Studia - Strona 25

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8415

Re: Studia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 26 kwie 2012, 11:00

Jakbyś miał jakieś pytania, to wal śmiało, choć kumpel studiuje inżynierię środowiska, a nie kierunek związany z rolnictwem, o samej uczelnie pewnie mógłby coś powiedzieć :wink:

kamilos.w
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kamilos.w » 26 kwie 2012, 16:37

Dudek pisze:Ktoś tu jest dobry z polskiego? Zdaje maturę w tym roku i myśle o studiach (AGH, UEk). Ale żeby tam sie dostać potrzebuje mature najpierw zdać. I tu się robi problem, bo trzeba napisać prace na maturę ustną. Myślę nad tematami:

6. Scharakteryzuj motywy fantastyczne wykorzystywane przez autorów literatury XX i/lub XXI
wieku (na wybranych przykładach)

73. Zaprezentuj motyw wolności w wybranych tekstach kultur.

54. Kanon literatury młodego człowieka XXI wieku. Zaprezentuj teksty, które według Ciebie
powinny się w nim znaleźć i uzasadnij swój wybór

Nie szukam osoby która mi to napisze, ale która by coś doradziła. Jak pisać, albo (przedewszystkim) jakie książki czy inny teksty kultury mógłbym wziąć pod uwagę.

Edit/ Co do trzeciego tematu mam swoje przemyślenia oczywiście. Ale chciałbym poznać też subiektywną opinie kogoś innego. Może jest jakaś książka którą czytałem, a nie pamietam i ktoś mi o niej przypomni. A do matury mam jeszcze 4 miesiące niecałe więc jeszcze kilkadziesiąt książek jestem w stanie przeczytać.

A i najbardziej myślalem o tym drugim Bo tam można nie tylko ksiązki, ale wszystkie teksty kultury.
Ja bym Ci poradził temat o motywach fantastycznych (poniekąd bo sam się tym interesuje :) Ale prawda jest taka, że to temat rzeka, materiałów jest dużo, a przygotowanie pracy nie jest takie nużące, jakby to miało miejsce przy wałkowaniu postaci lekturowych. Jako bardzo dobry punkt wyjścia polecam ci fajnie napisaną książkę Sapkowskiego:Rękopis znaleziony w smoczej jaskini. :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5316
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 27 kwie 2012, 0:24

Trochę za późno, termin wybierania tematu i oddawania bibliografii już dawno minął :)

kamilos.w
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kamilos.w » 07 maja 2012, 14:57

Ha! no tak, maturę mam z sobą więc szybko o niej zapomniałem, o terminach też jak widać :)

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Re: Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 22 maja 2012, 10:15

Dr.Football1 pisze:Durny kibol,cham,prostak,chuligan kontra madra,grzeczna,inteligentna,wyksztalcona dziewczyna z dobrego domu :rotfl:

Newton na Księżycu. :haha:

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 22 maja 2012, 12:12

sickstick pisze:pierdole te studia :badziewie:
I bardzo słusznie. Zdecydowanie za dużo osób studiuje.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 22 maja 2012, 12:31

sbQ pisze:A po studiach mu powiesz, że za dużo osób pracuje? Mądrala z Ciebie.
Esbequ - ale to prawda.

Zdecydowanie za duzo osob studiuje, poziom spada na ryj a na rynek pracy dostaja sie masowo ludzie niedouczeni, ktorzy legitymuja sie dyplomem szkoly wyzszej :/

EDIT:
Do tego co doktorek dodal... skad oni taka durna babe wzieli? DZIZAS!
Co do tego kolesia to faktycznie rozgarniety i faktycznie jestem w stanie uwierzyc, ze nie ma matury (sposob wypowiadania sie)... ale widac, ze chlop wie co sie dzieje!
Natomiast ta dziewczyna to jakas katastrofa... nie bedzie miala zycia na uczelni po tym filmiku.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2449
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 22 maja 2012, 13:30

Osobiście nie szukałbym zbyt silnej korelacji pomiędzy ilością studentów, a jakością nauczania.

Z mojej perspektywy fakty są takie, że na uczenie się znacznej części materiału na studiach zwyczajnie szkoda czasu, choć jest to konieczne. Niestety, ale również o zgrozo na tym poziomie edukacji (aczkolwiek i tak w mniejszym stopniu niż wcześniej), uczy się rzeczy mało przydatnych lub czysto teoretycznych, nie mających przełożenia na rzeczywistość. Choć zapewne zależy to też od kierunku.

Taka a nie inna jakość nauczania wynika z przyjętych programów, omawianych zagadnień.

Szkoły wyższe nie uczą myślenia, a to na tym powinny się skupiać.

No niestety, ale jak chcesz przeczytać coś mądrego, czy wartościowego, to zazwyczaj musisz to robić na własną rękę. Rzadko są to podręczniki zalecane przez wykładowców. Zaznaczam jednak możliwość istnienia od tego wyjątków na takich kierunkach, jak np. medycyna, biotechnologia albo kierunki techniczne.

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 22 maja 2012, 13:48

Bardzo duzo zalezy od wykladowcow (mialem np. jednego takiego co na kazdym wykladzie podawal kilka pozycji, ktore warto przeczytac - chociaz nie byly obowiazkowe).

