Polityka za granicą - Strona 518

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Za kim jesteś?

Zełeński
12
57%
Putin/Trump
9
43%
Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 493

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 18 cze 2026, 20:45

Mr.Chris, P od miłośnikiów dzieci!

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1997
Kibicuję: Manchester United

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 cze 2026, 20:46

Ojciecdyrektor pisze:
18 cze 2026, 20:45
Mr.Chris, P od miłośnikiów dzieci!
Priests?

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2420

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 18 cze 2026, 23:00

Zygmunt-1 pisze:
18 cze 2026, 15:44
I uprzedzając - nieistotne czy na zdjęciu jest Moskwa, Kijów czy Tel-Awiw. Niektórych rzeczy nie wypada publikować.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 493

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 18 cze 2026, 23:25

P jak pediatra.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2124

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 18 cze 2026, 23:51

Chlopaczek pisze:
18 cze 2026, 17:15
Lepiej wyrazasz mysli Zygmunta niz on sam jest w stanie. Nawet jezeli nie to mial na mysli ale przygotowales mu narracje pod ktora mogl sie wygodnie podpiac. Adwokat pro bono.
Też mnie to zaciekawilo. Jak pojawiła się cisza po moim pytaniu to przyszło mi do głowy, że ktoś zdąży odpowiedzieć przed nim i się po prostu podepnie pod odpowiedź. Teraz już sie nie dowiemy co by było... ale to w sumie bez wielkiej różnicy.

@Zygmunt-1
Powinienem Cię w sumie spytać - ile osób umrze przez ten atak: od dymu lub pyłu. I tedy odpowiadać. Ale nie chce mi się czekać na to. A prawda jest taka, że niezbyt wiele. Były o tym rozmowy przy atakach na wcześniejsze rafinerie. Najpewniej odpowiedź pójdzie w dziesiątki. Może 100, moze 150, a w długim okresie (kilku miesięcy) z 200, jak Rosjanie wykażą się niekompetencją. I to głónie osób starszych i schorowanych.
Gdy tyle osób zginie wieczorem jednego dnia na froncie to można mówić, że było spokojnie. Oburzanie się o to pachnie wielka hipokryzją w momencie gdy wszelkie przelamania/przesunięcia frontu są normalnie traktowane z radością, a takie przesuniecia wiążą się z tysiącami zabitych/ciężko rannych.
Oczywiście można komentować 'ale przecież cywile!'. Ale troche z tego podejścia mnie wyleczyło wchodzenie na grupy telegramowe/discordowe ruskich i czytanie nawet tego, co było jeszcze przed wojną. Ich pogardę i chęć podporządkowania sobie naszego kraju. Tak samo jak Andromeda na youtube (polecam, jak zawsze) tlumaczy mnóstwo rzeczy.
Poza tym to nie tak, że Ci ludzie ginący na froncie to zolnierze, więc ich nie szkoda. To często siłą/szantażem zabrani tam ludzie z odległych terenów, którzy tę wojnę mieliby kompletnie w dupie, ale zostali do niej faktycznie zmuszeni. A na wladze w Rosji mają zerowy wpływ.

Dalej, ale możę powinienem od tego zacząć - taka argumentacja brzmi jakby ten film z emotką sugerował: 'ale super, zginie troche cywili w rosji'. A przecież to idiotyzm. To, co się wczoraj wydarzyło - została zaatakowana infrastruktura kluczowa dla funkcjonowania kraju w sposób możliwie cywilizowany i to pomimo tego, ze Rosja, po wszesniejszych atakach, wzmocniła obronę swojej stolicy. Fakt, że w takich warunkach Ukraina wciąż potrafi tę obronę przekroczyć i niszczyc rafinerie tuż pod Moskwą jest potencjalnie jakimś krokiem do przodu. A że może zginie trochę cywili - to proszę mieć pretensje do agresora, a nie do osób na twitterze.
Mi się bardzo podoba świadomość, że druga armia świata podczas trzydniowej operacji wojskowej trwajacej czwarty rok przepuszcza atak pięciu dronów na rafinerie przy stolicy, a w necie pojawiają się głowy 'O nie, proszę się z tego nie cieszyć'. Zapewne od...
Zygmunt-1 pisze:
18 cze 2026, 15:44
Obrzydliwy wpis obrzydliwego, tęczowego zboczeńca. Ale czego się spodziewać po kimś kto się fascynuje fiutami
... obroncy konserwatywnych wartości - bo chyba nic się nie zmieniło, żę jak w temacie politycznym ktoś nagle zaczyna coś pisać o penisach, seksie analnym albo odbycie to prawie zawsze będzie to obrońca konserwatywnych wartości?

