Ekstraklasa w sezonie 2008/2009 - Strona 34

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.

Kto mistrzem Polski 2008/2009?

Wisła Kraków
44
38%
Legia Warszawa
18
16%
Lech Poznań
37
32%
Groclin/Polonia Warszawa?
2
2%
Górnik Zabrze
3
3%
Ruch Chorzów
5
4%
GKS Bełchatów
0
Brak głosów
inny zespół
7
6%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8738
Kontakt:

Re: Ekstraklasa w sezonie 2008/2009

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 sty 2009, 13:05

bellus pisze:Co nie zmienia faktu, że owe rozumowanie utożsamiające Śląsk z Górnym Śląskiem jest błędne.
Żeby uściślić, dodam, że geograficzny Śląsk sięga także naszych południowych sąsiadów, Czechów.

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 10 sty 2009, 23:25

Porusze jeszcze ten wątek z śląskim komentarzem.
Otóż, przeskakując po kanałach natrafiłem na kultowy serial - Izaurę. Stacja chyba śląska bo... godoli po Śląsk :!: Wrażenie :?: Masakra :lol: Normalnie bym w życiu tego nie oglądał ale zaciekawiony sobie posłuchałem i było zabawnie :lol: Teksty i co niektóre słowa powalały na kolana. Ciekawe co z tego wyjdzie - mnie osobiście jak i myśle innym, którzy na codzień nie mają kontaktu z gwarą śląską, język po pewnym czasie denerwuje :? Nie mniej ubaw n 15 po pachy :lol:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2277
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 11 sty 2009, 12:26

MENDEZ pisze:Nie mniej ubaw n 15 po pachy
To tylko świadczy o braku jakiegokolwiek szacunku do tradycji Śląska, to tak jakby reszta Polski śmiałaby się, że w Poznaniu na ziemniaki mówi się "Pyry".Śmieją się ? Nie.Bo [ przynajmniej na Śląsku ] ludzi są przywiązani do tradycji i potrafią szanować język, zwyczaje i kulturę innych regionów.Mogę nawet stwierdzić, że tradycją jest nawet pogarda dla ludzi z Warszawy.
Na Śląsku każdy czuje przywiązanie do regionu, miasta i jesteśmy z tego dumni, że jesteśmy ze Śląska [ Kostek potwierdzi moje słowa ], a że ludzie z Wielkopolski, Mazowsza mają z tego jak to nazwałeś "ubaw po pachy" to już nie Nasz problem.
Zresztą spójrz w tabelę Ekstraklasy i policz,a następnie zestaw drużyny ze Śląska i Wielkopolski i właśnie z tego jesteśmy dumni.

Żeby nie do końca odbiec od tematu.Komentarz po Śląsku nie wiem czy dobry pomysł,ale zobaczymy w środku rundy po odczuciach telewidzów, mi to jest osobiście obojętne ponieważ rzadko słucham komentatorów.

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 11 sty 2009, 12:44

EnJoy's pisze:a że ludzie z Wielkopolski, Mazowsza mają z tego jak to nazwałeś "ubaw po pachy" to już nie Nasz problem.
Źle mnie zrozumiałeś. Ubaw miałem z tego, że leciała Izaura z dablingim (który był zresztą koszmarny pod względem wykonania), a że była to gwara to efekt był dość śmieszny, a powtarzające słowa: zara ci wtrąbie, jo nie ukradła pierscionka (bez wyraźnego "ć "), itp wywoływały mimowolny uśmiech ale nie pogarde dla gwary, którą szanuje. Także "ubaw po pachy" jest tu jak najbardziej pozytywny, bez podtekstów naśmiewania się. Oczywiście komentarz do meczu z gwarą śląską takiego "banana" mógł by mi nie przynieść.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 11 sty 2009, 13:12

MENDEZ pisze:Źle mnie zrozumiałeś
W takim układzie przepraszam, ponieważ zrozumiałem, że po prostu cała gwara jest śmieszna, a nie brałem pod uwagę, że mówisz o tym serialu.Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 11 sty 2009, 13:30

A czym się różni śląska gwara serialowa od nieserialowej? Gwara to gwara. Pewnie dla większości Polaków jest zabawna ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu bo jest czymś nowym. Ale tak samo i inne gwary. Zresztą przyszli komentatorzy śląskiej gwary mówią że jest zabawnie :arrow:
Pierwsi komentatorzy już są. To aktor Bogdan Kalus, znany widzom m.in. z serialu Ranczo oraz pochodzący z Zabrza szkoleniowiec Jan Żurek, który dziś jest także ekspertem Orange Sport w meczach ligowych. - Na próbę nagraliśmy już fragmenty komentarza do meczu Polonii Bytom z Piastem Gliwice. Fajnie wyszedł - mówi Basałaj.

Żurek: - Wypadło zabawnie. Basałaj słynie z pomysłów, ten jest najnowszy. Na pewno dzięki temu będzie mnóstwo śmiechu i rozrywki.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 11 sty 2009, 13:50

Yukasz pisze:Ale tak samo i inne gwary. Zresztą przyszli komentatorzy śląskiej gwary mówią że jest zabawnie
No to mnie trochę zdziwiło ponieważ moim zdaniem ma wyjść profesjonalnie, oraz jak już zdecydowano się na taki krok to moim zdaniem powinno się rozpowszechniać tą gwarę, a nie śmiać z niej, ale jak widać Ślązacy [nie którzy ] mają inne zdanie.Zresztą jak Żurek powiedział, że jest śmiesznie, to ja poczekam do rozpoczęcia ligi i wtedy się do tego ustosunkuje.
Co do Kalusa, to chłop z Chorzowa bo nawet jego żona uczy u mnie w szkole angielskiego, gwarą potrafi się posługiwać :wink: .

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 11 sty 2009, 13:58

EnJoy's pisze:No to mnie trochę zdziwiło ponieważ moim zdaniem ma wyjść profesjonalnie, oraz jak już zdecydowano się na taki krok to moim zdaniem powinno się rozpowszechniać tą gwarę, a nie śmiać z niej, ale jak widać Ślązacy [nie którzy ] mają inne zdanie
Dlatego zaproponowałem im aby stworzyli kabaret albo nakręcili lepszą wersję Bercika. Także moim zdaniem komentarz powinien być profesjonalny i spontaniczny ale nie kabaretowy.
A tego że jest zabawnie nie zmienisz, może jak się obędzie. A oni imo mają na celu rozpowszechnić gwarę, nie wiem co ty ciągle z tym jej wyśmiewaniem.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 10 lut 2009, 15:57

Jak tam panowie ?? Pomijajac wszystko, cale zamieszanie od kilku lat, baaa nawet coraz bardziej narastajacy galimatias przed kazdym rozpoczeciem rundy to ... nie moge sie juz doczekac startu ligi :P w ktorej to bedzie sie dziala na kazdym pulapie, czy to w walce o mistrzostwo czy tez o utrzymanie...
Jeszcze jakis czas temu moim kandydatem do koorny byl Lech ale po tym calym zamieszaniu uwazam, ze wyjdzie im to bokiem jednak. Chociaz i tak murowanego faworyta nie ma, bo kazdy zespol ma jakies niedociagniecia
Smieszy mnie sytuacja w Wisle z coraz to nowymi zaproszeniami bramakrzy na testy... ile ich juz bylo liczac rowniez poprzednie rundy, takie testy i uposazenie tez kosztuje, wzieli by kogos pewnego.
Innym ciekawym aspektem bedzie napewno postawa Kasperczakowatego Gornika w lidze po co tu duzo mowic wielkim blamazu w ruindzie jesiennej

Walka o utrzymanie - Piast, chyba dla ekipy z gliwic wyszlo slonko zza chmurki, niedosc ze maja aktualnie trenera ktory juz dokonal niedawno cudu, to jeszcze przyjdzie grac na Okrzei :mike: w tym derby z Gornikiem

Polonia, znowu byla mala rewolucja ale ta ekipe ciezko definiowac, co pokazala juz niejednokrotnie

LKS - raczej spadek

dobra narazie nie mam wiecej czasu aby skrobnac wiecej

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8738
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 lut 2009, 16:26

Ano walka będzie ciekawa. Zarówno o utrzymanie, jak i mistrzostwo. O to pierwsze na pewno będzie walczyć trójka: Lech, Legia i Wisła. Pierwsi wzmocnili się kolejnymi piłkarzami z Bałkanów, Legia dziś pozyskała np. Komorowskiego, także Ostrowski, zatem lewa strona niezła. Wisła jakiegoś tam Brazylijczyka, ciekawe czy (Cleber, Marcelo, teraz Beto) to dobry kierunek.

O utrzymanie też będzie ciekawie. Górnik obecnie pewny spadek, ale sparingi grają już nieźle, transfery przyzwoite, i to niestety do utrzymania powinno wystarczyć. Co prawda nadal nie ma kto tam goli strzelać, ale jest już chłop do destrukcji w środku pola (Przybylski), w obronie (Banaś) i do asyst (Szczot). Trener niby niezły, ale dla mnie i tak pozostanie kiepski :P
Piast od kwietnia będzie grać w Gliwicach, zatrudnili trenera od motywacji, Fornalak naprawdę może osiągnąć tam sukces, jakim będzie utrzymanie. Wg mnie ciężko będzie w ... Chorzowie i Krakowie. Ruch bez pieniędzy, zero transferów, grają słabo, wrócili "cianiarze" z wypożyczeń, ich największym wzmocnieniem jest odejście Ćwielonga, który totalnie się już spierdolił, najwidoczniej to nie ten poziom. Craxa także będzie mieć ciężko, co prawda Płatek to niezły trener, młodego pokolenia, ale wypalony Ślusarski, młody Sacha i przeciętny Sasin nagle nie odmienia stylu gry Cracovii.

Ojjj, będzie się działo.

PS, o Polonię się nie martwcie. U siebie mamy mecze z Ruchem, Odrą Wodzisław, Cracovią, Arką, Jagą - i te mecze trzeba wygrać 8)

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 10 lut 2009, 19:33

czeher pisze:nie moge sie juz doczekac startu ligi
Ja również chodziaż bardziej myśli zaprząta mi mecz z Udine na Bułgarskiej jak i wyjazd do Włoch, który oczywiście mam zaklepany :wink:
Liga zapowiada się bardzo ciekawie. Do spadku zaliczam Piast a reszte ciężko przewidzieć, choć wydaje mi się, że los ten podzieli ŁKS i Odra. Górnik Zabrze mam nadzeje, że się utrzyma, tak samo jak Cracovia.
Z pierwszą 6-stką chyba nikt się nie zamieni. I tak na 6 miejscu postawiłbym na GKS Bełchatów. Polonia Warszawa nie wydaje mi się aby utrzymała dobrą trzecią lokatę i spadną na 5 pozycję. Na 4 miejscu stawiam Śląsk Wrocław. No i nadchodzi podium... tu na 3 miejscu stawiam Legię. Wydaje mi sie, że w Legii ciężar gry spoczywa na zbyt małej liczbie graczy, dodatkowo osłabiła się o Wawrzyniaka a Komorowski do mnie nie przemawia. Na plus sprowadzenie Jarzębowskiego. Wystarczy, że Chinyiama nie będzie w formie, czy Iwański. Sam Urban mówił, że jak Chinyiama nie strzeli bramy to mecz ciężko będzie wygrać. Brakuje im dobrych zmienników. Natomiast walka o mistrza roztrzygnie się pomiędzy Lechem a Wisłą Kraków. Wisła wzmocniła się o Gargułę i ma bardzie kreatywny skład niż Legia. Ciężko jedak to wszytsko przewidzieć ale jedno jest pewne - mistrz nie bedzie roztrzygnięty np 4 kolejki przed końcem - licze na to, że do ostatniej kolejki walka o majstra bedzie zacięta i wydaje mi się, że Legia także ma szanse walczyć do końca ale nie wydaje mi się aby poza Legią Wisłą i Lechem ktoś mógłby się do walki włączyć.

E: Łee faktycznie zapomniałem o tym, że to prawo bossmana :evil: i tak wydaje mi się że Wisła ma lepszy skład
Ostatnio zmieniony 10 lut 2009, 19:48 przez MENDEZ, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 10 lut 2009, 19:40

MENDEZ pisze:Wisła wzmocniła się o Gargułę i ma bardzie kreatywny skład niż Legia
Który do końca sezonu będzie grał w Bełchatowie, więc argument trochę z dupy. Nawet z Gargułą to „trochę” pod względem kreatywności Wiśle do Legii by brakowało.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 10 lut 2009, 19:59

Tak liga zapowiada się bardo ciekawie myślę że spadnie ŁKS i niestety Cracovia .... Obydwie drużyny wydają mi się mieć najsłabszą kadrę szczególnie ŁKS Craxa niby sprowadziła paru zawodników ale myślę że w nijaki sposób oni polepszą styl gry drużyny Cracovii. Co do mistrzostwa to na finiszu zostaną dwie drużyny Legia i Lech .... Wisła niby kupiła jakiegoś Brazylijczyka ale jak wypadnie Brożek to kto tam będzie strzelał :?: Boguski :?: Sam nie pociągnie całej drużyny poza tym duże zamieszanie z pozycja bramkarza Pawełek jeśli nikogo nie sprowadzą pod dużą presja że jak popełni jeszcze kilka błędów to miejsce w podstawie straci na pewno, a zostaje jeszcze sprawa środka pola : dziadek Sobolewski Cantoro :? t chyba nie są zawodnicy który mogą w duzym stopniu pomóc swojej drużynie w walce o tytuł przynajmniej w porównaniu z Lechem i Legia tam są Stilic ,Murawski czy Iwański. Lech i Legie kilka transferów i jak dla mnie dwie najpewniejsze drużyny w walce o tytuł ... Co do Polonii to drużyna jak dla mnie nie to niby bardzo ciekawy skład ale nie taki który będzie tracił mało punktów po drodze wróżę im duo remisów szczególnie na wyjazdach. Poza tym Legia i Lech dobrze radziły sobie w meczach innymi kandydatami do tytułu ;)

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 11 lut 2009, 14:46

majer13 pisze:Wisła niby kupiła jakiegoś Brazylijczyka
nie wiem czy ten brazylijczyk bedzie zbaiweniem... chociaz wszytsko zweryfikuje liga ale uchylajac jakiegos tam rabka tajemnicy, jaki z niego kozak, mozna dosc do wniosku ze to zaden wirtuoz po filmiku wislatv, bydz moze typowy snajper... dobrzxe grajacy glowa
Ten Marcelo tez mial byc nie wiadomo kim, a jakos mnie nie przekonuje

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 11 lut 2009, 16:25

czeher pisze: nie wiem czy ten brazylijczyk bedzie zbaiweniem.
Ja tak przeczuwam już od początku i dlatego myślę ,że Wisła się nie wzmocniła i szanse na mistrzostwo ma mniejsze od Lecha i Legii. Szczególnie jak napisałeś już wyżej na przykładzie Marcelo to też nie jest chociażby bardzo dobry jak na nasze polskie warunki ;)

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”