Ogólna dyskusja o polityce - Strona 56

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
kon2r
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kon2r » 18 maja 2007, 20:45

no co ty ? nie ogladasz Prison Break ? :o jaki kolo...
a tak na powaznie glupio by bylo gdyby ktos byl np. niewinny wogole to jest niechumanitarne i nie ma zadnego sensu ? nie lepiej takiego dupka wsadzic do wiezienia o zaostrzonym rygorze ? uwierz mi ze bardziej pocierpi...

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 18 maja 2007, 20:48

[Mam propozycję do adminów, może stworzyć osobny temat do dyskusji na temat kary śmierci? Bo wygląda na to, że trochę to potrwa, a nie jest to bezpośrednio związane z polityką. Temat Ogólna dyskusja o polityce staje się trochę takim śmietnikiem gdzie można znaleźć wszystko.]

Jeśli nie mam racji to do kasacji ten post.

do założenia nowego tematu są admini potrzebni ? zakładaj śmiało // fieldy

Nie są, ale nie chciałem burzyć założeń tego działo. Tak czy inaczej nowy temat istnieję i proponuję tam przenieść dyskusję. Może jakiś nudzący się admin przeniesie parę postów z tego działu tam, jak nie to tez sobie pewnie jakoś poradzimy.

Awatar użytkownika
Bruno Banani
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 24 maja 2007, 19:09

jakiś czas temu chyba bellus napisał że Iran to jeden z najlepiej zarządzających krajów w swym regionie :lol:
http://wiadomosci.onet.pl/1541637,12,item.html
:lol:
jak tym krajem rządzi ktoś taki jak Mahmud Ahmadineżad, który czeka tylko na okazje żeby wybić Żydów to stwierdzenie bellusa już do mnie nie przemawia. Od zawsze uważałem, że Bliski Wschód to jedno wielkie bagno.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 24 maja 2007, 20:20

Przeczytałem drogi Brunonie (mam nadzieję, że się nie obrazisz za tę formę) to co wkleiłeś i jakoś nie widzę tam dowodów obalających moje stwierdzenie.
1. Iran to kraj o ustroju demokratycznym - chociaż tutaj można polemizować czy to dobrze o nim świadczy
2. Jest bodaj jedynym krajem regionu, który nie marnotrawi pieniędzy ze sprzedaży ropy naftowej na pałace i wielkie fontanny na środku pustyni, tylko realnie inwestuje w rozwój przemysłu.
3. To, że jakiś kraj posiada bombę (czy też będzie posiadał) też świadczy o potencjale kraju, nikt w regionie - odliczając Izrael nie ma takich możliwości technicznych.
4. Jaka jest stabilność wewnętrzna Iranu, a jaka jego sąsiada Iraku?
5. Skoro Iran jest taki słaby to czemu wojska koalicji jeszcze nie zdecydowały się na atak? Wg teorii, że jest słaby to walka nie powinna zbyt długo potrwać.
6. Mahmud Ahmadineżad to demokratycznie wybrany przywódca tego kraju, tak samo jak Kaczyński, Sakrozy, Bush, etc.

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 61

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 24 maja 2007, 20:54

bellus pisze:Iran to kraj o ustroju demokratycznym

Czy demokratycznym- nie wydajemi sie. To jest kraj gdzie glownym prawem jest koran i jesli zlamiesz koran to demokracja (czyli niezawisle sady, prawa czlowieka itp.) cie juz nie dotyczy. Takze ostroznie z ta demokracja.

bellus pisze:Jest bodaj jedynym krajem regionu, który nie marnotrawi pieniędzy ze sprzedaży ropy naftowej na pałace i wielkie fontanny na środku pustyni, tylko realnie inwestuje w rozwój przemysłu.

