Puchar Narodów Afryki (zbiorczy) - Strona 6

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 sty 2006, 0:31

Toudinho pisze:Ma kots mzoe brameczke Eto'o, zobacze czym znowu się popisał...
http://rapidshare.de/files/11821946/kam ... 0.rar.html
Klękajcie narody :P

Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 26 sty 2006, 1:02

No no bramke piękna, czail się na ta pilke jak lew przed tym polem karnym. Bardzo ładny strzał na 4 stzrelone 3 byly bardzo ladne jedna lepsza od drugiej. Gracz turnieju pochopnie mozna juz rzec.

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 26 sty 2006, 11:54

Jak narazie obejrzalem wszystkie mecze, ale juz mam troche dosyc Afrykanskiej pilki. :P
Obejrzalem dla porownania mecz Realu z Betisem i to jest prawdiwy futbol do jakiego jestem przyzwyczajony. Afrykanczycy graja duzo bardziej "fair play", albo ja mam takie wrazenie. :) Inny styl gry i poprostu wszystko inne. :) Szkoda ze nasza Reprezentacja nie zagra na MS w grupie z zadna druzyna z "Czarnego Lądu".
W tym roku widze Kamerun jako wielkiego zwyciezce African Nations Cup. Etoo i koledzy sa najlepsza druzyna i to widac ogladajac mecze. Etoo juz ma 4 gole na koncie i wczorajszy przepiekny. :) WKS tez moze zajsc daleko. Drozyny ktore wogole mi sie nie podobaja to Egipt i Togo.

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 26 sty 2006, 17:59

sbQ pisze:ale juz mam troche dosyc Afrykanskiej pilki.

Ja jeszcze nie
Moze zle to napisalem, ale chodzilo mi o to ze codziennie po dwa mecze afrykanskiej pilki to zaduzo. Chcialbym zobaczyc juz polfinaly i final. Moze to dlatego ze nie moge sie juz doczekac :> :king:
sbQ pisze:"fair play" ? ja nie zauważyłem takich zachowań, ale może mi się wydawać mnie najbardziej razi w oczy, że sędziowie za wiele to nie widzą na boiskach
Sedziowie popelniaja bledy i to duzo, ale nic z tym sie nie da zrobic.
Nikt nie jest doskonaly. :zgon: Co do "fair play" to widac to np. przy roznych faulach. W pilce europejskiej czesto zdarza sie ze ktos kogos popchnie specjalnie, nadepnie, uderzy, wysmieje a w Arfyce pilkarze wygladaja na lepiej wychowanych. :spoko:
sbQ pisze:ja bym nie chciał, aby nasi z nimi grali, ponieważ Afrykańczycy nie potrafią się trzymać taktyki (mam tu na myśli finalistów MŚ) tak jak Europejczycy
Ja bym chcial dlatego ze w Korei i Japoni nie zagralismy z zadna druzyna z Afryki, tylko z Azji, Europy i USA. W tym roku zagramy z dwoma druzynami z Ameryki Pld. i z Niemcami. Ciekawiej by bylo zagrac z kims z Afryki, np. z Togo. :afro:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 26 sty 2006, 18:09

Zambia - Guinea
Przez cały mecz przeważali niespodziewanie Zambijczycy. Mieli bardo groźne sytucje, strzelili jednea bramkę juz w pierwszej połowie. W drugiej pascal Feindouno, który miał co prawda kilka ładnych zagrań ale nie błyszczał strzelił 2 bramki [w 74 z karnego i w doliczonym czasie gry]
Gwinea wygrała 2:1 w dramatycnych okolicznościach. Nie dziwią łzy Zambijczyków, którzy odpadają z turnieju.
Mnie cieszy taki wynik bo postawiłem na ich zwycięstwo :D

Lakier pisze:Ma ktos filmik z kopnieciem w genitalia jednego zawodnika?
kopnięty nazywał się Kali, kopiący .... Tresor Mbutu z Conga
może łatwiej bedzie znaleźć
Ostatnio zmieniony 26 sty 2006, 18:15 przez fieldy, łącznie zmieniany 1 raz.

