Siatkówka - Strona 54

Dewiza tego działu to: 'Nie samą piłką człowiek żyje". Dyskusje na temat wszystkich dyscyplin sportowych, od ping-ponga poczynając, na curlingu kończąć.
Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 05 wrz 2006, 20:25

Takie gadanie, sam widziałem tą wypowiedz Niemczyka zaraz po wyjściu na hale na Okęciu.

Trzech kandydatów?

Jak dla mnie Kardas to głupia i nie realna kandydatura. Po pierwsze mało osiągnął z silną kadrą w Polskiej Energii. Po drugie ma co robić, dostał robote w Częstochowie i nie przypuszczam żeby Bruggink zgodził się na to by jego asystem dzielił czas między AZS a reprezentacje.

Kłos to silna kandydatura, ale ten pomysł jakoby Niemczyk miał być nadzorcą to mocno chybiony. Nic by sie nie zmieniło w takim układzie. Byłaby to analogia do sytuacji Karpola (wspomnianego jakiś czas temu przezemnie) kiedy został odwołany ze stanowiska trenera w Urałoczce i został jej managerem.

Natomiast Włoch to kandydatura wprost idealna (jeśli nie samodzielny Kłos) tylko jeśli będzie samodzielny.

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 05 wrz 2006, 20:38

Teraz pozostaje pytanie, czy robić rewolucję w kadrze i zatrzeć ślady po Niemczyku, czy kontynuować jego dzieło, ale z mniej silną osobowością, ale człowiekiem znającym kadrę.Teraz, do najważniejszej imprezy sezonu nie wypada zmieniać schematu trenowania.Kardas ? Jak dla mnie dziwna kandydatura, jak i dla bellusa.Kłos ma już obycie w pracowaniu z kobiecą siatkówką, w przeciwieństwie do Kardasa, który niewątpliwie jest doświadczony siatkarsko, ale z inną płcią.Praca Niemczyka nie była zła, Kłos pewnie by dalej robił to samo, ale już w pogodzonej kadrze.

Nowy trener zza granicy, to tylko wielki, jak Barbolini, osobiście kandydatura Karpola też nie jest wskazana, jeżeli "Złotka" dochodzą do konfliktów i odważnych stwierdzeń za kadencji Andrzeja, to za Nikołaja chyba żadna nie będzie chciała grać.W Rosji jest inna sytuacja, trener klubowy gra swoimi zawodniczkami w rep.Poza tym jest ich rodakiem i znają go od dawna to mają wielki rispekt.Co do Barboliniego, to pewnie gwarantowałby on sukcesy, wprowadził by coś nowego do kadry, nowe treningi, może kadra wreszcie by się ustabilizowała z formą, a nie takie skoki formy, nie potrafiąc doścignąć czołówki, na zmianę z ME co 2 lata.Hmm, ciężki orzech do zgryzienia...

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 05 wrz 2006, 21:02

Nie można powiedzieć, że nasze siatkarki grały całkowicie źle i nie było żadnych plusów. Jak ktoś oglądał mecz to wie. Były ciekawe akcje. Widać, że drużyna jest bardzo silna. Brakuje stabilizacji. Miały 16-8 z Włoszkami w pierwszym secie. Miały 5 set w meczu z Kubą i Rosją (bardzo silnymi zespołami). Realnie patrząc to jest tak Brazylia, Rosja, Chiny (to pierwsza trójka, z kolejnością przypadkową), potem są USA, Włochy, Polska (też kolejność przypadkowa). Tylko, ze w wynikach nie ma odzwierciedlenia tego wyliczenia. Znakomita większośc kadry gra za granicą, mamy dużo młodych zdolnych dziewczyn.

Może osoba Włocha skłoniła by do odbycia karencji Rybaczewską i inne nasze ukradzione talenty (3 przez reprezentacje Niemiec).
Uchi_ pisze:Co do Barboliniego, to pewnie gwarantowałby on sukcesy, wprowadził by coś nowego do kadry, nowe treningi,
Mam nadzieje, że by tak było. Jakby nie patrzeć 3 naszych obcokrajowców trenerów diametralnie zmieniło treningi. Wszystko jest inne - wszystko tak jak we Włoszech - jak na zachodzie.
Uchi_ pisze:osobiście kandydatura Karpola też nie jest wskazana,
Kandydatury Karpola nie ma, to ja ją stworzyłem na potrzeby dyskusji chyba z duchem (nie jestem pewien).
Uchi_ pisze:W Rosji jest inna sytuacja, trener klubowy gra swoimi zawodniczkami w rep
W woli ścisłości - była inna sytuacja. Teraz reprezentacje Rosji prowadzi Caprara (nie pamietam czy tak się pisze).

