Reprezentacja Hiszpanii (zbiorczy) - Strona 37

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
Awatar użytkownika
Inferno
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 63

Re: Reprezentacja Hiszpanii (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Inferno » 26 lut 2010, 21:30

Jak na 17latka to i tak zaliczył już sporo występów w PD, zdążył także poznać smak europejskich pucharów. Chciałbym zobaczyć go wśród graczy najwyższej klasy, choć może faktycznie jeszcze na to za wcześnie...

A co do Busqetsa to do mnie koleś nie przemawia swoja grą, wyraźnie odstaje od reszty w reprze. Powołania dostaje tylko dla tego że w Hiszpanii faktycznie brakuje klasowych DMów. Ale to tylko moje zdanie, a Ty jako kibicowi Barcelony będziesz miał zupełnie inne.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 27 lut 2010, 15:22

Inferno pisze:Skład wydaje się być najmocniejszy jaki może być na daną chwilę ale też jest kilka kontrowersji, jak dla mnie powinno być:
Güiza :arrow: F. Llorente bądź A. Aduriz/Krkic
Busquets :arrow: J. Martinez, (mógłby tez w końcu I. Muniain zaliczyć debiut w dorosłej reprezentacji)
Capdevila :arrow: ktokolwiek
Capdevila to obok Ikera, Xaviego czy Villi najpewniejszy punkt reprezentacji od.... odkąd pamiętam.
Nie wiem kim jest Muniain, i w jaki sposób miałby się znaleźć w kadrze Hiszpanii.(jednak można to jakoś wybaczyć, bardziej rozpierdoliło mnie,że sporo kibicow Realu widzi w tej ekipie miejsce dla Gutiego :rotfl: ) Do MŚ nic się raczej nie zmieni jeśli chodzi o personalia, może znajdzie się w niej Llorente czy Iraola, ale nie zdziwię się jeśli tak wyglądająca kadra wyleci do RPA.

Awatar użytkownika
Inferno
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Inferno » 27 lut 2010, 16:16

Zgadza się, Capdevila do tej pory był bardzo mocnym punktem ale jeśli będzie prezentował taką formę jaką obecnie prezentuje w klubie to nie wróżę mu nic dobrego...
Iker Muniain - wielka nadzieja Athletic Bilbao.
Ja osobiście miałem nadzieję że jeszcze Pablo Hernandez załapie się do kadry na mistrzostwa (pierwsze mecze w dorosłej reprezentacji miał bardzo obiecujące) ale ostatnio stracił trochę formę a Navas wręcz przeciwnie.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 28 lut 2010, 1:58

Na pewno jest coś w tym, że każdy chwali swojego, ale weź no Inferno spróbuj podejść do sytuacji logicznie.

Wiem kim jest Iker Muniain i każdy zainteresowany hiszpańską piłką powinien go znać, ale przyznasz chyba, że pozycja defensywnego pomocnika prezentuje się słabiej aniżeli atak reprezentacji Hiszpanii. Busquets nie awansował do La Seleccion przypadkiem. Już w tej chwili jest dobry i ma papiery na to, aby być jeszcze lepszym. Wyobraź sobie reprezentację Hiszpanii za 5 lat. Widzisz ją bez Busquetsa, ale z Muniainem?

Propozycja Javiego Martineza w miejsce Busquetsa to nic innego jak naleciałości kibicowskie.

Awatar użytkownika
Inferno
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Inferno » 28 lut 2010, 13:11

Nie do końca się z Tobą zgadzam, prawdą jest że w Hiszpanii nie brakuje graczy usposobionych ofensywnie (napastników, skrzydłowych czy rozgrywających) dlatego jak napisałeś nawet za 5 lat taki Muniain czy inny zdolny małolat może nie odgrywać żadnej znaczącej roli w reprezentacji. Busquets będzie wtedy zawodnikiem podstawowego składu bo Senna przejdzie już na emeryturę, Alonso będzie miał ponad 30 lat a ich następców póki co nie widać. W tym sezonie pod względem statystyk nawet Albelda wypada lepiej od zawodnika Barcelony ale z niego reprezentacja pożytku już nie będzie miała.
Podsumowując: wg mnie Busquets dostaje powołania tylko dlatego nie ma konkurencji wśród innych młodych DMów.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 28 lut 2010, 13:58

Utalentowanych zawodników w Hiszpanii jest tylu, ze można powołać całą 23 osobową kadrę z nich, z Canalesem, Monrealem, Susaetą, Marcano, Azpilicueta czy Anderem Herrera na czele. Niech on zacznie grać dość regularnie, strzelać i być znaczącą postacią i wtedy z pewnością otrzyma szansę. Dzisiaj takich jak on jest wielu. A patrząc przez pryzmat roli odgrywanej w swoich zespołach zdecydowanie większość bardziej na to zasługuje.

rulon
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rulon » 01 mar 2010, 10:48

Ma ktoś ochotę na oryginalną koszulkę meczową reprezentacji Hiszpanii za 1,22 zł? :)

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 01 mar 2010, 12:45

Jak dla mnie to Inferno ma rację. Moim zdaniem taki Javi Martinez jest ogólnie lepszym zawodnikiem od Busquets i na boiskach PD bardziej ogranym, jednak jest też zawodnikiem bardziej ofensywnym, a ze względu na to jaką pomocą dysponuje Hiszpania to bardziej przydatny będzie zawodnik Barcelony.

Sam osobiście liczyłem na powołanie do reprezentacji Jose Antonio Reyes'a, bo znajduje on się w fenomenalnej formie i to co ostatnio wyrabia to poezja. Chciałbym żeby pojechał do RPA, bo to z pewnością doda mu tylko kopa. Wręcz powiedzieć że jeszcze parę miesięcy temu Atletico szukało na niego kupca, teraz szykują mu już nową umowę do podpisania. Jeżeli chodzi o lewą stronę obrony to do niezłej formy ostatnio powrócił Antonio Lopez. Gra on tak jak za czasów kiedy był podstawowym obrońcą reprezentacji Hiszpanii - pewnie w obronie i nieźle w ataku. Fajnie by było zobaczyć jeszcze Antonio w reprezentacji.

Mimo wszystko del Bosque ma tak przeolbrzymi wybór zawodników, że nie powołanie kogoś nie powinno stanowić żadnej niespodzianki.

Awatar użytkownika
jordan20
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jordan20 » 01 mar 2010, 13:27

nie ma szans na lopeza w reprezentacji
pewniakiem i to sprawdzonym w licznych bojach jest capdevilla, o drugie miejsce powalczy arbeloa (chyba,ze bedzie zmiennikiem ramosa na prawej obronie) z fernando navarro z sevilli
po drugie juz lepiej by bylo nawet wziac bardzo obiecujacego monreala z osasuny, by poczul smak wielkiej imprezy i nabral doswiadczenia
wiec na mundial lopez nie szans

co do reyesa to juz inaczej sprawa wyglada- jego bezposrednimi konkurentami sa :
- z podstawowego skladu - silva i iniesta
- z lawki- navas i mata

z tej trojki najgorsza forme ma gracz valencii i TYLKO za niego moglby jechac reyes na mundial,bo od trzech pierwszych lepszy nie jest
tyle,ze reyesa dawno nie bylo w kadrze-do ms czasu juz malo-sparingow tez niewiele,wiec raczej zadnego hiszpana z atletico nie bedzie w rpa

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 01 mar 2010, 13:37

Fernando Navarro mnie nigdy nie przekonywał, Monreala to zdolny zawodnik, ale nie posiada doświadczenia po za tym zdobytym w Osasunie. Nie twierdzę że Antonio Lopez musi jechać i powinien jechać, ale od początku tego roku gra naprawdę dobre spotkania, nie jest jeszcze stary i spokojnie można na niego liczyć w przyszłości, choć wątpię aby pojechał na Mundial.

Co innego Reyes bo z czwórki wymienionych zawodników jest w najlepszej obecnie formie. Problem z nim jest taki że on bardziej pasuje na grę z kontry niż na atak pozycyjny (choć także tutaj by sobie poradził) i może właśnie w momencie kiedy Hiszpania broniła by wyniku (z silnym rywalem) to wówczas Reyes wchodząc z ławki mógł by spokojnie rozstrzygać losy spotkania.

Jestem w 100% pewny że zasługuje on na szansę.

miguel indurain
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: miguel indurain » 01 mar 2010, 14:43

Asteniu pisze:Moim zdaniem taki Javi Martinez jest ogólnie lepszym zawodnikiem od Busquets
dobra. a teraz powiedz szczerze, ile widziales meczy z udzialem javi martineza. widziales chociaz 20 pelnych spotkan zeby takie opinie wydawac? ja mam wrazenie ze po prostu znasz to nazwisko bo swego czasu bylo popularne, benitez go chcial do liverpoolu, taka moda: facet wypadnie dobrze w jakims meczu, troche prasa przykoloruje uzywajac slowa: "talent" i juz jest gwiazdeczką. a ze nie jest na cenzurowanym, bo gra w srednim klubie i malo kto ten klub oglada, to wydaje sie przecietnemu kibicowi ze facet zawsze jest w formie. uslyszy "javi martinez" to odrazu kojarzy go ze gdzies kiedys slyszal: "talent". a tymczasem gosc dostaje slabiutkie meczowe noty zarowno w marce jak i w MD.

ps. to samo pewnie bys pisal 2 lata temu o raulu garcia. kiedy gral w osasunie dostal metke talentu, kazdy go chcial w reprezentacji. kiedy trafil do atletico okazalo sie ze nie jest juz tak latwo milo i przyjemnie. ta łatka talentu momentalnie zostala odklejona.

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 01 mar 2010, 15:08

miguel indurain pisze:dobra. a teraz powiedz szczerze, ile widziales meczy z udzialem javi martineza. widziales chociaz 20 pelnych spotkan zeby takie opinie wydawac?
Myślę że koło 20 jego meczy widziałem, jeżeli nie 20 to na pewno nie wiele mniej. Kiedyś oglądałem bardzo dużo spotkań i głównie ligę Hiszpańską, teraz (póki co) nie mam już czasu aby tak się poświęcać, a jako kibic Atletico Madryt muszę docenić klasę tego zawodnika, wtajemniczeni będą wiedzieli o co chodzi.
miguel indurain pisze:ja mam wrazenie ze po prostu znasz to nazwisko bo swego czasu bylo popularne, benitez go chcial do liverpoolu,
Masz złe wrażenie.
miguel indurain pisze:taka moda: facet wypadnie dobrze w jakims meczu, troche prasa przykoloruje uzywajac slowa: "talent" i juz jest gwiazdeczką.
A nie jest talentem ? No może już te słowo powoli do niego nie przystoi, ale umiejętności i talent ten zawodnik ma ogromne. Pytanie czy to dobrze wykorzysta.
miguel indurain pisze:a ze nie jest na cenzurowanym, bo gra w srednim klubie i malo kto ten klub oglada,
Oj, nie wypada tak mówić o Athletic Bilbao.
miguel indurain pisze:to wydaje sie przecietnemu kibicowi ze facet zawsze jest w formie.
Może ty jesteś przeciętnym kibicem, ja nie.
miguel indurain pisze:a tymczasem gosc dostaje slabiutkie meczowe noty zarowno w marce jak i w MD.
Może go nie lubią ? A może nie oglądają mecz i tak jak ty uważają go za anty talent ?
miguel indurain pisze:ps. to samo pewnie bys pisal 2 lata temu o raulu garcia. kiedy gral w osasunie dostal metke talentu, kazdy go chcial w reprezentacji. kiedy trafil do atletico okazalo sie ze nie jest juz tak latwo milo i przyjemnie. ta łatka talentu momentalnie zostala odklejona.
Pewnie znowu nie masz racji, bo dwa sezony temu Raul grał już w Atletico i grał dobrze, ale nic ponad to. Nie oznacza to że nie jest on talentem, tyle że przestał się rozwijać. A z dwójki Javi Martinez i Raul Garcia to zawsze ten pierwszy uznawany był za lepszego zawodnika i wróżono mu większą karierę.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 13 kwie 2010, 1:51

Temat dotyczy młodzieżówki a nie seniorów, ale to chyba mimo wszystko najwłaściwsze miejsce.

http://www.fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=31664
Hiszpania U-19 oparta na graczach z Barcelony

Hiszpańska Federacja Piłkarska ogłosiła listę zawodników powołanych na kwalifikacje do Mistrzostw Europy U-20. Turniej finałowy zostanie rozegrany w lipcu tego roku. O awans do niego walczyć będą zawodnicy obecnej reprezentacji U-19. Powołanych zostało siedmiu zawodników reprezentujących różne sekcje młodzieżowe FC Barcelony oraz Barçę Atlètic: Thiago Alcántara (Barça Atlètic, 19), Oriol Romeu (Barça Atlètic /Juvenil A, 18), Marc Bartra (Barça Atlètic, 19), Martín Montoya (Barça Atlètic, 18), Carles Planas (Juvenil A, 18), Rubén Rochina (Juvenil A/ Barça Atlètic, 18) oraz golkiper Alejandro Sánchez (Juvenil A, 19).

Choć powołania cieszą, bo są dowodem na siłę barcelońskiego systemu szkoleniowego, to Luis Enrique powodów do radości już nie ma. Ze względu na powołania nie będzie on mógł skorzystać z kilku kluczowych dla jego zespołu zawodników. Barçę Atlètic będzie musiała się bez nich obyć już w najbliższym pojedynku z zajmującą drugą pozycję w grupie trzeciej Segunda B, ekipą Ontinyent.

Hiszpanie rozpoczną rywalizację 14 kwietnia, meczem przeciwko Norwegii. Następnie zmierzą się oni z rówieśnikami z Turcji oraz Azerbejdżanu. Tylko zwycięstwa grupy eliminacyjnej zapewni sobie awans do Mistrzostwach Europy U-20, które zostaną rozegrane w lipcu, we Francji. Ponadto zwycięzcy eliminacji awansują do finałów Mistrzostw Świata U-20 zaplanowanych na przyszły rok.

Pełna lista powołanych:

Kod: Zaznacz cały

Athletic Bilbao: Aitor Fernandez Abarisketa

Atlético Madryt: Jorge Pulido Mayoral

FC Barcelona: Alejandro Sánchez Benítez ‘Alex', Martín Montoya Torralbo, Carles Planas Antolinez, Marc Bartra Aregall, Rubén Rochina Naixes, Oriol Romeu Vidal i Thiago Alcántara Do Nascimiento

Espanyol: Cristian Tello Herrera and Oscar Moreno Sielva

Herculés: Francisco ‘Kiko'

Liverpool: Daniel Pacheco Lobato

Real Madryt: Rodrigo Moreno Machado

Racing Santander: Sergio Canales Madrazo

Real Valladolid: Sergio García Gonten "Keko"

Real Zaragoza: Ramiro Mayor Ruiz
Prawdopodobnie lista zostanie jednak zmodyfikowana. Kontuzjowanego, przyszłego zawodnika Realu Madryt, Sergo Canalesa, zastąpi Isco (Valencia).
Można z optymizmem patrzeć w przyszłość.

miguel indurain
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: miguel indurain » 13 kwie 2010, 12:05

z optymizmem zalezy kto ma patrzec. mlodziezowki hiszpankie od czasu gdy w 2008 roku przejeli je ludzie z madrytu - hierro(szef), lopez caro(u-21) i milla(u-19)*, przestala odnosci sukcesy. a przeciez to byla potega. w hiszpanii niezadowolenie jest powszechne.

*jesli ktos nie wie: dzieki niemu pojawil sie guardiola, a w zasadzie dzieki temu ze w 1990 milla odszedl do realu.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 13 kwie 2010, 19:19

Macie jakieś informacje jak rozwijają się Sergio Roberto oraz Dalmau z Barcelońskiej szkółki ?
Rok temu oglądałem młodzieżowe klubowe MŚ i ci dwaj zawodnicy dobrze się prezentowali i widać w nich było potencjał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”