Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 2457

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2126
Kibicuję: Manchester United

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 08 sie 2023, 21:36

Byle nic przewlekłego. Z początku i tak pewnie Rashford będzie głównym napastnikiem. Mam jednak nadzieję, że tak w listopadzie albo grudniu będzie już mógł wrócić na skrzydło.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 09 sie 2023, 10:44

Kiedy czytam kontuzja pleców, to zapala mi się czerwone światełko. Na kontuzje mięśni pleców regularnie wypadał na L4 cwaniaczek Pogba. Naturalnie, nie podejrzewam Hojlunda o pogbowanie, wręcz przeciwnie, chłopak jest ambitny, chce grać i zapowiada: I want to bleed for this shirt. Byle nie dosłownie.
Ale niepokoi mnie postawa klubu w tej kwestii i nasz dział medyczny, który być może zlekceważył tę sprawę, a mówi się, że to wyszło w medicalu. Być może, bo nie można wykluczyć, że lekarze ostrzegali, a ktoś zdecydował i tak klepnąć deal za 64 miliony plus bonusy.
Teraz mówi się, że robimy wszystko, by Duńczyk był gotowy na wyjazdowy mecz z Arsenalem za miesiąc. Mam cholerną nadzieję, że nie usłyszę na jesieni, że taki uraz może się odnawiać.
Następny kamyczek do naszego medycznego ogródka to Henderson. Podejrzenia się potwierdziły. Ponoć nie wrócił do pełnej sprawności i boimy się dealu z Forest, żeby na medicalu coś nie wyszło. Dlatego nie gra, a decyzja transferowa odsuwana jest na później.

Athletic podaje, że dogadana jest z WHU cena 30 m funtów za Maguire'a. Wszystko zależy od zawodnika.
Spodziewane jest, że jeśli West Ham podniesie ofertę do 40, to klepniemy też deal McTomka.
Skąpy Szkot, Moyes może mieć fchuj kasy do wydania, bo City chce od niego kupić Paquetę za 72 m.
Dzieje się.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 693

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 09 sie 2023, 11:40

[TRANSFERY]

🚨Fabrizio Romano potwierdza!

West Ham osiągnął porozumienie z Manchesterem United w sprawie Harry'ego Maguire'a. Klub z Londynu ma zapłacić za Anglika 30 milionów funtów. ✅

Do uzgodnienia zostają wyłącznie warunki zawodnika. 👀🔜

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 09 sie 2023, 13:16

Albion pisze:
09 sie 2023, 10:44
Kiedy czytam kontuzja pleców, to zapala mi się czerwone światełko. Na kontuzje mięśni pleców regularnie wypadał na L4 cwaniaczek Pogba.
Mi się regularne kontuzje pleców kojarzą z Footballem Obnażonym i autorem mówiącym, że w takim przypadku zwykle ktoś ma problemy z używkami. Myślę, że można również podłączyć pod to inne problemy i po prostu niechęć do gry. Chociaż oczywiście nie mówię, że u wszystkich tak jest albo że w ogóle jeszcze w obecnych czasach tak się robi.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 09 sie 2023, 15:31

Ciekawe, co z tym Greenwoodem. Przed początkiem sezonu miała być podjęta decyzja, ostatnio w necie pojawiły się zdjęcia i filmiki z prywatnych sesji treningowych młodego (słabo to wygląda na razie), ale rozwiązanie umowy wydaje się nieprawdopodobne i albo wróci do składu, albo zostanie wypożyczony.

Wypożyczenie miałoby sens, jeśli chodzi o jego oczyszczenie głowy i powrót do formy w innym środowisku, ale z drugiej strony on po 1,5 roku bez gry nie będzie na pewno w formie i wątpię, by jakiś klub na odpowiednim poziomie bawił się w przywracanie przez kilka miesięcy do formy gracza, który po zakończeniu sezonu pewnie by wrócił do Manchesteru (chyba że celem byłaby późniejsza sprzedaż). Gość potrzebuje czasu i cierpliwości, a jak się wypożycza gracza, to nie po to, by mu ten czas i cierpliwość zapewnić, tylko żeby wzmocnić nim skład. Ergo albo by trafił do jakiegoś słabszego klubu, w którym szybko by wskoczył do podstawy, albo do mocnego, w którym pewnie by długo trawy nie wąchał, więc imo rozsądniejsze wydaje się pozostawienie go w klubie i powolne przywracanie do składu.

