Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy - dyskusja - Strona 4

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Dajesz na Owsiaka?

Tak
16
59%
Nie
11
41%
Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy - dyskusja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 13 sty 2019, 12:26

cloner pisze: Ale wiesz że wośp to jakiś tam promil budżetu nfz, ktory jest przeznaczany na sprzęt co roku? obrazując ze sprzętu wośp korzysta jedno dziecko na tysiąc, a w mediach przedstawiane jest jakby to bylo odwrotnie.
A co mnie obchodzą te media? Obchodzi mnie życie i zdrowie ludzi a w szczególności dzieci. Niech tam i ze sprzętu WOŚP korzysta i jedno dziecko na milion, bo dla mnie się liczy to iż sprzęt sfinansowany przez WOŚP ratuje im życie. A czy to będzie jedno dziecko czy 100 to i tak warto. Przynajmniej dla mnie, nie wiem jak dla Was, ale to już mnie niewiele interesuje jak i Owsiaka oraz rodziców dzieci którym ten sprzęt pomógł.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 sty 2019, 12:27

ryba_82 pisze: A czy to będzie jedno dziecko czy 100 to i tak warto. Przynajmniej dla mnie, nie wiem jak dla Was, ale to już mnie niewiele interesuje jak i Owsiak i rodziców dzieci którym ten sprzęt pomógł.
A nie interesuje cię to, że gdyby tak Owsiak i jego rodzinka mniej zarabiali na fundacji to wtedy korzystałyby już 2 dzieci?

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 13 sty 2019, 12:31

Bernabeu pisze: Tylko skutek jest taki, że ludzie faktycznie nie dają pieniędzy na WOŚP dlatego, że nie zgadzają się politycznie z Owsiakiem.
Mysle, ze masz mało wiary w ludzi. Byc mzoe jeszcze kilka lat temu ta teza byłaby prawdziwa. Dzisiaj? Dzisiaj po tym co rok w rok ujawnia Matka Kurka, a co za sprawą m.in TV Republika i w wiekszej mierze internetu dociera do sporej liczby ludzi, co raz wiecej osob nie daje na Owsiak dokąłdnie z takich samych powodow co Ty. Prziecez to co ten ''internetowy troll'' (pozdro Kamil :wink: ) wrzucił, to w wielu miejscach jezy włos na głowie. Wystarczy poswiecic 10 minut i to przeczytac. I jasne pewnie w wielu innych organizacjach charytatywnych znajdziemy wiele podobnych mechanizmow ale zadna z nich nie rozkreca rok w rok takiej piramidalnej hucpy jak WOSP pochłniającej dziesiatki milionow z budzetu panstwa i budzetow samorządowych i wyznawcy (tak, bo tu juz trzeba mowic o wyznawach ''Jurka'') zadnej z nich nie posługuja sie tak prymitywnymi szantazami w kierunku przeciwnikow swojej organizacji.

A teza: ''gdyby owsiak był prawicowcem...'' jest pewnie prawdziwa. Wowczas Karnowscy z Sakiewiczem staliby z puszkami z serduszkiem, a Lisy z Michnikami czy Kajdanowiczami odsadzaliby Owsiaka od czci i wiary. Tyle, ze to teza o tyle prawdziwa co bardzo mocno abstrakcyjna. Gdyby Owsiak byl prawicowcem to nigdy w III RP nie pozwolonoby mu rozdęć swojego przedsewziecia do takich rozmiarów i dzisiaj pewnie byłby jednym wielu.

I na koniec, nie tylko prawcia krytykuje Owsiaka
http://www.lewica.pl/?id=30141&tytul=Pi ... wej-Pomocy
To pokazuje, ze robi to co raz wiecej ludzi starających sie myslec samodzielnie.

