Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 10 cze 2008, 14:59
franz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 cze 2008, 15:44
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 10 cze 2008, 16:03
Czy nie chce ograniczac szeroko rozumianej wolnosci hmmmChlopaczek pisze:Nie wiem jednak skad przyszlo Ci na mysl ze Dawkins chce ograniczac wolnosc slowa.
ALISTER McGRATH, JOANNA C. McGRATH "BÓG NIE JEST UROJENIEM. ZŁUDZENIA DAWKINSA"franz pisze:Richard Dawkinsa „Bóg urojony”
czeher
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 10 cze 2008, 16:13
obawiam sie ze tych swietych nie wymysla sobie Kościół od tak tylko ci ludzie swoim zyciem i pewnymi niewytlumaczalnymi zjawiskami, ktore w nim wystepowaly zostaja obwolani swietymi po dokładnym zbadaniu sprawy.Chlopaczek pisze:Nawet nie masz pojecia w co wierzysz.Norma.PubuśBubuś pisze: Głupi jesteśŚwięty w KK to po prostu człowiek, którego dusza poszła do nieba. Jak się na czymś nie znasz, nie wdawaj się w dyskusję
Swiety a ktos kto poszedl do nieba to dwie zupelnie inne sprawy.
Nie wystarczy pojsc do nieba zeby bys swietym.Swiety to troche wyzsza szkola jazdy.
Przynajmniej z punktu widzenia KrK.To oni "tworza" swietych blogoslawionych i tak dalej.
Piotr
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 cze 2008, 16:15
Dawkins Giertychem ateistow.Dobre usmialem sie.Chyba zbytnio nie interesujesz sie tym co robi Rysiek skoro przedstawiasz nam tutaj taka opinie.czeher pisze:Czy nie chce ograniczac szeroko rozumianej wolnosci hmmm
Zdaje sie kilka miesiecy temu wywolal afere na lotnisku bo jedna kobieta z obslugi miala na lancuszku krzyzyk
Dla mnie to taki Maciej Giertych tylko po drugiej stronie barykady
"Niewytlumaczalnymi zjawiskami" az nie sposob sie nie usmiechnac.Piotr pisze:obawiam sie ze tych swietych nie wymysla sobie Kościół od tak tylko ci ludzie swoim zyciem i pewnymi niewytlumaczalnymi zjawiskami, ktore w nim wystepowaly zostaja obwolani swietymi po dokładnym zbadaniu sprawy.
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 10 cze 2008, 16:34
Chlopaczek pisze:I coz z tego jakis Crick sie z tym nie zgadza?Irving ktory jest historykiem specjalizujacym sie podobno w dziejach III Rzeszy utrzymywal ze komory gazowe to byl wymysl aliantow wydawal nawet ksiazki zaprzeczajace holocaustowi i zostal skazany za tak zwane klamstwo oswiecimskie.
Za negowanie teorii ewolucji oczywiscie sie nie kaze.Crick mial inna teorie na ten temat nikt mu nie bronil szkoda dla niego ze dowody na teorie ewolucji sa przytlaczajace.Tak przytlaczajace ze nawet betonowy Watykan ustami JPII stwierdzil ze "teoria ewolucji to cos wiecej niz hipoteza".
Babel pisze:Nie mam czasu sie rozpisywac (jutro musze wstac rano). Sprawa religii jest wieloaspektowa, co można zauwazyc na przykładzie rozmów, które tu na forum prowadziliscie w dośc mocnym i zacnym gronie. Wiem, jakie masz przekonania i szanuje je (choc pewnie myslicie, że jak nie siedze na forum to latam po paradach równości i kradne ksieżom koloratki oraz wino mszalne, ewentualnie dorysowuje wasy na zdjeciach zdeklarowanych katolików). Otoz nie. Ja po prostu tak jak to pisał Dawkins nie ma zamiaru obchodzić sie z religią delikatnie, gdy widze jej patologie. Podobnie jak z innymi patologicznymi działaniami.