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 05 wrz 2006, 21:10

Dla mnie Kardas to jest poroniony pomysł. Z PE Sosnowiec w pierwszym sezonie miał do dyspozycji Zygadłe(prze poł roku), Bartmana i kilku solidnych zawodników i ledwo sie utrzymał. W tym roku ze słabsza kadra wydatnie sie przyczynił do spadku, bo został w połowie sezonu zwolniony. Jest po prostu przecietnym trenerem. Plan był taki, że w przyszłości miał być drugim trenerem, wspołpracownikiem Kłosa. I chyba to jest szczyt jego mozliwosci.
Ja jestem za opcja Kłos na MŚ zaleznie od wyników i gry albo zostaje samodzielnym trenerem, albo zostaje asystentem bardziej uznanego szkoleniowca z zagranicy. Tu juz nie jestem kompetentny aby wybierac nowego trenera. Zdecydowanie leży do w gestii wydziału szkolenia i prezesa PZPS. Wydaje mi się, ze ciekawym pomysłem mogło by być powierzenia kadry np. Magdalenia Śliwie. Jednak byłby to swego rodzaju wielki eksperyment. Chyba nie mamy czasu i środków na eksperymenty. Jednak czasmi warto zaryzykować.

Dzis ogladałem wiadomości sportowe na TVP1 i Glinka stanowczo odrzuca wspołprace z Niemczykiem. Jednym słowe nie ma szans aby w kadrze było miejsce dla tych dwóch osób jednoczesnie. Swoja droge jesli maja stroic takie fochy i unosic sie honorem to niech sp... Kadra narodowa to cos większego niz słowa więc pani primadonna Glinka powinna sie zastanowic m.in. dzięki komu jest gwiazda światowej siatkówki i dla kogo gra.

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 05 wrz 2006, 21:33

Zacznę od końca ;).
bellus pisze:W woli ścisłości - była inna sytuacja. Teraz reprezentacje Rosji prowadzi Caprara (nie pamietam czy tak się pisze).

Tak, chodziło mi o podejście zawodniczek tej narodowości ( przykład z zawodniczkami Urałoczki ), a co innego Polki, które o Karpolu słyszały z opowieści, bądź z meczów, ale nie doświadczyły całych sezonów przygotowawczych z nim.Zresztą to trener legenda i zawsze się do niego wracało, jako pewniaka do trenerki.Trener z charyzmą, ale jak mówię w innym kraju, można by go inaczej traktować :/, więc nie bardzo.

bellus pisze:Kandydatury Karpola nie ma, to ja ją stworzyłem na potrzeby dyskusji chyba z duchem (nie jestem pewien).
Hehe, no nie ma jak to dyskutować o niczym :).Ale przynajmniej mogliśmy jakoś przeanalizować jego ewentualną kandydaturę.
bellus pisze:Mam nadzieje, że by tak było. Jakby nie patrzeć 3 naszych obcokrajowców trenerów diametralnie zmieniło treningi. Wszystko jest inne - wszystko tak jak we Włoszech - jak na zachodzie.

Ta wizja jest kusząca... można by zaryzykować.

bellus pisze:Nie można powiedzieć, że nasze siatkarki grały całkowicie źle i nie było żadnych plusów. Jak ktoś oglądał mecz to wie. Były ciekawe akcje. Widać, że drużyna jest bardzo silna. Brakuje stabilizacji. Miały 16-8 z Włoszkami w pierwszym secie. Miały 5 set w meczu z Kubą i Rosją (bardzo silnymi zespołami). Realnie patrząc to jest tak Brazylia, Rosja, Chiny (to pierwsza trójka, z kolejnością przypadkową), potem są USA, Włochy, Polska (też kolejność przypadkowa). Tylko, ze w wynikach nie ma odzwierciedlenia tego wyliczenia. Znakomita większośc kadry gra za granicą, mamy dużo młodych zdolnych dziewczyn.

