MŚ 2006: Polacy na mundialu - Strona 27

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
macko001
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: macko001 » 19 cze 2006, 17:11

wszyscy teraz na forum piszą zalety Janasa , zalety Kasperczaka,
kto z kim wygrał kto z kim przegrał - teraz nie to jest najważniejsze , najważniejsze jest to aby grupa ludzi rządzących w piłce nożnej ( niektorzy nie są kompetentni :? , ale to oni decydują kto ma być selekcjonerem a kto nie) zebrała się i racjonalnie opisała i zaanalizowała cały dorobek kadry za czasu gdy stanowsko piastowal i piastuje Janas

gdy zdecydują o tym że nasza reprezentacja nie spisała się na miare swoich możliwości to maja oczywiscie dwi mozliwosci - albo zostawic Janasa i pewnie kontynuowac z ta sama kadrą el.ME 2008 ( Janas uzyskał nowe doświadczenie , wie na których zawodników teraz i w przyszłości może liczyć w trudnych momentach) , albo zwolnić Janasa i szukać zastępcy , który napewno będzie szukał zmian - wątpie czy jakiś trener chciałby kontynuować grę z tymi piłkarzami którzy słabo wypadli na MŚ i do tego ich nie zna dobrze,

każdą decyzję PZPN będziemy musieli przyjąć , tylko żeby była on jak najlepsza dla polskiej piłki i żebyśmy potem nie mówili - zamieniał stryjek , siekierkę na kijek..........

Awatar użytkownika
Milczek
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Milczek » 19 cze 2006, 17:38

Lukaz pisze:Gdyby pomyslał i dokonał wcześniej zmian, wprowadził świeżych zawodników, ewentualnie zmienieł Sobolewskeigo to nikt kartki by nie dostał a mecz byśmy zremisowali. A tak to patrzyliśmy jak nasi ze zmeczenia ledwo poruszaja się na boisku i asystują świeżym bo dopiero co wprowadzonym Niemcom. Gdy opadliśmy z sił to już w ogóle tylko sie bronilismy a tak ze świeżymi zawodnikami można by było oddalić grę od naszej bramki i spowodować że Niemcy nie rzuciliby się tak na nas jak to miało miejsce.
Musze przyznć, że Lukaz ma troche racji. Przykładem trenera, który dokonał właściwych zmian jest Klinsmann, nie wiem na co Janas czekał. Było mineło nie ma co wspominać.

Teraz problem tkwi w tym czy zostawić "Janosika" na stanowisku czy nie :roll: Ja osobiście wolałbym trenera nastawionego bardziej ofensywnie bo co mamy do stracenia. Gramy defensywnie dostajemy ostree baty. Może warto coś zmienić. Myśle, ze warto przyjąć podobną taktyke do Klinsmanna, który gra bardzo ofensywnie wykorzystując przedewszystkim młodych piłkarzy. No bo co i9nnego zostało nasze "gwiazdy" w dotychczasowych meczach byli nie mal nieobecni na boisku. Krzynówek, który jeszcze niedawno był nadzieją dla polskich kibiców w dotychczasowych meczach nic nie grał. Myśle, że trzeba przeprowadzić gruntowne zmiany do tego potrzebny jest odważny trener nie wiem czy Janas jest do tego zdolny. Notabene wydaje mi się, że i tak nas obecny trener poda się do dymisji po meczu z Kostaryką.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 19 cze 2006, 21:19

Pismaki juz mają nową/starą robotę dla Jansa, karuzelo kręć się, kręć :roll:
Janas w Lechu Poznań?
Jeśli Paweł Janas straci posadę selekcjonera, trafi zapewne do Lecha Poznań. To efekt jego dobrej znajomości z Jackiem Rutkowskim, szefem holdingu Amica, który właśnie inwestuje w poznański klub.
Janas, zanim objął kadrę narodową, pełnił funkcję wiceprezesa ds. sportowych Amiki Wronki, wcześniej był tam także trenerem. Selekcjoner wziął urlop w Amice na czas pracy z reprezentacją. - Drzwi w naszym klubie są dla niego otwarte. Ale zapewniam, że nie rozmawialiśmy z Pawłem Janasem na ten temat - powiedział wiceprezes Lecha Arkadiusz Kasprzak. - W Amice był wiceprezesem do spraw sportowych, więc w Lechu otrzymałby takie samo albo podobne stanowisko.

