Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2937

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 118

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » dzisiaj, 13:17

Jak można porównywać obecną sytuacje Polski i Ukrainy, do naszej z Niemcami. Nos w książkę i nadrabiamy zaległości, potem przed klawiaturę

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6236
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » dzisiaj, 13:22

Mr.Chris pisze:
dzisiaj, 11:53
Historycznie: Niemcy zdają sobie sprawę z tego, że byli agresorem i jest to bezsprzeczne w (chyba) każdym kraju na świecie. Zdają sobie sprawę, że Polacy zostali przez nich mocno pokrzywdzeni. Ukraińcy natomiast nie zdają sobie sprawy (albo nie chcą), że krzywdzili i dodatkowo wynoszą krzywdzących na piedestał.
Tym bardziej słowa czołowego polskiego polityka przypisującego współczesnym Niemcom zachowania nazistów sprzed 100 lat są piekielnie prowokujące. Coś jakby premier Izraela zaczął regularnie, publicznie gadać o tym że Polacy chcą powtórzyć Jedwabnem ;)
Mr.Chris pisze:
Socjologicznie: Dużo mniejsza skala migracji w kontekście ilości przyjezdnych / jednostka czasu oraz społeczeństwo niemieckie i tak już było rozwarstwione przez imigrantów.
Zauważ że kraje rozwarstwione przez imigrantów są przedstawiane jako te niebezpieczne, a tutaj sam właśnie napisałeś że w takim kraju szansa dostania w mordę od narodowca za to gdzie się urodziłeś czy z jakim akcentem mówisz jest mniejsza ;)

Awatar użytkownika
Maciek (interista)
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 194

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Maciek (interista) » dzisiaj, 13:33

Ojkofobia to niechęć, odraza lub nienawiść do własnej ojczyzny, narodu, kultury i rdzennej wspólnoty.
Zostawiam definicję, która chyba najlepiej opisuje kilku stałych bywalców tematu politycznego.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6236
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » dzisiaj, 13:53

Maciek (interista) pisze:
dzisiaj, 13:33
Ojkofobia to niechęć, odraza lub nienawiść do własnej ojczyzny, narodu, kultury i rdzennej wspólnoty.
Zostawiam definicję, która chyba najlepiej opisuje kilku stałych bywalców tematu politycznego.
Napisał człowiek gardzący połową własnego narodu tylko dlatego że głosują na innych polityków niż on. ;P

Ja po prostu każdego człowieka oceniam indywidualnie, nie patrząc na to gdzie się urodził, bez mechanizmu "Polak zrobił coś Ukraińcowi więc muszę trzyma stronę Polaka niezależnie od okoliczności" ;)

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2454

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » dzisiaj, 13:56

Szkoda że ci tak walący definicjami sami nie znają definicji tego słowa bo mylą nienawiść do własnej ojczyzny z krytyką zachowania patologii

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2025
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » dzisiaj, 14:43

sickstick pisze:
dzisiaj, 13:22
Zauważ że kraje rozwarstwione przez imigrantów są przedstawiane jako te niebezpieczne, a tutaj sam właśnie napisałeś że w takim kraju szansa dostania w mordę od narodowca za to gdzie się urodziłeś czy z jakim akcentem mówisz jest mniejsza ;)
Zauważ, że kraje rozwarstwione są przedstawione jako te niebezpieczne, ze względu na dużo większą ilość przestępstw popełnianych przez imigrantów. Zwykle w takich krajach ruchy nacjonalistyczne są dławione. A dlaczego są mocno dławione w Niemczech i dlaczego Polacy mogą być tam traktowani na specjalnych zasadach (ale i bez przesady) przez część społeczeństwa, opisałem w punkcie dotyczącym historii.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 963

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 49 min temu

Mr.Chris pisze:
Historycznie: Niemcy zdają sobie sprawę z tego, że byli agresorem i jest to bezsprzeczne w (chyba) każdym kraju na świecie. Zdają sobie sprawę, że Polacy zostali przez nich mocno pokrzywdzeni.
I dlatego wypłacili nam reparacje wojenne w postaci szparagów.Alles gut.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 43 min temu

