Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2828

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6528

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 14 mar 2026, 21:09

Mates pisze:
14 mar 2026, 16:34
Za jakiś czas będziemy mieli tych żołnierzy w Polsce od groma i raczej nie będzie to korzystne. Odsyłam do niedawnego wywiadu szefa policji Boronia dla RMF.
Najpierw zdemobilizujmy Rosjan a potem się będziemy martwić o demobilizację Ukraińców.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 14 mar 2026, 21:33

Boromir pisze:Nie ma dzisiaj lepszej inwestycji do walki z Rosją niż ukraiński żołnierz.
Cyniczne to jest ale tak.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 936

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 14 mar 2026, 21:37

Chlopaczek pisze:
14 mar 2026, 20:15

To co robimy Pietro? Chyba ze masz jeszcze jakis inny pomysl.
Za poprzedniego Tuska VAT -owska karuzela hulała.Pisalem o tym wcześniej. Dodaj do tego wpływy z Orlenu. Wiesz u ryżego zawsze różne grupy robiły swoje interesy.
Mniej kraść.
Zacznijmy od tego.

Nie wydawać pieniędzy na głupoty? Może czas określić jasne priorytety i ciąć wydatki. Od czegoś trzeba zacząć. Niekoniecznie brać kolejny kredyt.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2026, 21:39 przez PietroBosman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 258
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 14 mar 2026, 21:38

Chlopaczek pisze:
14 mar 2026, 20:55
Sh00t pisze:
14 mar 2026, 20:44
Chlopaczek pisze:
14 mar 2026, 14:25
A Omelczenko od ktorego zaczales te wrzutke tez jest znany?
Kwestia tego, że Zełeński zaczął od straszenia Orbana, a generał popłynął dalej, mi on jebie. Ponawiam pytanie: czy nowa szkoła wojskowa we Lwowie o nazwie "Banderowiec" jest ok?
Napisz mi najpierw kto ten przybytek finansuje i czy jest to oficjalna wojskowa uczelnia panstwowa.
Jakie to ma znaczenie, skoro Bandera ma tam pomniki i narracja jest taka, że jest bohaterem. Równie dobrze w Niemczech by sobie otworzyli szkołę ESESMAN i też byłoby git, nie? Nie widzisz większego obrazu, co się wpaja Ukraińcom? XD

Wiesz, ministrowi MSZ Bartoszewskiemu taka szkoła nie przeszkadza, ale on nie uważa, że Izrael dokonuje ludobójstwa, więc można zakłamywać historię, tak jak to się robi na Ukrainie. A do czego to doprowadzi? 😎

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3284

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 14 mar 2026, 21:57

Sh00t pisze:
14 mar 2026, 21:38
Jakie to ma znaczenie
Znaczenie mialo takie ze pozwoliloby mi okreslic jak bardzo mam w dupie to jakie nazwy na Ukrainie nadaje sie budynkom.
Poza tym chcialem podpytac czy masz na ten temat jakas szersza wiedze czy robisz kolejna zarzutke. Teraz juz wiem.
Ale zeby nie zostawiac czytelnikow z niczym troche poszperalem i dotarlem do informacji ze ta szkola to oddolna inicjatywa i nie ma zwiazku z ukrainskim systemem edukacji. Skoro o ile mi wiadomo banderyzm nie jest tam zakazany to nic dziwnego ze jakas organizacja zapewne uwazajaca sie za niewykle patriotyczna uzyla sobie tej nazwy.
PietroBosman pisze:
14 mar 2026, 21:37
Za poprzedniego Tuska VAT -owska karuzela hulała.Pisalem o tym wcześniej. Dodaj do tego wpływy z Orlenu. Wiesz u ryżego zawsze różne grupy robiły swoje interesy.
Mniej kraść.
Zacznijmy od tego.

Nie wydawać pieniędzy na głupoty? Może czas określić jasne priorytety i ciąć wydatki. Od czegoś trzeba zacząć. Niekoniecznie brać kolejny kredyt.
Ok mniej krasc i nie wydawac na glupoty. Zgodze sie ze to dobra rada nie tylko dla rzadu ale tez dla kazdego obywatela. No ale jednak troche zajmie wdrozenie tego w zycie a co na teraz?

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 14 mar 2026, 22:10

@Chlopaczek w sensie, że SAFE bo nie mamy planu B?

Żadnego planu. Niech starsi i mądrzejsi za nas myślą tak?

