Siłownia - Kulturystyka - Strona 21

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Re: Siłownia - Kulturystyka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 15 maja 2014, 19:59

Można też robić przysiady z sztangielkami w dłoniach, jak kto woli na początek. Łatwiej kontrolować zakres ruchu, niż z żelastwem na karku.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3409

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 15 maja 2014, 20:00

Sesto Elemento pisze:A do ilu się powinno? Może dlatego mnie tak kolano napierdala:/
Dysproporcje pomiędzy dwógłowymi i czworogłowymi mogą być przyczyną bólu, albo przykurcz grupy kulszowo goleniowej, usiądź z nogami wyprostowanymi i spróbuj złapać rękami palców u nóg. Jeśli nie możesz to masz przykurcz :P

Awatar użytkownika
Sesto Elemento
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 15 maja 2014, 20:07

To mam przykurcz. Choć i tak pójdę na rezonans bo właśnie dostałem skierowanie. Napierdziela niemiłosiernie.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 15 maja 2014, 20:16

Sesto Elemento pisze:To mam przykurcz. Choć i tak pójdę na rezonans bo właśnie dostałem skierowanie. Napierdziela niemiłosiernie.
Może masz chondromolację lub zanik mazi stawowej. To ból kostny czy raczej mięśniowy :?:

Awatar użytkownika
Sesto Elemento
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 15 maja 2014, 20:18

mi się wydaje, że kostny jednak po dłuższym czasie czuję jak by mnie mięśnie nad kolanem bolały. Tak jak by ból promieniował.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 15 maja 2014, 20:25

Skoro promieniują to raczej mięśnie a nie kości, ale nie będę bawił się w lekarza :P Rezonans wszystko pokaże, ja na szczęście za tydzień mam, w końcu uff

Awatar użytkownika
Sesto Elemento
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 15 maja 2014, 20:29

No to trzymam kciuki żeby nie było tam źle:)

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 15 maja 2014, 20:31

I wzajemnie :)

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 15 maja 2014, 20:35

Ja również za Was trzymam kciuki ;) rezonans jest bardzo przyjemny, kobitka mi powiedziała, że będzie bardzo głośno więc jeśli będę chciał to da mi słuchawki, a ja zasnąłem po 5 minutach :P ten dźwięk brzmiał jak beatbox i mnie usypiał, przekonałem się, że wszędzie zasnę skoro to przeżyłem :o

Mefju
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mefju » 17 maja 2014, 11:55

A ja mam takie pytanko odnosnie rozlozenia treningow. Wiem, ze najlepiej przeplatac treningi (jeden dzien silowy, na drugi dzien cardio i tak ciagle) ale jako, ze mam duzo wolnego czasu to chcialem sobie 'zagescic' treningi. To znaczy, czy dobrym pomyslem jest pojscie na silownei dwa razy dziennie z czego rano (ok 9.00) zrobic silowke i rozne tam ciwczenia z ciezarami, a wieczorem (kolo 20.00) wybrac sie tylko pobiegac na godzinke?

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1979

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 17 maja 2014, 12:26

Mefju pisze:A ja mam takie pytanko odnosnie rozlozenia treningow. Wiem, ze najlepiej przeplatac treningi (jeden dzien silowy, na drugi dzien cardio i tak ciagle) ale jako, ze mam duzo wolnego czasu to chcialem sobie 'zagescic' treningi. To znaczy, czy dobrym pomyslem jest pojscie na silownei dwa razy dziennie z czego rano (ok 9.00) zrobic silowke i rozne tam ciwczenia z ciezarami, a wieczorem (kolo 20.00) wybrac sie tylko pobiegac na godzinke?

Ja bym zrobił na odwrót, rano bieganie wieczorem trening siłowy.Żey zrobić konkretny trening trzeba jednak zjeść kilka posiłków żeby mieć i siłę i energię bo po samym śniadaniu to z własnego doświadczenia wiem że szału nie ma.Jeśli chcesz spalić trochę fatu to lepiej będzie biegać przed śniadaniem,lub bezpośrednio po treningu siłowym tylko pamiętaj o tym żeby bcaa zarzucić.No i żebyś nie wpadł na pomysł robienia dwóch treningów siłowych dziennie,bo na to mogą sobie pozwolić tylko nieliczni,i będący na dobrym towarze.Musisz też pamiętać żeby zbyt częstymi treningami nie przeciążyć głównego układu nerwowego.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 17 maja 2014, 12:51