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 26 sty 2006, 18:10

Ma ktos filmik z kopnieciem w genitalia jednego zawodnika?

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 27 sty 2006, 11:57

Tunezja-RPA 2:0

Broniąca tytułu mistrza Afryki Tunezja kontynuuje swój zwycięski marsz na boiskach Egiptu. W czwartek pokonała w Aleksandrii RPA 2:0 i zapewniła sobie awans do ćwierćfinału Pucharu Narodów Afryki. Obok "Orłów Kartaginy" z grupy C wyjdzie też Gwinea, która wcześniej pokonała Zambię 2:1

Kolejny dobry mecz w barwach Tunezji rozegrał Francileudo dos Santos- stzrelec jednej z bramek. Ogólnie było to spotkanie jednego zespołu- Tunezja nie miała większych problemów z rozgrywaniem piłki. W pierwszej połowie najlepszą sytuację dla RPA miał Benny McCarthy, lecz zmarnował ją trafiając w słupek. 8 minut później RPA straciło gole- strzelcem jest wyżej wspomniany dos Santos.

Druga połowa była już pod zdecydowaną dyktaturą Tunezji. Ukonorowaniem zwycięstwa była druga bramka w 58 minucie- Slim Benachour pięknym strzałem w okienko pokonuje bramkarza RPA.

Po stracie drugiej bramki RPA myślała już chyba tylko o powrocie do domu- grała od niechcenia, a Tunezja ze spokojem rozgrywała piłkę.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 27 sty 2006, 22:32

Ghana - Senegal 1:0

Ghana pokonała Senegal w pierwszym piątkowym meczu grupu D Pucharu Narodów Afryki. Bramkę na wagę zwycięstwa dla "Czarnych Gwiazd" zdobył Mathew Amoah. Porażka bardzo skomplikowała sytuację Senegalu. Zespół Abdoulaye Sarra ma trzy punkty i ostatni mecz gra z Nigerią.

Cały mecz był rozgrywany dość szybko i w całkiem efektownie. Już w 12 minucie gracze Ghany zdobyli bramkę (jak się okazało decydującą). Matthew Amoaha zdobył gola z bardzo ostrego kąta. Widać po tej bramcy piłkarze Ghany chcieli pójść za ciosem jednak ich strzały nie były już tak celne. Dopiero pod koniec pierwszej połowy gracze Senegalu zaczeli nawiązywać jakąkolwiek walkę. Druga połowa mimo przewadze Senegalu w posiadaniu piłki należała znów do piłkarzy Ghany. Dużo strzałów- zero bramek. W 62. minucie Habib Beye wdał się w niepotrzebne przepychanki z Laryeą Kingstonem. W efekcie obaj czupurni piłkarze zobaczyli czerwone kartki i opuścili boisko.

Nigeria - Zimbabwe 2:0

Piłkarze Nigerii pokonali w swoim drugim meczu, podczas turnieju Pucharu Narodów Afryki, reprezentację Zimbabwe 2:0. Podopieczni Augustina Eguavoena dzięki temu zwycięstwu są bardzo bliscy awansu do ćwierćfinału.

W pierwszej połowie spotkania wiało nudą. Oba zespoły nie forsowały tempa, a piłka rozgrywana była głównie w środku boiska. Podbramkowych akcji było jak na lekarstwo. Druga część meczu była zdecydowanie ciekawsza. Zwłaszcza po tym, jak na placu gry pojawili się Nkwanko Kanu i Obi Mikela. Obaj piłkarze wnieśli sporo ożywienia w grę ofensywną nigeryjskiej reprezentacji. Chwilę po wejściu, Kanu został sfaulowany w polu karnym, sędzia jednak nie odgwizdał ‘jedenastki’. Dopiero w 56 minucie wpadła pierwsza bramka. Po zdobyciu bramki Nigeria przyspieszyła czego wynikiem w 61 min była bramka Obi Mikela. W dalszej części gry gracze Zimbabwe starali się strzelić chociaż "honorowego" gole jednak dobrze grająca defensywa Nigerii skutecznie im to utrudnioała.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 sty 2006, 23:02

