Arsenal FC (zbiorczy) - Strona 250

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Nowym trenerem Arsenalu po Emerym powinien zostać...

Ljunberg
2
8%
Vieira
1
4%
Pochettino
2
8%
Allegri
4
17%
Marcelino
2
8%
Nuno Espírito Santo
0
Brak głosów
Ancelotti
0
Brak głosów
Arteta
10
42%
Benitez
3
13%
ktoś inny
0
Brak głosów
kyloloko
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kyloloko » 10 kwie 2007, 9:00

Ja się zaczynam powoli bać o pozycje Wenger'a w Arsenalu... kolejny nie udany sezon, kolejna porażka... jeżeli w letnim oknie nie wzmocni zespołu zawodnikami z najwyższej pólki to czarno to widze...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 kwie 2007, 10:02

Mecz z Newcastle był zupełnie inny niż ten z WHU - już nie mieliśmy takiej miażdżacej przewagi i nie przegraliśmy :D Co prawda skuteczność znów zawiodła. Ale nie tylko nas.
Nasi rywale chyba jakieś klątwy na nas rzucają - jak można było nie trafić w 84 minucie :o 3 razy widziałem piłkę w siatce w tej akcji, nie wpadła ani razu.
Kolejny juz mecz w lidze, w kórym tracimy pkt. Teraz remis - po 3 porażkach z rzędu. W sobotę gramy kolejny strasznie ciężki mecz. Na Emirates gościmy Bolton, z którym walczymy o miejsce gwarantujące udział w Lidze Mistrzów - będzie się działo.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 10 kwie 2007, 13:49

Wenger w zbliżającym się oknie transferowym musi w końcu kupić kogoś ogranego, uznanego, jakąś gwiazdę. Najlepiej na skrzydło + Akinfeev na bramkę. Z naszą obecną kadrą bardzo ciężko byłoby walczyć o najwyższe laury w Premiership, zwłaszcza że kontuzje nas nie oszczędzają :] Z tak młodą i (póki co) nieograną kadrą nawet walka o trzecią lokatę sprawia nam trudności, a w takim wypadku coś tutaj nie gra...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 kwie 2007, 14:33

O jakiej gwieździe mówisz ? Ribery gwiazdą póki co nie jest. Bo skoro Rosicky nią nie jest to tym bardziej Francuz. Ograniem też specjalnie nie imponuje. No i na jaką pozycję byś widział tego "świetnego gracza" :P
Na obronę ? W pomocy ? czy w ataku ? Nie widzę szans, aby w wypadku, gdy wszyscy są zdrowi - na ławce siedział Henry, Robin, Cesc, Gilberto, Rosicky, Gallas, Eboue, Kolo.
Na dzień dzisiejszy nie widać nikogo kto mógłby ewentualnie zastąpić Clichyego - a przecież daje rade, Hleba zastępować, Freddiego ? Też tego nie widze, chyba, ze któryś odejdzie.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 10 kwie 2007, 14:50

Przecież napisałem- najlepiej na skrzydło + Akinfeev :wink: Bramkarz to wiadomo, natomiast wydaje mi się, że najwyższa pora zakupić kogoś na miejsce Freddiego. Pewnie zauważyłeś, że ostatnimi czasy Freddie bardzo często się leczy i dużo nie gra, poza tym swoje lata już ma. Oczywiście w żadnym wypadku nie można go sprzedawać, według mnie powinien pełnić w klubie funkcję żelaznego rezerwowego :] A o kogo mi konkretnie chodzi? Naszym głównym celem powinien stać się właśnie Ribery (w moim odczuciu Franck już jest gwiazdą, może nie światowego formatu ale jednak :P ). Dokładniej pisałem o tym chyba stronę wcześniej :] Poza tym przyznam się, że obserwowałem ostatnio poczynania Quaresmy i Jego również chętnie zobaczyłbym w barwach Arsenalu. Poza tym można by było spróbować że Sneijderem czy Lennonem, jednak ich by było o wiele ciężej wyrwać :roll:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 10 kwie 2007, 15:11

