Dexter - Strona 5

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Premo
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: Serialomania - co po Loście i PB?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Premo » 14 gru 2010, 19:21

bellus pisze: 1. Lie to me. Obejrzałem już 2 pełne sezony i jestem w połowie 3 (znaczy tego co już się pojawiło). Ogólnie na plus. Temat mi odpowiada, ale pomysł jest zdecydowanie zbyt mało wykorzystany. Urwane wątki (za spoilery przepraszam) - taka moja lista wad i niedociągnieć fabuły tego serialu: jak Cala torturował (?) ten student socjopata. W odcinku była tylko jedna scena z tego, mogło to być najciekawsze w tym odcinku, a zostało zepchnięte na dalszy plan. Urwany wątek agenta Secret Service, który był z Ria.
Serio podoba Ci sie 3 sezon? Jak dla mnie spore rozczarowanie (obejrzalem 2 odcinki), podobnie jak koncowka drugiego. Brak mi jakiegos watku glownego, duzo niescislosci. Lightman jest swietna, zlozoną postacia. Moim zdaniem potencjal tego serialu jest marnowany. Wcale sie nie zdziwie, jak stacja skasuje LtM, jak scenarzysci sie nie ogarną. 1 sezon to byl swietny, potem niestety jest juz coraz gorzej imo

Co do Dextera, to final srednio mi sie podobal, nie zdarzylo sie nic tak niesamowitnego, po czym powiedzialbym 'o [k****]', jak to mialo miejsce w finale 4 serii. Wyglada na to, ze watek Lumen bedzie juz skonczony, na szczescie, a takze na to ze cos sie zmienilo w samym Dexterze, zdecydowanie nie jest tak bezuczuciowy jak wczesniej, to zdmuchiwanie swieczki z tortu jest wg mnie symbolem tego, ze chce sie on pozbyc mrocznego pasazera, byc moze to nadinterpretacja, ale takie mialem wrazenie. Ogolnie to byl to dosyc spokojny final (nie podobalo mi sie to, ze Debra puscila wolno 'mscicieli', takie pojscie na latwizne). Byc moze przyszly sezon bedzie tym, w ktorym Deb sie dowie kim jest Dexter? A moze scenarzysci w ogole nie przewiduja takiej opcji? Jjakby nie bylo, to Quinn nadal ma haka na Morgana w postaci jego zdjec i Lumen na lodzi. Wcale bym sie nie zdziwil, gdyby Debra po sexie z Quinnem, lub cokolwiek, zajrzala do tej szuflady ze zdjeciami i skumala wszystko. Byloby mocne rozpoczecie sezonu :D

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Re: Serialomania - co po Loście i PB?

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 14 gru 2010, 19:29

Final Dexa ostro zassal. Scena w ktorej Deb ich wypuszcza nie dowiadujac sie kim sa obrazala inteligencje widzow. W ogole caly odcinek byl jednym wielkim fakiem pokazanym osobom ktore z niecierpliwoscia czekaly na final.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Re: Dexter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 29 gru 2010, 23:42

Właśnie skończyłem oglądać Dexa i jestem w szoku, uwaga spojlery jak ktoś jeszcze nie oglądał.

Na początek zacytuję swojego posta:
Wygląda na to, że będzie ostra rzeź. I dobrze, pierwszy sezon był najlepszy bo Dex zabijał, potem coraz bardziej przypominało to Gotowe na wszystko i pierdzielenie o związkach, uczuciach i terapiach małżeńskich. Ale teraz Rity nie ma :brawo: i znowu się zacznie. Ciekawe, czy faktycznie chcą nakręcić jeszcze 2 serie czy skończą na 5. Na razie wygląda to na to, że jest bliżej końca niż dalej.
Jak można było tak zmarnować potencjał jaki zostawiła 4 seria? Tyle miało się dziać i wyszło wielkie nic. Wątek Kyle'a Butlera praktycznie nie tknięty, Quinn pokazuje dzieciakowi zdjęcie, które ten na pewno rozpoznaje i nic. Zero odzewu. W trailerze z wakacji było "wiemy, że był pan w domu Artura Mitchella". Co się okazało? "wiemy, że pan tam był bo był pan na obławie". No to już jest kpina. Wątek Debry i to, że dowiedziała się, że Moser był bratem Dexa też nie podjęty (a zajęło jej to cały poprzedni sezon). Wątek Rity sprowadzony do minimum, nawet słowa "to byłem ja" z dupy wyjęte i bez konsekwencji. Quinn się zakochuje i odpuszcza śledzenie. Liczyłem na kontynuację, śledztwo, zacieśnianie się pętli, jakieś kombinowanie Dextera.

A co dostałem?

Połączenie 1, 2 i 3 sezonu w słabą całość. Było trochę seryjnego mordercy (bracia Fuentes i ze trzy odcinki o nich), było trochę Doaksa (Quinn i ten stary policjant), było trochę Miguela i Lily i Rity (Lumen). Cały ten sezon jest o niczym tak naprawdę. Niby coś się dzieje, ale wszystko to grubymi nićmi szyte. Dexter co chwila jest bliski złapania, ale co chwilę fartem udaje mu się uciec: czy to w magazynie, gdzie uznano jego ofiary za pedałów, czy to w domu tego Alexa, gdzie byli w sąsiednim domu, czy przez przypadkową kroplę na bucie Quinna czy wreszcie w ostatnim odcinku, gdzie to wręcz śmieszne było, że Deb ich wypuściła. Ten sezon uratować można było właśnie tylko poprzez złapanie Dexa a tu taki zonk. Jak dla mnie 5 sezon to porażka, zdecydowanie najsłabszy ze wszystkich. No i nie sądziłem, że twórcy stworzą kogoś bardziej denerwującego o Lily - udało się, Lumen jak dla mnie była tragiczna.

Nie wiem, pewnie oczekiwałem za dużo, ale kilka rzeczy zdecydowanie można było poprowadzić lepiej. Chociażby sprawa tej policjantki, co wystawiła Debrę, gdzie ona od połowy sezonu była, skoro dostała się już do zabójstw? Quinn od początku był moim faworytem i na nim się nie zawiodłem. Dexter się zakochał ( :badziewie: ) a jak dupa go opuszcza to rzuca talerzami. Jak Rita mu powiedziała, że całowała się z sąsiadem to wybąkał tylko "ok" bo miał to w dupie a tu nagle się zakochuje. Nie, to zdecydowanie nie mogło mieć miejsca. Doszło w pewnym momencie do tego, że ten sezon oglądałem dla Masuki, który jest od teraz moim faworytem. Ale i jego z każdym odcinkiem było coraz mniej.

Ech, wkurzyłem się...

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 lip 2011, 21:33

Jak czytam posta wyżej, to jeszcze się we mnie gotuje. Sezon 5 jak na razie jest jedynym, którego obejrzałem tylko raz i nie mam ciśnienia żeby znowu się męczyć :roll:

Ale wakacje są, trailery 6 sezonu. :twisted:

Napisałbym, że będzie się działo, ale rok temu też tak myślałem. Cierpliwie poczekam.

I perełka:

Dexter Jr. :haha:

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 28 lip 2011, 13:22

Perełka rewelacyjna, nie widziałem tego wcześniej. :lol:

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 24 wrz 2011, 21:54

Pierwszy odcinek 6. sezonu za mną i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony. Nie chcę wdawać się w szczegóły, bo podejrzewam, że nie wszyscy oglądali (zważywszy na to, że oficjalna premiera jest dopiero za tydzień i nie wszyscy wiedzą, że odcinek jest już w sieci). Mogę jedynie polecić, bo zapowiada się naprawdę ciekawy sezon. Oby lepszy niż piąty, o co w sumie nie powinno być szczególnie trudno.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 24 wrz 2011, 22:03

Ja to pewnie obejrzę w przerwie świątecznej wszystkie od razu (tzn. nie wszystkie, bo ostatni odcinek będzie emitowany po prawie miesięcznej przerwie, taka ciekawostka), ale mam jedno pytanie:

Dexter dalej płacze po Lumen?

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 24 wrz 2011, 22:06

Nie. Lumen pojawia się tylko w streszczeniu poprzednich sezonów przed samym odcinkiem.

Widziałeś tytuł ostatniego odcinka? Musi być w tym jakaś podpucha.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 24 wrz 2011, 22:51

Widziałeś tytuł ostatniego odcinka? Musi być w tym jakaś podpucha.
Gdzie to można sprawdzić bo nie wiem?

A odcink obejrzałem, podobał mi się, jeden z najlepszych odcinków dexa od jakichś 2 sezonów. Będzie ciekawie

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 25 wrz 2011, 10:08

"Electric Chair". Też się nad tym zastanawiałem. Może to krzesło będzie dla kogoś innego?

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 11 paź 2011, 19:29

Po bardzo dobrym otwarciu serii przyszła kolej na średni odcinek. Na plus Mos Def, asystentka Masuki (scena ze wzrokiem Vince'a wlepionym w jej tyłek totalnie mnie zmiażdżyła) i "daddy's box" Harrisona. Liczyłem na więcej ze strony nowych czarnych charakterów, ale w tym odcinku byli zdecydowanie zepchnięci na dalszy plan. Jedynie młody Hanks był częściej na ekranie i trzeba przyznać, że pasuje do niego rola psychopaty. Zmiany w życiu Debry jakoś do mnie nie przemówiły, ale zapewne pociągną za sobą kolejne wydarzenia. Może Quinn wykorzysta swoją wiedzę o Dexterze. Głupio by było, gdyby całkowicie pominęli ten wątek, tak samo jak wizyty Dextera w domu Trójkowego jeszcze z czwartego sezonu.

Czekam na więcej.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 18 paź 2011, 19:55

Ogląda ktoś szósty sezon? Pytam, bo prowadzenie monologu byłoby raczej średnią zabawą. :wink:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 18 paź 2011, 20:04

Ogląda :]

Pewnie całkiem sporo osób, ale to nie gwarantuje, że będziesz miał z kimś się powymieniać opiniami :P

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 215

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 18 paź 2011, 20:39

Ja czekam na odcinki z lektorem(bo oglądam z rodzicami i wolę oglądać serią niż pojedyncze odcinki)...
Odrazu uprzedzając wiem że odcinki z lektorem znacznie na tym tracą - mader faker Deb cud miód dla moich uszu czy też śmiech Masuki :lol: No ale rodzicom nigdy nie chce się czytać :P Chociaż 1 lub 3 czytali więc zobacze...Jak zobacze to napewno napiszę tutaj swoje odczucia co do sezonu...
Tymczasem będą unikać tego tematu aby nie czytać spojlerów :)

Awatar użytkownika
John Travolta
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: John Travolta » 19 paź 2011, 10:10

Jak dla mnie początek super, zdecydowanie poprawa w stosunku do poprzednich 3 sezonów, a nawet powiedziałbym, że bliżej do dwóch pierwszych niż trzech ostatnich. Wątki zbędne ograniczone do nieirytującego minimum, sporo akcji i świeżych ciekawych pomysłów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”