I jakbym miał postawić jakieś pieniądze, to raczej na takie rozwiązanie, zwłaszcza że ETH go chce i ponoć piłkarze też optują za tym, by dostał szansę. Pojawiały się też jakieś plotki o wywiadzie z tą Hariet, może coś takiego puszczą, żeby oczyścić nieco atmosferę, ale imo zbliżamy się do powrotu Masona do składu, oczywiście zanim dostanie pierwsze minuty w pierwszym składzie, minie sporo czasu, ale jakby go przywrócić, abstrahując oczywiście od wszystkich okołosportowych wątków, to byłoby porządne wzmocnienie. Niby nie grał długo, ale nie miał żadnej kontuzji, więc to po prostu brak ogrania i stracony rok na zawieszeniu, a nie jakieś więzadło, które mu potem w przyszłości będzie się odnawiało.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 09 sie 2023, 16:12

piotrcies pisze:
09 sie 2023, 15:31
Przed początkiem sezonu miała być podjęta decyzja
Z początku miałem nadzieję, że to nie będzie na zasadzie płatności za fakturę, gdzie wielu ludzi czeka do ostatniej chwili zamiast zapłacić od razu i mieć z głowy. Nie bardzo rozumiem po co tu czekać do startu sezonu. Coś się zmieni? Jest prowadzona jakaś ankieta w społeczeństwie? Czekają na odpowiedni układ gwiazd? Pora na analizy i zbieranie opinii była i od momentu wycofania zarzutów minęło wiele czasu, który specjaliści powinni na to wykorzystać, żeby zawodnik mógł się przygotować do sezonu albo w United albo w innym klubie.
piotrcies pisze:
albo by trafił do jakiegoś słabszego klubu, w którym szybko by wskoczył do podstawy
Ja właśnie tak to od początku widziałem i miałem nadzieję na przykład na Atalantę i deal łączony z Hojlundem. Atalanta albo klub, który na gwałt (huehue) będzie potrzebował napastnika i nie będzie mógł sobie pozwolić na kupno kogoś na stałe.
piotrcies pisze:
nie jakieś więzadło, które mu potem w przyszłości będzie się odnawiało.
Oby. Obawiam się jednak, że ta ,,kontuzja" może mieć nawroty. Objawy nieco niewytłumaczalne i rekonwalescencja owiana tajemnicą. Być może nawet nie zaleczona, a jedynie ukryta pod przypływem jakiegoś tymczasowego czynnika.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 09 sie 2023, 16:17

Mr.Chris pisze:
09 sie 2023, 16:12
Ja właśnie tak to od początku widziałem i miałem nadzieję na przykład na Atalantę i deal łączony z Hojlundem. Atalanta albo klub, który na gwałt (huehue) będzie potrzebował napastnika i nie będzie mógł sobie pozwolić na kupno kogoś na stałe.
no właśnie Atalanta to za mocny klub, żeby brać na zastępstwo gościa po 1,5 roku bez gry w piłkę i bez okresu przygotowawczego. Przecież zanim on by tam był gotowy do gry w podstawie, to by się 2024 zaczął, prędzej by na nim krzyżyk położyli i ściągnęli kogoś innego, niż cierpliwie czekali na jego dojście do formy i robili mu miejsce w składzie. Jak mówię - żaden porządny pierwszoligowy klub nie weźmie go teraz na wypożyczenie z myślą o grze w pierwszym składzie, skoro gość nie gra od 1,5 roku, ma być tylko wypożyczony, żeby się ograć, a start sezonu za pasem. Jakby celem było puszczenie go gdzieś indziej, zrobiliby to na początku lipca, żeby potrenował z nową drużyną przed sezonem. Nikt poważny walczący o jakieś cele w lidze nie będzie ogrywał zespołowi napastnika, który po sezonie tam wróci, a który potrzebuje miesięcy, żeby dojść do formy.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 09 sie 2023, 17:07

