Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy - dyskusja - Strona 3

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Dajesz na Owsiaka?

Tak
16
59%
Nie
11
41%
Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy - dyskusja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 13 sty 2019, 11:07

Ja uważam, że zasługuje na bana. Tendencyjnie, celowo napisałem co chciałem, licząc się z konsekwencjami. Jak zresztą zawsze.

Chce wyjaśnić jedno, bo co rusz się to zdarza, gdy sprowokowany nienachalnym intelektem niektórych użytkowników, przekraczam regulamin: nie jestem żadnym moderatorem, apelowałem o zdjęcie belki chyba z 15 razy. Nie jest moją winą, że nikt mi jej nie zdjął. Nie mieszajcie do tego moderacji i nie róbcie gównoburzy z powodu nieistniejącego problemu, proszę. Naprawdę, gdybym był moderatorem sam bym się zbanował, jedyne lekarstwo na czyjąś głupotę i tracenie niedzielnego poranku.

Mówisz i masz. Ban.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 13 sty 2019, 11:13

piotrcies pisze: Inna sprawa, że pewnie gdyby Owsiak dziś wyszedł na scenę z Kaczyńskim, powiedział, że wspiera PiS i ideały Jarosława są mu bliskie, to byłaby o nim inna osoba i okazałoby się, że w sumie to jednak coś tam pomógł dzieciom i starszym. Mieszanie polityki do tego typu spraw (z każdej strony) to najgorsze, co można robić.
I generalnie miałem sie w to nie wtryniac ale tu widze, ze trzeba cos wyjasnic.

Nikt Owsiaka w polityke nie wplata tak bardzo jak on sam. Ma wyraziste poglądy polityczne i od czasu do czasu je prezentuje, opowiadając sie po jednej stronie politycznego konfliktu w Polsce.
Tak ja w 2009 roku, gdy po ksiązce Zyzaka po raz pierwszy na taka skale rozpoczeła sie debata o agenturalnosc Wałęsy:
Tak jak gdy o TV Republika mówił ''goncie dziadygów'' Tak jak gdy otwarcie popierał czarny protest
Spoiler:

I tak jak w wielu, wielu innych sytuacjach (gdy np krytykował Bronisława Wildsteina za wyniesienie z IPN słynnej listy lub gdy wyganiał z Przystanku Woodstock organizacje katolickie albo gdy w bezpardonowy sposob wypowiadał sie o Krystynie Pawłowicz czy Antonim Macierewiczu, etc.)

To jest, tak jak pisze, dla mnie najwiekszy problem z Owsiakiem. Ten człowiek z wyzyn pozornie apolitycznego autorytetu, chowając sie przed krytyką za zasłona ''pomocy chorym dzieiciom'' wyraza dosyc radykalne poglady polityczne, z którymi ja i wielu innych sie nie zgadza.

No ale krytykowac go nie mozna, bo przeciez on pomaga chorym dzieco i wogóle nie mieszajcie w to polityki!!1!1oneone

Nie, my nie mieszamy w to polityki. Pan Jerzy Owsiak robi to za nas.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 13 sty 2019, 11:22

piotrcies pisze: Nie chciało mi się tego czytać, ale ja dla odmiany bardzo chętnie wrzucę do puszki. Założę też za ciebie :beer:
#teamPioter

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 13 sty 2019, 11:25

Marne jest to opluwanie rywali przez pis i popleczników. poziom rynsztoku, potrawią wszystko zrównać z szambem.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 13 sty 2019, 11:28

sci pisze:
piotrcies pisze: Nie chciało mi się tego czytać, ale ja dla odmiany bardzo chętnie wrzucę do puszki. Założę też za ciebie :beer:
#teamPioter
Niby z Sosnowca, a porządny człowiek :beer:

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 13 sty 2019, 11:37

masacra pisze: No ale krytykowac go nie mozna, bo przeciez on pomaga chorym dzieco i wogóle nie mieszajcie w to polityki!!1!1oneone

Nie, my nie mieszamy w to polityki. Pan Jerzy Owsiak robi to za nas.
I to jest to o czym pisze piotrcies. Czy poglądy Owsiaka mają jakikolwiek związek z celami WOŚP? Nie. Czy cele WOŚP są dobre? No, co do generaliów chyba są. To ideologiczne zezwierzęcenie odnosi się i do lewicy, i prawicy, żeby była jasność, ale z mojej perspektywy jest przerażające. I konkluzja, że WOŚP byłby spoko dla prawicy gdyby Owsiak był prawicowcem, jest jak najbardziej zasadna - tylko wtedy pewnie nie byłoby go na TVN. Żeby była jasność, od dawna nie wydałem złotówki na WOŚP, brak transparentności instytucji publicznej jaką jest ona jest nie do zakwestionowania.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 13 sty 2019, 11:37

Sprostuję....jestem z Dąbrowy Górniczej, w Sosnowcu tylko mieszkam...Ale Sosnowiec jest fajny

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 13 sty 2019, 11:41

O to, to. Przy czym zauważyłem - może mam lekko zakrzywiony obraz, ale takie odnoszę wrażenie - że prawa strona w tym podejściu jest głośniejsza. Jak Babcia Józia popierała PiS, nie widziałem jakiejś gównoburzy, wylewania wiadra pomyj etc. Jak na marszu KODu pojawiła się Ostaszewska, to nagle stała się wrogiem dla prawej strony i sporo się naczytałem na jej temat. A ja mam wywalone, czy taki Stuhr lubi Tuska, czy Kaczyńskiego, bo jakie to dla mnie ma znaczenie? Żadnego.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 13 sty 2019, 11:43

Bernabeu pisze: I to jest to o czym pisze piotrcies. Czy poglądy Owsiaka mają jakikolwiek związek z celami WOŚP?
Nie mają. I nie pisałem bym tego wszystkiego gdyby nie to ze Owsiak nie raz i nie dwa uzywał w sposob instrumentalny swojej działanosci w ramach WOŚP jako tarczy przed ewentualna krytyką jego pogladów. O to chodzi. On sam ten WOŚP wplata w biezący spor polityczny, wiec skąd pretensje do drugiej strony, ze odpowiadając na to robi to samo?
Nasza załoga będzie brała udział w poniedziałkowym czarnym proteście i proszę nawet przez chwilę nie próbować obrzucać nas inwektywami, gdyż właśnie my, powtórzę mocno jeszcze raz - Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, dla dzieci zrobiliśmy i robimy ogromną pracę
Ostatnio zmieniony 13 sty 2019, 11:44 przez masacra, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 sty 2019, 11:44

piotrcies pisze: Jak na marszu KODu pojawiła się Ostaszewska, to nagle stała się wrogiem dla prawej strony i sporo się naczytałem na jej temat. A ja mam wywalone, czy taki Stuhr lubi Tuska, czy Kaczyńskiego, bo jakie to dla mnie ma znaczenie? Żadnego.
A dla mnie takie, że mam prawo w odpowiedzi nie iść na film z udziałem pani Ostaszewskiej. Wolny kraj.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 13 sty 2019, 12:00

masacra pisze: On sam ten WOŚP wplata w biezący spor polityczny, wiec skąd pretensje do drugiej strony, ze odpowiadając na to robi to samo?
Nom, wg mnie i Owsiak, i reakcje prawicy pokazują poziom kultury politycznej w Polsce. Tylko to nie zmienia faktu, że atakowanie WOŚP na pierwszym miejscu za to, że Owsiak ma lewicowe poglądy jest ... głupie, a w dużej mierze tak to się odbywa w Polsce. Co powoduje błędne koło - lewica broni Owsiaka, prawica ma sporo racji, tylko sama delegitymizuje swoją krytykę (skoro głównym krytykiem Owsiaka jest ten internetowy troll wypisujący jakieś kuriozalne rzeczy na inne tematy), a efektem tego jest, że niewiele się zmienia w tym, co nie ukrywam mi też przeszkadza. Ale nie dlatego, że nie lubię Owsiaka a dlatego że wiem jak pod względem transparentności takich instytucji wygląda to na Zachodzie. Sama teza do której się odnosiłeś jest prawdziwa, chyba, że ktoś na siłę poszukuje symetrii - tak, gdyby Owsiak był prawicowcem pokroju Sakiewicza, to lewica nie dałaby mu żyć.

Tylko skutek jest taki, że ludzie faktycznie nie dają pieniędzy na WOŚP dlatego, że nie zgadzają się politycznie z Owsiakiem. A sorry, to pokazuje, że coś jest po prostu nie tak.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 13 sty 2019, 12:08

A ja na film Ostaszewskiej chętnie pójdę, dobra aktorka a z takiego Ziemkiewicza dziennikarz jak z Kijowskiego lider i mam prawo go nie słuchac ani oglądac.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 13 sty 2019, 12:13

Tak czytam ten wątek i zastanawiam się co by pisał Kamil i reszta hejterów WOŚP/Owsiaka gdyby sam Owsiak miał inne poglądy polityczne? Takie bardziej zgodne z ich poglądami :) Czy Kamil odmówiłby pomocy ze strony WOŚP w przypadku zagrożenia życia, ewentualnie ciężkiej choroby? Czy kazałby odłączyć od respiratora własne dziecko gdyby ten respirator byłby sfinansowany przez WOŚP?

Mnie tam [ch**] obchodzą poglądy polityczne Owsiaka, [ch**] mnie obchodzi że gość dorobił się na WOŚP. Obchodzi mnie za to że WOŚP ratuje życie ludzkie a przede wszystkim życie dzieci. I wrzucając 5 czy 10 zł.(niech sobie każdy wstawi dowolną kwotę) do puszki o tym myślę a nie że złotówkę z tej kwoty przeje Owsiak. Ale żeby te kwestie zrozumieć to jeszcze trzeba dzieci mieć.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 13 sty 2019, 12:17

ryba_82 pisze: Mnie tam [ch**] obchodzą poglądy polityczne Owsiaka, [ch**] mnie obchodzi że gość dorobił się na WOŚP. Obchodzi mnie za to że WOŚP ratuje życie ludzkie a przede wszystkim życie dzieci. I wrzucając 5 czy 10 zł.(niech sobie każdy wstawi dowolną kwotę) do puszki o tym myślę a nie że złotówkę z tej kwoty przeje Owsiak. Ale żeby te kwestie zrozumieć to jeszcze trzeba dzieci mieć.
Ale wiesz że wośp to jakiś tam promil budżetu nfz, ktory jest przeznaczany na sprzęt co roku? ;) obrazując ze sprzętu wośp korzysta jedno dziecko na tysiąc, a w mediach przedstawiane jest jakby to bylo odwrotnie.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 13 sty 2019, 12:21

ryba_82 pisze: Tak czytam ten wątek i zastanawiam się co by pisał Kamil i reszta hejterów WOŚP/Owsiaka gdyby sam Owsiak miał inne poglądy polityczne?
pewnie że nie. Są sterowani przez ziemkiewiczów i innych którzy wypominają każde potknięcie Owsiaka czy nawet kręujac je jak nie ma. Jakby stał za Pisem to ten wątek byłby nazwany : kółko adoracji Owsiaka.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”