Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1936

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1961

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 19 paź 2023, 21:38

sci pisze:
19 paź 2023, 21:35
Albo zniżka na zakupy u siebie w sklepie, jeśli się pracuje w sklepie
ale do zrealizowania tylko w niedziele ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8717
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 paź 2023, 21:48

sci pisze:
19 paź 2023, 21:35
Albo zniżka na zakupy u siebie w sklepie, jeśli się pracuje w sklepie
Ale poza spożywka czy marketem typu Carrefour to chyba każdy sklep ma takie coś obecnie. Dla każdego pracownika.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2793
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 paź 2023, 21:58

wloski pisze:No i pytanie gdzie jest teraz pan Duda bo od czasu ostrej kampanii ukryty gdzieś.
Z tego co wiem był dziś w Spale. W sumie dwa Dudy były. I chyba nawet Morawiecki. Także nie jest tak z nimi źle w relacji z PiSem.
sickstick pisze:
19 paź 2023, 21:00
@Ilka jutro przychodzi do ciebie szef i oferuje nową umowę - wszystkie niedziele masz wolne, ale o 1000zł niższa wypłata (lub np brak jakiejkolwiek premii, jeśli takowe masz). Wchodzisz w to czy odmawiasz?
Przyznam, że bardzo nietrafiona ta propozycja ;) Mi nie mieliby zbytnio z czego odejmować ;) Ewentualnie premie, które są uzależnione od klientów i raz marne raz trochę lepsze. To wtedy wybrałabym wolne niedzielę.

@czubatka

No to logicznie od tej innej strony czyli kościoła Ci napisze. Jestem katoliczką, chrześcijanką. A w chrześcijaństwie niedziela jest dniem świętym, dniem wolnym od pracy, odpoczynkiem po całym tygodniu Nie tylko ja w Polsce jestem chrześcijanką. Nie chciałam tego wątku poruszać, bo wiem jak na Was kościół działa ale wytłumaczyłam Ci jak to jest z mojej i jeszcze pewnie wielu osób strony.

Co do zakupów w niedzielę handlową. Jeśli chodzi o rzeczy spożywcze to w całym moim dorosłym już życiu byłam może w sklepie z pięć razy jak mi się coś skończyło i np. potrzebowałam. Jeśli chodzi o zakupy typu ciuchy, elektronika czy inne to nie byłam nigdy na takowych w niedzielę handlową.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5296
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 19 paź 2023, 22:04

Eyesmon pisze:
19 paź 2023, 17:37
Ale jakoś Niemcy mają w ndz sklepy nieczynne od lat i żyja
W Korei północnej mają puste żołądki i żyją. Sorry, ale to nie jest żaden argument, że gdzies tak jest i żyją.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4392
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 paź 2023, 22:09

Ale my się wzorujemy w wielu rzeczach na gospodarce niemieckiej a nie północnokoreanskiej :)

Ja tam się przyzwyczailem że sklepy są w ndz zamknięte. Jest Żabka w razie w. A przynajmniej ludzie w ndz chodzą na spacer czy ogarniają jakaś aktywność bo wcześniej to były wycieczki do galerii handlowych :)

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1961

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 19 paź 2023, 22:10

Ilka pisze:
19 paź 2023, 21:58
A w chrześcijaństwie niedziela jest dniem świętym, dniem wolnym od pracy, odpoczynkiem po całym tygodniu Nie tylko ja w Polsce jestem chrześcijanką. Nie chciałam tego wątku poruszać, bo wiem jak na Was kościół działa ale wytłumaczyłam Ci jak to jest z mojej i jeszcze pewnie wielu osób strony.
Robisz pranie w niedzielę,czasem odkurzasz,mycie okien,łazienki ? rozumiem że Bozia i tego zakazała w niedzielę ? ;)
Kino,teatr,koncerty ?

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1767
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 19 paź 2023, 22:11

Ilka pisze:
No to logicznie od tej innej strony czyli kościoła Ci napisze. Jestem katoliczką, chrześcijanką. A w chrześcijaństwie niedziela jest dniem świętym, dniem wolnym od pracy, odpoczynkiem po całym tygodniu Nie tylko ja w Polsce jestem chrześcijanką. Nie chciałam tego wątku poruszać, bo wiem jak na Was kościół działa ale wytłumaczyłam Ci jak to jest z mojej i jeszcze pewnie wielu osób strony
tak na marginesie, myślę, że powinnaś przestać używać określeń typu "was", "wam", "wasze" bo nie rozmawiasz teraz z żadną zbiorowością ani ja nie czuje się specjalnie retorycznie dobrze z szufladkowaniem mnie i wyciąganiem na tej podstawie pochopnych wniosków.