Tylko, że duża jest przepaść między nami a np. Chinkami i chodzi właśnie o dobicie się do tej czołówki.Potencjał mamy, może poprostu Niemczyk się wypalił na tą kadrę, czas na jakieś 'nowe nowości' na stanowisku trenerskim.
Babel pisze:Z PE Sosnowiec w pierwszym sezonie miał do dyspozycji ( ...) Bartmana

W sumie to Bartman to dla mnie talent, który jednak ma problemy lekko z głową, więc ukrzesałby go najbardziej wytrawny trener, a Kardas nie mógł w pełni korzystać z jego umiejętności.
Babel pisze:Zdecydowanie leży do w gestii wydziału szkolenia i prezesa PZPS. Wydaje mi się, ze ciekawym pomysłem mogło by być powierzenia kadry np. Magdalenia Śliwie. Jednak byłby to swego rodzaju wielki eksperyment. Chyba nie mamy czasu i środków na eksperymenty. Jednak czasmi warto zaryzykować.
Byłoby ciekawie, jakaś 'babska ręka' wreszcie by zawisła nad kadrą, może by to dało lepsze rezultaty, ale doświadczenia trenerskiego Magda nie ma żadnego, choć fakt, że ma już słuszny wiek, a w kadrze zagrała już ho ho, może być zastępujący uprawnienia trenerskie.Tylko jak mówisz nie ma czasu na eksperymenty.
Babel pisze:Dzis ogladałem wiadomości sportowe na TVP1 i Glinka stanowczo odrzuca wspołprace z Niemczykiem. Jednym słowe nie ma szans aby w kadrze było miejsce dla tych dwóch osób jednoczesnie. Swoja droge jesli maja stroic takie fochy i unosic sie honorem to niech sp... Kadra narodowa to cos większego niz słowa więc pani primadonna Glinka powinna sie zastanowic m.in. dzięki komu jest gwiazda światowej siatkówki i dla kogo gra.

Z drugiej strony Bąblu nie wiemy o co dokłądnie tak poszło, może tam były jakieś większe konflikty, niż tylko doszły nas słuchy.Tylko unosząc się łaską gry w reprezentacji mocno mnie dziwi.To nie jest klub, tylko dla każdego powienien być obowiązek, Glinka wie że jest ważną częścią tego zespołu i przegina pałe czasami :/.Jeżeli Niemczyk nie będzie jej trenował, to przecież kontakt z nim nie będzie już taki przeszkadzający, wrrr.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 05 wrz 2006, 21:54

onet.pl pisze:Według prezesa PZPS na najbliższe zgrupowanie przyjadą wszystkie zawodniczki poza Małgorzatą Glinką. "Glinka poinformowała nas, że w tym roku nie będzie grać w reprezentacji, niezależnie kto będzie trenerem" - dodał prezes Przedełski.
onet.pl pisze:Andrzej Niemczyk lekceważy reprezentację i pracodawcę - powiedział prezes Polskiego Związku Piłki Siatkowej Mirosław Przedpełski. - Swym zachowaniem bulwersuje nas. Czekaliśmy na niego kilka godzin. Mieliśmy porozmawiać o jego pracy z reprezentacją kobiet lub o rezygnacji. W poniedziałek rozpoczyna się zgrupowanie przed niezwykle ważnymi kwalifikacjami do przyszłorocznej Grand Prix. Odbędą się one pod koniec września w Warnie.
Więc jednym słowem na te osoby nie ma raczej co liczyc. Szkoda bo jak na warunki Polski są to osoby z wybitnymi osiagnieciami. Jednak wybitni ludzie sie tak nie zachowuja. Szczególnie jesli chodzi o reprezentacje narodowa. PZPS powinien postawić sprawe jasno i klarownie, bo cyrku pod swoja bandera nie powinien tolerować. Podziękowac państwu za współprace. Oczywiscie Niemczykowi z nalezytymi honorami. A co do Glinki to wszystko powinno zależeć od konceptu nowego trenera. Ja osobicie nie chciałbym miec w kadrze zawodnika, który obraza sie na kilka słów(prawdy?). Z drugiej strony tak jak napisałes własciwie nic nie wiemy i trudno oceniac te sytuacje.
Uchi_ pisze:W sumie to Bartman to dla mnie talent, który jednak ma problemy lekko z głową,
Wydaje mi sie akurat wyjazd Bartmana do Włoch w jego przypadku może utemperwoac jego charakter, nayczyc profesjonalizmu. Podczas treningów z Granvorka, Bernardim czy Howardem mogł zrozumiec ile mu jeszcze brakuje. Fakt, ze wyjazd do Wloch nie był przemyslana taktyka, tylko ucieczka z tonącego okrętów - Polskiej Energii Sosnowiec.

