FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 495

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
6%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
6%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
16
52%
Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 04 paź 2007, 14:00

Co może być nieobiektywnego w statystykach :> :?: Pewnie kibic Barcelony je robił :roll:

Puyol zagra z Atletico :) Ot taki dobry news :)

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 04 paź 2007, 14:23

arek_ahig,

wytlumacz mi jedna rzecz -

eto'o strzelil wiecej goli niz torres w mniejszej ilosci spotkan (taki wynik statystyczny) - czy oznacza to ze jestem bezkrytyczny i zapatrzony? :lol:

podalem zwykle i suche statystyki by pokazac ze gdybanie asteniu nie mialy sensu. teraz moge to zrobic z messim. tylko po co?

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 04 paź 2007, 14:50

Musiałbym być całkowitym ignorantem, zeby oceniać pojedyńcze występki.
rkoeman pisze:eto'o strzelil wiecej goli niz torres w mniejszej ilosci spotkan (taki wynik statystyczny) - czy oznacza to ze jestem bezkrytyczny i zapatrzony?
Nie, z faktami się nie polemizuje . Ale tak jak napisał Asteniu nie oddaje to całkowitych mozliwości obu piłkarzy. Bo jak się mają te zdobyte bramki jeżeli sposobności na powiększenie swojego dorobku było dużo więcej? Czy jestes mi w stanie podać procent wykorzystanych sytuacji tudzież podań otwierających im drogę do bramki? Nie sądzę. Piszesz, ze zbyłeś jego argumenty, ośmieszając go w ten sposób. Ale jak, gdzie, czy oby na pewno? Przedstawiłeś tylko pustą statystykę, jednocześnie nie dostrzegając sedna jego wątpliwości.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 04 paź 2007, 17:54

rkoeman pisze:eto'o strzelil wiecej goli niz torres w mniejszej ilosci spotkan (taki wynik statystyczny) - czy oznacza to ze jestem bezkrytyczny i zapatrzon

To oznacza jedno taktyka Barcelony jest ustawiona po jednego napastnika, a Czarna Peła ma lepsze plecy, a zawodnicy pokroju Deco czy Xaviego potrafia świetne zagrac prostopadła piłke do napadziora. W Atletico ślepo takich szukać, czy jakos tak to było.

Messi nie wykonuje rzutow wolnych bo jest zajebiscie słaby, nie robi 10 przekladanek nad pilka, bo ma słaby drybling. Dodatkowo nie potrafi strzelić z dystansu, bo nie ma siły nadać pilce takiej predkosci, aby ta z 25 sie dotoczyła do bramki. itp. itp.

Na całe szczeście inni nie posiadaja chocby takiego geniusza. Oczywiscie na chwile obecna i w La Liga.

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 05 paź 2007, 1:21

Jarzinho pisze:Przecdiez nie bede komus tłumaczył, że Barcelona nie gra jednym napastnikiem, czy głownei na jednego napatnika, a tak neistety trzeba było jak widać bez zadnych skutkow.
A o co Ci tu chodzi to juz kompletnie nie mam pojecia.

Jarzinho pisze:Tak samo głupio jest pisać o strzałach z dystansu czy wykonywaniu rzutow wolnych przez Messiego. Barcelona jak mozna łatwo zaobserwowac tak samo jak w przypadku gry na nie jednego napastnika, że nie wykorzystuje czesto wolnego dystansu do strzału, a wolne głwonei wykonuje Ronaldninho, choć nie gorzej i tak moze je ywkonwyać Deco, Xavi, Eto'o, Marquez, jest jakas hierarchia.
rkoeman pisze:zaciekawilo mnie dlaczego wolne ma wykonywac messi i jaki to argument? skoro ronaldinho nalezy do swiatowej czolowki w tym elemencie gry, sezon temu strzelil najwiecej goli ze stalych fragmentow jezeli brac pod uwage czolowe kluby czolowych lig, to o czym to swiadczy?
Aha, no tak. To jezeli Messi nie uderza z dystansu i nie strzela wolnych to ten element gry u Maradony mozna przemilczesc.

