Niemcy - Transfery (zbiorczy) - Strona 43

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Re: Niemcy - Transfery (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 03 lip 2009, 10:37

W tej chwili nic nie wskazuje na to, żeby Woronin został w Niemczech. Na pewno nie w Hertcie (nie mają po prostu kasy na jego definitywny transfer). Także jak nic się nie wydarzy, będzie dalej piłkarzem Liverpoolu.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2259
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 03 lip 2009, 11:22

Hertha znalazła następce Voronina, a jest nim...Król Artur.O tyle dziwny transfer, że Wichniarek próbował swoich sił w Berlinie i jakoś nie wyszło, po drugie popadł w konflikt z bratem Uliego [ wybaczcie zapomniałem imienia ] i musiał zapłacić mu odszkodowanie za obrazę.Podpisał na dwa lata, ze sportowego punktu widzenia wydaje się super transfer, ale czy będzie grał - nie wiem.
Druga sprawa to Ze Roberto w HSV.Co by nie mówiąc osiągnął swój cel - kontrakt na dwa lata tyle, że nie w Bayernie :P .Nie wiem czy dobre posunięcie bo po co płacić dziadkowi, można ściągnąć młodego zawodnika, który ogrywał by się przy Jarolimie.
Cieszy, że Werder działa, mają już Marina, dalej chcą mieć Pizzaro co będzie bardzo dobre, siła ofensywna aż tak nie osłabnie.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 03 lip 2009, 11:30

EnJoy's pisze:po drugie popadł w konflikt z bratem Uliego [ wybaczcie zapomniałem imienia ]
Z Dieterem :wink: z tym, że tu problemu już nie ma, bo młodszy Hoeness przestał być managerem Herthy - zastąpił go Michael Preetz (kto nie wie, to dopowiem - jeden z bardziej słynnych napastników Herthy).
EnJoy's pisze:Druga sprawa to Ze Roberto w HSV.Co by nie mówiąc osiągnął swój cel - kontrakt na dwa lata tyle, że nie w Bayernie :P .Nie wiem czy dobre posunięcie bo po co płacić dziadkowi, można ściągnąć młodego zawodnika, który ogrywał by się przy Jarolimie.
Ale HSV brakowało chyba takiego doświadczonego gracza, który mógłby częściowo przynajmniej pełnić funkcję lidera obok właśnie Jarolima. W defensywie (prócz Rosta) takich zawodników nie mają, w ofensywie w sumie też nie (Trochowski takich funkcji nie spełnia). Szkoda, że Ze zdecydował się na transfer wewnątrz BL, ale to już był jego wolny wybór. W sumie kibice w Niemczech będą mogli go jeszcze oglądać 2 lata, a czasami naprawdę jest warto :wink:
EnJoy's pisze:Cieszy, że Werder działa, mają już Marina, dalej chcą mieć Pizzaro co będzie bardzo dobre, siła ofensywna aż tak nie osłabnie.
Ciekawe, ile będzie chciała Chelsea i jaki kontrakt zażyczy sobie Pizarro. Z Bayernu odszedł, bo nie chcieliśmy mu ponoć dać 4 mln euro (to chyba było netto :!: ) za sezon. Czyżby aspiracje finansowe mu spadły - Werder przecież w życiu mu tyle nie zapłaci. Co do bremeńczyków, to mocno liczę na ich pomoc w pozbyciu się Borowskiego z Monachium :)

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 03 lip 2009, 11:36

Ze Roberto powinien być wzmocnieniem dla HSV, choć wiadomo, że jest to tylko krótkotrwała opcja ze względu na wiek zawodnika. Jego doświadczenie może jednak się przydać. Zobaczymy jak to będzie dalej. Priorytetem dla Hamburga jest jednak zastąpienie Olicia, bo to był świetny i ambitny gracz i nie tak łatwo będzie o jego następcę.
Michał M pisze:Szkoda, że Ze zdecydował się na transfer wewnątrz BL, ale to już był jego wolny wybór
Nie pierwszy raz w końcu zmienia klub wewnątrz Bundesligi. I wreszcie to piłkarz Bayernu wzmacnia rywala, a nie odwrotnie :lol:

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 03 lip 2009, 11:40

emdżej pisze:Priorytetem dla Hamburga jest jednak zastąpienie Olicia, bo to był świetny i ambitny gracz i nie tak łatwo będzie o jego następcę.
No chyba najbardziej głośno mówi się o Eljero Elii :?: Tylko prawda jest taka, że faktycznie w zastąpieniu Olicia nie będzie chodziło tylko o umiejętności, ale również charakter (jaki Olic ma charakter i jak bardzo dużą lukę w związku z tym zostawia, to chyba kibice HSV przekonali się najbardziej w ostatnich miesiącach jego gry w Hamburgu :wink: ) i z tym może być większy problem. Tym bardziej chyba ma sens transfer Ze Roberto (wyróźniających się piłkarskich osobowości, mówiąc delikatnie, to w HSV raczej nie za dużo).
emdżej pisze:Nie pierwszy raz w końcu zmienia klub wewnątrz Bundesligi. I wreszcie to piłkarz Bayernu wzmacnia rywala, a nie odwrotnie :lol:
No już nie przesadzajmy, bo za chwilę usłyszę, że wykupujemy konkurencję :wink: To, że Schalke czy Werder też od lat to robią, to jakoś nikt nie zauważa...

Można by jeszcze dodać, iż nie tyczy to tylko Ze, przecież Podolski też wzmocnił Kolonię :lol: (i ponoć chce z nią awansować do LM :P ), a Borowski może wróci do Werderu.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2009, 11:42 przez Michał M, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 622
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 03 lip 2009, 11:41

emdżej pisze:Priorytetem dla Hamburga jest jednak zastąpienie Olicia, bo to był świetny i ambitny gracz i nie tak łatwo będzie o jego następcę.
Masz rację, ale paradoksalnie prawdopodobnie do ataku nikt nie przyjdzie. W kadrze są Petrić i Guerrero. Jeśli tylko ten drugi złapie wreszcie równą formę, HSV nie powinno mieć problemów ze zdobywaniem bramek.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 03 lip 2009, 11:44

10 pisze:Masz rację, ale paradoksalnie prawdopodobnie do ataku nikt nie przyjdzie. W kadrze są Petrić i Guerrero. Jeśli tylko ten drugi złapie wreszcie równą formę, HSV nie powinno mieć problemów ze zdobywaniem bramek.
Tyle, że Guerrero to kandydat nr 1 do odejścia - jeśli nie teraz, to za rok. Też ma niezłe oczekiwania finansowe (może to ogólny peruwiański problem :lol: ) i HSV raczej nie będzie chciał ich spełnić (b. słusznie zresztą).

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 03 lip 2009, 11:53

Z ciekawszych transferów to jednak Arango w Gladbach. Lider Mallorci od kilku lat, który sezon w sezon strzela dużo ważnych bramek przenosi się do jednego ze słabszych zespołów w lidze. Według mnie może on nie tyle zastąpić Marina co przebić go i poprowadzić Borussię do jakiegoś lepszego miejsca w tabeli.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 03 lip 2009, 12:58

Michał M pisze:z tym, że tu problemu już nie ma, bo młodszy Hoeness przestał być managerem Herthy - zastąpił go Michael Preetz
O tym nie wiedziałem, ale świetna wiadomość, pamiętam jak grał w ataku z Irańczykiem/Irakijczykiem (?) bodajże nazywał się Ali Dae, pamiętasz może ;> ?
Michał M pisze: Ale HSV brakowało chyba takiego doświadczonego gracza, który mógłby częściowo przynajmniej pełnić funkcję lidera obok właśnie Jarolima.
Jeżeli brakowało to całkiem ciekawa opcja z Ze, druga sprawa to nie wydaje mi się, że w obronie nie mają doświadczonych zawodników - Mathajsen reprezentant Holandii, jest Reinhard oraz obiecujący Gravgard.Na bokach może grać Aogo oraz Demel także nie jest wcale tak źle.
Michał M pisze:Czyżby aspiracje finansowe mu spadły - Werder przecież w życiu mu tyle nie zapłaci.
Tego nie wiem, ale racja, jak był w Bayernie i się wybił to zażądał niebotycznych sum i pożegnali się z nim.Ewidentnie otrzeźwiał i doszedł do wniosku, że chcę grać w piłkę.Będzie to dobre dla niego i Werderu, obopólna korzyść.
Michał M pisze:Co do bremeńczyków, to mocno liczę na ich pomoc w pozbyciu się Borowskiego z Monachium
Ja liczę na powrót Tima bo w Monachium się marnuję.W Werderze prawdziwy lider, grał świetnie, ale kariera w Bayernie nie wyszła.On ma kontrakt i trzeba będzie za niego płacić czy za friko przyjdzie ?
Mam nadzieję, że Alofs ma dar przekonywania i sprowadzi do napadu Mandziukica bo widziałem go w akcji i na prawdę talent ma.
Michał M pisze:Tyle, że Guerrero to kandydat nr 1 do odejścia
Racja.Guerrero już zapowiedział, że chcę odejść nie ważne ile mu dadzą [ tzn. wiadomo jak dostanie kilka mln to zostanie ] i będzie chciał grać na Wyspach.

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 03 lip 2009, 13:08

Diamen23 pisze:Z ciekawszych transferów to jednak Arango w Gladbach. Lider Mallorci od kilku lat, który sezon w sezon strzela dużo ważnych bramek przenosi się do jednego ze słabszych zespołów w lidze. Według mnie może on nie tyle zastąpić Marina co przebić go i poprowadzić Borussię do jakiegoś lepszego miejsca w tabeli.
Właśnie się dziwie czemu Arango wybrał nie tyle kierunek Bundesligi, tylko takiego klubu jak Borussi Moenchengladbach. Przecież to bardzo dobry zawodnik który co rok udowadniał że potrafi grać na wysokim poziomie. Do tego cena 3,6 mln euro za takiego zawodnika to pół darmo. Dziwi się bo w ostatnich latach interesowały się nim klubu z Premier League, a chętnych w Hiszpanii za 3,6 mln euro pewnie także by nie brakowało.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 03 lip 2009, 13:09

EnJoy's pisze:pamiętam jak grał w ataku z Irańczykiem/Irakijczykiem (?) bodajże nazywał się Ali Dae, pamiętasz może ;> ?
Z Alim Daeim, jasne że pamiętam :wink: Poza tym Daei to przecież też gracz Bayernu (ze słynnego sezonu 98/99). Ja to jeszcze pamiętam, jak Hertha grała w 2 BL, potem awansowała do pierwszej i ściągnęła np. Bryana Roya - pamiętacie tego Holendra? :)
EnJoy's pisze:druga sprawa to nie wydaje mi się, że w obronie nie mają doświadczonych zawodników - Mathajsen reprezentant Holandii, jest Reinhard oraz obiecujący Gravgard.
No tak, ale żaden z wymienionych typem lidera chyba raczej nie jest. Poza może Mathijsenem. A zresztą - Gravgarda chyba w końcu nie wykupili :?: A Reinhardtowi skończył się kontrakt i też nie jestem pewien czy go przedłużą (żyli) czy też odejdzie z klubu. Więc trochę tego doświadczenia w HSV jednak brakuje.
EnJoy's pisze:Ja liczę na powrót Tima bo w Monachium się marnuję.W Werderze prawdziwy lider, grał świetnie, ale kariera w Bayernie nie wyszła.On ma kontrakt i trzeba będzie za niego płacić czy za friko przyjdzie ?.
To jest pytanie. Werder z pewnością chciałby go za darmo, Bayern sądzę, że chciałby sobie trochę odbić na kasie, którą dał Timowi (do ręki za transfer bez odstępnego + wysoką w sumie pensję za ubiegły sezon). Myślę, że dla zdrowia ogólnego kwota 2-3 mln euro byłaby zasadna :wink:
W Bayernie głównie mu nie wyszlo z uwagi na brak pozycji w naszym systemie, ale też i brak jakiegoś większego zaangażowania. Czasami sprawiał wrażenie jakby naprawdę mu się nie chciało biegać.

BTW EnJoy's, jakiemu klubowi w BL kibicujesz (bo nie do końca jestem w stanie stwierdzić to z Twoich wypowiedzi)? :wink:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 03 lip 2009, 13:20

Michał M pisze:Bryana Roya - pamiętacie tego Holendra?
Ja nie pamiętam, ale za to pamiętam dwóch najbardziej drewnianych zawodników jakich kiedykolwiek widziałem a miał ich Bayern - Carsten Jancker oraz Jens Jeremis.Na tych ludzi nie można było patrzeć, ten pierwszy nie wiem jak mu się udało strzeli tyle bramek dla FCB jak na niego 48 bramek to całkiem dobre osiągnięcie ].A Jeremis jak grał to Bayern nigdy nie dominował w środku pola bo on był beznadziejny.
Jak już jadę po za tematem to pamiętasz może Dariusza Wosza z Bochum , mnie on zawsze przypominał takiego jednego aktora :P .
O takich zawodnikach jak Kirsten, Preetz, Basler czy działacz jak Kalmud z Bayeru 04 [ nie trudno go nie zauważyć :P ] nie można zapomnieć.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 03 lip 2009, 13:23

Asteniu pisze:
Diamen23 pisze:Z ciekawszych transferów to jednak Arango w Gladbach. Lider Mallorci od kilku lat, który sezon w sezon strzela dużo ważnych bramek przenosi się do jednego ze słabszych zespołów w lidze. Według mnie może on nie tyle zastąpić Marina co przebić go i poprowadzić Borussię do jakiegoś lepszego miejsca w tabeli.
Właśnie się dziwie czemu Arango wybrał nie tyle kierunek Bundesligi, tylko takiego klubu jak Borussi Moenchengladbach. Przecież to bardzo dobry zawodnik który co rok udowadniał że potrafi grać na wysokim poziomie. Do tego cena 3,6 mln euro za takiego zawodnika to pół darmo. Dziwi się bo w ostatnich latach interesowały się nim klubu z Premier League, a chętnych w Hiszpanii za 3,6 mln euro pewnie także by nie brakowało.
w ogóle Borussia całkiem niezłe transfery przeprowadza. Co pół roku ktoś ciekawy trafia do zespołu: najpierw Bradley, później Dante a teraz Arango. Nie wiem jak radził sobie Brazylijczyk w Bundeslidze, ale w Standardzie Liege był ważną postacią i nieźle prezentował się w UEFA i mówiło się o przejściu do Premiership i Primera Division a on wybrał Gladbach. Podobnie z Bradleyem, który jako pomocnik strzelił w Holandii blisko 20 bramek w lidze i także miał lepsze oferty. Gdyby tylko do Borussii trafił jeszcze jakiś napastnik, który pomógłby Friendowi w strzelaniu bramek, to byłoby ciekawie. Może Voronin? :wink:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 03 lip 2009, 13:31

Michał M pisze:BTW EnJoy's, jakiemu klubowi w BL kibicujesz (bo nie do końca jestem w stanie stwierdzić to z Twoich wypowiedzi)?
Tak wiem, że nie idzie ;).Bo po prawdzie mój avatar mówi, że uwielbiam całą ligę i taka jest prawda.Lubię wszystkich po trochu - nie wiem jak to wytłumaczyć, wszystko mnie interesuje związanego z ligą.Łatwiej jak wymienię czego nie lubię - Wolfsburg, Hertha, Gladbach, Norymberga i Schalke.Tego jakoś nie lubię, nie podobają mi się te drużyny.
A tak chyba największa sympatia to Bayern [ bylem w Monachium, jeszcze na Olimpiastadion, moje najfajniejsze breloki to breloki Bayernu :P ] oraz Werder ;).

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 03 lip 2009, 13:35

EnJoy's pisze:Ja nie pamiętam, ale za to pamiętam dwóch najbardziej drewnianych zawodników jakich kiedykolwiek widziałem a miał ich Bayern - Carsten Jancker oraz Jens Jeremis.Na tych ludzi nie można było patrzeć, ten pierwszy nie wiem jak mu się udało strzeli tyle bramek dla FCB jak na niego 48 bramek to całkiem dobre osiągnięcie ].A Jeremis jak grał to Bayern nigdy nie dominował w środku pola bo on był beznadziejny.
No teraz trochę pojechałeś. Jancker może i był drewnem, ale jako napastnik między 1 składem a ławką rezerwowych był w najlepszym ostatnio okresie (1998-2001) niezastąpiony. Przykładowo, brak Elbera w drugiej połowie sezonu 98/99 został zrównoważony właśnie głównie przez Janckera.
Co do Jeremiesa, to chyba opiniujesz go po tym jak grał już po swoich ciężkich kontuzjach, ktore odniósł w 2001 r. (a mimo których zagrał b. ważny rewanż w 1/2 LM z Realem). Wcześniej był jednym z najlepszych DM-ów świata.
EnJoy's pisze:Jak już jadę po za tematem to pamiętasz może Dariusza Wosza z Bochum , mnie on zawsze przypominał takiego jednego aktora :P .
O takich zawodnikach jak Kirsten, Preetz, Basler czy działacz jak Kalmud z Bayeru 04 [ nie trudno go nie zauważyć :P ] nie można zapomnieć.
To własnie ciekawostka, że jeszcze 10-15 lat temu w takim Bochum grał taki Wosz, kandydat nawet do reprezentacji Niemiec w pewnym czasie. To świadczy tylko o tym, jak kiedyś silna była ta liga i ile jednak brakuje do tego, żeby osiągnąć poziom drugiej połowy lat 90-tych.
Calmund, nie Kalmud :P To była postać, podobnie jak Lemke z Werderu czy Assauer z Schalke (zawsze z cygarem :P ).

Sorry za :ot: (tj. wspominki).
EnJoy's pisze:Lubię wszystkich po trochu - nie wiem jak to wytłumaczyć, wszystko mnie interesuje związanego z ligą.
OK, teraz rozumiem czemu miałem problem :wink: Choć lubić jednocześnie Bayern i Werder to jest swego rodzaju wyzwanie :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”