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1933

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 14 mar 2026, 22:14

Rycerze Chrystusa i wojownicy Maryi 8)
Do tego czarnek z batyrem oddadzą opiekę nad Polską Matce Boskiej i nasi wrogowie będą mieli się z pyszna 😎

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 14 mar 2026, 22:18

Conrado pisze:
14 mar 2026, 22:14
Rycerze Chrystusa i wojownicy Maryi 8)
Do tego czarnek z batyrem oddadzą opiekę nad Polską Matce Boskiej i nasi wrogowie będą mieli się z pyszna 😎
No,ale jaja sobie robimy czy dyskutujemy?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 14 mar 2026, 22:24

PietroBosman pisze:
14 mar 2026, 22:10

Ty takiego planu nie wymysliles. Ja niestety tez nie. Pan prezydent wbrew temu co mowi rowniez.
Skoro trzeba sie zbroic bo Twoim zdaniem rozumiem trzeba to skad wziac fundusze ktore sa w tym celu potrzebne na wczoraj?
Moze zrobmy taki deal. Bierzmy ten SAFE bo 3% to naprawde korzystne oprocentowanie i wybierzmy rzad ktory nie kradnie i nie wydaje na glupoty to wtedy zwrocenie tego kredytu nie bedzie zadnym problemem. Tylko najpierw mi powiedz ktorzy ludzie po objeciu wladzy zachowaja takie specyficzne wlasciwosci to chetnie na nich zaglosuje.

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 14 mar 2026, 22:34

Boromir pisze:
14 mar 2026, 21:09
Najpierw zdemobilizujmy Rosjan a potem się będziemy martwić o demobilizację Ukraińców.
Jak my w momencie ich demobilizacji zaczniemy dopiero to analizować to miej nas Panie w swojej opiece. Łudzę się, że takowe analizy i jakieś rozwiązania jak będziemy sobie radzić z tym problemem są już przygotowywane, ale jak patrzę, że rządzą nami "słudzy narodu ukraińskiego" to optymistą w tej kwestii raczej nie jestem.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 14 mar 2026, 22:52

Chlopaczek pisze:
14 mar 2026, 22:24
PietroBosman pisze:
14 mar 2026, 22:10

Ty takiego planu nie wymysliles. Ja niestety tez nie. Pan prezydent wbrew temu co mowi rowniez.
Skoro trzeba sie zbroic bo Twoim zdaniem rozumiem trzeba to skad wziac fundusze ktore sa w tym celu potrzebne na wczoraj?
Moze zrobmy taki deal. Bierzmy ten SAFE bo 3% to naprawde korzystne oprocentowanie i wybierzmy rzad ktory nie kradnie i nie wydaje na glupoty to wtedy zwrocenie tego kredytu nie bedzie zadnym problemem. Tylko najpierw mi powiedz ktorzy ludzie po objeciu wladzy zachowaja takie specyficzne wlasciwosci to chetnie na nich zaglosuje.
Tyle tylko, że SAFE z tego co się orientuję to nie jest tak, że od razu dostajemy całą kasę. Są uwarunkowania. Są jakieś wytyczne do spełnienia. Jeżeli kredytodawca będzie uzależniał wypłaty transzy od różnych czynników to w ostateczności wyjdzie, że tylko obecny rząd może to spełnić. Jest tak czy nie?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 14 mar 2026, 23:09

PietroBosman pisze:
14 mar 2026, 22:52
Tyle tylko, że SAFE z tego co się orientuję to nie jest tak, że od razu dostajemy całą kasę. Są uwarunkowania. Są jakieś wytyczne do spełnienia. Jeżeli kredytodawca będzie uzależniał wypłaty transzy od różnych czynników to w ostateczności wyjdzie, że tylko obecny rząd może to spełnić. Jest tak czy nie?
Nie za bardzo rozumiem jaki tu czynisz zarzut. Chcialbys ponad 180 miliardow zlotych od razu bez warunkow i na 540 rat 0%? No ja tez bym chcial. Sluze numerem konta.
Nie bede tutaj zgrywal eksperta ze wiem jakie tam sa zapisy ale ktos jest zdziwiony ze te pieniadze sa obwarowane warunkami? Idz do banku to Ci tysiaca zlotych nie dadza na krzywy ryj a tutaj mowimy o setkach miliardow.
Co do tego ile bysmy dostali od razu to wedlug doniesien 15% mialo byc wyplacone natychmiast po zawarciu umowy a kolejna transza w pazdzierniku.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 14 mar 2026, 23:53

Chlopaczek pisze:
14 mar 2026, 21:57
Znaczenie mialo takie ze pozwoliloby mi okreslic jak bardzo mam w dupie to jakie nazwy na Ukrainie nadaje sie budynkom.
Poza tym chcialem podpytac czy masz na ten temat jakas szersza wiedze czy robisz kolejna zarzutke. Teraz juz wiem.
Myślę, że możemy dać sobie spokój, bo widzę z kim mam do czynienia, a mnie niepokoją tacy jak ty w tym kraju, tym bardziej że nie odniosłeś się do niczego o co pytałem. Dla ciebie wszystko luz.

Nie pozdrawiam.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8568
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 14 mar 2026, 23:56

Żydomasoneria ma się dobrze w tym kraju, niestety.

Awatar użytkownika
Sh00t
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sh00t » 15 mar 2026, 0:03

cloner pisze:
14 mar 2026, 23:56
Żydomasoneria ma się dobrze w tym kraju, niestety.
O proszę, jednak się trochę kumamy 😎

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”