Co do kościoła - czy wg kościoła można pracować w niedzielę? Z tego co mnie uczono, to oczywiście można, jeśli tylko nie robisz tego specjalnie (czyli możesz uniknąć pracy w niedzielę, ale dla większej kasy przychodzisz na niedzielna zmianę).

Jak uzasadnisz, dlaczego katolik pracujący w innej branży ma pracować w niedzielę?

Chodzi o to, że właściwie nie wytłumaczyłaś - podajesz jakieś ogólniki typu "a za prl to było", "ja jestem przecie" itp. Ja uważam, że nikt nie powinien pracować w niedzielę, ale nie uważam, że należy regulować to ustawą.
Ilka pisze:
Co do zakupów w niedzielę handlową. Jeśli chodzi o rzeczy spożywcze to w całym moim dorosłym już życiu byłam może w sklepie z pięć razy jak mi się coś skończyło i np. potrzebowałam
A wystarczyło przecież zrobić zakupy wcześniej. Dalej nie widzisz absurdu tej ustawy? 😃

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 paź 2023, 22:31

Conrado pisze:
19 paź 2023, 22:10
Ilka pisze:
A w chrześcijaństwie niedziela jest dniem świętym, dniem wolnym od pracy, odpoczynkiem po całym tygodniu Nie tylko ja w Polsce jestem chrześcijanką. Nie chciałam tego wątku poruszać, bo wiem jak na Was kościół działa ale wytłumaczyłam Ci jak to jest z mojej i jeszcze pewnie wielu osób strony.
Robisz pranie w niedzielę,czasem odkurzasz,mycie okien,łazienki ? rozumiem że Bozia i tego zakazała w niedzielę ? ;)
Kino,teatr,koncerty ?
Nie piorę, nie sprzątam, nie myje okien, ani łazienki. Do kina chodzę, na mecze też jeżdżę. Jest to dla mnie rozrywka i przyjemność. Od razu uprzedzając pytanie "a Ci ludzie muszą pracować dla mojej rozrywki" odpowiem, że ja też pracuje dla rozrywki innych, a nawet uzależnienia.
czubatka pisze:
19 paź 2023, 22:11
Ilka pisze:
No to logicznie od tej innej strony czyli kościoła Ci napisze. Jestem katoliczką, chrześcijanką. A w chrześcijaństwie niedziela jest dniem świętym, dniem wolnym od pracy, odpoczynkiem po całym tygodniu Nie tylko ja w Polsce jestem chrześcijanką. Nie chciałam tego wątku poruszać, bo wiem jak na Was kościół działa ale wytłumaczyłam Ci jak to jest z mojej i jeszcze pewnie wielu osób strony
tak na marginesie, myślę, że powinnaś przestać używać określeń typu "was", "wam", "wasze" bo nie rozmawiasz teraz z żadną zbiorowością ani ja nie czuje się specjalnie retorycznie dobrze z szufladkowaniem mnie i wyciąganiem na tej podstawie pochopnych wniosków.

Co do kościoła - czy wg kościoła można pracować w niedzielę? Z tego co mnie uczono, to oczywiście można, jeśli tylko nie robisz tego specjalnie (czyli możesz uniknąć pracy w niedzielę, ale dla większej kasy przychodzisz na niedzielna zmianę).

Jak uzasadnisz, dlaczego katolik pracujący w innej branży ma pracować w niedzielę?

Chodzi o to, że właściwie nie wytłumaczyłaś - podajesz jakieś ogólniki typu "a za prl to było", "ja jestem przecie" itp. Ja uważam, że nikt nie powinien pracować w niedzielę, ale nie uważam, że należy regulować to ustawą.
Ilka pisze:
Co do zakupów w niedzielę handlową. Jeśli chodzi o rzeczy spożywcze to w całym moim dorosłym już życiu byłam może w sklepie z pięć razy jak mi się coś skończyło i np. potrzebowałam
A wystarczyło przecież zrobić zakupy wcześniej. Dalej nie widzisz absurdu tej ustawy? 😃
Ok. Nie będę Cie szufladkować.

Czyli kościoła też nie przyjmujesz jako argumentu. Ok.