Arsenal powinien kupić skrzydłowego, bo na tej pozycji graja Rosicky i Hleb, a wg. mnie sa to środkowi pomocnicy i tam Arsene powinien ich wystawiać. Inna sprawa, ze w środku jest ogromny ścisk.
Wspominałem juz, ze flanki za duzo nie wnosza, przynajmniej patrzac na wczesniejsze lata i duet Pires- Freddie. teraz conajwyżej robia duzo zamieszania i nic wiecej. Nie wiem czy odpowiednia osoba bedzie Ribery, jednak znajac Wengera chetnie ściagnie Francuza, ja wybrałbym Quaresme. Tak czy inaczej nawet z Quaresma i Riberym Arsenal wiekszych szans w walce o mistrzostwo miec nie bedzie :P

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 10 kwie 2007, 15:14

fieldy, od dłuższego czasu mamy problem problemy kadrowe ze względu na kontuzje.
RóżA pisze:Pewnie zauważyłeś, że ostatnimi czasy Freddie bardzo często się leczy i dużo nie gra, poza tym swoje lata już ma.
A nawet jak gra, to oprócz zaangażowania nic więcej nie pokazuje. :?

Ribery? Kiedyś bylem bardziej napalony na ten transfer.
RóżA pisze:Poza tym przyznam się, że obserwowałem ostatnio poczynania Quaresmy i Jego również chętnie zobaczyłbym w barwach Arsenalu.
:rydzyk: Właśnie ten kolega powinien być priorytetem transferowym w letnik okienku. Hleb i Rosicky nie są skrzydłowymi. To ofensywni pomocnicy. Tak naprawdę to nie mamy w składzie skrzydłowego, który grałby przy linii. Quaresma ma genialne dośrodkowania, a tego nam brakuje. Rosa potrafi, ale z niewiadomych przyczyn tego nie czyni. :roll:

Do tego Akinfeev'a to nie jestem tak do końca przekonany. Widziałem go zaledwie w kilku meczach i tyle. Pojawiły sie plotki na temat transferu Carsona. Ta opcja mi sie bardzo podoba. :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 kwie 2007, 16:26

RóżA pisze:najwyższa pora zakupić kogoś na miejsce Freddiego. Pewnie zauważyłeś, że ostatnimi czasy Freddie bardzo często się leczy i dużo nie gra
no pewnie zauważyłem :P jednak nie on jeden często się leczy. Przecież jest w znakomitym wieku dla piłkarza, nie ma mowy o "zmęczeniu materiału". Jest kontuzjowany mniej wiecej tyle co inni. Diaby, Henry, Gallas, czy van Persie. Serio uważasz, ze jest częsciej kontuzjowani niż inni ? czy wymieniłeś go tylko dlatego, że jest najstarszy ?
Wiek ma dobry, brakuje nam doświadczonych graczy. Jeśli mamy kupić kogoś dośiwadczonego, to nie możemy się równocześnie pozbywać innego doświadczonego, bo wyjdzie na to samo.
Co do Lennona, to nie wiadomo czy sam by chciał - to, ze Sol się zgodził nie znaczy, ze kolejny do nas przejdzie :lol: Choć młody jest, szybki i dobry technicznie - na pewno by się przydał. Plus - rywal zostałby osłabiony.
Holendra jakoś nie widzę w Arsenalu, chyba ma za dużo meczów, w których zawodzi, ale to wiem tylko ze słyszenia, bo rzadko oglądam jego grę.
Quaresma chyba nie będzie zainteresowany przejsciem do Arsenalu, w sumie to chyba się nigdy na ten temat nie wypowiadał, wiec możemy sobie jedynie pospekulować :P Chętnie bym go zobaczył u nas - byłyby wspaniałem pojedynki z Ronaldo :P Choć dośrodkowania [jego główna broń] nam są zbędne - o czym troche dalej.
guru pisze:Tak naprawdę to nie mamy w składzie skrzydłowego, który grałby przy linii.
Ljungberg takim jest, przy lini biega, ze przypomnę choćby gola z 1999 roku z Chorzowa, Brzeczek i Sidorczuk sie nie popisali :D Freddie - tak.
Nie wiem dlaczego tak go niedoceniasz, Freddie oprócz ogromnego zaangażowania i doświadczenia wciąż ma dużo do zaoferowania, technika, szybkość, waleczność i wykończenie [choć nie w tym sezonie, ale to problem wszystkich]
guru pisze:Quaresma ma genialne dośrodkowania, a tego nam brakuje
a kto ma te dośrodkowania wykorzystywać ? U nas nawet Ade rpzegrywa pojedynki główkowe - nie mamy dobrych piłkarzy grających głową. Gilberto to za mało, Adebayor ostatnio nawet jak dojdzie do piłki, to uderza bardzo niecelnie. Głównie gramy piłką po ziemi, z pierwszego uderzenia, taki mamy styl - mamy go zmieniać dla jednego Quaresmy ??
W meczu z Newcastle przegraliśmy chyba 80% pojedynków główkowych [tak sobie strzelam z tymi procentami, bo tylko kojarzę, że bardzo mały procent wygrywaliśmy] więc po co nam dośrodkowania z boku, skoro i tak tego nie trafimy - kiedy ostatnio Arsenal zodbył bramkę z rzutu rożnego ?? Sporadycznie się udaje, bardzo rzadko. Częsciej tracimy gole ze stałych fragmentów, bo rywale lepiej grają głową.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 10 kwie 2007, 16:55