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 05 wrz 2006, 22:03

Babel pisze:Wydaje mi sie akurat wyjazd Bartmana do Włoch w jego przypadku może utemperwoac jego charakter, nayczyc profesjonalizmu. Podczas treningów z Granvorka, Bernardim czy Howardem mogł zrozumiec ile mu jeszcze brakuje. Fakt, ze wyjazd do Wloch nie był przemyslana taktyka, tylko ucieczka z tonącego okrętów - Polskiej Energii Sosnowiec.

Wyjazd ten dużo go nauczył, mimo iż gwiazdorzy nadal nie miłosiernie na kadrze, to przyznaje, że tak jak piszesz nie była to odpowiednia droga dla niego w tym wieku.Zresztą gdyby dobrze poszukał to PLS stał przed nim otworem.A tak to chociaż kasę sobie odłożył... :) Chyba, że nawet i z tym ma problemy ;).

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 05 wrz 2006, 22:19

Tylko ja o Bartmanie wiem tyle ile napisza o nim w wszystkich dostępnych dla mnie mediach. Ty chyba możesz coś więcej powiedzieć na jego temat?

Na pewno chłopak ma dobre warunki fizyczne, duze umiejetności i sporo doswiadzczeń jak na swoj wiek. Nie każdy 19 latek ma okazje mieć na koncie kilkanascie wystepow w Serie A1. Zreszta zobaczymy co pokaże w Kazaniu na ME.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 05 wrz 2006, 22:19

Babel pisze:Wydaje mi sie akurat wyjazd Bartmana do Włoch w jego przypadku może utemperwoac jego charakter, nayczyc profesjonalizmu. Podczas treningów z Granvorka, Bernardim czy Howardem mogł zrozumiec ile mu jeszcze brakuje. Fakt, ze wyjazd do Wloch nie był przemyslana taktyka, tylko ucieczka z tonącego okrętów - Polskiej Energii Sosnowiec.
Zrobił moim zdaniem bardzo dobrze. Gdyby został w PE tylko by się zmarnował. Sam pisałeś o tym, że Kardas to słaby trenre to co słaby trener mógł dać takiemu zawodnikowi? Tam przynajmniej uczy się wszystkiego od najlepszych. Ja tam w niego wierze i myśle, ze jego gra może dać nam MEJ.

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 05 wrz 2006, 22:46

Babel pisze:Tylko ja o Bartmanie wiem tyle ile napisza o nim w wszystkich dostępnych dla mnie mediach. Ty chyba możesz coś więcej powiedzieć na jego temat?

Na pewno chłopak ma dobre warunki fizyczne, duze umiejetności i sporo doswiadzczeń jak na swoj wiek. Nie każdy 19 latek ma okazje mieć na koncie kilkanascie wystepow w Serie A1. Zreszta zobaczymy co pokaże w Kazaniu na ME.
Mam info od kumpla, który także poleciał teraz do Kazania, na (( % pierwszym rozgrywającym, chociaż w kadrze są układy, na które nie ma rady...

Bardziej liczyłbym na młodego Jarosza, który w ataku jest strasznym katem, gorzej z przyjęciem.Oczywiście mam nadzieje, że także młody Kurek wzniesie się na wyrzyny.Szkoda, że nie pojechał libero Wojtaszek, który wywodzi się z miasta nie tak daleko ode mnie i nawet miałem okazje kilkukrotnie zagrać przeciw niemu :P.No cóż, chłopaki z tego co słyszałem celują w miejsce na pudle, które jest jednoznaczne z awansem do MŚ za rok.
bellus pisze:Zrobił moim zdaniem bardzo dobrze. Gdyby został w PE tylko by się zmarnował. Sam pisałeś o tym, że Kardas to słaby trenre to co słaby trener mógł dać takiemu zawodnikowi? Tam przynajmniej uczy się wszystkiego od najlepszych. Ja tam w niego wierze i myśle, ze jego gra może dać nam MEJ.
Bellus, on musi teraz grać właśnie, a nie tylko trenować :).Na wyjazd jeszcze ma czas.On ma dopiero 19 lat.Chociaż jestem zdania, że będzie bogatszy w doświadczenie, więc jak już siedzi to nie ma co wracać :).A jego transfer nie nazwałbym ucieczką z PES, a raczej z PLS-u, bo liga włoska najlepsza, to przyciąga jak magnes.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2006, 23:05 przez Uchi_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 05 wrz 2006, 23:01

Uchi_ pisze:Chociaż jestem zdania, że będzie bogatszy w doświadczenie, więc jak już siedzi to nie ma co wracać

Nie tak z nowu, że tylko siedział. W paru meczach zagrał.
Uchi_ pisze:A jego transfer nie nazwałbym ucieczką z PES, a raczej z PLS-u, bo liga włoska najlepsza, to przyciąga jak magnes.
Jest magnesem, bo to tam gra się najlepiej i tam, są najlepsi trenerzy.

Awatar użytkownika
Uchi_
Polski Przyjaciel Piwa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Uchi_ » 05 wrz 2006, 23:09

bellus pisze:Nie tak z nowu, że tylko siedział. W paru meczach zagrał.
Wspomnień, nie ma za wesołych
:P .

bellus pisze:Jest magnesem, bo to tam gra się najlepiej i tam, są najlepsi trenerzy.

Zgadza się, ale żeby tam trafiać także trzeba już coś prezentować, być ogranym chociaż na poziomie polskiej ligi.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 05 wrz 2006, 23:25

Z tego co pamiętam to Bartman ma z Verona kontrakt na 3 lata, więc pewnie go gdzieś wypożycza np. Serie A2. Choc tutaj kluby PLS też powinny wykazac zainteresowanie, bo mimo wszystko tutaj i tak miałby większe szanse na gre.
bellus pisze:Jest magnesem, bo to tam gra się najlepiej i tam, są najlepsi trenerzy.
Dlatego dziwne, że kilku zawodników tj. Murek, Kadziewicz, Szczerbaniuk nie zdecydowali się na przejscie, albo pozostanie w we Włoszech. Widocznie bycie prowincjonalana gwiazdeczka ich zadowala. Biorac przykład Winiarskiego. Trenowanie z takim zawodnikami jak Heller, Andre Nascimento, Marco Meoni i gra przeciwko śmietance najlepszych siatkarzy świata, piekna lokalizacja Trento i na pewno nie małe pieniądze. Wcale się nie dziwie, że wybrał te oferte zamiast dostawania butelkami w Częstochowie, czy oglądania hałd węgla brunatnego w Bełchatowie.

p.s bez obrazy dla kibiców i mieszkańców pochodzacych z tych miast

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 05 wrz 2006, 23:28

Uchi_ pisze:Wspomnień, nie ma za wesołych
Nie jestem przekonany, ale z tego co pamiętam to w 12 spotkaniach wystąpił.

Babel pisze:Dlatego dziwne, że kilku zawodników tj. Murek, Kadziewicz, Szczerbaniuk nie zdecydowali się na przejscie, albo pozostanie w we Włoszech.
Do tych trzech dodał bym jeszcze Papkego, który po odejściu z Mostostalu spokojnei mógł pojechać do Włoch. Tam mają lepszą odnowe, lepszych lekarzy to pewno by nie był tak wyniszczony jak teraz jest.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 06 wrz 2006, 15:46

No i zaczęliśmy od zwycięstwa. 3-1 nad Ukrainą, ktora ogólnie silna w sporcie jest napawa optymizmem.

O meczu
o meczu 2.

Jak widać we wszystkich setach grał Bartman

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne sporty”