O widze, ze długo nie trzeba było czekac na przykłady tego szantazu:
ryba_82 pisze: Czy Kamil odmówiłby pomocy ze strony WOŚP w przypadku zagrożenia życia, ewentualnie ciężkiej choroby? Czy kazałby odłączyć od respiratora własne dziecko gdyby ten respirator byłby sfinansowany przez WOŚP?
Przeciez to jest tak obrzydliwe, ze az to ciezko komentowac.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 13 sty 2019, 12:35

A tu proszę, do akcji przyłącza się Napoli :beer:

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 13 sty 2019, 12:38

cloner pisze: A nie interesuje cię to, że gdyby tak Owsiak i jego rodzinka mniej zarabiali na fundacji to wtedy korzystałyby już 2 dzieci?
Podejrzewam, że więcej zapierdolą fałszywi wolontariusze z puszek jak sam Owsiak.

cloner ja nie chcę się wdawać w polemikę na ten temat ani nikogo przekonywać do swoich racji. Nie oczekuję też odpowiedzi od Kamila czy kogokolwiek na pytanie z mojego pierwszego posta, przedstawiłem tylko swój pogląd na ten temat i argumenty o profitach dla Owsiaka tego nie zmienią, bo te są znane od dawien dawna. Podobnie jak fakt iż WOŚP ratuje ludziom życie a dla mnie to życie jest najcenniejsze. Tyle.
masacra pisze: Przeciez to jest tak obrzydliwe, ze az to ciezko komentowac.
Możesz to nazywać jak chcesz.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 13 sty 2019, 12:46

ryba_82 pisze:
Możesz to nazywać jak chcesz.
Dzieki. I napisze ci wiecej. Kamil tak jak kazdy ''nie dający na Owsiaka'' ma takie samo prawo korzystac ze sprzetu przez niego akupionego jak ci co rok w rok wrzucaja grosz do puszki. Wiesz czemu? Ba kazdy płacący podatki w Polsce na przestrzeni tych kilkudziesieciu lat dziłania WOSP, chcac niechcąc dokładał sie do Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Kazdy. Wszystkie imprezy w miastach, transmisje telewizyjne (gdy jeszcze robiła to TVP), eventy, czy inne atrakcje związane z WOSP były i w duzej czesc są finansowane przez rząd, samrządy i spółki skarbu panstwa. Wiec tak, kazdy Polak swiadomie lub nie, płacac podatki wspomaga ''działalnosc charytatywną'' Jurka Owsiaka. W tym kontekscie ten wasz szantaz jest tym bardziej obrzydliwy.

Awatar użytkownika
Hyypia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 104

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hyypia » 13 sty 2019, 12:52

MazurXIII pisze:
piotrcies pisze: Co napisałem?
Ja ci odpowiem. W obliczu konkretnych przykładów ( z tym, co wkleił kamil ciężko polemizować) odwołujecie się z Babelem do ad personam i w sumie stosujecie ad hominem. Niskie. To , że Owsiak i jego rodzina dorobili się na Orkiestrze to nie tajemnica. To, że zabezpieczanie tych imprez kosztuje rok w rok masę NASZYCH (podatników) pieniędzy też. A wy (członek szanownego grona moderatorskiego tego forum) wyskakujecie z txt., że ch z tym, rzucisz tysiaka, by (sic!) komuś żyłka pękła i rzucacie tekstami (tu bardziej babel) spod budki z piwem albo trzepaka atakując kogoś personalnie. NIESMACZNE, to najlżejsze co można o tym napisać.