A może po prostu religia np. katolicka jest mitem (Dawkins zowie to inteligentnym projektem), który poprzez wieki był tak starannie manipulowany, sterowany i zarazem pielegnowany, pełniąc role jakby interfejsu dla czesto nieczystych interesów, realizacji władczych zapedów duchownych itd gdyż Ci zauważyli jakie płyna z tego korzysci. Już na samym poczatku jest sprzeczność. Religie dzielimy na monoteistyczne i politeistyczne (chrzescijaństwo jest dziwnym tworem - Bog w trzech personach, czy jedna persona w trzech Bogach? Poli czy mono? A moze polimono, monopoli brzmi lepiej). Skoro mamy albo Bogów od wszystkiego albo tylko jednego uniwersalnego to któres z tych twierdzeń jest na starcie błedne. Kwestia w której największymi autorytetami sa nomen omen teologowie. Koło sie zamyka.
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 10 cze 2008, 16:44
Babel

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 10 cze 2008, 16:53
Czeher porównywanie Dawkinsa i Giertycha to troche tak jak porównywanie San Marino i Brazylii w potencjalne piłkarskim. Gość jest swiatowej klasy biologiem, ewolucjonista i napisał wiele ksiazek naukowych tj. Samolubny Gen. Maciuś napisał tylko jakis esej o tym, że pochodzimy od Smoka Wawelskiegio czy jakoś tak. A ten krzyzyk to chyba o inna osobe Ci chodzi, gośc jest straszliwie sarkastyczny ale w czytajace jego ksiazki trudno nie zauważyć, ze zachowuje klase i co napisał Chlopaczek nie jest radykałem, fundamentalista. Co wiecej poświecił temu nawet jeden podrozdział tej ksiązki.
bellus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 10 cze 2008, 16:58
nie no pewnie. najlepiej miec za autorytet Dawkinsa i mowic o jakichs tam procedurach zamiast zgłębić temat. gdzie widzisz ten idiotyzm. W tym ze Kosciol docenia ludzi o nadprzydrodzonych cechach(wide ojciec Pio) i nadaje im tytuł świętego. dla mnie to zupelnie uzasadnione. Widzisz tylko dawkinsa i nic poza tymChlopaczek pisze:"Niewytlumaczalnymi zjawiskami" az nie sposob sie nie usmiechnac.
Kosciol produkuje sobie swietych.Jasne maja tam jakies procedury ktorych zadaniem jest dodac powagi calej sprawie ale nie sposob nie zauwazyc idiotyzmu tego wszystkiego.
Dzisiaj slyszalem wypowiedz Bonieckiego ktory zasugerowal ze byc moze Agata Mroz zostanie uznana blogoslawiona
Piotr
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 10 cze 2008, 16:59
Chlopaczek pisze:Nie wiem jednak skad przyszlo Ci na mysl ze Dawkins chce ograniczac wolnosc slowa.
Jak może walczyć z czymś czego nie ma. (przynajmniej według autora) Moim zdaniem on raczej walczy z religią. Może nie jest to walka na noże, tylko na drobne uszczypliwości, ale jednak walka.Chlopaczek pisze:Nie walczy z Bogiem
franz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 cze 2008, 17:17
Tych tworcow genetyki mozna by jeszcze paru znalezc.bellus pisze: Ciekawa taktyka Chłopaczek, doprawdy ciekawa. Zamiast jakieś logiczne argumenty to atakujesz twórcę współczesnej genetyki.
Jest to za duzo powiedziane.bellus pisze:W jednym szeregu stawiasz Irvinga i Cricka. Przypominam, że Crick jest Noblistą, wybitnym genetykiem, chemikiem, biologiem.
Wczesniej kwestionowal.Mowil nawet ze moga go tam zamknac i potraktowac cyklonem B.Koles zmienia poglady dosc szybko zeby ratowac swoja skorebellus pisze:Czy Irving jest wybitny nie wiem. Wiem, że deprecjonowanie słowem "jakiś" w tym przypadku jest śmieszne. Co do Irvinga to o ile mi wiadomo, on nie kwestionuje samego faktu komór gazowych jak to w pięknym uproszczeniu przedstawiłeś, tylko wiedzę Hiltera na temat tej praktyki.
Dokladnie to nie temat o historii ale sam zaczales.bellus pisze:Ustanowił nawet nagrodę 1 mln dolarów dla historyka, który pokaże mu dokumenty potwierdzające wiedzę Austriaka na temat "ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej". O ile mi wiadomo nikt nagrody nie otrzymał. Zastanawiające, zwłaszcza, że wydają się to być łatwe pieniądze - a historycy do krezusów nie należą. Jednak to nie temat o historii.