Słyszałem, że bardzo dużo do powiedzenia w sprawie Greenwooda miał Adidas. Najpierw czekano na dopięcie tego wielkiego dealu i nie chciano ich zniechęcać kontrowersjami. Dla takiego koncernu wizerunek to świętość. Nie chcą dopuścić, by koszulkę z ich logo łączono z facetem, który bije kobietę, więc teraz wszyscy dmuchają na zimne. Niby sztab szkoleniowy jest za, drużyna jednomyślnie popiera powrót (nie wiem, jak team kobiet, bo tam były duże opory jeszcze pół roku temu), wypuszczają balony próbne, macają tweetami opinię fanów, a nie ma odważnego, który podpisałby się pod decyzją.
Mason trenując sam może poprawić niektóre skille, wydolność, ale główny problem będzie w braku zgrania z zespołem i rozumienia zadań taktycznych. Przecież on z Erikiem nie przepracował ani godziny, niektórych członków zespołu zna tylko z widzenia.
Mogli mu chociaż pozwolić trenować z chłopakami z Akademii, widać nawet tego się bali.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 09 sie 2023, 18:10

Żeby nie było, że tylko źle o Magłajerze.

Maguire to bardzo solidny zawodnik, ale presja związana z grą dla Leicester czy WHU jest inna niż ta dla ManU. Ponadto widać, że ciążyła mu łatka najdroższego obrońcy. To jest bardzo dobry zawodnik na zespoły 6-10. On jest z tych, którzy muszą być wiodącą postacią w średnim klubie, a nie kimkolwiek w wielkim. Jest mnóstwo takich piłkarzy i tyle.
Bardzo dobry ruch, może jego kariera na nowo ruszy we właściwym kierunku bez szydzenia i wyśmiewania.

#fabiantrzymajsie

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 09 sie 2023, 18:29

W Leicester styl gry powodował, że wad Maguire'a nie było widać, za to wybijały się zalety, jak fizyczna dominacja w polu karnym, gra głową. West Ham Moyesa gra podobnie. Broni nisko, Harry nie będzie musiał tyle ścigać się z napastnikami. Po transferach widać, w jakim kierunku to zmierza. Jak po Lanzinim odejdzie jeszcze Paqueta, zostaną drwale, z małymi wyjątkami, a siła ofensywna będzie opierać się na stałych fragmentach, czyli Ward-Prowse plus kilka wieżowców. Idealna nisza ekologiczna dla Maguire'a.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 09 sie 2023, 18:31

piotrcies pisze:
09 sie 2023, 16:17
no właśnie Atalanta to za mocny klub, żeby brać na zastępstwo gościa po 1,5 roku bez gry w piłkę i bez okresu przygotowawczego. Przecież zanim on by tam był gotowy do gry w podstawie, to by się 2024 zaczął
Doprecyzuje może :P pisząc na początku miałem na myśli wycofanie zarzutów, czyli jakoś w lutym. 2-3 miesiące na spokojną analizę i zebranie opinii sponsorów, akcjonariuszy, etc. i jeżeli decyzja o grze w United była by negatywna, to szukanie od razu jakiegoś średniaka z głównej ligi, żeby już 1 lipca mógł tam dołączyć i ćwiczyć z zespołem przez 1.5 miesiąca zanim wystartuje liga. Atalanta może faktycznie była by zbyt dużym klubem, ale w coś podobnego bym celował. Na podjęcie decyzji i wykonanie odpowiednich ruchów było pół roku, a tu mamy już drugi tydzień sierpnia i dalej nic.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 09 sie 2023, 19:17

Daily Mail pisze, że na krótkiej liście ten Haaga jest 4 stoperów za Harryego:
Todibo z Nice, Pavard z Bayernu, Tapsoba z Leverkusen i Guehi z Palace.

Todibo - coś z nim było nie teges, skoro Barca kupiła go jako talent, a potem przez 3 lata usiłowała wypchnąć z klubu i w końcu trafił do Nicei. Tam niby odżył, ale to tylko liga francuska. Gracz w typie Erika, grający piłką stoper, taktycznie powinien sobie poradzić, ale nie jest mimo wzrostu, asem gry w powietrzu. Plusem może być cena, bo może Ratcliffe nie będzie chciał United oskubać.

Pavard - na stopera do EPL imho za słaby fizycznie, kiepski w powietrzu - Lindelofa to my już mamy. Mógłby być pożytecznym zapchajdziurą na paru pozycjach, ale skądinąd wiadomo, że ma wielkie ambicje i lubi się wykłócać o czas gry, co było powodem konfliktów w Bayernie i chyba w reprezentacji też miał jakieś spięcia. No i Bayern go za orzeszki nie odda.