To tak jak gdyby zawodnik A wykonywal wspaniale karne, a zawodnik B ich nie wykonywal wcale bo w jego zespole sa lepsi od tego. Wedlug was nie moza stwierdzic ze zawodnik A choc wykonuje znakomicie karne to robi to lepiej niz B.
rkoeman pisze:asteniu - juz raz cie osmieszylem piszac o torresie i eto'o
Jakos nigdy w zyciu nie poczulem sie osmieszony przez Ciebie, a kilka razy widzialem jak ty sie osmieszales.
Jarzinho pisze:To oznacza jedno taktyka Barcelony jest ustawiona po jednego napastnika, a Czarna Peła ma lepsze plecy, a zawodnicy pokroju Deco czy Xaviego potrafia świetne zagrac prostopadła piłke do napadziora. W Atletico ślepo takich szukać, czy jakos tak to było.
NIe wiem czy taktyka Barcelony jest ustawiona pod jednego napastnika, choc nie wydaje mi sie, jednak to ty twierdziles ze cala gra Atletico oparta jest tylko na podaniach do Torresa.

I owszem dalej twierdze ze w Atletico nie bylo zawodnik ktorzy choc w polowie potrafili tak podac jak Deco, Ronaldinho, Xavi czy Iniesta, bo porownujac ich do Manicha, Luccina, Costinhy, Gallettiego i Jurado to wstyd.

Dodatkowo napisze ze taki zespol jak ( z tamtych lat ) Barcelona w porownaniu do Atletico ( z tamtych lat ) w kazdym spotkaniu przeprowadzalo nie porwonywalnie wiecej atakow, lepszej jakosci posiadajac przy tym pilke w stosunku 65-35. Dlaczego Aguero majac w poprzednim sezonie takich zawodnikow w ponad 30 meczach strzelil tylko 6 bramek, a w tym sezonie w 6 meczach strzelil juz 5 ??? Czyzby sie az tak rozwinol ( choc za pewne ma to tez z tym zwiazek ), czy moze po odejsciu Torresa, nagle Atletico zaczelo wszystkie pilki kierowac na Kun'a ???

O pozostalych rzeczach juz pisac nie bede bo arek_ahig swietnie napisal, tak ze sam lepiej bym tego nie zrobil.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 05 paź 2007, 8:33

moze dlatego ze jest starszy o rok, silniejszy i lepiej przystosowany do gry w la liga?

moze dlatego ze nie ma juz torresa, ktory monopolizowal gre przez co rozgryzienie schematu atletico bylo banalnie proste?

strasznie glupio argumentujesz z tym kunem. ja moge zapytac dlaczego kodro przed przyjsciem do barcelony strzelal tyle bramek a w barcelonie juz nie? przeciez mial gorsza pomoc w tenerife niz w stolicy katalonii

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 06 paź 2007, 5:06

rkoeman pisze:moze dlatego ze jest starszy o rok, silniejszy i lepiej przystosowany do gry w la liga?

moze dlatego ze nie ma juz torresa, ktory monopolizowal gre przez co rozgryzienie schematu atletico bylo banalnie proste?
Wiesz, jak cos piszesz to odnos sie do dokladnej wypowiedzi, bo w poprzednim moim poscie bylo poruszonych pare watkow, wiec rozszyfrowanie do czego sie odnosisz nie jest latwe.
rkoeman pisze:strasznie glupio argumentujesz z tym kunem
Ja nic nie argumentuje. Ja sie Ciebie pytam i czekam na odpowiedz ???

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 06 paź 2007, 21:23

Asteniu pisze:NIe wiem czy taktyka Barcelony jest ustawiona pod jednego napastnika, choc nie wydaje mi sie, jednak to ty twierdziles ze cala gra Atletico oparta jest tylko na podaniach do Torresa.

