Komiksy - Strona 5

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Re: Komiksy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 11 cze 2014, 7:18

Dr.Football1 pisze:Samaelu, nadal czytasz kolorowe zeszyciki? ;)

Ja skonczylem X-Force na bodajze #100 numerze, bo zaczeli mnie najzwyczajniej w swiecie nudzic - Cable zniknal, ekipa sie rozpadla i w ogole komiks siadl.

Za to zaczalem niedawno Thunderbolts i jestem zachwycony. To znaczy nie zaczalem od poczatku, a od numeru #110, czyli wtedy, kiedy Osborn zebral genialna ekipe z moimi ulubiencami, czyli Bullseyem i Venomem. Szkoda tylko, ze tak szybko sie to rozpadlo. Teraz jestem w okolicach #140 numeru i tez jest ciekawie - w druzynie sa miedzy innymi Headsman, Mister X czy Ant-Man.

A, no i w miedzyczasie zaczalem House of M, ale na razie przerwalem, bo jestem za mocno wkrecony w Thunderbolts :)
Run Ellisa :-D Niektóre historie to wręcz legenda. Prawie wszystkie z tych postaci przeszły następnie do Dark Avengers. Ogólnie Dark Reign to dla mnie przełom, bo w końcu realnie rządzą "ci źli" i trochę to trwa.

Kolejna ekipa TB z Juggym, King Hyperionem, czy Man-Thingiem jest do tego ostro przekozaczona i na moje trzyma formę nawet po kolejnych zmianach i przemianowaniu komiksu na Dark Avengers vol 2.
Jednak to co mamy teraz... kompletna żenada. Wydawałoby się, że team z Rulkiem, Elektrą, Deadpoolem, Venomem i Punisherem będzie ubercool. No właśnie "wydawałoby się".

A X-Force wraca w najlepszym stylu w bliższym nam czasach ;-) I tu Archangel, czy Wolverine zdają egzamin na miarę swoich marek. Stąd mój avatar ;-)

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 11 cze 2014, 9:06

@cs

na dwutakcie będziesz w ten weekend ?

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 11 cze 2014, 9:29

Raczej tak. Mój znajomy to organizuje, jeszcze muszę go podpytać, o której będą panele komiksowe. Dzięki za przypomnienie :-)

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 11 cze 2014, 19:09

Samaelu, pytanko.

Trafilem na komiks z Batmanem i Punisherem. Nietoperz jest z DC, a Frank z Marvela. Czesto dochodzilo w historii do takich goscinnych wystepow?

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Marvel a DC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 11 cze 2014, 20:12

W sumie odczuwacie jakąś różnicę, czytając komiksy od DC albo Marvela? Dla mnie tam nie ma różnicy, od którego wydawnictwa dany komiks pochodzi, a widzę, że Doktor już drugi post o wydawnictwach pisze... :D

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 11 cze 2014, 22:41

Dr.Football1 pisze:Samaelu, pytanko.

Trafilem na komiks z Batmanem i Punisherem. Nietoperz jest z DC, a Frank z Marvela. Czesto dochodzilo w historii do takich goscinnych wystepow?
Crossy między wydawnictwami to raczej rzadkość.

Istniał w pewnym momencie imprint Amalgam, gdzie swoje "odpowiedniki" walczyły o przetrwanie swojego wszechświata, ale tam o wynikach decydowały głosy fanów, więc np. Superboy przegrał ze Spider-Manem.

Była też większa historia, gdzie Darkseid przejął Infinity Gauntlet, ale z innego universum (te działają tylko w swoich universach) i nie mógł stawić czoła Galactusowi itd. Jednak za dużo o tych historiach Ci nie powiem, ponieważ żadna w Marvelu nie jest honorowana byciem częścią kanonu. Odmiennie w DC - ta gdzie Darkseid dochrapał się IG jest uznawana i chyba miała nawet jakiś wpływ na Paralaxa.

Pamiętam o komiksie pokazującym Supermana jako część świata Avengers i jakiś z przeskokiem międzywymiarowym, gdzie Superman stał u boku Spider-Mana. Ogólnie zachwalane jest starcie Batmana z Predatorem (DH).

Poza tym tak DC jak i Marvel mieli wspólne historie z Image, Dark Horse, Malibu czy Wildstorm. Wildstorm ze swoimi Wild C.A.T.S. i Mr. Majestikiem są dziś częścią DC, a Malibu Marvela.

Jeszcze Angela z Image jest w Marvelu no i teraz Star Wars, które poprzez Disneya odchodzą z DH do stajni Marvela (portfolio Disneya jest po prostu imponujące).
(Czujesz to spotkanie między Vaderem a Doomem? :-D )
Carbon pisze:W sumie odczuwacie jakąś różnicę, czytając komiksy od DC albo Marvela? Dla mnie tam nie ma różnicy, od którego wydawnictwa dany komiks pochodzi, a widzę, że Doktor już drugi post o wydawnictwach pisze... :D
1.Fandom. Zadeklarowani fani DC i Marvela drą koty jak kibice City i United. To nawet ma kolejne dalsze wyjścia, bo obie strony jednoczą się przeciw mandze, a w szczególności DBZ, bo fani DBZ nie przyjmują wielu rzeczy w ogóle pod uwagę. Choćby tego, że oba megaversa komiksowe mają w miarę ustaloną hierarchię i jakiś bohater na poziomie Thora/Darkseida nie może po prostu dopakować żeby skopać tyłek zarządcy multi/universum. To idzie dalej, bo ogólnie fani superbohaterów staną razem przeciw postaciom z np. gier czy filmów.
2.Historia. Marvel nie miał ani jednego pełnego rebootu, jedynie poprawia stare historie poprzez wycinkowe retcony. Natomiast DC jest znane z nieustających restartów, z których dwa miały zasięg na całe wydawnictwo w każdym szczególe - COIE i FP. Obecna historia DC ma raptem 3 lata ukazywania się. Ten obecny IMO był im konieczny, bo już za dużo zrobili takich 90%, po których nie wiadomo było o co chodzi. Marvel - żeby nie być w tyle - robi przetasowania jak Dark Reign, Civil War, Heroic Age, czy tworzy i promuje całą linię komiksową jak universum 1610, znane szerzej jako Ultimate Universe.
3.Sposób podejścia do postaci. DC produkuje ikony, jak Superman, Batman, Flash... Jednak są to postacie dość jednowymiarowe, niezmienne i pomnikowe. Superman musi być idealny na każdym kroku, Batman może rzucić wyzwanie wszystkim, bo na każdego ma plan, itd. Jedyną z ich głównych postaci która wyrywa się z tego ciągu jest Hal Jordan, który ma poplątane życie, jest często niepewny, jego wybory są niejednoznaczne i ogólnie ma więcej odcieni niż inni bohaterowie DC. W Marvelu to norma. Swoją drogą do Marvela nie pasuje Hulk, który jest tylko ikoną siły i wszystko w jego przypadku się do niej sprowadza. Nieważne czego by nie robił - to zawsze dochodzi do punktu w którym Hulk dostaje piany i naparza się z bohaterami.

To tak na szybko co mi przyszło do głowy :-D No i jeszcze podejście do poziomu mocy, gdzie Marvel przez brak retconów przekozaczył w cholerę bohaterów i taki Thor, czy Surfer w ogóle nie powinni być obecni w komiksach z Iron Manem, czy Hulkiem, bo tamci nie mają do nich startu, ani nie mogą pomóc swoim teamom tak jak nie mogliby tego zrobić Thor/Surfer. W DC odbija im tylko gdy przychodzi do refleksu rodzinki Flasha.

Mefju
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mefju » 11 cze 2014, 23:00

A ja mam takie pytanie apropo Deadpoola. O ile rozumiem, ze postaci takie jak Batman czy Superman to obecnie integralne czesci popkultury, to zauwazam ostatnimi czasy pewna tendencje w sieci do podniecania sie wlasnie Deadpoolem. OCB? Od razu pragne zaznaczyc, ze nie siedze w komiksach (o ile wszystkie filmy z superbohaterami podobaja mi sie strasznie) a samego bohatera jakim jest Deadpool kojarze tylko po urywkach wrzucanych na 9gaga :P Opisalbys po krotce bohatera jakim jest tenze Deadpool? Bo po tych wyrywkach, ktore widuje w sieci to jawi sie on na ironicznego, sarkastycznego typka (albo po prostu takie fragmenty sa tylko wrzucane w siec). No i jeszcze wiem tylko, ze ma powstac o nim film a glowna role ma grac Ryan Reynolds.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 12 cze 2014, 8:08

Deadpool mimo iż występuje głównie w komiksach z mutantami, z tego głównie z Cablem, jest człowiekiem. Człowiekiem, który zachorował na raka i zgłosił się na ochotnika do kolejnej wersji programu Weapon, tak jak Wolverine który przeszedł wersję Weapon X. Logan otrzymał adamantium, a Wade Healling Factor. HF Wilsona było wzorowane na krwi Wolverine'a jeśli dobrze pamiętam, ale jak to zazwyczaj bywa coś poszło nie tak i HF Wade'a zaczęło wariować i zawsze przywracało go do zdeformowanej wersji jego samego. To spowodowało, że DP ześwirował, ale tak pozytywnie a'la Lobo i wszystkich czytelników rozbraja humorem. Jego komiksy trzeba brać z przymrużeniem oka. No i Wade dzięki HF jest po prostu nieśmiertelny. Nawet jak mu głowę odcięli to sobie ją przyszył :-P

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 12 cze 2014, 19:27

Poza tym Deadpool moze lamac "czwarta sciane", czyli wie, ze jest w komiksie i moze mowic do czytelnikow :)

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 24 sie 2014, 16:20

http://comics.wikia.com/wiki/The_Walking_Dead
Kurczę, kapitalne. Pierwszy komiks od innego wydawnictwa niż DC/Marvel, a mianowicie Image Comics. W każdym razie zamiast wziąć się za serial, to wziąłem się za komiks - dobry wybór.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 24 sie 2014, 16:22

Gdzie kupujesz te komiksy?

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 24 sie 2014, 17:29

Ja ich raczej nie kupuję, depajratbej... :D

blackmore
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 163

Post Wyświetl pojedynczy post autor: blackmore » 29 gru 2014, 13:33

janop pisze:(film nawet w połowie nie oddaje złożoności intrygi i klimatu oryginału).
Tak, ale jednocześnie to i tak jedna z najlepszych adaptacji komiksowych.

Kiedyś to były komiksy... Egmont wydawał tego naprawdę dużo, człowiek tylko kupował "Świat komiksu", tam była zakładka z wszystkimi propozycjami na najbliższy rok i tylko się odhaczało, co i kiedy do kupienia. Komiksy dużego formatu, na kredowym papierze... oczywiście, niektóre serie kończono wydawać po trzech-czterech numerach, ale i tak był dostęp do wielu rarytasów. Komiksy francuskie, belgijskie, holenderskie, niemieckie... nie dość, że świetna kreska, to jeszcze znakomite fabuły...

jak tak sięgam pamięcią do półeczki to od razu nasuwają się takie tytuły jak "Drapieżcy", "Cygan", "Armada", "Kasta Metabaronów", "Dylan Dog" (w tym przypadku akurat mniejszy format, ale miało to swoją zaletę, do tego czarno-biały obraz), "Murena", "Kaznodzieja", "Yans", "Skarga Utraconych Ziem", "Thorgal", "Halloween Blues", "Zemsta Hrabiego Skarbka", "Storm"...
Do tego Siedmioróg, dzięki któremu poznało się serię XIII, czy Twój Komiks i "Władcy chmielu" oraz "Largo Winch".

Jeszcze Komiks - Fantastyka też miało kilka ciekawych propozycji, na czele z "Rorkiem". Ostatnio z tatą stwierdziliśmy, że gdyby Christopher Nolan trafił na ten wybitny belgijski komiks, to dopiero miałby pole do popisu na ekranie, hehe.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 21 kwie 2015, 17:05

Samaelu!

Wkrecilem sie ostatnio bardziej w DC. Zaczalem czytac Justice League 3000 z The New 52 i musze przyznac, ze przynajmniej na poczatku komiks jest naprawde spoko. "Milosc" miedzy Batmanem a Supermanem :spoko:

Czytales moze Suicide Squad? Z Wikipedii wnioskuje, ze to cos podobnego do Thunderbolts, czyli mojej ulubionej serii. Warto sie za to zabrac?

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 21 kwie 2015, 17:30

Z tego co wiem, bo DC czytałem mało - to tak. Już puściłem pytanie dalej, żeby ktoś z doświadczenia mógł Ci polecić najlepsze runy. :-)
Jak wypadli w N52 - nie mam pojęcia. Wiesz, run runowi nierówny. Thunderbolts z Osbornem było mega, a ostatnie z Punisherem (mimo Deadpoola) to zwykła kupa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”