No wydaja horendalne pieniadze na zbrojenia ale miliony ludzi gloduje i praktycznie nie ma za co zyc. Zeby mnie ktos zle nie zrozumial oczywiscie rozwoj swoich mozliwosci militarnych powinien byc istotnym aspektem polityki kazdego panstwa szczegolnie jesli to panstwo jest polozone w tak niespokojnym regionie ja Iran ale trzeba zachowac pewne proporcje i znac swoje mozliwosci. Bo Iran z takim podejsciem swoich politykow to coraz wyrazniej zbliza sie do tego co obecnie jest w Korei Polnocnej a to napewno nie jest strategia sluszna.

bellus pisze:To, że jakiś kraj posiada bombę (czy też będzie posiadał) też świadczy o potencjale kraju, nikt w regionie - odliczając Izrael nie ma takich możliwości technicznych.
Tu sie zgadzam z tym ze tak jak pisale wyzej trzeba zachowac pewne proporcje a Iran tego nie robi.

bellus pisze:Skoro Iran jest taki słaby to czemu wojska koalicji jeszcze nie zdecydowały się na atak? Wg teorii, że jest słaby to walka nie powinna zbyt długo potrwać

Wedlug mnie kazdy boi sie powtorzenia sytuacji z Iraku- to znaczy szybkiego zwyciestwa (a takie by pewnie bylo bo tak z reguly jest-totalitaryzmy szybko upadaja, a upodlanie ludzie nie maja wielkiego zapalu do obrony ustroju ktory dziala na ich nirkorzysc) a ptem niemozliwosci ustabilizowania sytuacji przez dzialalnosc roznych bojowek terorystycznych (a takie by napewno zaczely wtedy dzialac).

bellus pisze:Mahmud Ahmadineżad to demokratycznie wybrany przywódca tego kraju
Ten przyklad pokazuje jedna z wielu wad demokracji- mianowicie mozliwosc dojscia do wladzy takiego fanatyka jak Ahmadineżad. Bo w sumie taki Lukaszenko i Putin tez zostali wybrani w demokratycznych wyborach a z ideami demokratycznymi nie maja absolutnie nic wspolnego.

Awatar użytkownika
Bruno Banani
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 24 maja 2007, 21:24

Dobra bellus może Iran dobrze się rozwija, ale daleko mu do demokracji europejskiej. Wyobrażasz sobie, żeby ktoś w Europie rzucał takimi groźbami w stosunku do innych państw? Dlatego "demokracja" irańska to dla mnie reżim taki sam jak ten w Iraku za Husajna.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 24 maja 2007, 23:28

Mates - nie chce mi się odpisywać na twój post dokładnie. Wg mnie twoja wiedza jest raczej propagandowa. Powołaj się jak możesz na konkretne artykuły, książki, strony internetowe, ale to może ja jestem w błędzie. Być może to ja jestem ignorantem w sprawach Bliskiego Wschodu. Będę wdzięczny za poszerzenie mojej wiedzy.

http://www.iranchamber.com/government/l ... tution.php

Bruno - o ile wiem demokracje europejskie nie leżą w omawianym przez nas regionie. Co do takich gróźb to Bush czy Blair grozili przecież Irakowi, oczywiście nie w takich słowach, ale jednak. Ba oni nawet obalili reżim panujący w Iraku. Iran ma takiego prezydenta jakiego sobie wybrał, człowieka charyzmatycznego. Można zastanawiać się co do tego, czy jego strategia polityki zagranicznej jest dobra. Jednak polityka wewnętrzna to co innego.

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 61

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 25 maja 2007, 9:35

bellus nie wiem czy chodzilo ci o takie artykuly ale znalazlem pare o przestrzeganiu praw czlowieka i o traktowaniu obroncow praw czlowieka w Iranie.
http://www.pomagamy.pl/niusy/iran_ebadi ... zt_hrw.htm
http://www.eunia.pl/modules.php?name=Ne ... e&sid=2237
http://www.amnesty.org.pl/uploads/media ... e_2005.doc