PietroBosman pisze:
49 min temu
Mr.Chris pisze:
Historycznie: Niemcy zdają sobie sprawę z tego, że byli agresorem i jest to bezsprzeczne w (chyba) każdym kraju na świecie. Zdają sobie sprawę, że Polacy zostali przez nich mocno pokrzywdzeni.
Nigdzie nie napisałem, że zżera ich poczucie winy :P

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 39 min temu

Mr.Chris pisze:
43 min temu
PietroBosman pisze:
49 min temu
Mr.Chris pisze:
Nie zżera.
Poza tym Polska nie ma żadnej realnej możliwości nacisku. Ani politycznej ani gospodarczej czy militarnej... Więc temat podnoszony będzie przez pewną grupę polskich polityków na użytek wewnętrzny. Nic więcej.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 33 min temu

PietroBosman pisze:
39 min temu
Mr.Chris pisze:
43 min temu
PietroBosman pisze:
49 min temu

Nie zżera.
Poza tym Polska nie ma żadnej realnej możliwości nacisku. Ani politycznej ani gospodarczej czy militarnej... Więc temat podnoszony będzie przez pewną grupę polskich polityków na użytek wewnętrzny. Nic więcej.
Chciałem tylko przypomnieć, że tematem jest to jak Niemcy mogą na nas patrzeć jako grupa społeczna i porównanie do tego jak my patrzymy na Ukraińców.

Edit: moje wypowiedzi były tylko i wyłącznie w tym kontekście.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 30 min temu

Mr.Chris pisze:
33 min temu
PietroBosman pisze:
39 min temu
Mr.Chris pisze:
43 min temu

Nie zżera.
Chciałem tylko przypomnieć, że tematem jest to jak Niemcy mogą na nas patrzeć jako grupa społeczna i porównanie do tego jak my patrzymy na Ukraińców.
I czego ma dowodzić porównanie tego jak patrzą statystyczni Niemcy na statystycznych Polaków względem tego jak statystyczni Polacy patrzą na statystycznych Ukraińców?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 28 min temu

PietroBosman pisze:
30 min temu
Mr.Chris pisze:
33 min temu
PietroBosman pisze:
39 min temu

Nie zżera.
I czego ma dowodzić porównanie tego jak patrzą statystyczni Niemcy na statystycznych Polaków względem tego jak statystyczni Polacy patrzą na statystycznych Ukraińców?
sickstick pisze:
dzisiaj, 11:47
wytłumacz mi dlaczego w Niemczech nie rozpoczęło się wtedy masowe lanie po mordach Polaków mieszkających tam? ;)
Proszę uprzejmie.

Edit: swoją drogą, zawsze mnie nurtowało. Czy jesteś może nauczycielem języka polskiego?

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1119

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 25 min temu

Niemcy nie są kryształowi czyści i narracja z polskimi obozami zagłady oraz inne figle słowne są u nich nader częste. Temat reparacji jest jednak dawno zamknięty, ale tutaj trzeba przejrzeć postawienia z Poczdamu oraz temu, że zwyczajnie Polski po II WŚ nie było. W sensie istniała jako państwo teoretyczne będąc de facto pod okupacją ukochanej Rosji.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 17 min temu

Mr.Chris pisze:
28 min temu
PietroBosman pisze:
30 min temu
Mr.Chris pisze:
33 min temu

sickstick pisze:
dzisiaj, 11:47
wytłumacz mi dlaczego w Niemczech nie rozpoczęło się wtedy masowe lanie po mordach Polaków mieszkających tam? ;)
Proszę uprzejmie.
A w Polsce zaczęło się masowe lanie po twarzach ?

Edit: @Mr.Chris pytanie o tego nauczyciela j.polskiego to do mnie?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 6 min temu

PietroBosman pisze:
17 min temu
A w Polsce zaczęło się masowe lanie po twarzach ?
Przyjąłem to jako figurę retoryczną i jeżeli tak podejdziemy do tej sprawy, to ilość incydentów w ostatnich paru tygodniach jest niepokojąca.
PietroBosman pisze:
17 min temu
Edit: @Mr.Chris pytanie o tego nauczyciela j.polskiego to do mnie?
Ostatnie parę postów to była konwersacja tylko z Tobą, więc pewnie tak :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”