Nie wiem dlaczego tak go niedoceniasz, Freddie oprócz ogromnego zaangażowania i doświadczenia wciąż ma dużo do zaoferowania, technika, szybkość, waleczność i wykończenie [choć nie w tym sezonie, ale to problem wszystkich]
:x jak ja moglem go pominąć...
Ljungberga doceniam i to bardzo. Freddie rozegrał w tym sezonie 1101 min., 0 asyst i 0 goli (chodzi mi o sama Premiership).Oczywiście o jego odejsciu nawet nie ma mowy, ale jeszcze jeden skrzydłowy jest nam potrzebny.

Jeszcze w tamtym sezonie, Wenger był zainteresowany Pedersenem. To byłaby tez bardzo dobra opcja.
fieldy pisze:a kto ma te dośrodkowania wykorzystywać ? U nas nawet Ade rpzegrywa pojedynki główkowe - nie mamy dobrych piłkarzy grających głową. Gilberto to za mało, Adebayor ostatnio nawet jak dojdzie do piłki, to uderza bardzo niecelnie. Głównie gramy piłką po ziemi, z pierwszego uderzenia, taki mamy styl - mamy go zmieniać dla jednego Quaresmy ??

Przypomnij sobie Ade za czasów gry w Monaco. Większość bramek strzelał głową. Tylko jak on ma strzelić bramkę po dośrodkowaniu, kiedy nikt nie umie wrzucić tej piłki.

Jeszcze podam Ci statystyki Eboue, bocznego obrońcy. 1520 min. w Premiership i 4 asysty. Sam wiesz, ze Eboue potrafi dośrodkować. Nawet Henry, który jest uważany za piłkarza, który w ogóle nie strzela bramek głową, gdy dostanie dobre dośrodkowanie jest w stanie je wykorzystać.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 kwie 2007, 16:58

guru pisze:Przypomnij sobie Ade za czasów gry w Monaco. Większość bramek strzelał głową. Tylko jak on ma strzelić bramkę po dośrodkowaniu, kiedy nikt nie umie wrzucić tej piłki.
Czy to nei ty czasem pisałes ostatnio, że Ade powinien trafić to co dostał na głowe ? nie śledziłem ostatnio zbyt dokładnie tematu, ale chyba ktoś tak pisał. Ade dostaje dobre podania, tylko uderza po trybunach, albo obok słupka. Bramka jest zaczarowana, tak samo jak dla innych graczy.
Eboue co prawda miał swoje asysty, jak choćby w meczu z Charltonem, gdy Robin pieknie uderzył, ale to było dawno, chyba nawet w tamtym roku.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 10 kwie 2007, 17:04

fieldy pisze:Czy to nei ty czasem pisałes ostatnio, że Ade powinien trafić to co dostał na głowe ?
Tak, ja o tym pisałem, ale tłumaczę sobie to zajebista parada Greena. :shock:
fieldy pisze:Eboue co prawda miał swoje asysty, jak choćby w meczu z Charltonem, gdy Robin pieknie uderzył, ale to było dawno, chyba nawet w tamtym roku.
Robin pokazał, ze po dośrodkowaniu nie koniecznie trzeba uderzać głową. :P Nigdy nie zapomnę tego mistrzowskiego dośrodkowania Eboue z mecz przeciwko MU. :rydzyk:

Jeszcze poruszę temat Rosy. Moim zdaniem on sie marnuje na lewym skrzydle. Jego aż ciągnie do tego środka. Moim zdaniem, on powinien częściej grywać w środku pola.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 10 kwie 2007, 18:19

Nie do końca rozumiem dlaczego za wszelką cenę chcecie wepchnąć Hleba do środka... przecież Białorusin świetnie sobie radzi w roli skrzydłowego. Co prawda z dośrodkowaniami trochę u niego gorzej, jednak IMO te zejścia z piłką do środka są jeszcze bardziej zabójcze dla rywali :wink:

Co do Ljungberga, nie oszukujmy się, Jego przydatność w obecnym sezonie jest znikoma. Dużo walczy, szarpie, uderza, podaje, jednak póki co nic z tego nie wynikło. Jak już napisałem wcześniej- Freddie byłbym idealnym rezerwowym, pełnym werwy, energii, woli walki, bardzo dobrze wyszkolonym (nie tylko technicznie ale i fizycznie) no i przede wszystkim doświadczonym. A taka konkurencja o miejsce w wyjściowej jedenastce z całą pewnością by mu nie zaszkodziła :]

Rosicky rzeczywiście o wiele bardziej pasowałby do gry w środku pola, ale niestety póki co to tylko on (lub Freddie) może grać na lewym skrzydle. Odszedł (przyjmijmy że już nie wróci :roll: ) od nas Reyes, Van Persie o wiele lepiej radzi sobie z przodu (Clichy natomiast w destrukcji) a Walcott na lewe skrzydło po prostu nie pasuje. Pozostaje jedynie Tomas, który mimo że gra na owej pozycji z przymusu to jak na razie radzi sobie całkiem dobrze :wink:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 10 kwie 2007, 18:33

RóżA pisze:Nie do końca rozumiem dlaczego za wszelką cenę chcecie wepchnąć Hleba do środka... przecież Białorusin świetnie sobie radzi w roli skrzydłowego. Co prawda z dośrodkowaniami trochę u niego gorzej, jednak IMO te zejścia z piłką do środka są jeszcze bardziej zabójcze dla rywali
RóżA pisze:Co do Ljungberga, nie oszukujmy się, Jego przydatność w obecnym sezonie jest znikoma.

Nie jestem pewny statystycznie co do Białorusina, jednak z tego co widziałem i myśle, ze jego przydatność jako skrzydłowego takze nie jest wielka. Jego najważniejsza cecha jest chyba to, ze sie stara i to bardzo jednak czy jest bardzo przydatny, chyba nie. Porzynajmniej tak nie mowia bramki i asysty a reszta za wiele nie znaczy.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 10 kwie 2007, 18:50

Z pozoru to właśnie tak wygląda, ale warto również zauważyć że Arsenal zdobywa sporą liczbę bramek po dwójkowej akcji Hleba + (Cesca, Van Persiego, Eboue czy Adebayora) zagranej z klepki na wysokości pola karnego rywali. Ponadto Aliaksandr dysponuje bardzo szybkim i dokładnym podaniem co niweluje Jego nieumiejętność dośrodkowywania. Gdyby do tego doliczyć jeszcze dwie zdobyte przez niego bramki w Premiership jestem w stanie stwierdzić, że Hleb z powierzonego mu zadania wywiązuje się bardzo dobrze :]

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 10 kwie 2007, 19:00

Odnosnie Hleba to sie dobrze spisuje na prawym skrzydle i nie ma co tu wiele dyskutowac.
RóżA pisze:Rosicky rzeczywiście o wiele bardziej pasowałby do gry w środku pola, ale niestety póki co to tylko on (lub Freddie) może grać na lewym skrzydle. Odszedł (przyjmijmy że już nie wróci Rolling Eyes ) od nas Reyes, Van Persie o wiele lepiej radzi sobie z przodu (Clichy natomiast w destrukcji) a Walcott na lewe skrzydło po prostu nie pasuje. Pozostaje jedynie Tomas, który mimo że gra na owej pozycji z przymusu to jak na razie radzi sobie całkiem dobrze Wink

No właśnie. Oprócz Ljungberga pozostaje nam jedynie Tomas do gry na lewym skrzydle. Nie można powiedzieć, ze nie wywiązuje sie z powierzonego zadania, ale na swojej nominalnej pozycji spisywałby sie jeszcze lepiej. Dlatego kupno takiego dość bramkostrzelnego skrzydłowego powinno być priorytetem.
Moim głównym kandydatem jest Quaresma. Jednak jak ktoś już zauważył, nawet nie był z nami łączony. Ribery jest drogi i jak któryś klub przebije ofertę Wengera, ten zapewne jej nie przebije.
Ściągnięcie Pedresena byłoby łatwiejsze, na dodatek w ubiegłym sezonie, Wenger sie nim także interesował.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”