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1395
Kibicuję: od czasu do czasu

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 19 cze 2026, 0:54

venomik pisze:
18 cze 2026, 23:51
Też mnie to zaciekawilo. Jak pojawiła się cisza po moim pytaniu to przyszło mi do głowy, że ktoś zdąży odpowiedzieć przed nim i się po prostu podepnie pod odpowiedź. Teraz już sie nie dowiemy co by było... ale to w sumie bez wielkiej różnicy.
To zaciekawiło czy bez różnicy? Zdecyduj się, bo jak sam nie ułożysz myśli we własnej głowie to trudno będzie dyskutować :)

Fajnie, że poświęciłeś sporo czasu na swój wpis. Może nawet merytoryczny. Mogłeś ten wieczór spędzić inaczej, posłuchać Zacznij od Bacha, nadrobić mundialowe zaległości lub cokolwiek innego. To pokazało, że mój wpis, mimo, że niezbyt długi, został Ci w głowie i o nim myślałeś. Fajnie, bo od tego jest forum dyskusyjne. Może trafiłem na jakiś Twój czuły punkt, nie wiem, jesteś bardzo anty-Rosja, bardzo pro-Ukraina, może lubisz Śmiszka - fajnie, że wywiązała się z tego dyskusja :spoko:

Generalnie chodziło o jedną, wydawać by się mogło, łatwą do pojęcia rzecz. Wytłumaczę więc, bo niewiele osób zrozumiało, a ta która zrozumiała i się odezwała to została określona adwokatem. Jest późna godzina, więc chłopaczki przewracają się na drugi bok, a rozmawiają dorośli.

Krzysztof Śmiszek jest posłem Parlamentu Europejskiego. Osobą publiczną. Uważam, że dodawanie w swoich mediach społecznościowych zdjęć, które pokazują efekt jakichkolwiek ataków i działań wojennych jest nie na miejscu. Z tego co się orientuję pan Śmiszek nie jest Ukraińcem, nie jest więc stroną konfliktu (tak, zaraz ktoś napisze, że Ukraina broni Europy przed Rosją i powinniśmy być jej wdzięczni - nie musicie tego pisać, napisałem za Was). Nie trzeba być detektywem żeby zauważyć jaki miał być wydźwięk tego wpisu. Fakt jest taki, że pan Śmiszek cieszy się, że na stolicę europejskiego państwa przeprowadzono nalot i efekty tego nalotu, widoczne na zdjęciach, publikuje w swoich mediach społecznościowych. Nawet jeśli cieszy się w głębi duszy to pewne rzeczy powinien zostawić dla siebie. W ramach przyzwoitości. A jak już chciał dodać taki wpis to mógł napisać kilka zdań, zrobić to bardziej merytorycznie, w mądrzejszy sposób. Zamiast tego dał emotkę jak nastolatek na instagramie.
venomik pisze:
Mi się bardzo podoba świadomość, że druga armia świata podczas trzydniowej operacji wojskowej trwajacej czwarty rok przepuszcza atak pięciu dronów na rafinerie przy stolicy, a w necie pojawiają się głowy 'O nie, proszę się z tego nie cieszyć'. Zapewne od...
Wszystko jak krew w piach, jak u Miauczyńskich :angry2:

No ale dobrze, zacznijmy od nowa. Krzysztof Śmiszek jest posłem Parlamentu Europejskiego. Osobą publiczną. Uważam, że dodawanie w swoich mediach społecznościowych zdjęć...
venomik pisze:
... obroncy konserwatywnych wartości - bo chyba nic się nie zmieniło, żę jak w temacie politycznym ktoś nagle zaczyna coś pisać o penisach, seksie analnym albo odbycie to prawie zawsze będzie to obrońca konserwatywnych wartości?
Bo jednak lepiej o tym pisać niż praktykować :wink:

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3290

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 19 cze 2026, 2:07

Zygmunt-1 pisze:
19 cze 2026, 0:54
Nawet jeśli cieszy się w głębi duszy to pewne rzeczy powinien zostawić dla siebie. W ramach przyzwoitości. A jak już chciał dodać taki wpis to mógł napisać kilka zdań, zrobić to bardziej merytorycznie, w mądrzejszy sposób. Zamiast tego dał emotkę jak nastolatek na instagramie.
Arbiter elegancji sie znalazl co na jednym oddechu pisze ze Smiszek to zboczeniec fascynujacy sie fiutami a na drugim bedzie recenzowal jego przyzwoitosc i merytoryke.

