Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2956

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4383
Kibicuję: AC Milan

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » dzisiaj, 14:12

Mr.Chris pisze:
dzisiaj, 14:11
Eyesmon pisze:
dzisiaj, 14:06
A teraz weź porównaj to z 3 latami rządów KO i powiedz w czym konkretnie jest lepiej :)
W niczym. Późne reakcje, przepychanki z prezydentem, niedotrzymanie kluczowych obietnic, itd. nie głosuję ani na PiS ani na PO, chociaż nie ukrywam, że z dwojga złego, gdybym miał tylko i wyłącznie taki wybór oraz bym został zmuszony do pójścia na wybory, to bym zagłosował na PO.
Ale właśnie czemu?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2056
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » dzisiaj, 14:21

Eyesmon pisze:
dzisiaj, 14:12
Ale właśnie czemu?
Z rzeczy najważniejszych, to podejście do Unii i mniejsza chęć do rozdawnictwa. Wszyscy wiedzą, że 800+ się już nie zlikwiduje, ale przynajmniej nie wyskakują z pomysłami jak pensja minimalna na 3 lata za nowe dziecko. I wiem, że to już nie PiS, ale nie łudzę się, że po dojściu do władzy nie będą razem rządzić. Co do Unii, to PiS niby taki antyunijny, a podpisują wszystko jak leci, tylko przy okazji kłamią w żywe oczy, robią masę wrogów i blokują fundusze.

Mniej ważne, ale kolejny powód to kościół. Nie łudzę się, że przejdziemy na finansowanie religii w stylu niemieckim w ciągu najbliższych 20 lat, ale nie chcę rządu, który to oddala, czy pompuje pieniądze w Rydzyka. Z innych mniej ważnych powodów to związki partnerskie, aborcja, eutanazja, etc. Mimo, że mój światopogląd nie pokrywa się z KO zbyt mocno, to jednak z PiSem rozjeżdża się tragicznie.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3329

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » dzisiaj, 14:38

Eyesmon pisze:
dzisiaj, 14:05
Całkiem poważne - powiedz mi w 5 pkt dlaczego mimo wszystko dalej zagłosujesz na KO
Bez mala od 10 lat pisze tutaj co mysle o PiS i tej ich wschodniej mentalnosci traktowania panstwa jak prywatnego folwarku polaczonego z wyszukiwaniem kolejnych mniej lub bardziej wymyslonych wrogow zeby stosowac zasade dziel i rzadz wiec pozwol ze nie bede sie powtarzal. Musialbym miec udar na Alzheimerze owiniety gruba schizofrenia zeby na nich zaglosowac.

Juz o tym kiedys pisalem ze osobiscie za PiS nie zylo mi sie zle ale nie dlatego ze oni dobrze rzadzili tylko dlatego ze jezeli ktos daje sobie rade w zyciu to rzad mu ani specjalnie nie pomoze ani nie zaszkodzi. Zyjesz w oderwaniu od tego co oni tam sobie wymyslaja a jak nawet zrobia cos co cie dotyczy to sie do tego adaptujesz i zyjesz dalej. Albo wyjezdzasz.
Analogicznie z obietnicami wyborczymi. KO nie podpadlo mi dlatego ze nie wywiazalo sie z obietnic bo liczylem ze ich realizacja zmieni cos w moim zyciu ale dlatego ze sa pewne pryncypia. W moim idealnym swiecie politycy sa rozliczani ze skladania pustych obietnic. Niestety nie zyjemy w moim idealnym swiecie wiec jedyne co moge zrobic to zmienic moj wybor przy urnie wyborczej jezeli bede mial alternatywe.

Nie zaglosuje tez na lewice poniewaz w moim przekonaniu stala sie ona partia slepa na potrzeby i problemy mezczyzn. A ich postulaty rownosci i sprawiedliwosci spolecznej w tym kontekscie to zwykle klamstwo. Owszem lata temu kiedy jedynym problemem czlowieka bylo ktora noga u Montolivo jest wiodaca albo dlaczego wstajac o 13 czuje sie niewyspany to zywo zajmowaly mnie problemy aborcji praw homoseksualistow czy rozdzialu kosciola od panstwa. Chcialem zeby bylo sprawiedliwie tolerancyjnie i zeby to rzad zapewnil wszystkim taka sama doze szans i szacunku. Nadal mnie to na pewnym poziomie obchodzi ale juz w duzo mniejszym stopniu. Wolalbym zeby panstwo traktowalo mnie w sposob sprawiedliwy pomimo tego ze jestem zdrowym pracujacym facetem a bedac w tym kraju kims takim nic ci sie nie nalezy oprocz wypelniania obowiazkow wszelakich.

Podsumowujac w obecnej sytuacji politycznej jezeli bede musial zaglosuje na KO bo zwyczajnie z nimi u wladzy mi sie lepiej oddycha niz za PiS o Konfederacji czy Braunie nie wspominajac.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » dzisiaj, 14:48

Mr.Chris pisze:
dzisiaj, 14:21
Eyesmon pisze:
Ale właśnie czemu?
Z rzeczy najważniejszych, to podejście do Unii i mniejsza chęć do rozdawnictwa. Wszyscy wiedzą, że 800+ się już nie zlikwiduje, ale przynajmniej nie wyskakują z pomysłami jak pensja minimalna na 3 lata za nowe dziecko. I wiem, że to już nie PiS, ale nie łudzę się, że po dojściu do władzy nie będą razem rządzić. Co do Unii, to PiS niby taki antyunijny, a podpisują wszystko jak leci, tylko przy okazji kłamią w żywe oczy, robią masę wrogów i blokują fundusze.

Mniej ważne, ale kolejny powód to kościół. Nie łudzę się, że przejdziemy na finansowanie religii w stylu niemieckim w ciągu najbliższych 20 lat, ale nie chcę rządu, który to oddala, czy pompuje pieniądze w Rydzyka. Z innych mniej ważnych powodów to związki partnerskie, aborcja, eutanazja, etc. Mimo, że mój światopogląd nie pokrywa się z KO zbyt mocno, to jednak z PiSem rozjeżdża się tragicznie.

A kwestie migracji, zielonego ladu itd Cie nie obchodzą?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6262
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » dzisiaj, 14:57

Eyesmon pisze:
dzisiaj, 14:48
W kwestii migracji PiS nie zdziałał zupełnie nic, a do tego stwożył Ukraińcom raj na ziemi za nasze pieniądze i teraz Tusk to musi odkręcać.
W kwestii zielonego ładu to PiS go wprowadził i znowu Tusk musiał odkręcać.

Chris napisał bardzo istotną rzecz - że PiS często jedno mówi, a drugie robi (prounijność, prowęglowość). I nagle ty jako przykład podałeś właśnie 2 rzeczy w których PiS jedno mówił a robił drugie, a w dodatku jeszcze zły Tusk musiał za nich posprzątać :P

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2056
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » dzisiaj, 15:04

Eyesmon pisze:
dzisiaj, 14:48
Mr.Chris pisze:
Eyesmon pisze:
Ale właśnie czemu?

Chyba nie biodro, ale okulary by się przydały ;)
Mr.Chris pisze:
PiS niby taki antyunijny, a podpisują wszystko jak leci
Zielony Ład klepnął PiS. Na osiedlu zacząłem dostrzegać większe ilości imigrantów za PiSu. Afery z biurami dla imigrantów i ściąganie ich w maksymalnych ilościach były za kogo? Och. Za PiSu.

Serio, jeden [ch**] w tej kwestii. PiS gada i gada i i tak podpisuje oraz napuszcza na siebie społeczeństwo, a drudzy się uśmiechają i podpisują albo wiozą pizzę na granicę robiąc TikToki po czym po dojściu do władzy sami tą granicę jeszcze bardziej uszczelniają.

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 496

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » dzisiaj, 16:19

​Na kilka miesięcy przed wyborami w powietrzu zaczyna unosić się zapach obietnic łamiących zasady fizyki i ekonomii. Wyborca, napędzany hasłami w stylu "nie dla żelonego ładu" albo" nie wpuścimy imigntów", czuje, że bierze udział w historycznym widowisku. Z powagą bohatera narodowego maszeruje ku urnie, przekonany, że jego krzyżyk na karcie osobiście naprawi stan konta i zmieni pogodę na życzenie.
​Po wyborach magiczny pył opada, a włączony telewizor serwuje nagle zupełnie nowy zestaw pojęć. Politycy – niczym superbohaterowie wracający do cywilnych ubrań – odkrywają nagle pojęcia takie jak:
​"Brak środków w budżecie" (o którym przed wczoraj nikt nie wiedział),
​"Skomplikowana sytuacja geostrategiczna",
​"Skrót myślowy w programie".
​Najpiękniejsza w tym wszystkim jest niezłomna wiara. Po czterech latach narzekania przy kawie, że "znowu zrobili dokładnie to samo co poprzednicy", na horyzoncie pojawia się nowy billboard z porywającym sloganem. I ten sam wyborca z błyskiem w oku mówi:
​„Ale tym razem to na pewno mówią prawdę!”
Naturalnie odnosi się to wszystkich wyborów z lewej na prawo, no i na forum piłkarskim.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2423
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » dzisiaj, 16:22

Eyesmon pisze:
dzisiaj, 13:26
Czego się tak boisz? Za PiS 15-23 było tak źle? Gospodarka ogarnięta, covid przeszliśmy prawie suchą stopą. Naprawdę wolałbyś KO wybrać "byle nie PiS" ?
Kolega chyba ma krótką pamięć, jeśli twierdzi, że PiS ogarniał gospodarkę. Ile to tam było tej inflacji w szczytowym momencie? 18%? Budżet pozornie ogarnięty w cyferkach przez stworzenie olbrzymich "funduszy pozabudżetowych". Od wprowadzenia zrównoważonego socjalu (500+ od drugiego dziecka) bardzo szybko przeszli do absurdu (dopłaty do kredytów hipotecznych, 800+ na każde dziecko bez ograniczeń, dwie emerytury ekstra, obniżenie wieku emerytalnego z powrotem do jego nierówności, a Mati już chciałby iść jeszcze dalej). Polski Ład, który przeciętnemu obywatelowi zabrał odliczanie składki zdrowotnej (dziś 9%!) od dochodu. Wymieniać dalej?