Nie moge zaprzeczyć, ze pisałem, że Atletico gra pod Torresa, jednak kto pisał podobnie o pozycji Eto'o w Barcelonie i jednym napastniku.

Dzisiaj bramki strzelali byli zaowdnicy Barcelony, Maxi poraz koeljny zapewnil zwyciestwo FK Moskwa, a... Kluivert strzelil pierwsza z 3 bramek dla Lille w Ligue1 w spotkaniu z Valenciennes, z karnego, ale jest.

Pojawila sie plotka o zatrudnieniu Ayestarána Alpaki, ktory zawsze był u boku Beniteza. Jesli ma pomoc i zmniejszyc w jakis sposob ilosc kontuzji to brac go i nie czekać, az nie bedzie zdrowych do grania.

A jutro Atletico.

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 06 paź 2007, 21:54

Widze ze nie odpowiesz mi na to pytanie.
Jarzinho pisze:Nie moge zaprzeczyć, ze pisałem, że Atletico gra pod Torresa, jednak kto pisał podobnie o pozycji Eto'o w Barcelonie i jednym napastniku.
To na ten temat rozmawiaj z osoba ktora tak twierdzila, a nie ze mna, choc ja twierdzilem ze Barcelona gra 4-5-1 i nadal tak uwazam, tyle ze czesto ta taktyka zmienia sie w 4-3-3.

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 06 paź 2007, 21:56

Widze ze nie odpowiesz mi na to pytanie.
Jarzinho pisze:Nie moge zaprzeczyć, ze pisałem, że Atletico gra pod Torresa, jednak kto pisał podobnie o pozycji Eto'o w Barcelonie i jednym napastniku.
To na ten temat rozmawiaj z osoba ktora tak twierdzila, a nie ze mna, choc ja twierdzilem ze Barcelona gra 4-5-1 i nadal tak uwazam, tyle ze czesto ta taktyka zmienia sie w 4-3-3.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 06 paź 2007, 22:02

:lol:

asteniu wymiatasz :lol:

co wizja to lepsza :D

4-5-1 :lol:

klik

Awatar użytkownika
African
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: African » 06 paź 2007, 23:29

Mecz z Atletico zapowiada się jako wielki pojedynek Leo Messi - Sergio Aguerro. Dwaj młodzi reprezentanci Argentyny są w tym sezonie w fenomenalnej formie i robią za liderów swoich drużyn. Ich pojedynek zapowiada się niezwykle interesująco.
Ja chociaż w tym sezonie nie widziałem jeszcze występu Kuna Aguerro, to wiem, jakimi możliwościami dysponuje zawodnik Atletico i mam nadzieję, że jutrzejszego występu przeciwko Barcelonie nie zaliczy do udanych. Oby Messi przyćmił jutro swojego równie utalentowanego rodaka.

Zostawiając już w spokoju Messiego i Aguerro, warto poruszyć parę innych spraw.
W jakim ustawieniu zagrają jutro Katalończycy ? chodzi mi konkretnie o linię pomocy. Kontuzjowani są Marquez, Edmilson i Toure, a więc jesteśmy pozbawieni zawodników dobrze się czujących na pozycji defensywnego pomocnika.
Czy po raz kolejny zagramy trójką Deco - Xavi - Iniesta ? poprzedni sezon pokazał, że jeżeli ci trzej zawodnicy grają jednocześnie w pomocy, to nie wróży to nic dobrego dla naszej defensywy. Żaden z nich nie czuje się dobrze w zadaniach defensywnych, a więc nasi rywale będą mieli znacznie ułatwione zadanie, aby przeprowadzać ataki środkiem pola.
Kto w takim wypadku może wskoczyć na pozycję DM'a ? być może warto dać szansę młodemu Corassowi, który podobno zbiera świetne recenzje w rezerwach, a ostatnio nawet pojawiał się w kadrze meczowej pierwszej drużyny. W końcu kiedyś mu trzeba dać szansę, trochę szkoda, że akurat w tak trudnym meczu, no ale cóż, może warto zaryzykować.