Obrazek

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 19 cze 2026, 8:51

Zygmunt-1 pisze:
. Jest późna godzina, więc chłopaczki przewracają się na drugi bok, a rozmawiają dorośli.
Jak dotąd to dorosły Venomik rozmawia z kimś co nie pisze jak dorosły. Widać od razu kto ty jesteś, sam piszesz żałosne, szczeniackie wpisy na temat orientacji posła czym sam się wypisujesz z poważnej dyskusji, a problem masz bo ktoś wrzucił posta informacyjnego o ataku na przemysł rosji. Nie w cywilów jak robi to rosja. I jak kraj który jest skazany na porażkę jest zaatakowany przez giganta który jest atakowany w sposób wybitnie niehumanitarny(żadna wojna taką nie jest) , bucza i inne. Ciągle ataki na szpitale, teatry gdzie ukrywają się dzieci nagle praktycznie samodzielnie jest w stanie przenieść wojnę na terytorium wroga atakując przemysł to jest sukces. Przyjąłeś jakieś ruble czy za darmo?
Też wyrażałeś oburzenie jak ruskie śmiały się z ruskich nalotów na ukrainę?

Zygmunt-1 pisze:
Fajnie, że poświęciłeś sporo czasu na swój wpis. Może nawet merytoryczny.
Przeczytaj 10 razy to moźe zrozumiesz.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6534

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 19 cze 2026, 8:53

Z tym samodzielnie to bez przesady.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 19 cze 2026, 9:04

No kroplówka z zachodu jest bo bez pieniędzy nic się nie da zrobić ale Trump się odciął i bardziej pomaga ruskom niż ukrainie, były zakazy używania zachodniej bronii na terytorium rosji to Ukraina stworzyła własne rakiety i drony długodystansowe i kąsa przemysł wojenny orków.

Pelart2
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 145

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart2 » 19 cze 2026, 11:21

Za Biedna miałeś podobne ograniczenia

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1076

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 19 cze 2026, 12:56

Bez pomocy Europy, zarówno finansowej jak i militarnej Ukraina dawno byłaby ugotowana. USA też wpompowało ogromne pieniądze w ten konflikt, gdzie jakby nie patrzeć nie jest to wojna kraju NATO. Myślę, że sam Putin nie brał pod uwagę takiej skali.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 19 cze 2026, 13:20

Nikt nie mówi że nie. I to jest wojna Ukrainy z pomocą finansową Nato i sprzetową. Tylko od czasu zmiany prezydentury w białym domu już pomoc usa ustała w znacznym stopniu. Ale Ukraina rozwinęła swój przemysł militarny i kąsa nie oglądając się na sojuszników którzy stracili wiarygodność(jeden z głównych)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2124

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 19 cze 2026, 15:15

Zygmunt-1 pisze:
Wszystko jak krew w piach, jak u Miauczyńskich

No ale dobrze, zacznijmy od nowa. Krzysztof Śmiszek jest posłem Parlamentu Europejskiego. Osobą publiczną. Uważam, że dodawanie w swoich mediach społecznościowych zdjęć...
;)
To jest nieco ironiczne, że tak właśnie kończysz ten fragment, ucinając odpowiedź przed podaniem argumentów, bo w sumie tak wygląda cała Twoja wypowiedź. Normalnie na pytanie 'dlaczego tak uważasz' pada odpowiedź 'uważam tak, ponieważ...' i tu nastepuje lista argumentów, a u Ciebie jest w zasadzie powtórzenie, jakaś parafraza tego, że to uważasz.
No sam początek:
Zygmunt-1 pisze:
Krzysztof Śmiszek jest posłem Parlamentu Europejskiego. Osobą publiczną. Uważam, że dodawanie w swoich mediach społecznościowych zdjęć, które pokazują efekt jakichkolwiek ataków i działań wojennych jest nie na miejscu.
To zwykła tautologiaj jest. "Uważam, że nie powinien dodawać takich zdjęć, ponieważ dodawanie takich zdjęć jest nie ma miejscu".
Aha.
Dalej to samo:
Zygmunt-1 pisze:
Nie trzeba być detektywem żeby zauważyć jaki miał być wydźwięk tego wpisu. Fakt jest taki, że pan Śmiszek cieszy się, że na stolicę europejskiego państwa przeprowadzono nalot i efekty tego nalotu, widoczne na zdjęciach, publikuje w swoich mediach społecznościowych. Nawet jeśli cieszy się w głębi duszy to pewne rzeczy powinien zostawić dla siebie. W ramach przyzwoitości.
Uważam, że Śmiszek nie powinien tego robić, bo nie powinien tego robić w ramach przyzwoitości.
Aha.