Są branże, które niestety myszą pracować w niedzielę. Ale w sumie to wszystko otwórzmy w niedzielę. Żeby było sprawiedliwie.

Ciężko byłoby to ogarnąć jakby kościół zabraniał pracę w niedzielę.

No tak bo jak jest w Polsce zakaz czegoś to my robimy odwrotnie. Czyli żeby były niedzielę wolne powinien rząd nam wszystkim nakazać pracować w niedzielę :) wtedy się zbuntujemy, że my nie będziemy w niedzielę tyrać ;)

W tych czasach gdzie ludzie gonią za pieniądze, gdzie jest wyścig szczurów nie da się niczym innym niż ustawą zapobiec np. pracy w niedzielę.

A i żeby nie było że jestem taka wredna, że zabraniam ludziom w niedzielę pracować.. Jestem za wolnymi niedzielami i zdania nie zmieniam. Ale żeby nie było jakiś buntów itp. to powinno być jakieś porozumienie. Jak ktoś chce to niech pracuje w niedzielę, ale tych co nie chcą nie zmuszac. Niestety raczej to nie jest możliwe do dogadania. Ale byłoby chyba najsprawiedliwsze.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 829

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 19 paź 2023, 22:40

Ale czemu mi miałby ktoś ZAKAZAĆ pracować w niedzielę skoro ja chce? 🤔 brzmi trochę jak dyktatura. Przecież nie ma nigdzie NAKAZU pracy w niedzielę.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 paź 2023, 22:48

BadBoy pisze:
19 paź 2023, 22:40
Ale czemu mi miałby ktoś ZAKAZAĆ pracować w niedzielę skoro ja chce? 🤔 brzmi trochę jak dyktatura. Przecież nie ma nigdzie NAKAZU pracy w niedzielę.
Jakby był to by Polacy nie chcieli pracować w niedzielę ;)

Dobra mózg mi się zlasował od tej polityki. Limit postów na trzy lata chyba wykorzystałam.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1325

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 19 paź 2023, 23:23

Ilka pisze:
19 paź 2023, 22:48
BadBoy pisze:
Jakby był to by Polacy nie chcieli pracować w niedzielę ;)

Dobra mózg mi się zlasował od tej polityki. Limit postów na trzy lata chyba wykorzystałam.
Wreszcie stanęłaś w prawdzie. Ale prawda nas wyzwoli, pamiętaj.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5296
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 19 paź 2023, 23:41

Eyesmon pisze:
19 paź 2023, 22:09
Ale my się wzorujemy w wielu rzeczach na gospodarce niemieckiej a nie północnokoreanskiej :)

Ja tam się przyzwyczailem że sklepy są w ndz zamknięte. Jest Żabka w razie w. A przynajmniej ludzie w ndz chodzą na spacer czy ogarniają jakaś aktywność bo wcześniej to były wycieczki do galerii handlowych :)
A coś w tym złego? ja się przyzwyczaiłem, że płacę dziesiątki tysięcy złotych vatu, pitu i zusu, ale nie oznacza to, ze nie chciałbym tego zmienić. To, że przyzwyczailismy się do pewnych rzeczy to też nie jest argument.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4392
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 paź 2023, 23:45

Ale mi jest dobrze z tymi niedzielami niehandlowymi. Mam porównanie takich i takich i nie chce znów zmieniać :)

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 330

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 19 paź 2023, 23:55

Ilka pisze:
19 paź 2023, 15:30
johny batonik pisze:
19 paź 2023, 15:17
Ilka pisze:
19 paź 2023, 15:09