roza535 pisze:Nkwanko Kanu
Nwankwo :twisted: powinienneś wiedziec - w końcu były kanonier :lol:
jak się pojawił z Obi Mikelem na boisku to od razu 2 brameczki wpadły :lol: A jak sie zachwycał brytyjski komentator :D Kanu to, Kanu tamto ...
Zawiodłem się na Senegalu, myślałem, ze poradza sobie, tymbardziej że Kuffour nie grał, postawiłem na nich 7 PLN i przegrałem :evil: no ale nie mozna wszystkiego trafiać - jeden Bayern mi wystarczy :lol: a wracajac do tematu.
Ciekawa sytuacja w tej grupie powstała.
Nigeria ma 6 pkt, po 3 mają Senegal i Ghana, bez szans jest Zimbabwe.
W ostatnich meczach raczej pewne 3 pkt zdobędzie Ghana, która zagra z Zimbabwe, natomiast Nigeria jeżeli przegra z Senegalem .... to 3 ekipy bedą miały po 6 pkt - i zadecyduje... no właśnie - chyba bezpośrednie pojedynki ? a może bramki ? kto wie ?

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 27 sty 2006, 23:09

fieldy pisze:i zadecyduje... no właśnie - chyba bezpośrednie pojedynki ? a może bramki ? kto wie ?
Ahhh te Afrykańskie metody- nikt ich nie rozumie :lol: :lol: :lol:
fieldy pisze:Nwankwo

Literówki się zdarzają. Tym bardziej w takim imieniu :P Swoją drogą to szkoda że odszedł od nas... :cry:
fieldy pisze:a może bramki ?

Chyba jednak bilans bramkowy o tym zadecyduje. Ale nie jestem pewny :wink:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 27 sty 2006, 23:16

fieldy pisze:W ostatnich meczach raczej pewne 3 pkt zdobędzie Ghana, która zagra z Zimbabwe, natomiast Nigeria jeżeli przegra z Senegalem .... to 3 ekipy bedą miały po 6 pkt - i zadecyduje... no właśnie - chyba bezpośrednie pojedynki ? a może bramki ? kto wie ?
No wlasnie :!: ale nasi wielcy komentatorzy juz dzisiaj okrzykneli iz Nigeria jest juz pewna awansu :!:
Ale wracajac do tematu 3 druzyne beda miec po 6 pkt - gdy stanie sie tak jak fieldy napisal
bezposrednie pojedynki raczej odpadaja, gdyz trudno wywnioskowac - Senegal wygral Nigeria - ale przegral z Ghana
Ghana przegrala z Nigeria ale wygrala z Senegalem
Nigeria wygrala z Ghana ale przegrala z Senegalem

Wiec chyba zadecyduje stosunek bramek strzelonych do straconych

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 28 sty 2006, 20:37

Dziś odbyły się dwa mecze grupy A. Nie będę się zbytnio rozpisywał bo się spieszę na dyskotekę :P

Egipt - Wybrzeże Kości Słoniowej 3:1

Egipt wygrał rywalizację w grupie A Pucharu Narodów Afryki. "Faraonowie" pokonali grające drugim garniuturem Wybrzeże Kości Słoniowej 3:1. Oba zespoły awansowały do ćwierćfinału.

Libia - Maroko 0:0

Po beznadziejnym meczu Libia zremisowała z Marokiem 0:0. O tym spotkaniu wiele więcej nie można napisać. Oba zespoły zaprezentowały żenująco niski poziom gry. Od początku do końca spotkania lekką przewagę miała drużyna Maroka. Zdecydowanie najciekawszym, najmilszym momentem pojedynku między Libią a Marokiem był ostatni gwizdek sędziego. Rzadko, kiedy arbitrowi głównemu dziękuje się za gwizdanie podczas gry. Tym razem, chyba wszyscy kibice z ulgą przyjęli decyzję prowadzącego spotkanie.

Awatar użytkownika
gregoreg18
Imitacja forumowicza
Imitacja forumowicza

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gregoreg18 » 29 sty 2006, 1:10

Mecz Egipt-WKS 3:1 pokazal mi wyraznie ze drużyna "słoni"ma wielkie problemy z bramkarzami.Pierwszy bramkarz Tizie byl bardzo nie pewny i zastanawialem sie dlaczego trener WKS trzyma go na boisku.ale kiedy pokazal mi sie drugi bramkarz WKS Barry to zrozumialem w czym tkwi rzecz.Swoja droga dziwne jest ze najleprzy bramkarz WKS Tizie gra w lidze tunezyjskiej a Barry drugi bramkarz gra bodajze w belgijskim Beveren.Skoro ci twaj bramkarze sa tacy "swietni" to jaki musi byc trzeci bramkarz Gnanhouan??? Ten trzeci bramkarz gra w francuskim Montpelier.I to wlasnie jest bardzo ciekawe.Bramkarz ktory gra we francji teoretycznie najleprzym zespole z trojki Esperance,Beveren,Montpelier jest trzecim bramkarzem a bramkarz ktory gra w tunezyjskim zespole jest pierwszym.Nie powinno byc na odwrot????

Strasznie zaskoczyl mnie wyjsciowy sklad WKS.Gdy bym to ja byl na miejscu trenera WKS wystawil bym pierwsza jedynastke i probowal wygrac mecz azeby nie trafic na faworytow turnieju zespol Kamerunu.Kibicujetym dwom druzyna i chcialbym zeby grali ze soba ale dopiero w finale.Czy trener WKS mysli ze wygra z Kameunem???Jak myslicie???Ja uwazam ze zrobil blad.
POZDRO

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 29 sty 2006, 20:27

I wszystko jasne w grupie B
Angola pokonała Togo 3:2, choć Togo bodajże przez godzine grało w "10"
Aby awansować Angola musiała wygrać różnicą 2 goli [lub Congo musiało przegrać różnica 3 z Kamerunem]
oczywiscie oglądałem mecz Kamerunu z Togo.
Co ciekawe od poczatku zagrał Sami Eto'o, strzelił nawet gola. Miał spory udział przy pierwszym, z rzutu wolnego, którego zdobył Geremi.
Eto'o mógł więcej bramek nastrzelac, trafił m.in w poprzeczkę z wolnego.
Mecz był szybki, ładny, dużo było sytyuacji podbramkowych, nie zabrakło czerwonej kartki dla zawodnika Congo za .... bezmyślny głupi faul.
W poprzednim meczu Z togo tez jeden z zawodników Congo nie wytrzymał nerwowo i został usunięty z boiska, coś same nerwusy w tej reprezentacji.
najlepeiej cała sytuację skomentował brytyjski odpowiednik Szpaka, który powiedizał, : "It was stupid, stupid, stupid behaviour" :lol: i ja sie pod tym podpisuje.
Kamerun wygrał róznicą 2 goli i razem z reprezentacja Conga awansował do ćwierćfinału.
Pozostał niesmak. Kamerun wiedząc kolejna bramka wyeliminuje Congo - grał w dziada na własnej połowie, przez ok 5 minut :?
W 1/4 finału Kamerun zmierzy się z WKS :arrow: oj bedzie ciekawie

Awatar użytkownika
gregoreg18
Imitacja forumowicza
Imitacja forumowicza

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gregoreg18 » 29 sty 2006, 22:16

tak bedzie ciekawie ale chcialem by zagrali ze soba w finale :( .
Teraz jedna z moich ukochanych afrykanskich druzyn odpadnie juz w cwiercfinale:(Nie wiem komu kibicowac!!!!!Czy lwa czy słonią!!!.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”