Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2630

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 316

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 23 lip 2025, 10:42

Quercus pisze:
23 lip 2025, 10:28
johny batonik pisze:
23 lip 2025, 10:18
No bo są istotniejsze tematy, a zarobiona osoba i tak sobie ogarnie zioło i ma w dupie to czy będzie to zalegalizowane czy nie. To własnie ktoś, kto nic nie osiągnął, nie ma znajomości, nie ma pieniędzy, będzie zafiksowany tematem i będzie angażował się społecznie.

Tak samo z aborcją. Ktoś kto ma pieniądze i pozycję wie jaki jest stan rzeczy w państwie i że takie protesty aborcyjny nic nie dały, skupia się na zarabianiu, na tym aby na czarna godzinę mieć na wyjazd do innego kraju i tę aborcję zrobić. A protestujący to osoby biedne, które nie mogą sobie na to pozwolić (czyli de facto zazwyczaj młode, na początku swojej kariery) albo zaburzone (i zazwyczaj też biedne) i postulują o aborcje bez podania przyczyny, bo nie potrafią mieć alternatywy i nie potrafią zrozumieć, że nigdy nie będą żyć w Państwie, które będzie zgodne w 100% z ich poglądami, bo tutaj żyją tez inne osoby.
Jak generalnie zgadzam się z tym, że nasza polityka lubi przysłaniać kluczowe tematy sprawami mniej istotnymi, tak uważam, że podałeś bardzo nietrafione argumenty.

Czy według Ciebie np. kwestia ubezpieczenia zdrowotnego/społecznego w USA też nie jest problemem? W końcu ludzie ogarnięci/bogaci/z koneksjami będą mieli za co pójść do lekarza czy opłacić zabieg.
To jest problem. Bardziej chodzi o to, że osoba ogarnięta, widząc, że nic w temacie zmian się nie dzieje, a protesty nie przynoszą skutków, ma plan B w postaci zarabiania i rozwijania się, aby miec alternatywę i lwią część swojego czasu właśnie na to poświęca, a nie na protesty społeczne i angażowanie się w jakieś marsze, tak jak to robią młodzi ludzie, którzy mają od groma wolnego czasu bo nie mają nic.

A taki temat aborcji w Polsce nie przejdzie, bo do tej pory zawsze był PSL, który blokował, a teraz to juz w ogóle większość społeczeństwa jest konserwatywna. Więc co według was zrobi ogarnięta osoba? Będzie chodzić na marsze, angażować się społecznie w jakichś młodzieżówkach i innych bzdetach, czy zacznie pracować na swoje, gromadzić kapitał, próbować jak najlepiej się ustawić, aby ominąć problem nakazów i zakazów w kraju dzięki swojej dobrej sytuacji ekonomicznej?

Co jest ważniejsze, Państwo, które stworzy Ci dobry grunt pod rozwijanie swojej firmy, stabilność podatkowa, czy zalegalizowanie aborcji, aby po 4 latach okazało się, że zostanie ona znowu zaostrzona, bo zmieni się grupa trzymająca władze?

Będąc dobrze zarabiającą osobą, czy ta aborcja będzie czy jej nie będzie - i tak będziesz miał możliwość jej wykonania, czy w Polsce, czy za granicą. A będąc biednym, bez perspektyw, żyjącym z bycia społeczniakiem na marszach, wynegocjujesz aborcję jak dojdzie Lewica do władzy, a za kilka lat stracisz ten przywilej, bo będzie rządzić partia prawicowa. I znowu zostaniesz na łasce Państwa i bedziesz walczyć i prosić się o swoje prawa.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 23 lip 2025, 11:07

Jakie to jest wygodne.
Jak ktoś ma inne poglądy na jakiś temat, śmie mieć inną hierarchię wartości: to dlatego, ze jest biedny. Albo zaburzony. Albo biedny, bo jest zaburzony. I cyk, wiadomo, że moje poglądy są lepsze, skoro po drugiej stronie są ludzie, których poglądy to tylko wynik biedy i zaburzeń.
Oczywiscie jak spytam o to skąd takie dane to odpowiedzi sensowniejszej niż 'tak mi się wydaje' czy 'ogladałem zdjecia ludzi na marszach' nie dostanę (zaskocz mnie teraz).