Nic mi do tego, co robicie ze swoimi pieniędzmi - gwoli wyjaśnienia. Jednakże polemizowanie w taki sposób i na tym poziomie moderatorom NIE PRZYSTOI.
Wygląda to dość zabawnie, gdy pisze to chłop dla którego cały Inter i jego kibice to kurwy :wink:

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 sty 2019, 12:55

Widze, ze materialy na mejla doszly. Obys Rudy nie mial dzieci.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 13 sty 2019, 12:55

Hyypia pisze: Wygląda to dość zabawnie, gdy pisze to chłop dla którego cały Inter i jego kibice to kurwy
*gorsza cześć Mediolanu*, hehe

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 13 sty 2019, 12:56

Hyypia pisze:
MazurXIII pisze:
piotrcies pisze: Co napisałem?
Ja ci odpowiem. W obliczu konkretnych przykładów ( z tym, co wkleił kamil ciężko polemizować) odwołujecie się z Babelem do ad personam i w sumie stosujecie ad hominem. Niskie. To , że Owsiak i jego rodzina dorobili się na Orkiestrze to nie tajemnica. To, że zabezpieczanie tych imprez kosztuje rok w rok masę NASZYCH (podatników) pieniędzy też. A wy (członek szanownego grona moderatorskiego tego forum) wyskakujecie z txt., że ch z tym, rzucisz tysiaka, by (sic!) komuś żyłka pękła i rzucacie tekstami (tu bardziej babel) spod budki z piwem albo trzepaka atakując kogoś personalnie. NIESMACZNE, to najlżejsze co można o tym napisać.

Nic mi do tego, co robicie ze swoimi pieniędzmi - gwoli wyjaśnienia. Jednakże polemizowanie w taki sposób i na tym poziomie moderatorom NIE PRZYSTOI.
Wygląda to dość zabawnie, gdy pisze to chłop dla którego cały Inter i jego kibice to kurwy :wink:
Typowe dla Mazurów i jego ziomków.
Tak samo pierwsi do zakazu handlu w niedziele a jak niedziela handlowa to pierwsi do sklepu .
Spoiler:

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 13 sty 2019, 12:58

masacra pisze: W tym kontekscie ten wasz szantaz jest tym bardziej obrzydliwy.
Ładnie to sprowadziłeś do szantażu, gratuluję udanej manipulacji. Ufam że jednak zrobiłeś to nieumyślnie, bo internet powoduje niekiedy nieporozumienia w trakcie rozmowy gdyż nie widzimy siebie nawzajem, swojej mimiki, gestykulacji, emocji itd.

Nie odbieram przeciwnikom WOŚP (w tym i Kamilowi) pomocy od tej fundacji a Ty tak to przedstawiasz. Tak jak już pisałem, nie oczekuje też odpowiedzi na pytania zawarte w pierwszym moim poście i szczerze mam gdzieś Owsiaka czy jego przeciwników. Czy dajesz czy nie masacro na WOŚP i ratowanie dzieci też mnie [ch**] obchodzi. Twój wybór, masz do tego prawo. Przedstawiłem tylko swój pogląd i dlaczego daję symboliczne kwoty na WOŚP. Bo ratują LUDZKIE ŻYCIE. Kapiszi?

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 13 sty 2019, 13:35

piotrcies pisze: A tu proszę, do akcji przyłącza się Napoli :beer:
https://aukcje.wosp.org.pl/trzy-koszulk ... i-i8821960

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 13 sty 2019, 13:36

masacra pisze: I na koniec, nie tylko prawcia krytykuje Owsiaka
http://www.lewica.pl/?id=30141&tytul=Pi ... wej-Pomocy
To pokazuje, ze robi to co raz wiecej ludzi starających sie myslec samodzielnie.
Fajnie, że to rzucasz, bo może ktoś sobie zda sprawę z tego, co to tak naprawdę jest lewica i dlaczego ci wszyscy ludzie z KOD czy PO nie mają z nią nic współnego, wbrew obiegowej opinii. :wink:

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 13 sty 2019, 14:00

Muszę przyznać że gdyby nie te kościoły to ta cała orkiestra na ulicach miast w niedzielę zebrała by o połowę mniej kasy. Po drodze stały dwie osoby. Pod kościołem z 10! I ludzie dawali na orkiestre.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 13 sty 2019, 14:56

Hyypia pisze:

Ja nie jestem i nigdy nie będę (właśnie dlatego) moderatorem. Widzisz tą subtelną różnicę?

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”