Poza tym cieszy powrót do składu Milito oraz Puyola. Nie wiadomo, czy obaj wystąpią od razu od pierwszych minut, ale już sama świadomość, że są zdrowi napawa mnie optymizmem. Najlepsza para stoperów w Hiszpanii wraca :P
Zobaczymy jak zagra Ronaldinho. Czy powtórzy swój dobry występ z wtorku ze Stuttgartu, czy może zaliczy kolejny bezbarwny występ jak przyzwyczaił nas do tego w poprzednim sezonie i na początku obecnego.

Tak czy siak spotkanie zapowiada się niezwykle interesująco. W końcu jak każda konfrontacja Barcelony z Atletico.

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 07 paź 2007, 0:50

Messi oraz Ronaldinho graja jako skrzydlowi i ciezko ich zaliczyc do pomocy czy do ataku. Wiadomo ze jak sie gra takim system jak Barcelona to skrzydlowi musza wchodzic do ataku. Podaj mi przyklad innych napastnikow ktorzy tyle rozgrywaja co Messi i Ronaldinho. Dlatego twierdze ze wlasciwie czy ktos powie 4-5-1 czy 4-3-3 to w obu przypadkach bedzie mial racje. Taktyka 4-5-1 polega na tym ze dwojka skrzydlowych przeksztalca sie w napastnikow i robi sie 4-3-3, a moze nawet 2-5-3 ( kiedy boczni obroncy wchodza do akcji ofensywnej ).

Nie mam zamiaru sie klocic jakim systemem gra Barcelona, bo mysle ze moge zostac nie do konca dobrze zrozumiany, a chyba lepiej tego wytlumaczyc nie potrafie. Dlamnie Barcelona gra 4-5-1->->-> 4-3-3.

Zawsze mowino ze Ronaldinho to pomocnik i jezeli sie uzna ze Barcelona gra 4-3-3 to wyjdzie ze jednak napastnik.

Dobra koniec kropka. :P

P.S Przeczytalem link ktory mi podales i troche smiac mi sie chce. Napisane to jest w taki sposob jak gdyby wszystko co najlepsze to Barcelony. Nie tylko Barcelona rozgrywa pilke w obronie przez dlugi czas i ma to nie tylko na celu zdobywanie terenu, ale takze wciagniecie rywala, ale mniejsza o to.
Inną ciekawą sprawą w grze naszej obrony jest gra bocznych obrońców. Nie od dziś wiadomo że są oni rozliczani głównie za sposób w jaki pomagają w ataku. Gra „na obieg” szybkie rajdy i dośrodkowania stały się już znakami firmowymi Barcelony w ostatnim czasie.
Osoba czytajaca to i nie znajaca sie na pilce mogla by pomyslec ze tylko w Barcelonie boczni obroncy wlaczaja sie w atak, badz ze to wlasnie Barcelona jako pierwsza zaczela grac takim ustawieniem. Dodatkowo wczesniej mozna przeczytac :
Grano tym ustawieniem wcześniej jednak różnice są znaczne. Zaczynając od napadu na obrońcach kończąc system Rijkaarda jest nowatorski.
Gra pomocy jest już stricte nowinką wprowadzoną przez Rijkaarda. Kto bowiem spodziewał się, że zrezygnuje on z grania w tym systemie co najmniej 2 wysokimi i defensywnie usposobionymi zawodnikami?
A to mnie juz totalnie rozbawilo. Rozumiem gdyby Barcelona grala 3 obroncami to w takim wypadku jeden defensywny pomocnik byl by duzym zaskoczeniem, ale nie jak graja 4 obroncami, bo przeciez nikt z takim skladem nie bedzie gral dwoma defensywnymi pomocnikami. W takim razie Aguirre wyprzedzil Holendra o kilometr, bo nie gra ani jednym defensywnym pomocnikiem.

