Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2616

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1288

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 06 lip 2025, 20:30

PietroBosman pisze:
06 lip 2025, 20:26
gilardino11 pisze:
06 lip 2025, 20:17

Wydaje mi się że teraz najważniejsze to uszczelnić granicę to robimy od 4 lat, zlikwidować De facto strefę Schengen co być może uczyni Tusk w ciągu kilku miesięcy a następnie wprowadzić rygorystyczny system wizowy dla potencjalnych pracowników i ludzi chętnych do kontynuowania swoich ambicji u nas. Jeśli to wypali to możemy z głową podniesioną patrzeć w przyszłość.
Skąd u Ciebie to przekonanie, że Tusk i jego współpracownicy to dowiozą?

Mówimy o formacji polityczniej, która będąc w opozycji ,przeszkadzała straży granicznej na polsko-białoruskiej granicy. Formacji, która pluła na polski mundur.
A teraz wysyłała tak złe komunikaty do społeczeństwa, że zwykli ludzie skrzykneli się do rejestrowania(filmiki wrzucane na różne tiktoki itp) i protestowania na zachodniej granicy...Nie wiem skąd u Ciebie ten optymizm.
Bo jak nie dowiozą to ten rząd się rozwiąże i na jesieni będą wybory. Przepowiadalem im dwa lata rządów jak nie beda działać i dalej się tego trzymam. Jak dalej będą wyskakiwać takie kwiatki to im to pierdolnie. Tam już są takie podziały że oni nawet nie udają że ten projekt totalnie nie dojeżdża

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 936

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 06 lip 2025, 20:32

gilardino11 pisze:
06 lip 2025, 20:30
PietroBosman pisze:
06 lip 2025, 20:26
gilardino11 pisze:

Wydaje mi się że teraz najważniejsze to uszczelnić granicę to robimy od 4 lat, zlikwidować De facto strefę Schengen co być może uczyni Tusk w ciągu kilku miesięcy a następnie wprowadzić rygorystyczny system wizowy dla potencjalnych pracowników i ludzi chętnych do kontynuowania swoich ambicji u nas. Jeśli to wypali to możemy z głową podniesioną patrzeć w przyszłość.
Skąd u Ciebie to przekonanie, że Tusk i jego współpracownicy to dowiozą?

Mówimy o formacji polityczniej, która będąc w opozycji ,przeszkadzała straży granicznej na polsko-białoruskiej granicy. Formacji, która pluła na polski mundur.
A teraz wysyłała tak złe komunikaty do społeczeństwa, że zwykli ludzie skrzykneli się do rejestrowania(filmiki wrzucane na różne tiktoki itp) i protestowania na zachodniej granicy...Nie wiem skąd u Ciebie ten optymizm.
Bo jak nie dowiozą to ten rząd się rozwiąże i na jesieni będą wybory. Przepowiadalem im dwa lata rządów jak nie beda działać i dalej się tego trzymam. Jak dalej będą wyskakiwać takie kwiatki to im to pierdolnie. Tam już są takie podziały że oni nawet nie udają że ten projekt totalnie nie dojeżdża
Według mnie oni to zbagatelizowali jak zeszłoroczną powódź.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1368
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 06 lip 2025, 20:44

PietroBosman pisze:
06 lip 2025, 20:32
Nie chcę być złym prorokiem, ale szykuje się powtórka

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6528

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 06 lip 2025, 20:48

Oni sprawy granicy nie zbagatelizowali tylko jak zwykle dla Tuska jak trzeba podjąć decyzję w drażliwym temacie to postanowił to przemilczeć i liczył na to, że nikt nie będzie drążył tematu.

Jak już się sprawa rypła to wjechało klasyczne "nie lekceważę tego, odniosę się na konferencji prasowej za dwa tygodnie żeby mieć pewność w którą stronę wieje wiatr".

No i wieje w stronę opozycji więc nagle uszczelnia granicę.

Chociaż przepraszam, nagle ZAPOWIADA uszczelnianie granicy.

Oczywiście o ile prezydent nie zawetuje :witam:

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1070

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 06 lip 2025, 21:31

gilardino11 pisze:
Wy tu często piszecie o krajach w których jest problem migracji. Niemcy Francja UK czy kraje Beneluksu. Tylko że tam migracja na ogromną skalę trwa czasami 50 lat! To byli islamiści, Afrykanie, słowianie z południa ( jugole) później słowianie europy wschodniej. Wydaje mi się że w naszym momencie My mamy ewidentnie wszystko w swoich rękach. Mamy Ukraińców Białorusinów i trochę Gruzinów czy zaczynają do nas docierać Kolumbijczycy. Wszystko w granicach normy bo jednak większość to europejczycy bliscy nam kulturowo. Wydaje mi się że teraz najważniejsze to uszczelnić granicę to robimy od 4 lat, zlikwidować De facto strefę Schengen co być może uczyni Tusk w ciągu kilku miesięcy a następnie wprowadzić rygorystyczny system wizowy dla potencjalnych pracowników i ludzi chętnych do kontynuowania swoich ambicji u nas. Jeśli to wypali to możemy z głową podniesioną patrzeć w przyszłość.

