Mistrzostwa forum w szachach 2026 - Strona 6

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.
Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Mistrzostwa forum w szachach 2026

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 08 sty 2026, 18:50

Samuraj (Z) - Czubatka

https://www.chess.com/game/live/147754162438?move=0

W pierwszej partii szliśmy cios za cios. Udało mi się zyskać przewagę dobrym otwarciem i zagarnięciem wieży i próbowałem to utrzymać, ale Czubatka zaczął rajd swoim hetmanem gromiąc moje piony, ale w końcu ten rajd źle się dla Czubatki skończył, gdyż mój goniec poskromił jego zapędy co prawda się poświęcając wraz z wieżą, ale w końcu ten skurczybyk nie kurczył mojego boardu. Zdobyłem przewagę, ale jednak ilość pionów mogła zrobić różnicę, byłem tu trochę porozbijany w efekcie ruszyłem agresywniej na króla przeciwnika i szykując mata, tak ambitnie go naciskałem, że w 23 turze przegapiłem idealną okazje...Ostatecznie się udało i w 39 turze miałem upragnione zwycięstwo... Gdyby nie jeden detal, misskliknęła mi myszka i postawiłem hetmana na złym polu zamiast matować to Czubatka zagarnął za darmo moją królówkę i z zwycięskiej partii zrobił się problem. Musiałem się szybko otrząsnąć bo miałem mniej niż 19 sekund na liczniku i kontynuować grę i Czubatka pod presją czasu też zaczął oddawać piony ostatecznie przegrywając na czas. Oliwa w sumie sprawiedliwa, myszka mi zabrała zwycięstwo, ale czas oddał. Ale emocji nie brakowało w tej partii.

Czubatka - Samuraj (Z)

https://www.chess.com/game/live/147755117904?move=0

Druga partia również była bardzo emocjonująca za sprawą błędów z obu stron. Pierw w ruchu 18 popełniłem błąd nie zauważając widełek na mojego gońca, ja szykując pułapkę na hetmana przeciwnika sam stałem się ofiarą tracąc figurę i musiałem pójść ostatecznie na wymianę która poświęciła niestety moją wieżę i Czubatka zyskał ważną przewagę, ale już w ruchu 23 ją stracił za sprawą podstawienia wieży i w całej tej zabawie wyszło, że to ja zdobyłem przewagę figury gońca, mając lepszą strukturę pionów i przewagę figury byłem w lepszej sytuacji. Czubatka zdecydował się poddać grę.

Dzięki za gry. Emocji było bardzo dużo. Powodzenia w dalszych grach :)

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 82
Kibicuję: Neutralny kibic

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 08 sty 2026, 19:10

Samuraj pisze:
08 sty 2026, 18:50
misskliknęła mi myszka i postawiłem hetmana na złym polu zamiast matować to Czubatka zagarnął za darmo moją królówkę i z zwycięskiej partii zrobił się problem.
Oglądałem Waszą partie i właśnie ten ruch hetmana był...ale teraz dopiero czytam czemu tak. No czasem tak bywa.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 08 sty 2026, 19:15

No faktycznie było nie mało emocji. Jak ktoś pamięta czubatkę z mojego pierwszego turnieju 3 lata temu a widzi czubatkę teraz to nasuwa mi się takie porównanie że wtedy czubatka trochę był jak piłkarskie San Marino, a teraz czubatka to już taki poziom spokojnie takiej Bułgarii, Czarnogóry? :) Naprawdę wielkie postępy tego gracza!!! Nawet pomimo missclicka Samuraja z utratą damki w pierwszej partii to postępy są ewidentne.

Nie urwał punktów faworytowi, ale brawa za walkę :wink:

Zaktualizowana sytuacja w grupie C:

1.Samuraj 4 8 (647)
2.futbolowa 2 0 (77)
3.czubatka 2 0 (74)

Mamy więc już pierwszy oficjalny awans do Final Four. Gratulacje Samuraj. Teraz możesz sobie parę tygodni potrenować przed decydującą rozgrywką. Zobaczymy bowiem ile czasu zajmie nadgonienie pozostałym dwóch grupom tempa narzuconego przez grupę C, a poza tym jeszcze potem baraże ostatniej szansy zanim nastanie FF, więc tak czy inaczej jak nic masz trochę czasu by się przygotować do gier o tytuł :)

Arcy ciekawie się powinna szykować walka o drugie miejsce w tej grupie. Futbolowa utrzymała póki co tą pozycję ale jak widzimy decydują o tym zaledwie3 malutkie punkciki bilansu WR gdzie futbolowa ma 77 a czubatka 74. Wszystko się rozstrzygnie w ich bezpośrednim dwumeczu a na pewno zawsze lepiej skończyć na drugim miejscu niż trzecim bo potem krótsza ścieżka walki o FF w barażach ostatniej szansy :wink:

Póki co grupa C zawstydza pozostałe grupy swoim tempem. Ja dziś napiszę do moich grupowych rywali. Moją ambicją jest rozegrać choć jeden z moich dwumeczów w najbliższy weekend o ile było by to możliwe :wink:

@Samuraj @futbolowa @czubatka

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 08 sty 2026, 19:19

Samuraj pisze:
08 sty 2026, 18:50
Czubatka - Samuraj (Z)
Wysłałem Wam zaproszenia może kiedyś coś programy

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 08 sty 2026, 19:31

FILIPPO828 pisze:
06 sty 2026, 11:52
Mates pisze:
06 sty 2026, 11:47
@Cement, @Leszek na jakiej platformie gramy? Macie jakieś preferencje? Wolałbym chess.com, ale generalnie na lichess też miałem kiedyś konto to jak trzeba to go odkopie.
Chess com
Dla mnie obojętne, może być chess.com