Wyraznie chyba wynika z moich wypowiedzi o jaki kreacjonizm mi chodzi.bellus pisze:Co do ewolucji, żeby wyczerpać ten temat jeszcze. Oddziel dwie rzeczy. Kreacjonizm zakładający stworzenie, każdej jednej istoty przez jakąś określoną siłę od kreacjonizmu - który kwestionuje teorię ewolucji po darwinowską.
Nie bede rozwodzil sie nad ewolucja bo to nie temat o tym.Niepotrzebnie sprawe rozdrabniasz.Ewolucja jak przeciez napisalem ma jeszcze pewne luki nie wszystko zostalo dokladnie wyjasnione ale z roku na rok tych "sfer cienia" jest coraz mniej.bellus pisze: Darwin [ciach]
Chcialoby sie zapytac: co Ty wiesz o Dawkinsie?Przeczytaj sobie jakies jego ksiazki a nie wycinki z gazet.Naprawde broni sie sam.bellus pisze:Co nie zmienia faktu ze Ziemia nie ma 6 tysiecy lat i ze dziala tutaj dobor naturalny.Chłopaczek twierdzi, że On broni się sam. Śmiech na sali. Facet ma takie pojęcie o Islamie jak emeryci, których jedynym źródłem wiedzy jest TVN 24.
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 10 cze 2008, 17:51
To już jest jeden wielki off, większego zrobić się nie da. Masz jednak rację z tym nie chceniem, bo mi też się nie chce.Chlopaczek pisze:To nas doprowadzi do kolejnego wielkiego offa.Nie chce mi sie
No właśnie w tym problem. Tak jak napisałem:Chlopaczek pisze:Punktuje wiare.
Nie opłaca się punktować/atakować/pokazywać absurdów wiary. Jak ktoś doznał "łaski wiary" to dobrze. Jak ktoś ma światły umysł, myśli racjonalnie/twardo stąpa po ziemi i żadna wiara mu nie potrzebna też dobrze. I jest git, można się wspólnie napić browar, co za raz uczynię oglądając mecze. Tak więc papa i tradycyjnie:franz pisze:Jak dla mnie sprawa jest prosta. Nie ma dowodów na istnienie Boga, nie ma też dowodów na nie istnienie Boga (więc ten „Bóg urojony” jest trochę na wyrost) to po prostu kwestia wiary, a jak wiadomo wiara nie ma za wiele wspólnego z racjonalizmem i bardzo dobrze taki jej urok.
franz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 10 cze 2008, 21:42
Chlopaczek

10

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 12 cze 2008, 9:09
Szybkie google i prosze bardzo: Irving ustanowil nagrode ale 1000 funtow jezeli ktos mu przestawi dowod iz Hitler nakazal utworzenie komor gazowych.
Nie tak szczodry byl jak nam tutaj sugerujesz.
Nie bede rozwodzil sie nad ewolucja bo to nie temat o tym.Niepotrzebnie sprawe rozdrabniasz.Ewolucja jak przeciez napisalem ma jeszcze pewne luki nie wszystko zostalo dokladnie wyjasnione ale z roku na rok tych "sfer cienia" jest coraz mniej.
Chlopaczek pisze:Chcialoby sie zapytac: co Ty wiesz o Dawkinsie?Przeczytaj sobie jakies jego ksiazki a nie wycinki z gazet.Naprawde broni sie sam.
Na poczatek polecam "Samolubny gen" potem "Bog urojony".Dzieki temu sie przekonasz jakie on ma pojecie o islamie.I nie tylko o islamie.
To jakiś tam wyrwany cytat przeze mnie z tej strony, którą podałeś.Bóg urojony pisze:Dla moich celów (przynajmniej dla większości z nich) różnice między tymi trzema „religiami Abrahama” nie są jednak istotne. Głównie odnosić się będę do chrześcijaństwa (chyba, że zaznaczę, że jest inaczej), a to z tego prostego powodu, iż religia ta jest mi najlepiej znana.
Tak poważnie? Tutaj bez zgryźliwości, bo po raz pierwszy spotkałem się z takim poglądem. Mógłbyś napisać coś więcej.Ojciec Pio byl oszustem sam wywolywal swoje stygmaty.Masz swoja "nadprzyrodzonosc".
Chlopaczek pisze:Religia nie powinna cieszyc sie specjalnymi wzgledami.Trzeba ja wziac za pysk dosc panoszenia sie.
bellus
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio