Niemcy - Transfery (zbiorczy) - Strona 35

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
jakubbb
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jakubbb » 02 lip 2007, 10:07

Taka mała ciekawostka w związku z nazwiskami. Jak pewnie wiecie niemcy mają olbrzymie problemy żeby wymówić nazwisko Błaszczykowskiego. Nasz zawodnik wpadł na pomysł żeby na koszulce widniał napis "Kuba".

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 02 lip 2007, 14:00

jakubbb pisze:Taka mała ciekawostka w związku z nazwiskami. Jak pewnie wiecie niemcy mają olbrzymie problemy żeby wymówić nazwisko Błaszczykowskiego. Nasz zawodnik wpadł na pomysł żeby na koszulce widniał napis "Kuba".
No mógł jednak wybrac pełne nazwisko, a nie Niemcy napisaliby sobie to fonetycznie. Troszkę jak jakiś Brazylijczyk albo Portugalczyk - zamiast prawdziwego nazwiska jakis przydomek :wink:

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 03 lip 2007, 14:39

Jak donosi Kicker, Ali Karimi, o którym wiadomo było, że wraz z końcem sezonu opuścił Bayern, podpisał kontrakt z Quatar Sports Club. Roczne zarobki Irańczyka mają wynieśc około 4-5 mln euro netto :shock: (a potem dziwimy się, że benzyna tyle kosztuje...).

Ciekawy transfer za to odnotowała ...żeńska Bundesliga. Otóż kobiecy zespół Bayernu Monachium został wzmocniony przez 19-letnią Włoszkę, Carolinę Pini - będzie ona peirwszą Włoszką w żeńskiej BL :wink: Może to dla lepszego samopoczucia Luki Toniego, co by mu nie było zbyt smutno na obczyźnie :lol: W każdym razie Bayern wygrał o nia rywalizację z ...Arsenalem :P

Van der Vaart
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Van der Vaart » 05 lip 2007, 13:37

Blisko Hansy jest Ailton, natomiast Werderu Brema Carlos Alberto. Ten pierwszy występował już niegdyś w Bundeslidze, w barwach Schalke, Werderu czy też Hamburgera SV. Natomiast, tym drugim był też zainteresowany Hamburg. Po bardzo średnim sezonie, prezes tego klubu - Bernd Hoffman zdecydował się zakręcić kurek z pieniędzmi. Carlos Alberto to naprawdę bardzo ciekawy gracz, zdobył przecież w 2004 roku Lige Mistrzów z FC Porto. To może być bardzo ciekawy transfer. Widać, że Werder chce powalczyć o mistrza z Bayernem i nie stoi wcale na straconej pozycji, chociaż w dalszym ciągu moim faworytem jest Bawarski zespół. Carlos Alberto z Diego może stworzyć wspaniały duet, podobnie jak Toni z Klose i Riberym. Już się nie mogę doczekać następnego sezonu 8)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 05 lip 2007, 13:42

Van der Vaart pisze:Carlos Alberto to naprawdę bardzo ciekawy gracz, zdobył przecież w 2004 roku Lige Mistrzów z FC Porto. To może być bardzo ciekawy transfer. Widać, że Werder chce powalczyć o mistrza z Bayernem i nie stoi wcale na straconej pozycji, chociaż w dalszym ciągu moim faworytem jest Bawarski zespół. Carlos Alberto z Diego może stworzyć wspaniały duet, podobnie jak Toni z Klose i Riberym. Już się nie mogę doczekać następnego sezonu
W tamtej edycji LM wymiatał aż miło, sam sie mocno zdziwiłem, gdy wyjechał z europy.
Diego i Albrto rzeczywiscie mogliby wymioatać, choć to i tak raczej za mało jak na Bayern w tym sezonie. Choć w Pucharach mogliby znów pokazac dobrą piłkę. Swoją drogą Wenger mógłby Carlosa Alberto sciągnąć, z tego co pamiętam to chłopak drybling ma we krwi :D

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 05 lip 2007, 13:44

Szkoda, ze sezon zaczyna sie dopiero za miesiąc :/ tyle czekania jeszcze.
A co do polotek transferowych to Brema zainteresowana jest Barosem. Pamietamy, że już kiedy w Aston Villi grał to Brema go chciała, ale przeszedł do Lyonu. Tam grał niezbyt dobrze, więc ten transfer mozna dać do kategorii "możliwe do zrealizowania" :wink: zainteresowane Barosem jest też HSV.

Van der Vaart
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Van der Vaart » 05 lip 2007, 13:52

Akarin pisze:Szkoda, ze sezon zaczyna sie dopiero za miesiąc :/ tyle czekania jeszcze.
A co do polotek transferowych to Brema zainteresowana jest Barosem. Pamietamy, że już kiedy w Aston Villi grał to Brema go chciała, ale przeszedł do Lyonu. Tam grał niezbyt dobrze, więc ten transfer mozna dać do kategorii "możliwe do zrealizowania" :wink: zainteresowane Barosem jest też HSV.
Hamburger SV, raczej go nie chce bo kupił już napastnika - Mohameda Zidana. Poza tym Hamburg nie ma pieniędzy, bowiem jak już pisałem prezes zakręcił kurek z forsą. Transfer Barosa do Werderu wydaje się realny. Chociaż nie wiem, czy ten zawodnik wkomponowałby się w niemiecki styl gry. Chętnie bym go widział w HSV, ale jak już wyżej pisałem jest to nierealne niestety :?

