Pytania Techniczne - Strona 402

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 03 cze 2024, 21:37

Tak zrobie jutro i dam znać.
czubatka pisze:
03 cze 2024, 21:24
Nie zdziwiłbym się, że łapie sygnał z bloku na przeciwko przez szybę, ale nie przez podłogę. No chyba, że łapie sygnał z drugiego piętra poniżej?
Kurde ale u mnie np w rodzinnym domu jak przyjezdzałem i spalem na gorze, to Wifi stojace na dole na lodowce dawalo mi 5 kresek. Wątpie ze u mamy ten strop jest jakis mega gruby zeby sygnal nie dochodzil :P Mama teraz mieszka w bloku.

Ale jutro sie dowiem czy to wina sygnału. W sumie pokazuje jedna kreske, wiec jest bardzo slaby jak wpisalem ręcznie, ale przy jednej i tak powinno sie polaczyc chyba?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5296
Kibicuję: Tylko WISŁA

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 03 cze 2024, 22:00

próbowałeś wyłączyć i włączyć?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6652

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 03 cze 2024, 22:03

Jeszcze sprawdź czy podłączone do prądu jest i czy w ogóle prąd jest.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1767
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 03 cze 2024, 23:04

Hersk pisze:
03 cze 2024, 21:37
Wątpie ze u mamy ten strop jest jakis mega gruby
Znam miejsca, gdzie sygnał nie przechodzi przez strop , gdzie w linii prostej jest 50cm między urządzeniami.

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 499

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 03 cze 2024, 23:26

Hersk,
Wzmacniacz od AVM 20€ Amazon

Obrazek

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 03 cze 2024, 23:31

Jeśli sygnał jest kiepski to wzmacniacz nie ma czego wzmacniać - vide strop. Jeśli sygnał jest dobry, to nie jest potrzebny. No chyba, że będzie u sąsiadki, bo ma kiepską antene w ruterze i miałoby to w ten sposób pomóc. Spróbować pewnie nie zaszkodzi.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 04 cze 2024, 20:14

To jednak wina zasięgu... u niej w mieszkaniu od razu siec mi jej wyskakuje automatycznie...

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2069
Kibicuję: Manchester United

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 04 cze 2024, 21:08

Hersk pisze:
04 cze 2024, 20:14
To jednak wina zasięgu... u niej w mieszkaniu od razu siec mi jej wyskakuje automatycznie...
Taka była moja pierwsza myśl.

Stare budownictwo z lat 70-80? Strop potrafi na każdym piętrze być wypchany w inny sposób. Przekonałem się podczas remontu swojego mieszkania, gdzie puszczając kabel po suficie w jednym miejscu udar wchodził jak w masło, a w drugiej części tego samego pomieszczenia niemal nie dało się wkuć. W każdym razie zanim zaczniesz coś kupować, popytaj znajomych czy mają pożyczyć wzmacniacz albo jakiś silny router - chyba oczywiście, że sam takim dysponujesz. Jak nie, to polecam zacząć poszukiwania wśród posiadaczy sporych podwórek.

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 499

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 04 cze 2024, 23:19

Hersk,
Jest możliwe lankabel od sąsiadki do mamy zainstalować?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 04 cze 2024, 23:28

Ojciecdyrektor pisze:
04 cze 2024, 23:19
Hersk,
Jest możliwe lankabel od sąsiadki do mamy zainstalować?
Wiercenie na klatce i puszczanie kabli bez zgody administracji najprawdopodobniej nie zostanie nigdy zauważone może się skończyć sporą grzywną oraz kosztami naprawy. Pomimo, że żadnej szkody to nie wyrządziło, ale po prostu jakiś cwel zły człowiek będzie chciał sobie załatwić premię.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 04 cze 2024, 23:30

Kurde i nie wiem co teraz zrobić. Wzmacniacz sygnału nie załatwi sprawy?