A jak wkleję dane z których jasno wychodzi, że jednak korelacja jest odwrotna i im niższe zarobki, tym większe skłonności do zakazywania aborcji (albo zakazywania z pewnymi wyjątkami) to co sie stanie? Który sposób zderzenia z faktami zostanie wylosowany. Zignorowanie? Podważanie badań (bo przecież moje 'tak mi sie wydaje' jest lepsze). A może coś wyrwane z kontekstu zostało i tak naprawdę chodziło o coś innego?

https://www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2010/K_100_10.PDF
(aneks na ostatniej stronie)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5280
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 23 lip 2025, 11:13

johny batonik pisze:
23 lip 2025, 9:34
Na potwierdzenie ich tezy jest własnie to, że na marszach aborcyjnych są same matki i kobiety z własnymi firmami, z ułożonym życiem.
A w marszach odnośnie legalizacji zioła są sami faceci 30+ z własnymi firmami i dobrą pracą, krzyczący "Osiągnałem sukces w życiu, mam firme, kochającą rodzinę, ale BONGO nie moge zapalić"
Na większości marszów są osoby w wieku 20-30 lat. Niezależnie czy marsze równości, o legalizację, w obronie tradycyjnych wartości rodzinnych. To nie jest żaden wyznacznik. Poza tym osoby, które mają utawione życie, dzieci, rodzinę nie mają czasu ani chęci chodzić na marsze, nawet jeśli zgadzają się z postaulatami.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 lip 2025, 11:16

Bo gdy się ma 30+ lat to na głowie ma się do roboty inne rzeczy niż marsz aborcyjny.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 23 lip 2025, 11:17

DDK pisze:
23 lip 2025, 11:13
johny batonik pisze:
23 lip 2025, 9:34
Na potwierdzenie ich tezy jest własnie to, że na marszach aborcyjnych są same matki i kobiety z własnymi firmami, z ułożonym życiem.
A w marszach odnośnie legalizacji zioła są sami faceci 30+ z własnymi firmami i dobrą pracą, krzyczący "Osiągnałem sukces w życiu, mam firme, kochającą rodzinę, ale BONGO nie moge zapalić"
Na większości marszów są osoby w wieku 20-30 lat. Niezależnie czy marsze równości, o legalizację, w obronie tradycyjnych wartości rodzinnych. To nie jest żaden wyznacznik. Poza tym osoby, które mają utawione życie, dzieci, rodzinę nie mają czasu ani chęci chodzić na marsze, nawet jeśli zgadzają się z postaulatami.
No to co napisaleś to jest własnie potwierdzenie tego co pisze, że ludzie z rodzinami, nie mają czas ani chęci, bo są zajęcie utrzymaniem tej rodziny i zarabianiem, czyli stawiają to jako priorytet. I o tym jest ta dyskusja. W pewnym momencie swojego życia musisz wybrać co jest ważniejsze dla Ciebie i pomimo, że zgadzasz się z legalizacją aborcji, to musisz być jak kameleon o dostosować się do sytuacji.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6198
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 23 lip 2025, 11:22

cloner pisze:
23 lip 2025, 11:16
Bo gdy się ma 30+ lat to na głowie ma się do roboty inne rzeczy niż marsz aborcyjny.
Dla jednego po 30-stce ważniejsze jest pójście na marsz aborcyjny, dla drugiego wyjście na mecz Polonii Bytom, dla trzeciego spędzenie 5h na forum na nic nie wnoszących do jego życia dyskusji, a dla czwartego położenie się w ogródku z książką i spalenie joincika. Każdy żyje jak chce i ma priorytety takie jak chce. Jakoś ustawy uderzające w kiboli były dla ciebie istotne, mimo że dla 99% społeczeństwa ma kiboli ich prawa w dupie.

A co do tej męczonej przez was abrocji. To że ktoś nie poświęca swojego czasu na chodzenie na marsze czy wypisywanie swoich mądrości w internecie i oznacza od razu że sprawa nie jest dla niego ważna. No panowie. To że ktoś nie macha gołym fiutem po ulicy nie oznacza że go nie ma.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2025, 11:26 przez sickstick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5280
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 23 lip 2025, 11:25

johny batonik pisze:
23 lip 2025, 11:17
No to co napisaleś to jest własnie potwierdzenie tego co pisze, że ludzie z rodzinami, nie mają czas ani chęci, bo są zajęcie utrzymaniem tej rodziny i zarabianiem, czyli stawiają to jako priorytet. I o tym jest ta dyskusja. W pewnym momencie swojego życia musisz wybrać co jest ważniejsze dla Ciebie i pomimo, że zgadzasz się z legalizacją aborcji, to musisz być jak kameleon o dostosować się do sytuacji.
Ja w wieku 20-25 lat chodziłem na różne marsze - głównie dlatego, że miałem czas w czasie studiów/pierwszych pracy i chodzili rówieśnicy. Teraz praktycznie moje poglądy się nie zmieniły, a nie chodzę, bo po prostu nie mam czasu. Natomiast napisałem to bo napisałęś:
DDK pisze:
23 lip 2025, 11:13
Nie, no własnie tacy ludzie też lubią sobie zapalic i są legalizacją, ale po prostu nie będą w tym wieku już wychodzić na ulice i tego manifestować. Nie można napisać:
johny batonik pisze:
23 lip 2025, 8:30
Za legalizacją zioła przecież są głównie osoby młode, które nie mają nic.
Podajac jako argument, że tylko tacy są na marszach.