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 05 lip 2007, 14:35

Van der Vaart pisze:Chętnie bym go widział w HSV, ale jak już wyżej pisałem jest to nierealne niestety :?
Z tego co kojarzę, to Baros już wcześniej miał trafić do BL i to chyba właśnie do HSV :think: Oczywiście daję tu większe szanse Werderowi - po pierwsze lepsza marka (sorry Van der Vaart :twisted: ), po drugie kasa z transferu Klose no i po trzecie transfer Zidana do HSV.

Co do Carlosa Alberto, to zobaczymy. Może być z niego drugi Diego, ale i też kolejny Ailton (chodzi mi głownie o stosunki międzyludzkie - jak wiadomo Ailton potrafił nieźle "namieszac" w tym względzie :] )

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 06 lip 2007, 18:55

VFB szuka sobie snajpera, po tym jak nie wykupili Lautha i oddali Strellera. Najpierw miał być Ewerthon, teraz są zainteresowani Rumunem Maricą. Nie jest to plotka mediów, bo sam Heldt się o nim najpierw wypowiedział. Ale jeste jedno ale, a mianowicie to, że Rumun może przejść na Gottlieb-Daimler-Stadion, tylko i wyłącznie wtedy, kiedy nie uda sie sprowadzić Ewerthona. Saragossa jest gotowa spuścić trochę z ceny, którą najpierw żądała, czyli 10 mln. Ktoś tam z Stutgarttu poelciał do Hiszpani, aby poprowadzić negocjacje, suma transferu ma wynosić między 6 a 10 mln euro. Jak sie dogadają.
Poza tym wiemy też jakiego transferu do Bl nie będzie, a mianowicie Appiah zostaje w Fener, bo okazał sie za drogi dla Schalke. Poza tym Santa Cruzem zainteresowane są City, Besiktas i Galatasaray. Najwięcej podobno chce dać drużyna Erikssona- 8 mln. Jeśli serio za taką kwotę ma odejść Roque, to albo oni zwariowali, albo przeczytali na onecie, że Santa Cruz jest "bramkostrzelnym napastnikiem" :rotfl2: :zgon: z pocałowaniem ręki oddałbym go za 5 mln, a jak chcą dać 8 to okej, wtedy nawet im kartkę wyślę z podziekowaniami :P

Van der Vaart
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Van der Vaart » 06 lip 2007, 20:58

Michał M pisze:
Van der Vaart pisze:Chętnie bym go widział w HSV, ale jak już wyżej pisałem jest to nierealne niestety :?
Z tego co kojarzę, to Baros już wcześniej miał trafić do BL i to chyba właśnie do HSV :think: Oczywiście daję tu większe szanse Werderowi - po pierwsze lepsza marka (sorry Van der Vaart :twisted: ), po drugie kasa z transferu Klose no i po trzecie transfer Zidana do HSV.

Co do Carlosa Alberto, to zobaczymy. Może być z niego drugi Diego, ale i też kolejny Ailton (chodzi mi głownie o stosunki międzyludzkie - jak wiadomo Ailton potrafił nieźle "namieszac" w tym względzie :] )
No nie wiem, nie zgodzę się co do tej marki. Jeszcze niedawno, to Werder był słabym zespołem, dopiero gdy drużynę przejął Thomas Schaaf, to zaczęli grać dobrze i stali się jedną z najlepszych niemieckich drużyn. HSV natomiast, prawie co rok występuje w europejskich pucharach. A poza tym dlaczego akurat taki Van der Vaart, czy Kompany wybrali HSV? Bo jest to klub z olbrzymimi tradycjami, która ma w Niemczech i na Zachodzie Europy wyrobioną bardzo dobrą markę. W Werderze zawodnicy mogą wyrazić chęć gry, z powodu gry w Lidze Mistrzów, dlatego też nie za bardzo się zgadzam z Twoją wypowiedzią :P

Kubabuba
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kubabuba » 07 lip 2007, 14:33

Z Carlosa Alberto nie będzie drugi Ailton bo się zupełnie różnią stylami gry i występują na innych pozycjach. Ailton to niesamowicie szybki, przebojowy snajper, a Alberto to dobrze wyskoczolony technicznie drybler.

Z Werderem Brema po przejęciu klubu przez Thomasa Schaafa nie było od razu tak różowo najpierw zajmowali miejsca w środku tabeli a dopiero po sensacyjnym mistrzostwie (zresztą zasłużonym) w sezonie 2003/04 stali się bardziej znani i popularni.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 09 lip 2007, 8:09

Van der Vaart pisze:Jeszcze niedawno, to Werder był słabym zespołem, dopiero gdy drużynę przejął Thomas Schaaf, to zaczęli grać dobrze i stali się jedną z najlepszych niemieckich drużyn. HSV natomiast, prawie co rok występuje w europejskich pucharach.
No cóż, to teraz ja się z Toba nie zgodzę :P Nie wiem od kiedy oglądasz BL, ale ja śledzę ją regularnie od 92 r. W tym czasie Werder był m.in dwukrotnym mistrzem Niemiec, a kilkukrotnie (bodajże 3 razy) zajmował 2 miejsce. I to nie tylko w ostatnich latach - w końcu za Otto Rehhagela to także był znakomity zespół, przegrywający tylko z Bayernem :wink: HSV w tym samym czasie (92-07) zajmował najwyżej 3 miejsce - i to ze 2 razy tylko (poprawcie mnie jesli się mylę, tabele BL mam wypisane w domu :P ). Wcale też regularnie nie grał w europejskich pucharach, jak twierdzisz (chyba że w Pucharze Intertoto) Zresztą proponuję zerknąć w statystyki BL ostatnich lat, to sam się przekonasz.

Fakt, że HSV jest znanym europejskim zespołem, ale swoje triumfy ma (wciąż) dawno za sobą (jak Puchar Mistrzów w 83 r.) Jedno 3 miejsce na 5 lat to trochę za mało, żeby tą świetność przywrócić :wink:
Van der Vaart pisze:Van der Vaart, czy Kompany wybrali HSV?
Van der Vaart wybrał HSV, bo:
- nie za bardzo go wtedy ktokolwiek inny chciał (miał za soba fatalny sezon w Ajaksie, gdzie go nawet sadzali na ławie)
- Hamburg to miasto portowe (jak Amsterdam), w dodatku blisko położone Holandii - bodajże żona Rafaela miała tu duży wpływ :wink:

Co do Kompany'go, to nie jest on aż taki wspaniały, zeby go tutaj przywoływać. Poza tym, przyszedł do HSV, jak Hamburczycy mieli grac w LM, wątpię, żeby przyszedł np. po takim sezonie jak ostatni :]
Akarin pisze:a jak chcą dać 8 to okej, wtedy nawet im kartkę wyślę z podziekowaniami :P
Dopisz też wtedy życzenia ode mnie :D

Van der Vaart
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Van der Vaart » 09 lip 2007, 10:46

Van der Vaarta sadzali na ławie, ponieważ miał konflikt z ówczesnym trenerem Ajaxu, dlatego też odszedł z amsterdamskiego klubu. Mimo, że sezon mu nie wyszedł to miał już, jednak wyrobioną dobrą markę w Europie, szczególnie dzięki golowi z Feyenoordem(palce lizać :P). Teraz ci co go nie chcieli niech sobie plują w twarz, bo to świetny zawodnik, uważam go obecnie za najlepszego holenderskiego zawodnika, po RVN. A o Kompany'ego biły się najlepsze kluby "Starego Kontynentu", więc coś musiało te zespoły przyciągać do tego zawodnika. Według mnie dysponuje on świetną techniką, której nie powstydziłby się żaden środkowy stoper na Świecie. HSV jest po Bayernie i Werderze głównym kandydatem dla mnie do zdobycia mistrzostwa Niemiec. W czwartej kolejce okaże, się kogo klub jest lepszy :P

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 09 lip 2007, 11:02

Van der Vaart pisze:HSV jest po Bayernie i Werderze głównym kandydatem dla mnie do zdobycia mistrzostwa Niemiec. W czwartej kolejce okaże, się kogo klub jest lepszy :P
Niech Ci będzie, chociaż IMHO Leverkusen, Schalke i Stuttgart są wciąż mocniejsze kadrowo od Hamburga :wink: No ale sezon transferowy jeszcze trwa, a nuz HSV wyjdzie jeszcze jakiś "transfer-coup"?

Ja sądzę, że kto mocniejszy, to okaże się po 34 kolejce 8)

Van der Vaart
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Van der Vaart » 09 lip 2007, 11:15

Michał M pisze:
Van der Vaart pisze:HSV jest po Bayernie i Werderze głównym kandydatem dla mnie do zdobycia mistrzostwa Niemiec. W czwartej kolejce okaże, się kogo klub jest lepszy :P
Niech Ci będzie, chociaż IMHO Leverkusen, Schalke i Stuttgart są wciąż mocniejsze kadrowo od Hamburga :wink: No ale sezon transferowy jeszcze trwa, a nuz HSV wyjdzie jeszcze jakiś "transfer-coup"?

Ja sądzę, że kto mocniejszy, to okaże się po 34 kolejce 8)
HSV ma skompletowaną już kadrę na sezon 2007/2008. Schalke i Stuttgart wcale nie są lepsi kadrowo, według mnie. Z Leverkusen też się nie zgodzę. Sądzisz tak pewnie na podstawie minionego sezonu, w którym to wszystkie wyżej wymienione drużyny zajęły wyższą pozycję niż Hamburger SV.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”