I jeszcze jedno: napsianie, że to był nalot na stolice europejskiego pańśtwa jest formalnie prawdziwe - ale tak z ręką na sercu, jakbyś odpalil dokument o II wojnie światowej i usłyszał, że tego a tego dnia Niemcy zrobiły nalot na miasto X - o czym byś pomyslał? Bo ja jestem pewien, że na pewno nie o tym, że w trakcie tego nalotu pięć bomb zniszczyło jakąś infrastrukturę energetyczną, nikt nie zginął, kilkanaście osób rannych, żaden budynek mieszkalny nie został zniszczony.
Myśląc o nalotach w trakcie wojny to raczej przychodzi mi taki Belrgad czy Rotterdam do głowy. Ten drugi był dużo mniejszy i krótszy, ale tam zginęło bezpośrednio blisko tysiąc ludzi, kolejni zgineli pozniej, a mnostwo ludzi skonczyła ciezko rannych, na wózku, z amputowaną kończyną albo jako ślepcy. Rozumiem gdyby wczorajszy nalot miał takie konsekwencje - a nie 'została mocno uszkodzona rafineria, nikt nie zginął'.

I jeszcze spytałeś trochę (nie wprost) o moje poglądy, to może rozwieję wątpliwości:
Zygmunt-1 pisze:
Może trafiłem na jakiś Twój czuły punkt (...)
Ogolnie to jest trochę moim czułym punktem prorosyjskie podejście polskich 'patriotów'. Tak ogolnie. Ale tutaj to była tylko czysta ciekawość na ostrą reakcje na wrzucone zdjęcie
Zygmunt-1 pisze:
nie wiem, jesteś bardzo anty-Rosja
jestem, jeden z dwóch krajów, których, powiedzmy tak, aktywnie nie lubię
Zygmunt-1 pisze:
bardzo pro-Ukraina
ja nawet nie widzę powodu dla którego miałbym lubić jakoś szczególnie Ukrainę, jako kraj, per se. Dlatego na przykład tutaj wypowiadam się na tematy ukrainskie niemal wylacznie w kontekscie wojny, a obrazowo mówiąc: mi - kibicowi Juve - zdarzało się i Interowi kibicować, jeśli zwiększało to szanse Juve na scudetto czy awans do LM
Zygmunt-1 pisze:
może lubisz Śmiszka
a tu już w ogóle nie. W znaczeniu: musiałem go znaleźć w sieci, bo nie wiedziałem kto to.

I ostatnia rzecz:
Zygmunt-1 pisze:
To zaciekawiło czy bez różnicy? Zdecyduj się, bo jak sam nie ułożysz myśli we własnej głowie to trudno będzie dyskutować
Bylem ciekaw czy odpowiedź od Ciebie będzie miała dla mnie logiczny sens. Nigdy nie bede miał pewności co dokladnie bys odpowiedział, ale w sumie to bez większej różnicy - bo i odpowiedź, którą ktoś inny udzielił, takiego sensu logicznego dla mnie nie ma. Dlaczego - pisałem w poprzednim poście.
A skoro się pod nią podpisaleś - to Twoja odpowiedź faktycznie byłaby identyczna, albo gorsza.

Hannibal
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 1076

Polityka za granicą

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 19 cze 2026, 16:41

Tutaj wpadły potężne fikołki, bo ktoś śmiał wstawić płonąca Moskwę. Nic tak nie bawi jak płacz Rosjan, którzy krzyczą "pobite gary", gdy wojny dotyka ich w bezpośredni sposób.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”