To troche jakby ktoś napisał, że wybory są sfałszowane bo u Mentzena na spotkaniach było 10 razy więcej ludzi niż u pozostałych. OWszem, tylko to nie jest wyznacznik, a właśnie dochodzi ta sama kwestia - wiek. U Mentzena na wiecach są młodzi ludzie, bo ma dużo poprrcie wsród młodych. PO i PIs mają poparcie wsród ludzi starszych, a tacy ludzie nie chodzą na wiece/spotkania/marsze.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 lip 2025, 11:31

sickstick pisze:
23 lip 2025, 11:22
dla trzeciego spędzenie 5h na forum na nic nie wnoszących do jego życia dyskusji
Polecam sie wylogować. Choć raz coś samokrytycznie napisałeś.

Ode mnie tyle, jadę na wycieczkę.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 23 lip 2025, 11:33

cloner pisze:
23 lip 2025, 11:31
sickstick pisze:
23 lip 2025, 11:22
dla trzeciego spędzenie 5h na forum na nic nie wnoszących do jego życia dyskusji
Polecam sie wylogować. Choć raz coś samokrytycznie napisałeś.

Ode mnie tyle, jadę na wycieczkę.
Napisanie że dyskusja z tobą nic nie wnosi do mojego życia to nie samokrytyka, wręcz przeciwnie :P

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 lip 2025, 12:13

Ej ale ile realnie ludzi chodzi do lekarza sama albo ze swoimi dziećmi/rodzicami i jest zainteresowana sprawna OZ.

A ile realnie jest zainteresowana aborcja?

Przeciez to oczywiste ze kazdy ma swoje prywatne priorytety typu wódka u Clonera czy melanż u mnie (bo przeciez Cloner tylko pije a ja tylko imprezuje) albo zioło i aborcja u Sicka itd

Ale Państwo nie jest od spełniania prywatnych zachcianek narodu ale dbania o podstawowe zasoby. Zgodnie z piramida Maslowa. Czyli najpierw OZ, bezpieczeństwo energetyczne, bezpieczeństwo socjalne itd a potem dopiero zachcianki. Ja np to rozumiem i nie oczekuje od Państwa ze w 1 kolejności zajmie sie ułatwieniem w organizacji ewentow zamiast upadającą OZ. Rozmawiamy o rzeczach oczywistych dla dorosłego człowieka

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1939

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 23 lip 2025, 12:18

Eyesmon pisze:
23 lip 2025, 12:13
Ale Państwo nie jest od spełniania prywatnych zachcianek narodu ale dbania o podstawowe zasoby. Zgodnie z piramida Maslowa. Czyli najpierw OZ, bezpieczeństwo energetyczne, bezpieczeństwo socjalne itd a potem dopiero zachcianki. Ja np to rozumiem i nie oczekuje od Państwa ze w 1 kolejności zajmie sie ułatwieniem w organizacji ewentow zamiast upadającą OZ. Rozmawiamy o rzeczach oczywistych dla dorosłego człowieka
A jaki jest problem w tym żeby zająć się aborcją nie rezygnując w tym samym czasie z naprawy służby zdrowia ?
Pierwsza kwestia jest o wiele prostsza i szybsza w realizacji ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 lip 2025, 12:26

Conrado pisze:
23 lip 2025, 12:18
jaki jest problem w tym żeby zająć się aborcją nie rezygnując w tym samym czasie z naprawy służby zdrowia ?
Pierwsza kwestia jest o wiele prostsza i szybsza w realizacji
Mam jednak wrażenie, że ta druga dotyczy bezpośrednio więcej osób, więc powinna być pilniejsza.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 23 lip 2025, 12:30

Conrado pisze:
23 lip 2025, 12:18
Eyesmon pisze:
23 lip 2025, 12:13
A jaki jest problem w tym żeby zająć się aborcją nie rezygnując w tym samym czasie z naprawy służby zdrowia ?
Pierwsza kwestia jest o wiele prostsza i szybsza w realizacji ;)
Taki problem, że to utopijna wizja państwa, gdzie politycy i społeczeństwo zgadzają się ze sobą, nie są w sejmie po to aby się nachapać i nie ma wojny polsko polskiej.

A w rzeczywistości jak dojdzie do władzy lewica, to nie będzie realizować liberalno gospodarczych postulatów i tak w kółko. Bo gdyby nie było podziałów i odmiennych poglądów, to tylu polityków nie było by potrzebnych, a oni coś jeść muszą. Im nie zależy aby to było sprawne, tylko żeby mieć ciągłość pracy.

Więc albo się dostosujesz żyjąc w rządach prawicy, potem lewicy i od nowa, albo zawsze będziesz protestował że nie ma tego, tamtego, a dlaczego tego nie można zrobić z tym.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 23 lip 2025, 13:15

U Eyesa umiejętność czytania ze zrozumiem ciągle kuleje :P Chłopowi już tyle razy zwracano na to uwagę i jak grochem o ścianę.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 lip 2025, 13:36

W czym konkretnie przyjacielu Ci kuleje moja umiejętność czytania ze zrozumieniem? :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”