Pomoc w lekcjach - Strona 27

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
BartekTS
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BartekTS » 01 paź 2006, 20:38

Goguś pisze:Nie rozumiem, tyczy się to jakiejś lektury, ulubionej książki czy jak?

Tak lektury. Mam z jakiejs ksiązki to wybrac. Błagam Pomózcie :shock:

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 702

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 01 paź 2006, 20:46

Rozumiem,że możesz wziąć pierwsze lepsze opracowanie lektury(jakiej?)np. z internetu i spisać podstawowe informacje jej dotyczące.
Przecież to niedorzeczne, jak można tak obciążać uczynia, ta babka chyba myśli,że ty nie masz oprócz polskiego innych przedniotów.

Awatar użytkownika
BartekTS
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BartekTS » 01 paź 2006, 21:03

'Piotrek' pisze:Rozumiem,że możesz wziąć pierwsze lepsze opracowanie lektury(jakiej?)np. z internetu i spisać podstawowe informacje jej dotyczące.
Przecież to niedorzeczne, jak można tak obciążać uczynia, ta babka chyba myśli,że ty nie masz oprócz polskiego innych przedniotów.

No, wiesz w moja szkoła jest ze tak powiem troche dziwna. Nauczycielowi/Nauczycielce sie wydaje ze jest władcą a na świecie jest jeden przedmiot.

Bede wdzieczny jak ktos pomozę :wink:

Awatar użytkownika
ossy
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ossy » 01 paź 2006, 21:10

bagg poptrzebujesz jeszcze jak rozwiązać te zadania? bo to drugie rozwiązałem, a nad tym pierwszym musuiałbym jeszcze pomyslec

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 702

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 01 paź 2006, 21:11

BartekTS pisze:No, wiesz w moja szkoła jest ze tak powiem troche dziwna. Nauczycielowi/Nauczycielce sie wydaje ze jest władcą a na świecie jest jeden przedmiot.
Jakby mi coś takiego zadali i to na weekend(!!1) to bym chyba do kuratorim poszedł. Ja nie wiem w jakim oni świecie zyją
Ostatnio zmieniony 01 paź 2006, 21:11 przez Berele Lewartow, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 01 paź 2006, 21:11

BartekTS pisze:Bede wdzieczny jak ktos pomozę
Gimnazjum czy liceum ? Mam pod ręką ciekawe opracowania lektur z liceum. Może się przyda.

Awatar użytkownika
BartekTS
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BartekTS » 01 paź 2006, 21:13

Gimnazjum ale mozesz dac to z Liceum powiem ze mi pomagał kolega albo którys z rodziców :wink:

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 01 paź 2006, 21:37

Przedwiośnie, Lalka, Mistrz i Małgorzata, Chłopi itd.
Zaraz coś wybiore i Ci napisze.

Juliusz Słowacki - "Kordian"

Autor książki - Juliusz Słowacki - herbu Leliwa (urodzony 4 września 1809 w Krzemieńcu, zmarł 3 kwietnia 1849 w Paryżu), jeden z najwybitniejszych poetów polskich romantyzmu. Obok Mickiewicza, Krasińskiego i Norwida nazywany wieszczem narodowym.

Stworzył wiele znakomitych liryków, poematów i dramatów o trwałych wartościach artystycznych. Jego utwory, zgodnie z duchem epoki i ówczesną sytuacją narodu polskiego, podejmowały istotne problemy związane z walką narodowowyzwoleńczą, z przeszłością narodu i przyczynami niewoli. Jego twórczość wyróżniała się wspaniałym bogactwem wyobraźni, poetyckich przenośni i języka.

Bohater - Kordian - Melancholik i Marzyciel, przerażony światem, a jednocześnie nieustannie szukający w tym świecie sensu. Osierocony przez ojca, prawdopodobnie wychował się pod opieką Grzegorza. Może dlatego tak bardzo tęskni za idealną miłością ? Nie chce poprzestawać na małym - to cecha ludzi ambitnych i wrażliwych. Idealistom jednak nigdy nie było na świecie łatwo, dlatego Kordian nieustannie szamocze się sam ze sobą i musi stawić czoło kolejnym rozczarowaniom. Bohaterowi daleko do dawnych herosów bez skazy.
Kordian przechodzi wielką ewolucje, nieustannie się zmienia lub raczej tworzy siebie na oczach czytelnika. Najpierw to młodziutki, nadwrażliwy chłopiec przerażony światem. Nie widzi sensu w żadnym działaniu. Właśnie dlatego próbuje popełnić samobójstwo. Potem przechodzi bolesną szkołe życia podczas Europejskiej podróży. Staje się czlowiekiem aktywnym, podejmuje konkretne działania. Ale zadania nie wykona - być może dlatego, że jest zbył słaby, rozchwiany,niepewny, a może dlatego, że postępuje niemoralnie (zabójstwo). W więziennej celi miejsce dawnej melancholii zajmuje w duszy Kordiana bunt, by nie powiedzieć nienawiść wobec złych ludzi. Sposób w jaki bohater żegna się z życiem świadczy jednak wyraźnie, że zostało w nim wiele dawnej wrażliwości. Tak jak do końca pozostał samotny, przez nikogo niezrozumiany.

Data wydania książki - Utwór ten powstał w trakcie pobytu Słowackiego w Szwajcarii i miał być przedewszystkim próby oceny powstania listopadowego. Stanowił również swoisty obrachunek z dotychczasowym romantyzmem. Dramat ukazał się drukiem w roku 1843.

Czas i Miejsce Akcji :
* Przygotowanie - noc sylwestrowa 1799
* Akt I - lata dwudzieste XIX wieku
*Akt II - rok 1828
*Akt III - maj 1829r, koronacja cara Mikołaja I

Mam nadzieje, że o to Ci chodziło

gianbuffon
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gianbuffon » 05 paź 2006, 15:43

musze na jutro napisac rozprawke na temat: ,,why do people go to live abroad'' i nie moge nic znalezc o tym temacie w necie :(
blagam pomozcie mi, moze ktos juz pisal albo chociaz podajcie link z taka praca. prosze o szybka pomoc!!

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 08 paź 2006, 14:59

Prosilbym o fragmenty tekstow Georga Wilhelma Friedricha Hegela. Niech mnie ktos poratuje :P

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 08 paź 2006, 15:07

Berik tak się składa, że pisałem ostatnio referat na polski o całej filozofii romantyzmu, więc o Hegelu też coś tam jest :P Nie wiem czy będę konkretne wypowiedzi, ale może coś się znajdzie :wink:

http://download.yousendit.com/87E849A915136C2E

Możesz też poszukać na Portalu Filozoficznym.

Loco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loco » 09 paź 2006, 17:06

jakie znacie jeszcze systemy operacyjne oprócz MMDOS, Windowsa i Linuxa? jeśli możecie to podajcie jeszcze jakies. z gory thx :D

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 09 paź 2006, 17:08

Loco pisze:jakie znacie jeszcze systemy operacyjne oprócz
Wystarczy kliknąć Systemy operacyjne :roll:

Loco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loco » 09 paź 2006, 17:31

tak się składa że to czytałem ale jest ich tam tyle a ja niechce wypisywac jakiś pierdół tylko te któe sa troche znanei dlatego kieruje to pytanie do was forumowicze.

Don Juan
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Don Juan » 09 paź 2006, 17:49

Ja wiem z doświadczenia że jak masz więcej to nauczyciel jest zadowolony, a jak już tak bardzo chcesz to dopisz jeszcze Mac OS i NetWare

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”