Dobra czytam dalej bo robi sie naprawde ciekawie :D Czuje sie rozczarowany dalej nie bylo juz tak smiesznie :cry:

Barcelona - Atletico

No jutro zapowiada sie fajny meczyk z wieloma bramkami, bo oba zespoly przystepuja z ubytkami w defensywie.

W Barcelonie nie zagraja : Zambrotta, Edmilson, Toure, Marquez, a takze napastnik Eto'o

W Atletico nie zagraja : Leo Franco, Perea, Motta, Valera oraz ofensywny gracz Miguel de las Cuevas.

Wiec tak jak widac w obu zespolach jest 5 kontuzji, z czego w obu po 4 zawodnikow formacji defensywnej.

Barcelona najwieksze zmartwienie ma na pozycji defensywnego pomocnika, natomiast Atletico w srodku obrony, bo za Peree bedzie musial zagrac Eller ktory tragicznie zagral w pamietnym 6-0.

Oba zespoly sa w formie. Atletico wygralo w lidze trzy ostatnie mecze strzelajac 8 bramek i nie tracac przy tym zadnej, dodatkowo w tym czasie zagrali dwa spotkania w pucharze UEFA i wygrali 4-0 i 5-0.

Barcelona tak samo jak Atletico zanotowala trzy zwyciestwa z rzedu, strzelajac 10 bramek, jednak tracac przy tym po jednej bramce w kazdym spotkaniu.

Poprzednie spotkanie zakonczylo sie remisem 1-1 po bramkach Ronaldinho ( rzut wolny ) i Aguero ( asysta Luccina ). Obu zawodnikow zobaczymy w tym spotkaniu, jednak nie bedzie to pojedynek Ronaldinho - Aguero, a pojedynek Messi - Aguero ktorzy z 5 bramkami na koncie przewodnicza w klasyfikacji strzelcow.

Moj typ : 2-2.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 07 paź 2007, 1:08

Asteniu pisze:Messi oraz Ronaldinho graja jako skrzydlowi i ciezko ich zaliczyc do pomocy czy do ataku.
Chyba tylko Tobie ciężko to przychodzi. Służę pomocą w takim razie. Czy tego chcesz czy nie (czy w to wierzysz czy nie) to odpowiedź jest jasna. Ronaldinho i Messi to napastnicy i w Barcelonie grają jako napastnicy.
Asteniu pisze:awsze mowino ze Ronaldinho to pomocnik
:shock:
Asteniu pisze:W takim razie Aguirre wyprzedzil Holendra o kilometr, bo nie gra ani jednym defensywnym pomocnikiem.
Rozumiem wobec tego, że tacy piłkarze jak Motta, Costinha czy nawet Luccin (nie musisz mi przypominać, że dwóch ostatnich już u Was nie gra) to napastnicy czy tam skrzydłowi?
Asteniu pisze:Czuje sie rozczarowany dalej nie bylo juz tak smiesznie
Da się to naprawić. Dopisz coś od siebie po prostu.
Asteniu pisze:Rozumiem
Kłamczuch.

[EDIT]
Już chyba rozumiem dlaczego tekst Ci się śmieszny wydawał. To pewnie urodzinowy alkohol jeszcze w głowie szumi. Może jutro będziesz w lepszej formie wobec tego. Wszystkiego najlepszego oczywiście :]

PS: Szkoda, że Atletico wciąż nie potrafi się dogadać w kwestii praw telewizyjnych i dzięki temu szlagier kolejki będziemy oglądać w internecie [']

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 07 paź 2007, 1:28

Asteniu pisze:Zawsze mowino ze Ronaldinho to pomocnik
Właściwie trochę prawdy w tym jest i nie można całkowicie odrzucać tezy jakoby nie był pomocnikiem. Ronaldinho to coś pomiędzy :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”