A teraz PiS to partia z twarzą Przemysława Czarnka, który prowadzi narracje antyeuropejskie i antynaukowe - gość, który był Ministrem Edukacji i Nauki, a jego "sukcesy" na tym stanowisku strach wymieniać.

Na KO nie głosowałem i nie głosuję, ale w przypadku Tuska wiem jedno - z nim jest spokojniej, bo nie tworzy sztucznych wrogów z całych grup społecznych i naszych sojuszy politycznych jak PiS. Gość nie zrobi niczego kluczowego. Kiedyś zrobił (np. w kwestii tego wieku emerytalnego), przegrał wybory i stał się politykiem cyniczno-pasywnym. Dlatego na niego nie głosuję, ale ta pasywność to nadal jest lepiej niż PiS, bo z nim zasadniczo nie zgadzam się prawie we wszystkim.

Lewicę i powody, by na nią nie głosować, dobrze podsumował Chlopaczek - to jest partia dla kobiet i tylko dla kobiet, a jeśli dla mężczyzn to tylko tych LGBT. Dobrze też podsumował coś innego. Jak jesteś ogarnięty, to 99% tematów politycznych to jest szum informacyjny, który na Twoje życie bezpośrednio nie wpływa. Stąd pozwoliłem sobie wspomnieć tutaj o tym OKI, bo to jeden z niewielu wyjątków, przeciwko któremu głosowali tylko Razemki (bo to do unikania podatków przez bogoli hehe).

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » dzisiaj, 17:54

To kto ci zostaje. Konfa?

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1305

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » dzisiaj, 18:02

18% inflacji przy wzroście gospodarczym na poziomie 0,1 % rok do roku. To się w głowie nie mieści co tu chłopy pierdolą za bzdury mówiąc że gospodarczo PiS dźwignął w Covid.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2423
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » dzisiaj, 18:26

Eyesmon pisze:
dzisiaj, 17:54
To kto ci zostaje. Konfa?
Nie, bo ich światopogląd zatrzymał się 200 lat temu, manipulują na poziomie podstawowych emocji i prowadzą bardzo niebezpieczne narracje w zakresie polityki międzynarodowej. Nie ma lekko. :)
Ostatnio zmieniony 14 sie 2026, 18:27 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 496

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » dzisiaj, 18:26

Są zawody, w których prędzej czy później trzeba pokazać, co naprawdę potrafisz. Rzemieślnik musi wykonać swoją pracę, inżynier zbudować most, lekarz leczyć ludzi, a przedsiębiorca zadbać o to, żeby jego firma funkcjonowała i przynosiła dochody. Kto przez długi czas źle wykonuje swoją pracę, w końcu ponosi konsekwencje.
A potem jest polityka.
Tam czasami wydaje się obowiązywać zupełnie inna zasada: nie trzeba koniecznie coś potrafić – trzeba przede wszystkim umieć przekonująco o tym mówić.
Kto w prywatnym sektorze wielokrotnie podejmuje błędne decyzje, traci klientów, marnuje pieniądze i doprowadza swoją firmę do bankructwa, raczej miałby problem, żeby później powiedzieć: „Po prostu robimy dalej to samo”.
W polityce czasami działa to zaskakująco dobrze.
Składa się obietnicę, przedstawia wielkie cele i maluje świetlaną przyszłość. Kiedy cele nie zostają osiągnięte, prawie zawsze znajduje się jakieś wyjaśnienie: winny był poprzednik. Winna była sytuacja na świecie. Winna była opozycja. Winien był kryzys. Winna była pogoda.
Tylko jedno rzadko bywa winne: własna decyzja.
A potem zaczyna się kolejna kadencja.
Szczególnie interesujący jest akademicki świat związany z polityką. Można studiować politologię – oczywiście jest to uznana dziedzina naukowa. Jednak przeciętny człowiek może mieć zupełnie inne skojarzenia ze słowem „nauka”.
W fizyce można upuścić kamień i natura sama zdecyduje, co się stanie. W chemii można połączyć dwie substancje i otrzymać określoną reakcję. Matematyka natomiast ma głęboko gdzieś, czy wynik podoba się politycznie.
Polityk natomiast może twierdzić, że coś będzie działać, nawet jeśli liczby od dawna mówią coś zupełnie innego. Nie potrzeba do tego żadnej nowej stałej fizycznej.
Wystarczy dobra przemowa.
Być może właśnie to jest jedna z najbardziej niezwykłych umiejętności w polityce: z problemu zrobić wyzwanie, z błędu – doświadczenie, a z niespełnionej obietnicy – długoterminowy cel.
Spoiler:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”