Dla mnie zadziwiające jest to że w eliminacjach graja jedni a na MŚ drudzy. O Dudku i Fraku nie będę pisał bo ich brak jestem w stanie zrozumieć. Bardziej chodzi mi o takiego choćby Rasiaka - przecież jeszcze w ostatnich sparingach grał całkiem sporo a zdobytymi bramkami zapewnił sobie wyjazd do Niemiec, zaś w eliminacjach był naszym podstawowym zawodnikiem. Teraz Rasialdo (podobno pupil Janasa) nie zagral nawet minuty. Z kolei Żurawski nigdy nie strzelał duzo bramek gdy nosił orła na piersi, ba miał z tym duże problemy. Dlaczego więc teraz miałoby się to zmienić? System naszej gry na MŚ (podobno 4-5-1) a wg Janasa graliśmy trzema napastnikami i nie było to defensywne ustawienie :roll: Takie ustawienie przecwiczylismy w az jednym sparingu. Brak Jelenia we wcześniejszych grach eliminacyjnych, a teraz wydaje sie ze jest on naszm czolowym zawodnikiem. Zmiany pozycji przez Zurawskiego - wczesniej zawsze napastnik, ostatnio ofensywny pomocnik. Jeszcze znalazloby sie pewnie wiele podobnych przypadkow (nie mam na ich wyszukiwanie czasu bo ide gladac mecz :D ) i one tez pokazuja ze Janas nie byl dobrze przygotowany do mundialu, no bo kto w trakcie trwania imprezy nie wie jak ma grac :?: Polska :!: Kto :?: Polska :!: Kto :?: Polska :!: Polska :!: Polska :!:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 19 cze 2006, 22:12

Zuraw zagral tylko jeden mecz i to raczej nie jko ofensywny pomocnik, raczej cofniety napastnik :wink:
System gry 1-4-5-1 grny przez inne reprezentacje pokazuje, ze jest to ofensywny system, przeciez osttnio praktykuje go corz wiecej trenerow min. JM, tylko w tym systemie musza byc swietnie przygotowani skrzydlowi a u nas szczegolnie Krzyniu :pogrzeb: tak samo swietny ofensywny pomocnik, nie Szymek w tej dyspozycji niestety :angry: a jeszcze wazniejsze szybki, i w formie napastnik, czyli wszystko to czego na Mundialu brak Zurawskiemu :rotfl4:
Jesli ci zawodnicy zagrli by tak jak od nich oczekiwano to ten system bylby nprawde znakomity :P Niestety po pierwszym meczu Janas powinien dojsc do wniosku ze z w/w trojka raczej nic nie zdziala i wszystkich nie tylko Szymk posdzic na ławie :twisted:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 19 cze 2006, 22:48

Interesująca logika. Taktyka dobra, Janas dobry, piłkarze źli (nawiasem mówiąc zauważyłem, że lansujesz to od tygodnia chyba :shock:). Niestety Janas odpowiada też za piłkarzy.

Michał Kiedrowski "Pytania do Janasa"

"[...]3.

Dlaczego na tydzień przed mundialem zmienił ustawienie swojej drużyny z 4-4-2 na 4-5-1? W tamtym systemie zespół wygrał awans strzelając w każdym meczu co najmniej jedną bramkę (nawet z Anglią)?

Czy Paweł Janas nie wiedział, że w Polsce nie ma wykonawców do gry w systemie 4-5-1? Czy sprawdzając takie tłumy, nie dowiedział się, że nie ma w Polsce obrońców, którzy mają kondycję, by biegać od pola karnego do pola karnego i jeszcze do tego umieją dośrodkować na pole karne? Czy nie wiedział, że nie ma w Polsce pomocników, którzy potrafią minąć rywala w pojedynku jeden na jeden, dośrodkować w pole karne, wspomóc napastnika w ataku i odebrać piłkę w obronie?[...]

4.

Czy nie widział, że nasza największa nadzieja na bramki, Maciej Żurawski ani w reprezentacji ani w klubie nie gra i w przeszłości nie grał jako wysunięty napastnik?"

Wybielać Janasa nie ma jak, podjąć mógłby się tylko cloner bez żadnej argumentacji, na zasadzie jak często się będzie powtarzać, to ciemny lud to kupi.

A zmieniać czy nie zmieniać, to nie chcę mi się dyskutować. Moim zdaniem żadna różnica. Jeśli już to wziąść jakiegoś Francuza z drugiej ligi, czy Niemca z drugiej ligi, bo na nich stać nas finansowo. Ale nikomu nie starczy jaj na to. Nikt z osiągnięciami nie podjąłby się prowadzenia Polski (presja duża, kraj duży, pseudodziennikarze na karku, kiepski materiał piłkarski, liga gdzie największe zespoły chcą się budować na obcokrajowcach). Wrzody i choroba wieńcowa gwarantowane. Janas odreagowuje atakami gwałtownego milczenia i zabijaniem niewnnych gęsi, aż się boję jak skończyłby trener dobry, pozbawiony własnego świata. A polscy trenerzy na stanowisku selekcjonera? :lol2:.

Więc niech lepiej Janas zostanie, bo przy lansowaniu się Trzeciaka i atakach Wójcika na Janasa mam złe przeczucia.

Awatar użytkownika
gringo7
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gringo7 » 19 cze 2006, 23:02

Jutro wygramy, bo gramy o nic. Myślę, że z jednej strony Janas powinien zostać na stanowisku, bo jednak zakwalifikował się do MŚ, ale tam nie trafił z formą wielu ważnych dla drużyny zawodników. Zaś z drugiej strony można by zatrudnić nowego selekcjonera, ale tylko kogoś z dwójki Kasperczak - Wdowczyk, którzy moim zdaniem dają pewność dobrych wyników.
Nie opłaca sie często zmieniać trenerów... Prawda piwus
?

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 19 cze 2006, 23:11

Błędy częstych zmian wynikają z tego, że nie wie się na kogo zamienić trenera, więc trzeba przejść na metodę prób i błędów :P. To nie jest taki przypadek, więc aluzja...hmmm.

Wdowczyk w kadrze zamiast Legii? :badziewie:
Kasperczak w kadrze zamiast 80 tys. miesięcznie? :blow:

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 19 cze 2006, 23:14

piwus pisze:Więc niech lepiej Janas zostanie
Więc niech lepiej zaorają boiska w Polsce.

Prawda jest taka, że ani nie ma dobrych kandydatów w kraju, ani pieniędzy na dobrych fachowców z zagranicy. Niestety nie ma też szkolenia i nie będzie też lepiej. Jednak jeśli ja mam dostac wrzodów, choroby wieńcowej patrząc na martyrologie Janasa, który brakiem logiki w swoich decyzjach przebił polityków, to jednak wole innego trenera. Uważam, że "Henry" jest w stanie coś ulepic z naszych grajków. Co pokazał w Wiśle(w reprezentacji nikt mu nie ucieknie). Już nawet w dupie mam wyniki, ja chce abym za ich gre nie musiał się wstydzić. Wiadomo, że sprawa Kasperczaka jest trudna(kontrakt z Wisła, wysokośc gaży), jednak PZPN jest specjalistą w takich sprawach, a Henry obniży zarobki i zrezygnuje z innych, bardziej intratnych kontraktów. Okaże się ukrytym patriotą i będzie prowadził kadre dla idei. Jeśli nie Kasperczak niech trenerem zostanie Kaziu Marcinkiewicz. Lepiej nie będzie, przynajmiej śmieszniej.