Tapsoba - dobre warunki fizyczne, panuje nad piłką. Mało było o nim słychać na rynku transferowym, mimo że w Bundeslidze ma bardzo dobrą markę. W sumie, dlaczego nie?

Guehi - mocny punkt Palace, ograny w lidze, jako 3, czy 4 stoper spokojnie wchodzi bez aklimatyzacji. Gdybym miał wybierać, pomijając kwestie cenowe, to między Tapsobą a nim.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 09 sie 2023, 22:24

Jak informuje The Athletic: Man Utd zbudował pomieszczenie socjalne zawodnikom na Old Trafford. Koniec współpracy z hotelem „The Lowry”.

Dziennikarz The Athletic Laurie Whitwell donosi, że władze Manchesteru United zdecydowały się zbudować pomieszczenie socjalne na Old Trafford dla Erika ten Haga oraz jego podopiecznych. Oznacza to koniec zgrupowań przedmeczowych w hotelach.

Wspomniane pomieszczenie znajduje się na Sir Bobby Charlton Stand, a przed przebudową to miejsce wykorzystywane było do ugoszczenia fanów VIP i ważnych partnerów biznesowych. W skrócie było to ważne ogniwo przychodów komercyjnych (liczonych w milionach funtów). Jednakże Ten Hag podczas swojej kadencji ciągle pokazuje, że lubi stawiać na swoim i wywalczył w końcu specjalne pomieszczenie, w którym będzie przygotowywać się wraz z zawodnikami do spotkania.

Warto dodać, że o podobne rozwiązanie w przeszłości prosili także Ole Gunnar Solskjaer, Jose Mourinho oraz Louis van Gaal.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 10 sie 2023, 16:16

MEN za The Sun podaje, że obiecaliśmy rekompensatę 6 m funtów Maguire'owi, żeby zgodził się odejść na niższą pensję do WHU.

Todibo dostał zielone światło od swojego klubu. Puszczą go, jeśli my złożymy ofertę.

_the_firefly_
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 12
Kibicuję: Man Utd

Post Wyświetl pojedynczy post autor: _the_firefly_ » 10 sie 2023, 18:51

Albion pisze:
09 sie 2023, 19:17
Daily Mail pisze, że na krótkiej liście ten Haaga jest 4 stoperów za Harryego:
Todibo z Nice, Pavard z Bayernu, Tapsoba z Leverkusen i Guehi z Palace.
Moim zdaniem najlepsza opcja dla Man Utd to Tapsoba. Jest młody, ale nie za bardzo, bo już ma trochę doświadczenia gry w najlepszych ligach Europy. Oraz ma bardzo dobre kondycje fizyczne, w Bayere gra bardzo dobrze, sczególne teraz pod kierownictwem Alonso. Warto również zauważyć, że gość z pochodzi z Afryki, a afrykanie są zwykle bardzo pracowici i pewni sobie. Taki i powinien być zawodnik Man Utd.

Oczywiście, że Pavard wygląda jak najlepsza opcja teraz, bo ma duże doświadczenie. Wygrał już prawie wszystko, chociaż jeszcze nie ma nawet 30 lat. Jednak w Bayernie często konfliktował, bo chce grać jako środkowy obrońca, chociaz lepej gra jako prawy, dlatego moim zdaniem nie jest potrzebny w drużynie Ten Haga, bo oczywiście nie będzie grał jako SO przy żywych i zdrowych Varanie z Martinezem i będzie potem kłocać z Erikiem o czas gry, jak robił to w Bayernie. EtH teraz tego nie potrzebuje, bo tylko zaczął budować zdrową atmosferę w zespole.

Todibo już był w wielkim klubie i to dla niego nie skończyło się dobre, dlatego mam wątpliwości, czy sobie poradzi.

Nigdy nie widziałem gry Guehi i nic o nim nie słychałem, więc nie wiem czy to byłoby dobre wzmocnienie.

Gdybym miał wybierać, to poszedłbym po Tapsobę, a potem, jeżeli nie zmogą umowić z Bayerem, poszedłybym po Todibo, ale niestety raczej kupią Pavarda. Fajny zawodnik, ale się boję konfliktów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”