Awatar użytkownika
Samuraj
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 09 sty 2026, 12:03

Leszek pisze:
08 sty 2026, 19:15

Mamy więc już pierwszy oficjalny awans do Final Four. Gratulacje Samuraj. Teraz możesz sobie parę tygodni potrenować przed decydującą rozgrywką. Zobaczymy bowiem ile czasu zajmie nadgonienie pozostałym dwóch grupom tempa narzuconego przez grupę C, a poza tym jeszcze potem baraże ostatniej szansy zanim nastanie FF, więc tak czy inaczej jak nic masz trochę czasu by się przygotować do gier o tytuł :)
No trening by mi się przydał, wszystkie 4 parte pokazały mi, że jednak sporo błędów popełniam zwłaszcza gdy założę sobie z myślą do przodu jakieś zagrania a okazuje się, że między czasie miałem lepsze zagrywki do zrobienia. Znając jednak życie, to pewnie nie będzie mi się chciało rozgrywać partii szachowych w tym okresie, nastawie się mentalnie. Nie ma w końcu DDK który mnie sprał w ostatniej edycji gdzie zupełnie nie leżały mi jego otwarcia. Może przy jego absencji uda się powalczyć o coś więcej w tej edycji.
Na pewno ciekawie będzie teraz sobie na spokojnie obserwować mecze potencjalnych rywali i ocenić ich poziom. Chciałem mieć te partie szybko za sobą i się udało fajnie zgadać z rywalami grupowymi. Liczę, że jednak turniej nabierze tempa, bo ostatni trochę się dłużył i by ktoś pomyślał, że gramy szachy korespondencyjne a nie mecze 10+2 ;)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 09 sty 2026, 16:53

@gumi2006 - kiedy gramy? :)

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 09 sty 2026, 17:01

venomik pisze:
09 sty 2026, 16:53
@gumi2006 - kiedy gramy? :)
Ja intensywnie trenuje😀 nie no żartuje zagrałem może ze cztery partie i aż jedna wygrałem 😄zagrajcie pierwsi to popatrzę sobie😁

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 09 sty 2026, 17:06

@FILIPPO828 - Tobie napisałem wiadomość na chess.com ;)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 09 sty 2026, 17:28

Samuraj pisze:
09 sty 2026, 12:03
Liczę, że jednak turniej nabierze tempa, bo ostatni trochę się dłużył i by ktoś pomyślał, że gramy szachy korespondencyjne a nie mecze 10+2 ;)
No rok temu to wrażenie dłużącego się turnieju spowodowało głównie to masakryczne opóźnienie w rozegraniu finału między DDK a Cementem. Przecież praktycznie wszystko co było grane wcześniej czyli od fazy grupowej po zakończenie półfinałów trwało łącznie krócej niż potem czekanie aż Cement i DDK rozegrają w końcu tą finałową batalię :mrgreen:

I to zapewne spowodowało że zapamiętałeś zeszłoroczny turniej jako dłużący się. :wink:

Ja w każdym razie jestem umówiony z Cementem w niedzielę na około 18:00. Idealna pora, zdążymy z naszym dwumeczem tak bym od 20:00 mógł sobie oglądać jak Yamal się bawi z obroną Realu w kotka i myszkę 8)

Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 09 sty 2026, 19:59

gumi2006 (Z) - venomik

Zobacz tę partię #chess: gumi2006 vs e_lynx - https://www.chess.com/live/game/147796331446

Póki co jedna partia, podczas drugiej @venomik stracił łączność i wygrałem przez porzucenie partii (oczywiście partia będzie powtórzona, jak widać i Chess.com płata figle).

W pierwszej partii nie zadziało się za wiele do analizy, zobaczymy jak mój przeciwnik odpowie białymi.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 09 sty 2026, 21:55

czubatka pisze:
08 sty 2026, 17:22
@futbolowa @Samuraj - zagadałem na chess.com
A jutro będziesz? :D

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 09 sty 2026, 21:58

Zobacz tę partię #chess: Altair_44 vs MarcinFill - https://www.chess.com/live/game/147805144754
Przegrana partia może być czasem zremisowana😄 ale to nie turniej tylko sparing z kimś tam

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 09 sty 2026, 22:23

gumi2006 pisze:
09 sty 2026, 19:59
W pierwszej partii nie zadziało się za wiele do analizy, zobaczymy jak mój przeciwnik odpowie białymi.
Ano. Stwierdziłem, że jak mam rywala o 400 rankingu większym to zamiast wdawac się w walkę pozycyjną to poddymię. Wymiana figury za dwa piony sprzed króla, osłabienie jego pozycji i opcja na przeganianie hetmana, który dużo odejść nie miał. Skonczyło się na tym, że atakując hetmana obejrzałem tylko miejsca gdzie może uciekać i podstawiłem mata w jednym.
Inna sprawa, że chyba niepotrzebnie się tak rankingiem przejąłem. Graliśmy przecież wcześniej i udało mi się tam doprowadzić w partii do naprawdę dobrej pozycji, wlasciwie wygranej. Po czym... podstawiłem mata w jednym :D

A co do drugiej partii to ja nie wiem co chess.com odwala, ale serio przerwać partię po kilkudziesięciu sekundach jak miałem blisko 7 minut z początkowych 10? Szczęście, że pozycja była wtedy w równowadze wg silnika i mi się moja całkiem podobała, więc nie powinno być
Ostatnio zmieniony 09 sty 2026, 22:37 przez venomik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 09 sty 2026, 22:31

Jestem jeszcze ja.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”