Awatar użytkownika
gringo7
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gringo7 » 19 cze 2006, 23:17

piwus pisze:Błędy częstych zmian wynikają z tego, że nie wie się na kogo zamienić trenera, więc trzeba przejść na metodę prób i błędów . To nie jest taki przypadek, więc aluzja...hmmm.
Ot taki przyklad :*
Wdowczyk w kadrze zamiast Legii?
To jest możliwe, ale w sumie wątpie żeby Legia na to pozwoliła.
Kasperczak w kadrze zamiast 80 tys. miesięcznie?
Raczej już przesądzone, że będzie pracował z reprezentacją tylko, z którą Polski czy Senegalu(bo ponoć się już dogadał)?

Anyway jestem za pozostawieniem Janasa.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 19 cze 2006, 23:48

Co do Kasperczaka, powody, dla których według mnie nie będzie pracował:
1. Dobrze mu się żyje. 80 tys. euro za to, by człowiek nie trenował do czegoś zobowiązują.
2. Umowa nie w kij dmuchał. Obecnie sprawa chyba poszła do jakiejś międzynarodowej federacji. Zdziwię się, jak wcześniej niż za rok będzie decyzja.
3. Cupiał z Kasperczakiem nie trawią się i cały czas sprawdzają, kto wytrzyma dłużej. Do tej pory właśnie z powodu Cupiała i jego pieniędzy nie podjął pracy. A oferty były. Do Senegalu twierdzi, że się nie wybiera. Kasperczak mówił o swoich ambicjach trenowania kadry Polski, ale czy aż tak, by poddawać się jako pierwszy? Poza tym punkt pierwszy. Kasa z nieba.
4. A nawet jak się podda, to w umowie jest zapis, że Kasperczak nie ma prawa nawet negocjować z innymi. Ostatnio Kasperczak twierdził, że prowadził rozmowy z Olympique Marsylia, ale już przejście z powodu tego zapisu mogliby prawnicy Cupiała zablokować.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 20 cze 2006, 7:42

Już dzisiaj mecz o nic z Kostaryką , "Zobaczymy, który z dwóch słabych zespołów grupy A jest słabszy".

Po narzekaniach na ofensywny (jak mówił Janas) ustawienia 4-5-1 , Janosik powraca do 4-4-2. Najprawdopodobniej na ataku zagrają Jeleń z Żurawskim a na skrzydło wejdzie Smolarek. Zmian raczej niestety nie będzie (oprócz Sobolewskiego , którego zastąpi Szymkowiak) co mnie bardzo martwi :( . Engel przynajmniej w meczu o nic potrafił dać pograć rezerwowym , którzy zaprezentowali się bardzo dobrze , myślałem , że to samo zrobi Janas , myliłem się.

Przypuszczalne składy:

Kostaryka: (3-5-2): 18-Jose Francisco Porras - 3-Luis Marin, 4-Michael Umana, 15-Harold Wallace - 12-Leonardo Gonzalez, 8-Mauricio Solis, 10-Walter Centeno, 20-Douglas Sequeira, 6-Danny Fonseca - 11-Ronald Gomez, 9-Paulo Wanchope.
Trener: Alexandre Guimaraes.

Polska (4-4-2): 1-Artur Boruc/12-Tomasz Kuszczak - 4-Marcin Baszczyński, 6-Jacek Bąk, 19-Bartosz Bosacki, 14-Michał Żewłakow - 8- Jacek Krzynówek, 16-Arkadiusz Radomski, 10-Mirosław Szymkowiak, 15-Euzebiusz Smolarek - 21-Ireneusz Jeleń, 9-Maciej Żurawski .
Trener: Paweł Janas.

No cóż , czekamy na pierwszą bramkę i pierwszę punkty dla biało-czerwonych! Ave!