Jesli zas chodzi o konstytucje to nie czytalem bo angielskim nie wladam zbyt dobrze ale zwrocielm uwage na sam poczatek:
The Constitution of Islamic Republic of Iran
W panstwach islamskich glownym prawem jet koran (chyba ze jest inaczej to mnie uswiadomcie). Idac tym tokiem rozumowania kazde prawo (nawet konstytucja) musi byc zgodne z koranem. A co za tym idzie nie moze byc mowy o rownosci, prawach czlowieka, demokracji. I nie trzeba jakies ogromnej wiedzy zeby o tym wiedziec. I nie rozumie jak inteligentny czlowiek moze nazwac fundamentalistyczny rezim religiljy islamska demokracja.
bellus pisze: Iran ma takiego prezydenta jakiego sobie wybrał, człowieka charyzmatycznego.
Nie wiem w czym ma sie przejawiac ta jego charyzma. Chyba nie w tym ze nawoluje do wybicia Zydow.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 27 maja 2007, 0:53

Z racji, że zostałem wywołany do tablicy to odpowiem, jednak nie liczcie, że mam dużo czasu na jakąś płomienną dyskusję. Od razu mój walec wrzuca Top Gear i do dzieła.
Mates pisze:bellus nie wiem czy chodzilo ci o takie artykuly ale znalazlem pare o przestrzeganiu praw czlowieka i o traktowaniu obroncow praw czlowieka w Iranie.
http://www.pomagamy.pl/niusy/iran_ebadi ... zt_hrw.htm
http://www.eunia.pl/modules.php?name=Ne ... e&sid=2237
http://www.amnesty.org.pl/uploads/media ... ezpieczent wie_2005.doc
Ciekawy dobór artykułów - żaden z nich nie odnosi się do obecnego prezydenta Iranu, bo zwyczajnie nie może wszystkie te linki odnoszą się do okresu zanim został zaprzysiężony na prezydenta. No, ale jednak się do nich odniosę, zawsze przecież może paść argument, że skoro przed tym złym było tak źle, to jak teraz musi być...

Tylko najpierw ustalmy co ja powiedziałem i za co mnie zaatakowaliście: Iran jest najlepiej zarządzanym państwem regionu. Potem powiedziałem, że jest to demokratyczne państwo.

Tymczasem tutaj uderzasz w coś innego - "demokratyczne państwo prawa". Ty chyba traktujesz, utożsamiasz demokrację z jej formą europejską, traktujesz ją szeroko. Nie mam przy sobie akurat Leksykonu Politologii Antoszewskiego i Młyńca i niestety nie mam technicznych możliwości by przytoczyć Ci odpowiedni fragment (w poniedziałek wieczorem będę już miał taką możliwość). Tam za pewne demokracja jest opisana jako ustrój - forma sprawowania władzy. Cechami demokracji jest pluralizm polityczny, wolne wybory. Wszystko to jest w Iranie.

Co do przywołanych tutaj obrońców praw człowieka, to jest to sprawa dość głęboka. Dam sobie odciąć dwa palce za to, że Ci obrońcy praw człowieka to walczą o zniesienie tradycji islamskich w prawie - bo takie niewątpliwie są. To się nie dziwię, że spotykają ich represje. W większości państw demokracji europejskich w konstytucjach jest zapis o zakazie funkcjonowania partii politycznych mających na celu destabilizację systemu politycznego. Jak dla mnie nawoływanie do zmiany konstytucji, praw, etc można podciągnąć właśnie pod to nawoływanie do zmiany systemu, są traktowani jako element wywrotowy. Nie twierdzę, oczywiście że jest to kraj gdzie nie łamie się praw człowieka dla samego ich łamania. Chodzi jednak o skalę w kontekście regionu. Zachęcam do popatrzenia na Turcję, a przecież ten kraj niektórzy chcą w UE zobaczyć za parę lat.
Mates pisze:Jesli zas chodzi o konstytucje to nie czytalem bo angielskim nie wladam zbyt dobrze ale zwrocielm uwage na sam poczatek:
To jednak trochę tak jak oceniać książkę po tytule tylko. No, ale nic nie mam niestety polskiego tłumaczenia i nie znam stron gdzie takowe będzie dostępne za darmo. