajmniej we własnej szkole :wink: ), taki maturzysta będzie z pewnością miał"pozytywny" stosunek do żałoby narodowej...

Chociaż swoją drogą studniówka to w sumie przereklamowana impreza :) Na innych bawiłem się zdecydowanie lepiej :D

TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 80

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 25 sty 2008, 10:03

a ja sie was zapytam czy widzieliscie moze wczorajsza wypowiedz komorowskiego? obojetnie jaki sie ma stosunek do tej zaloby to chyba jednak kazdy skrytykuje wypowiedz "to jest chyba pierwsza w skali swiata katastrofa tych hipiernowoczesnych samolotow ktore wprowadzilem jeszcze bedac szefem MON. drugi sukces w ostatnich latach polskiego lotnictwa to F16. jeszcze tylko samoloty vipovskie pozostawiaja troche do zyczenia (a teraz spojrzcie na cudowna szlachetnosc bronka) ale to naprawde nie jest pora na rozmowe o problemach vipow". nie wiem czy to jakis debilny dziennikarz mu zadal pytanie o polskie lotnictwo, ale nawet jesli tak to bronus mogl mu odpowiedziec " to nie jest czas i miejsce na rozmowe o takich pprzyziemnych sprawach". ale nieeeee lepiej sie pochwalic

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”