Pomoc w lekcjach - Strona 23

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
rymownik
Czerwony Diabeł
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rymownik » 13 maja 2006, 8:28

Potrzebuję na chemię przykłądowy jadłospis. Ma ktoś ? Powinien się składacć ze śniadania, drugiego śnaidania, obiadu, podwieczorka i kolacji. Macie może coś takiego ?

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 17 maja 2006, 18:35

Szukam zadan Fermiego na matme :)
Proszę o pomoc ;)

Awatar użytkownika
Anika
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Anika » 17 maja 2006, 19:45

http://belferek.tbg.net.pl/index.php?id=pytania
http://sklodowska.szkola.tczew.pl/page/ ... /fermi.htm
tu są jakieś zadania,może o to Ci chodziło

I jeszcze takie zadania znalazłam:

"Ile kilogramów soli zjadamy podczas zycia?"
"Ile ważą razem wszystkie mrówki na świecie?"
"Oszacuj ile podkłądów torów kolejowych leży pomiędz Krakowem a Poznaniem"
"Ile szczebli miałaby drabina Ziemie-Księżyc?"
"ile fal w ciągu roku przybije do plaży w Świnoujściu? czy tych fal jest tyle, że każdy Polak mógłby mieć swoją falę?"

herdek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: herdek » 22 maja 2006, 18:24

Potrzeba mi skąd się wziął węgiel i dlaczego są różne rodzaje !! Pomóżcie, please !

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 22 maja 2006, 18:30

Tu masz jakąś prace semestralną o węglu, może Ci sie przyda :
http://mdn.wz.cz/wegiel/

Awatar użytkownika
Adi_LFC
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Adi_LFC » 29 maja 2006, 15:36

Mam bardzo pilną prośbę.Mam rozwinąć jeden z dwóch cytatów na stronę A5 (zeszyt).A takie są cytaty:

*Prawo stawia dobro ogółu ponad dobrem jednostki. - Cyceron

*Chcąc ludźmi dobrze władać ,nie dość jest tylko gadać. - przysłowie ludowe.

Może ktoś ma na ten temat coś?Z góry thx.

Awatar użytkownika
Mich@lG
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mich@lG » 31 maja 2006, 8:55

A ja mam pilną prosbe...

Wogole nie kapuje fizyki i w związku z tym mam kilka pytan:

*Co to znaczy ze wszystkie ciała spadają w prózni z takim samym przyspieszeniem?
*Dlaczego wszystkie ciała spadają w próżni z takim samym przyspieszeniem?
*Na rysunkach przedstawiono poruszające się w prawo wózki, na których znajdują się naczynia z wodą. Ustawienie lustra wody wynika w każdym przypadku z ruchu wózka.
1) (woda jest tak: -----) Jakim ruchem porusza się wózek?
2) (woda jest tak: pochyła linia w dół, na prawej stronie więcej wody Jakim ruchem porusza się wózek?

3)(woda jest tak: pochyła linia w dół, na lewej stronie więcej wody
Jakim ruchem porusza się wózek?

*Uczeń naciska dłonią na stół o wartości F. Stół naciska na dłoń chłopca siłą o .... wartości, .... kierunku i .... zwrocie

*Na poruszający się po poziomej szosie autobus działa siła ciągu o wartości 2kN, siła tarcia kół o nawierzchnię o wartości 0,6 kN i siła oporu powietrza o watości 0,4 kN. Ile wynosi wartośc siły wypadkowej działającej na ten autobus?

Mam nadzieje ze mi pomozecie, jest to dla mnie bardzo ważne, potrzebuje tego do dzisiaj do 10,30...
Ostatnio zmieniony 31 maja 2006, 8:59 przez Mich@lG, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 31 maja 2006, 8:58

Mich@lG pisze:*Uczeń naciska dłonią na stół o wartości F. Stół naciska na dłoń chłopca siłą o .... wartości, .... kierunku i .... zwrocie
stol naciska z ta sama sila na chlopca...3 zasada dynamiki Newtona
czyli z sila o wartosci F w tym samym kierunku... o zwrocie przeciwnym...
Prawo zawne czesem prawem akcji i reakcji:)

zaeraz Ci zrobie ten autobus...

aa
Mich@lG pisze:Co to znaczy ze wszystkie ciała spadają w prózni z takim samym przyspieszeniem?
*Dlaczego wszystkie ciała spadają w próżni z takim samym przyspieszeniem?
to znaczy ze przyspieszenie dla tych cial jest stale i wynosi 10 m/s2..a to dlatego ze w przoni nic nie ma i nie wystepuje opor powietrza dl zadnego ciala...tez niezaleznie jakie cialo jest duze..przyspieszenie bedzie zawsze takie samo;)

Mich@lG pisze:1) (woda jest tak: -----) Jakim ruchem porusza się wózek?
2) (woda jest tak: pochyła linia w dół, na prawej stronie więcej wody Jakim ruchem porusza się wózek?