Ale wiele osób było też z wolnych niedziel zadowolonych. Co rusz w markecie na moim osiedlu słyszałam narzekania, że w niedzielę muszą iść do pracy, a z chęcią posiedzieli by w domu z rodziną. Tylko nie pisz, że mogą zmienić pracę jak nie pasuje. Niestety nie dogodzisz wszystkim, a czy da radę jakoś inaczej to rozwiązać to nie wiem. Jedni chcą pracować, a nie mogą, inni nie chcą a muszą .. Moim zdaniem wolne niedzielę były na plus. Tak się wszyscy chcecie na zachodzie wzorowac, a u naszych zachodnich sąsiadów na ogół sklepy są zamknięte w niedzielę.
Ale czy Ty nie rozumiesz, że żeby pracownik supermarketu miał wolną niedzielę, ktoś inny musiał stracić pracę albo zamknąć swój sklep?
Tak, napiszę tak właśnie żeby zmieniła pracę. Idąc do tej pracy, podpisując umowę, zgodziła się na takie godziny i dni pracy. Dlaczego ona ma być grupą uprzywilejowaną i mieć wolne, a inne zawody nie?
O jakich Ty sklepach piszesz? Prywatne sklepy nadal funkcjonują. A w niedzielę jeśli jest otwarty to powinien stać właściciel i pewnie w wielu stoi. Być może jakieś straciły, być może ktoś stracił pracę, ale według Ciebie zmiana pracy jest łatwa więc spokojnie znajdzie drugą.
Duma Katalonii pisze:
19 paź 2023, 15:10
1. Jeśli w umowie jest zapis że praca jest wykonywana od poniedziałku do niedzieli, to nie ma dodatku za pracę w weekend, ale wtedy każdy dzień świąteczny między poniedziałkiem a piątkiem należy się dzień wolny.
No ja tak mam. Praca od poniedziałku do niedzieli, ale za sobotę i niedzielę dwa dni wolnego w tygodniu. Choć i tak uważam, że za niedzielę dodatkowo powinna być kasa. W roku mam tylko pięć dni świątecznych wolnych, za pracujące na dni wolne.
To jest właśnie Twój problem. Że nie patrzysz przyszłościowo i pod względem globalnym, tylko wyjrzysz przez okno i zobaczysz, że w Twoim Pierdziszewie supermarket zamkniety w niedziele, Żabka otwarta, więc pewnie wszystko ok.

Otóż może gdybyś trochę się zagłębiła w temat, to wiedziałabyś, że zakaz handlu w niedziele jak zawsze miał być pomysłem aby mały, polski, lokalny sklep odżył, a pracownicy mieli więcej czasu wolnego. Okazało się jak zawsze na odwrót. Pracownicy żeby wypełnić lukę wolnej niedzieli, musieli w tygodniu pracować o godzinę dłużej, żeby wyrównać straty godzinowe, a małe sklepiki zaczęły jeszcze szybciej padać. Dlaczego? A no dlatego, że zakaz handlu im zaszkodził i pogłębił jedynie dziurę pomiędzy supermarketami. Wielki sklep zaczął wprowadzać promocje w piątki i soboty, aby ludzie którzy robią wielkie zakupy na zapas, wybierali właśnie ich i nachapali się na wolną niedzielę. Dodatkowo handel przeniósł się do internetu, gdzie małe sklepy nie mogą konkurować z zakupami spożywczymi przez internet.
– Zwolennicy zakazu zwracają uwagę na to, że nie spadła konsumpcja indywidualna, a obroty sklepów generalnie rosną. – mówi Cezary Kaźmierczak, prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców – Trudno jednak żeby było inaczej w warunkach galopującej gospodarki. Jeśli spojrzymy jednak na szczegółowe dane, okazuje się że małe sklepy wciąż upadają – w ubiegłym roku zniknęło ich aż kilkanaście tysięcy – a ich obroty maleją. Biuro Analiz Sejmowych szacuje, że mogą być to spadki nawet o 20 – 30 proc. Z innych danych wynika, że w skali 2018 roku, przychody małych sklepów spożywczych mogły spaść nawet o ponad 6 proc. Wniosek jest oczywisty – regulacje w żaden sposób nie poprawiły sytuacji drobnych sklepikarzy, a jedynie pogłębiły problem.

Jedną z przyczyn opisanego przez prezesa ZPP stanu rzeczy może być – zdaniem ekspertów Związku – realizacja scenariusza analogicznego do węgierskiego. Tam, zakaz handlu w niedziele spowodował ekspansję marketingową sieci dyskontów, którym dzięki atrakcyjnym promocjom skutecznie udało się zmienić nawyki konsumenckie tak, że standardem stało się robienie większych zakupów, „na zapas” w piątki i soboty.

O tym, że w sklepach istotnie mamy do czynienia ze wzrostem ruchu w dni poprzedzające niedziele, świadczą nie tylko subiektywne odczucia wielu konsumentów, ale także deklaracje pracowników, zebrane w ramach ankiety zleconej przez „Solidarność”. W rezultacie, sprzedaż w dyskontach w okresie od stycznia do lipca 2018 roku wzrosła o ponad 8 proc., a największe sieci dyskontowe zwiększyły swój udział w rynku, otwierając nowe sklepy. Niektóre sieci prowadzące placówki wielkopowierzchniowe decydują się natomiast na ograniczanie uczestnictwa w polskim rynku – jedna z nich, która zainwestowała w Polsce ponad 10 mld złotych, zamknęła w 2018 roku aż 34 sklepy, a w 2019 planuje zamknąć kolejne 32. Świadczy to o tym, że zakaz handlu stymuluje wzrost sieci dyskontów oraz wypycha z rynku istotnych inwestorów.