Ja bym zrobił na odwrót, rano bieganie wieczorem trening siłowy.Żey zrobić konkretny trening trzeba jednak zjeść kilka posiłków żeby mieć i siłę i energię bo po samym śniadaniu to z własnego doświadczenia wiem że szału nie ma.
To zależy od kilku czynników, ale mi 1/1,5h po śniadaniu jest dobrze. Czasami nie mam wyjścia bo ćwiczę w pracy i mam na 5 rano, więc trening po 6. Dobre śniadanko i daję radę :P
Od miesięcy moje śniadanko wygląda niezmiennie: owsiane górskie, szklanka mleka, 3 jajka, garść rodzynek i do smaku banan /kiwi /mieszanka kompotowa (truskawki i jagody mrożone, w sezonie będą świeże :P) i do blendera. Jest moc potem :D
Jeśli chcesz spalić trochę fatu to lepiej będzie biegać przed śniadaniem,lub bezpośrednio po treningu siłowym tylko pamiętaj o tym żeby bcaa zarzucić.
Rano najlepiej,wieczorem też dobrze, a po treningu... hmm sam wiesz Conrado, że są różne szkoły i różne podejścia, więc wkleje cytat.
Ty napewno o tym wiesz, a Ci co nie wiedzą, i nie biorą BCAA (i brać nie będą), może się zagłebią w temat i sami zdecydują.
Aeroby wykonywane po treningu siłowym nasilają mikrourazy mięśniowe (DOMS; stan zapalny) i rozpad białek. Naukowcy stwierdzili także, że trening wytrzymałościowy i siłowy aktywują antagonistyczne procesy w mięśniach. Ścieżka dla treningu wytrzymałościowego dotyczy AMPK PGC-1, co hamuje ścieżkę wykorzystującą mTOR (typową dla treningu siłowego). Trening aerobowy wykonywany po siłowym hamuje anabolizm, zwiększa katabolizm – poprzez aktywację genów odpowiedzialnych za rozpad tkanki mięśniowej. M.in. stwierdzono, że jazda na rowerze wykonywana zaraz po treningu siłowym spowodowała wzrost muscle ring-finger (MuRF) o 52% – jest to czynnik odpowiedzialny za rozpad tkanki mięśniowej.
Co do reszty posta, pełna zgoda, trzeba pamiętać o regeneracji i najważniejsze to cel jaki się chce osiągnąć na siłowni.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 17 maja 2014, 17:06

Conrado pisze:No i żebyś nie wpadł na pomysł robienia dwóch treningów siłowych dziennie,bo na to mogą sobie pozwolić tylko nieliczni,i będący na dobrym towarze.
Co masz na myśli? :wink:

Właśnie. Podjąłem juz temat miejsca ćiczeń, ludzi z siłki, ćwiczenia na maszynach... teraz czas na wszelkiego rodzaju białko, suplementacje, gainer itd.

Jak jest wasza opinia. Co stosujecie, co możecie polecić, a może przed czymś ostrzec :wink: Tu też są różne szkoły. Na pewno początkującemu wystarczy dobra dieta, ale już tak po 8-12 miesiącach na siłowni - warto sobie pomóc.Oczywiście nie można przesadzać w stylu "4 tabletki metki to sposób dla mojej sylwetki", że zacytuje klasyka :wink:

Choć znam takich, którzy są radykalnymi przeciwnikami nawet najdelikatniejszych metod, a mimo to udaje im się osiągać rezultaty.
seba82 pisze:Aeroby wykonywane po treningu siłowym nasilają mikrourazy mięśniowe (DOMS; stan zapalny) i rozpad białek.
Co do kwestii treningu wydolnościowego po siłce, to są rożne szkoły. Większość ćwiczący po treningu wskakuje na rower, albo bieżnie. Inni twierdzą, że to bez sensu a nawet szkodliwe. Ja polecam basen. Zaraz po siłce może służyć jako swoista odnowa biologiczna, relaks i stretching w jednym. Plywanie 20-25 minut spokojnie, na niebyt dużej intensywności do tego sauna/jacuzzi i człowiek czuje się jak młody Bóg :wink:

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 17 maja 2014, 17:27

Jak jest wasza opinia. Co stosujecie, co możecie polecić, a może przed czymś ostrzec Tu też są różne szkoły. Na pewno początkującemu wystarczy dobra dieta, ale już tak po 8-12 miesiącach na siłowni - warto sobie pomóc.Oczywiście nie można przesadzać w stylu "4 tabletki metki to sposób dla mojej sylwetki", że zacytuje klasyka
Skoro rośniesz, a z takim stażem powinieneś bez pomocy odżywek, to po co :wink:
Czasami wystarczy bodziec w postaci zmiany treningu, czegoś w diecie. Jeśli chcesz coś sobie kupić to najpierw się zastanów jak wygląda Twoja dieta dieta, czego nie jesteś w stanie dostarczyć w pożywieniu i pod tym kątem dobieraj suple.
Raczej obowiązkowa suplementacja to tran, ale to też zależy od wielu rzeczy.

Gainera to sobie sam możesz zrobić, żebyś nie uległ wszechobecnej kampanii i chwytom marketingu kulturystycznego, radzę zagłębić się w lekturę. Atakują Nas z każdej strony reklamami suplementów antykatabolicznych, anty takich, anty srakich, magnez na noc, na stres, magnez na sylwestra z dwójką itp itd, a wchłaniane tych preparatów znikome. Trzeba też z przymrużeniem oka do tego podejść.
Jak się skusisz na kreatynę to też mono, a nie drogie i wymyślne staki, jak będziesz chciał to podrzucę link do badań, zrozumiesz jak działa machina marketingu.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2014, 17:35 przez seba82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 17 maja 2014, 17:32

Ja osobiście nie biorę nic, oprócz góry jedzenia :wink:

Ale wiem, że istnieje pogląd o konieczności stosowania pomocy, po jakimś czasie treningu na siłowni. Ja się z nim nie zgadzam, ale może to dla tego że nie mam w celach treningowych super masy itd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”