Już jeden cwel mieszka obok co używa neta sporadycznie nie jest graczem itd a podzielić się nie chce mimo że rachunki po pół, a to jakiś starszy gość który I tak z tego neta tyle korzysta ze hoho.

Jak poszedłem zapytać grzecznie to wręcz mnie nawyzywal. Stary komunista jakiś co go żadna nie chciała

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 05 cze 2024, 0:07

Hersk pisze:
04 cze 2024, 23:30
Wzmacniacz sygnału nie załatwi sprawy?
Może tak, może nie. Prawdopodobnie tak, ale zależy od stropu.

Mamę i sąsiadkę dzieli tylko strop? Jeżeli tak i są w tym samym pionie to nawet przy solidnym stropie można spróbować oszukać i dać router u niej na parapecie, a wzmacniacz u Twojej mamy przy oknie. Lub za oknem, ale to może wyjść gorzej niż teoria zakłada :P no i kabel u sąsiadki też może nie sięgać do okna.

W każdym razie, póki co zbyt dużo wróżenia :P bez wzmacniacza lub mocniejszego routera, możemy sypać teoriami, ale jak nie pożyczysz lub kupisz (mogą to być pieniądze wyrzucone w błoto, ale nie muszą), to wiele nie wywróżymy.

Tak na szybko i bez pożyczania. Jeżeli kabel na to pozwala, możesz spróbować umieścić router w innym pokoju, ale to też rozwiązanie, które ograniczy Twojej mamie swobodny dostęp do internetu, nawet jeżeli uda się połączyć.

A odnośnie przeprowadzania kabla, to też warto się dowiedzieć w administracji. U mnie w innym bloku po prostu życzliwy sąsiad podpierdolił i była afera, ale to nie znaczy, że wszędzie tak jest.

Edit: aha. I jeżeli administracja nie ma nic o tym w regulaminie, ale na to pozwoli, to postaraj się uzyskać zgodę pisemną (przynajmniej mail, nie musi być pismo, ale to mile widziane). I polecam zachować dokument do momentu żywotności kabla albo i dłużej.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 05 cze 2024, 1:51

Jakiś czas temu moje nieśmiertelne słuchawki bezprzewodowe Baseusa po milionie upadków i zalań potem zaczęły szwankować i się ciąć podczas biegania, więc wykopałem Redmi Buds 4 Lite, które dostałem bodajże 1.5 roku temu na urodziny. Tylko, że ta chińszczyzna (poprzednie pewnie też z Państwa Środka) jest strasznie cicha i biegnąc wzdłuż ruchliwych arterii nie jestem w stanie słuchać audiobooków nawet przy delikatnym ruchu w sobotę o 18:00. Próbowałem wygooglować i po polsku i po angielsku, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na to, czy da się gdzieś w systemie jeszcze bardziej je podgłośnić, czy może trzeba je gdzieś popieścić albo sprawa przegrana?

Edit: chociaż znalazłem artykuły, że nie tylko ja narzekam na cichość. Bez rozwiązania, niestety.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 05 cze 2024, 9:21

Hersk pisze:
04 cze 2024, 23:30
Kurde i nie wiem co teraz zrobić
Jest jeszcze PLC z wykorzystaniem sieci elektrycznej (co ciekawe, ponoć nawet nie musi być w obrębie tej samej fazy) - ale czy to zadziałą to też nie mam pojęcia. Coś takiego:

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 828

Pytania Techniczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 08 cze 2024, 8:21

Witam. Ja mam problem z szybkoscia internetu. Może nie tyle z szybkością co z ograniczaniem jej. Mam nowego neta z Vectry i normalnie działa w granicach 650-700 Mb/s. jednak co jakiś czas (dzień,dwa) wi-fi ogranicza mi prędkość do 100 Mb/s i musze albo wyłączyć wi-fi albo zrestartować kompa. Ktoś ma pojęcie dlaczego się tak dzieje? to całe oszczędzanie energi w opcjach karty mam wyłączone

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”