Pamiętajmy że do Polski w celu świadczenia usług czy gastronomii przyjeżdża co raz więcej Włochów Greków czy Hiszpanów. Ci ludzie są zachwyceni naszym państwem i też w ciągu kilku lat może przyjść napływ ludzi z tych krajów.
Gruzinów jest niewielu, a tak sporo problemów przysparzają. Przywrócić wizy, kontrolować, a tych co zostają neielaglnie spakować i odesłać z kwitkiem. Nie da się inaczej.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8568
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 06 lip 2025, 21:36

Devourer pisze:
06 lip 2025, 20:07
To Polak nie może zrobić remontu czy masażu ? Czy Polaków jest aż tak mało, aby mogli pracować w fabrykach
Oczywiście że może, to DDK chciał Ukraińców dla siebie. Ja ich nie chce w ogóle.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5279
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 06 lip 2025, 22:41

cloner pisze:
06 lip 2025, 21:36
Devourer pisze:
06 lip 2025, 20:07
To Polak nie może zrobić remontu czy masażu ? Czy Polaków jest aż tak mało, aby mogli pracować w fabrykach
Oczywiście że może, to DDK chciał Ukraińców dla siebie. Ja ich nie chce w ogóle.
widzę, że na ostatnią moją wiadomośc, gdzie Ci wytłumaczyłem już nie odpisałeś - chyba w końcu zrozumiałeś o co mi chodzi.

Tak, nie da się zamknąć granic całkowicie i żyć tylko wsród Polaków. Po 1 jest to nierealne, po 2 jest na to za późno, a po trzecie długofalowo spowodowałoby pewnie jakieś sankcje + utrudnienia dla Polaków za granicą (a pamiętajmy jak walczyliśmy np. o brak wiz do USA). wobec tego uważam, że jedyną opcją jest objąć to pełną kontrolą.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 06 lip 2025, 22:44

DDK pisze:
06 lip 2025, 22:41
widzę, że na ostatnią moją wiadomośc, gdzie Ci wytłumaczyłem już nie odpisałeś - chyba w końcu zrozumiałeś o co mi chodzi
Tak, zrozumiałem jakie utopijne masz marzenia.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 06 lip 2025, 22:46

xD

chcesz mi powiedzieć, że bardziej utopijna jest moja wizja czyli trzymanie kontroli na granicach i kontrolowanie imigracji niż Twoja czyli
cloner pisze:
06 lip 2025, 21:36
Ja ich nie chce w ogóle.
?

:rotfl4:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 06 lip 2025, 22:52

Ja chciałem zamkniętej granicy, niestety wpuścili Twoje 100 tysięcy, a później kolejne 100 tys, az doszło do prawie 2 mln.

Moje życzenie było łatwiejsze.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 936

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 06 lip 2025, 22:59

MazurXIII pisze:
06 lip 2025, 20:44
PietroBosman pisze:
06 lip 2025, 20:32
Nie chcę być złym prorokiem, ale szykuje się powtórka

Ale jesteśmy już mądrzejsi o zeszłoroczne wydarzenia,nie?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 06 lip 2025, 23:08

cloner pisze:
06 lip 2025, 22:52
nie wiem jak Ty, ale ja w dyskusjach tutaj staram się przedstawiać swoje pomysły na tematy współczesne i przyszłe. Jeśli Ty w odpowiedzi na to stwierdzasz, że "można było X lat temu zrobić tak i tak", a potem piszesz, że moje pomysły są utopijne to sorry, ale podając w zamian coś co już nigdy się nie stanie i czego nie da się odwrócić, nie jesteś osobą z którą chce ciągnąć tę dyskusje.

Ja też bym wolał, zeby nie było wojny i ukraińcy byli u siebie. Ale to jest przeszłość - do tego nie wrócimy, musimy patrzeć i szukać rozwiązań problemów, które już istnieją, a nie być jak Ty "mądry Polak po szkodzie.

Miłego wieczoru.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8348

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 06 lip 2025, 23:14

cloner pisze:
06 lip 2025, 22:52
nie czytałem całej dyskusji, więc może coś źle zrozumiałem - ale czy ty sugerujesz, że można było zamknąć granicę z UA w 2022 roku?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 06 lip 2025, 23:23

piotrcies pisze:
06 lip 2025, 23:14
czy ty sugerujesz, że można było zamknąć granicę z UA w 2022 roku?
Dla zdrowych mężczyzn tak. Ale kto miał kasę ten zapłacił i szybko przejechał.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8348

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 06 lip 2025, 23:31

cloner pisze:
06 lip 2025, 23:23
Dla zdrowych mężczyzn tak. Ale kto miał kasę ten zapłacił i szybko przejechał.
a to jest inna sprawa, nad tym to już ciężej zapanować, tych to nawet oficjalnie Ukraina nie wypuszczała, to nielegalny proceder i w 100% nie zapanujesz.

Myślałem, że mówiłeś o całkowitym zamknięciu granic dla wszystkich uchodźców w 2022, a to już byłaby mrzonka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”