Jednak mimo wszystko na kazdym kierunku poza tymi pierdolami, ktorych sie nie warto uczyc znajdziesz takze rzeczy, ktorych nauczenie sie a co gorsze (dla wiekszosci studentow) zrozumienie stanowi podstawe do budowania jakiejkolwiek wiedzy w danej dziedzinie (np. Makroekonomia). I teraz problem polega na tym, ze przy obecnym sposobie finansowania uczelni, zdecydowana wiekszosc z nich nie chce sobie pozwolic na przesadne filtrowanie juz przyjetych studentow. Nawet Ci, ktorzy sa wybitnie niedouczeni zazwyczaj nie odpadaja.
Nauczanie na studiach w tym momencie czesto wyglada podobnie jak nauczanie w LO - czyli dopasowujemy sie do najslabszych bo wszystkich trzeba przepchnac a Ci lepsi sobie sami doczytaja.

Program to jest inna sprawa, tyle tylko, ze nie da sie go przesadnie zmienic w sytuacji kiedy jast taka masa studentow, bo po pierwsze zbytnie podniesienie poziomu spowodowaloby problemy finansowe uczelni, ktore nie moglyby miec tylu studentow a po drugie wszelkiego rodzaju nazwijmy to "nowoczesne" metody nauczania jak np. poprzez case study wymagaja wiecej czasu poswieconego kazdemu studentowi przez wykladowce/cwiczeniowca - przy takiej ilosci studentow musialoby owych wykladowcow/cwiczeniowcow byc prawie dwa razy tyle.
Podobnie jest z egzaminami. Jedynym sposobem sprawdzenia czy ktos rozumie przedmiot jest egzamin ustny, ale zeby go przeprowadzic porzadnie przy takiej ilosci studentow przecietny wykladowca musialby sie sklonowac.

EDIT: JUZ?
Do ciezkiej cholery.. sa wypowiedzi, w ktorych nie wypada sadzic ortow :/
Ostatnio zmieniony 22 maja 2012, 13:56 przez Emerald, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1565
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 22 maja 2012, 13:53

Popraw ten rażący błąd zanim cloner zobaczy :lol:

Awatar użytkownika
Biały
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 27

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Biały » 22 maja 2012, 14:12

Emerald pisze:nie bedzie miala zycia na uczelni po tym filmiku.

Ładna jest, ludzie szybko zapomną :D

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2449
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 22 maja 2012, 14:16

Zgadzam się z Tobą Kuba. Z pewnymi uwagami, że np. nauka takiej makroekonomii o ile może być podstawą dla dalszej edukacji, o tyle sama w sobie jest mało wartościowa. Cała opiera się mnóstwie założeń, często ze sobą sprzecznych i nie pasujących do rzeczywistości. Na uczelni tej dalszej edukacji nie uświadczysz. Będą przez pięć lat gadać to samo.

Nie wiem, czy problemem we wprowadzeniu takich case studies jest liczba studentów. Myślę, że niekoniecznie, gdyż w ramach grup ćwiczeniowych da się to robić. Rzadko bo rzadko, ale niektórzy prowadzący podejmują się formy całych ćwiczeń na zasadzie pracy w zespołach kilkuosobowych przez cały semestr nad czymś tam. Tylko to jest naprawdę rzadkość i jest nieraz niedopracowane.

Forma rycie materiału na pamięć i zapomnienie znacznej jego części w stosunkowo niedługim czasie nie jest zbyt sensowna.

Zgadzam się, że trudno byłoby przeprowadzić tego typu rewolucję, ale od czego są te wszystkie mądre głowy z prof. i dr przed nazwiskiem. Niech myślą, bo obecna sytuacja nie powinna trwać dłużej.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 22 maja 2012, 14:35

ja się dostałem na szkolenie w ramach kierunku zamawianego i siedzimy sobie w 8 osób przy 4 komputerach, facet pomaga, tłumaczy, uczysz się piorunem. Bez żadnego kucia tylko po prostu sobie programujemy obrabiarki według pokazanych nam schematów, później bierzemy program na dyskietkę i sobie frezowaliśmy na maszynce. Fajna sprawa, tak powinny wyglądać zajęcia.
Najgorsza jest teoria, której się czasami nie da zrozumieć, bo napisana jest w zawiły sposób... sam kiedyś nie mogłem zrozumieć definicji z automatyki, więc pomyślałem że na wikipedii będzie prościej, a tam była ta sama definicja z wykładu :rotfl4:

Pomyślałem sobie wczoraj, że gdybym miał płacić za zaoczne studia to już wolałbym płacić na szkolenia, kursy itp. Człowiek się więcej uczy.

A co do kierunków technicznych to też nie jest super ciekawie - mnóstwo niepotrzebnych przedmiotów i dziwnych laborek po których się jeszcze mniej wie. Jakieś 15% jest przydatne.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8415

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 22 maja 2012, 14:49

Sam studiuję na dwóch kierunkach i mam to samo co wszyscy, złe zdanie o poziomie studiów. Pierdoły jakich mało, ale to specyfika większości (jeśli nie wszystkich) studiów humanistycznych :P

Pawel875
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 29

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pawel875 » 22 maja 2012, 14:51

Dr.Football1 pisze:Durny kibol,cham,prostak,chuligan kontra madra,grzeczna,inteligentna,wyksztalcona dziewczyna z dobrego domu :rotfl:

Bez jaj, ten filmik jest manipulacją. Nie wierzę, żeby gość bez matury umiał tak odpowiadać na wszystkie pytania. Rok temu w gimnazjum miałem do czynienia z osobami, że tak to określę, mocno ograniczoną wiedzą. Widziałem, co tacy umieją. Nie ma szans, żeby kibic, który olał całą szkołę, jeszcze bez matury, umiał się tak wypowiedzieć. To samo pewnie powie Wam niejaki Sergek.

Neil Newton? Takie coś jeszcze bardziej daje do pomyślenia, jeśli chodzi o prawdziwość tego filmiku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”