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 20 cze 2006, 8:26

piwus pisze:Co do Kasperczaka, powody, dla których według mnie nie będzie pracował:
1. Dobrze mu się żyje. 80 tys. euro za to, by człowiek nie trenował do czegoś zobowiązują.
2. Umowa nie w kij dmuchał. Obecnie sprawa chyba poszła do jakiejś międzynarodowej federacji. Zdziwię się, jak wcześniej niż za rok będzie decyzja.
3. Cupiał z Kasperczakiem nie trawią się i cały czas sprawdzają, kto wytrzyma dłużej. Do tej pory właśnie z powodu Cupiała i jego pieniędzy nie podjął pracy. A oferty były. Do Senegalu twierdzi, że się nie wybiera. Kasperczak mówił o swoich ambicjach trenowania kadry Polski, ale czy aż tak, by poddawać się jako pierwszy? Poza tym punkt pierwszy. Kasa z nieba.
4. A nawet jak się podda, to w umowie jest zapis, że Kasperczak nie ma prawa nawet negocjować z innymi. Ostatnio Kasperczak twierdził, że prowadził rozmowy z Olympique Marsylia, ale już przejście z powodu tego zapisu mogliby prawnicy Cupiała zablokować.
a mnie się wydaje, ze Kasperczak jest na tyle mądry, że jesli dostanie propozycje od Listka, to ja wykorzysta i się zgodzi, nawet jeśli miałby stracić kasę od Cupiała i "poddać się jako pierwszy"
Heniek ma swoje lata, druga taka okazja prawdopodobnie się nie przytrafi. Jak teraz nie obejmie kadry [o ile otrzyma w ogóle propozycje] to nie obejmie już nigdy. A skoro zawsze powtarzał, ze bardzo chciałby pracować z nasza reprezentacją, to myślę, że podejmie się.
Radę powinien dac, bo przecież juz ma ogromne doświadczenie w pracy z reprezentacjami, nawet na mundialu :D

el_nino

Post Wyświetl pojedynczy post autor: el_nino » 20 cze 2006, 9:40

Teraz krążą spekulacje że już nie kandydatem na nowego selekcjonera jest Kasperczak, a Stefan Majewski. Kasperczak żyje w konflikcie z Listkiewiczem, nie przepadają za sobą. Listkiewicz uważa że kandydatami na selekcjonera zostanie albo Majewski, albo bez zmian Janas. Listkiewicz nie ma zamiaru obdarzyć posadą selekcjonera żadnego obcokrajowca.

Awatar użytkownika
macko001
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: macko001 » 20 cze 2006, 11:10

ehhh... Majewski ... nie widzi mi się on dobrze na stanowisku selekcjonera reprezentacji Polski , może w takiej sytuacji pozostawić na stanowisku Janasa :?: myślę że byłoby to lepsze rozwiązanie niż Majewski , jeśli już głwoni faworyci -Wdowczyk , Kaspercak czy kto tam jeszcze odpadają bo mają kluby , zapewnioną kasę, to albo zostawić Janasa albo poszukać za granicą ale to chyba nic nie da.....

po wielu moich przemysleniach na ten temat doszedlem do wnoisku że jednak Janas powinien zostać, tylko czy sam nie zrezygnuje i czy PZPN da mu drugą szansę?? zobaczymy , myślę że troche będzie zależało też od tego jak zakończymy MŚ , dzisiaj meczem z Kostaryką

Wygramy :P

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 20 cze 2006, 11:23

Póki co to same plotki o nowym selekcjonerze chodzą. Wczoraj Heniu, dziś Majewski jutro Petrescu :P Ja swoją decyzję uzależniam od ewentualnego następcy Janasa. Jeśli ma to być wspominany Kasperczak to bardzo chętnie. Nie miałbym nic przeciwko Wdowczykowi, ale on jest potrzebny teraz gdzie indziej. I właściwie na tych dwóch się kończy. Bo jak dla mnie selekcjoner z zagranicy odpada.
Natomiast jeśli selekcjonerem ma być następny Łazarek czy jeszcze ktoś tam to lepiej żeby został Janas. Szanuje Majewskiego za to, że jest naprawde dobrym trenerem, ale ciężko widzieć go jakoś w roli trenera reprezentacji Polski. Chyba wszystko przez - podobno - jego ciężki charakter.

Zablokowany

Wróć do „Piłka nożna na świecie”