Według danych GUS, zakaz handlu nie ograniczył zatrudnienia w sektorze. Jeśli jednak spojrzymy dokładniej na statystyki, okazuje się że w okresie od 1 do 3 kwartału 2018 roku, w sekcji PKD obejmującej handel, w istotnym stopniu zmniejszyła się liczba pracowników najemnych, zaś zwiększyła się liczba pracujących, pomagających bezpłatnie członków rodziny. Może być to efekt sezonowy, związany z faktem, że 3 kwartał obejmuje wakacje, jednak świadczyć to może również o zastępowaniu przez sklepy pracowników zatrudnionych na podstawie umowy zlecenia, bezpłatnie pomagającymi członkami rodziny. Byłoby to logiczne, ponieważ tylko członkowie rodziny mogą bezpłatnie pomagać właścicielom sklepów w prowadzeniu placówek w niedziele.

– Wszystkie te dane wskazują jednoznacznie na to, że regulacje ograniczające handel w niedziele nie osiągnęły żadnego z zakładanych efektów. – konkluduje Cezary Kaźmierczak – Apelujemy więc po raz kolejny o wycofanie się z tej szkodliwej regulacji i wprowadzenie powszechnej gwarancji dwóch wolnych niedziel dla wszystkich pracowników – nie tylko tych zatrudnionych w większych sklepach.
Aspekty gospodarcze to jedno. Dzięki temu, że wąska grupa pracowników supermarketów może mieć wolne, które i tak odpracowuje w ciągu tygodnia, to pracy zostali pozbawieni studenci i osoby, które dorabiały w weekendy.

Kolejnym argumentem jest to, że nakazuje się ludziom pracy w konkretne dni tygodnia. Ktoś powie, że fajnie bo spędzi czas z rodziną. A ktoś po prostu nie ma rodziny i chciałby pracować, a zakazuje mu się tego.

Koniec końców, każdy kto podejmuje daną pracę, godzi się na jej warunki przed jej podjęciem. Jakim prawem Halina z Biedronki ma mieć wolne niedziele ustawowo, a Justyna ze stacji benzynowej czy z mcdonalda nie? A może dlatego, że osoby słabo wykształcone, czyli takie, które pracują w supermarkecie, to potężny elektorat, który można kupić tym, że zapewni im się dzień wolny w niedzielę?

Nie chcesz pracować w niedzielę, ale musisz? Zmień pracę. Czy ktoś Cię przymusza do bycia kasjerem w Lidlu? Nie. Nie możesz zmienić pracy bo nie masz odpowiednich kwalifikacji aby robić coś innego? To trzeba było tak kierować życiem aby mieć lepszą pracę niż sprzedawca w supermarkecie. Dlaczego kelner albo pracownik stacji benzynowej nie może mieć wolnego w niedziele? Ich praca jest gorsza?

Koniec końców wszystko sprowadza się do tego, że albo:

- masz wybór czy pracować w niedzielę, ale nie musisz
- nie mieć wyboru tylko narzucone wolne odgórnie

Sami sobie nakładacie kaganiec i pozbawiacie się wyboru. Serio. Nie interesuje mnie to czy chcesz mieć wolne w niedziele i czy spędzisz ten czas z rodziną. Sam pracowałem w niedziele i robiłem wszystko aby mieć pracę, w której weekendy będą wolne, ale jak chciałem coś zmienić, to zmieniłem pracę, a nie czekałem aż ktoś mi coś zakaże.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8717
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 paź 2023, 1:06

BadBoy pisze:
Problem polega na tym, że to ukryty nakaz.

Sklep masz otwarty od poniedziałku do soboty, nagle rząd twierdzi że sklepy pracują także w niedzielę, no to właściciel sklepu ustala grafik i zamiast w poniedziałek to pracownik dostaje dwie niedziele do pracy. Bo dlaczego jego sklep miałby być zamknięty?

Jednemu to pasuje, drugiemu już nie. Ale wiadomo, zawsze można otworzyć swój biznes.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”