3)(woda jest tak: pochyła linia w dół, na lewej stronie więcej wody
Jakim ruchem porusza się wózek?
1 ruch jednostajny ze stala predkoscia..lub stoi w miejscu;)
2jednostajnie opoznionym...lub konkretnie opoznionym..
3 przyspeszonym...

no i ten autobus...chwila

aaa proste... jeden kilonewton;)

do ktorej klasy ty chodzisz?!

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 31 maja 2006, 20:55

Ma ktos jakis krtki, rozumny referacik na temat wojny amerykańskiej w wietnamie w 1965 r., o ruchu hipisowki w tamtym czasie i termin wietkong.? Bardzo mi to potrzebne

Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marq » 31 maja 2006, 20:58

i termin wietkong.?
Vietcong, Viet Cong, (Việt Cộng) - nazwa używana przez żołnierzy amerykańskich, a potem przez światowe media, na określenie partyzantów należących do Narodowego Frontu Wyzwolenia Wietnamu w czasie wojny wietnamskiej.

Nazwa Vietcong jest skrótem frazy z języka wietnamskiego Việt Nam Cộng Sản, czyli "Wietnamski Komunista." Pierwotnie terminem tym określano armię partyzancką o nazwie Ludowe Zbrojne Siły Wyzwoleńcze, zbrojne ramię Narodowego Frontu Wyzwolenia Wietnamu Południowego (po wietnamsku Mặt Trận Giải Phóng Miền Nam Việt Nam) lub Narodowego Frontu Wyzwolenia. Na obszarach pod jego kontrolą NFW obejmował także kadry cywilne, m.in. przywódców wiosek, urzędników i nauczycieli. Termin Vietcong uważano niekiedy za uwłaczający, aczkolwiek od czasu wojny wietnamskiej jest on znacznie lepiej znany niż Narodowy Front Wyzwolenia. Sam NFW nigdy nie określał się mianem Vietcongu, utrzymując, wbrew twierdzeniom rządu południowietnamskiego, że nie jest to ruch komunistyczny, lecz front narodowy, skupiający wszystkie siły przeciwne oficjalnej władzy, zarówno komunistycznej proweniencji, jak i nie związanej z komunistami. Rząd prezydenta Ngo Dinh Diema uważał za komunistów wszystkich swoich politycznych oponentów.

W terminologii amerykańskiej Vietcong był sukcesorem nazwy Viet Minh, określającej siły kierowane przez Ho Chi Minha w walce o wyzwolenie Wietnamu spod dominacji kolonialnej Francji, w pierwszej wojnie indochińskiej, od 1945 do 1954 roku. Jednak, w odróżnieniu od Viet Minh, który obejmował wszystkie siły walczące przeciwko Francji, Vietcong odnosił się jedynie do sił partyzanckich w Wietnamie Południowym. Regularna armia Wietnamu Północnego nosiła nazwę Ludowa Armia Wietnamu.

W 1969 roku Front Narodowy utworzył tymczasową Republikę Wietnamu Południowego, która stała się rzeczywistością dopiero po upadku Sajgonu w 1975 roku, przed zjednoczeniem kraju w 1976 roku - pod przywództwem Komunistycznej Partii Wietnamu - któremu nadano nazwę Socjalistyczna Republika Wietnamu.

Wojskowi amerykańscy twierdzili niejednokrotnie, że Vietcong ukrywa się wśród ludności cywilnej, wskutek czego wojska amerykańskie nie mogły odróżnić partyzantów od cywilów (podobna sytuacja miała miejsce w czasie wojny afgańskiej, w latach 2001-2002). Oficjalną polityką Stanów Zjednoczonych w czasie wojny wietnamskiej było traktowanie wszystkich złapanych partyzantów Vietcongu i żołnierzy północnowietnamskich zgodnie z Konwencją Genewską z 1949 roku.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 31 maja 2006, 21:22

Ossy nie masz internetu :?: :lol: Naprawde ciężko wpisać w google te pojęcia :?: :P

Awatar użytkownika
stan_mic
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stan_mic » 01 cze 2006, 0:02

Może ktoś pomógłby mi w moim zadanku!? Na poniedziałek muszę zrobić seminarium na Technologie Stosowane w Ochronie Środowiska o adsorberach fluidyzacyjnych... Przydałby się jakiś link, czy namiar na jakąś ciekawą książkę zawierającą informacje o owym zagadnieniu

Wiem, że będzie o to trudno no, ale kto wie!? Może zapodacie mi coś naprawdę interesującego!?

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 01 cze 2006, 0:03

Łukasz_ pisze:Ossy nie masz internetu

Nie. :evil: :cry:

Awatar użytkownika
Karmelinho15
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Karmelinho15 » 01 cze 2006, 21:48

Mam prace na jutro a szukam coś o niej już dwa dni i nic nie znalazłem i licze na waszą pomoc. Temat: "Działanie środków uzależniających i wpływ stanu zdrowia na bezpieczeństwo ruchu drogowego". Od tego zależy moja ocena z Techniki. Prosze pomóżcie

Awatar użytkownika
Marq
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marq » 07 cze 2006, 17:34

Poszukuje strony z funkcjami trygonometrycznymi, chodzi o jakieś zbiory zadań, wytłumaczenie itp.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”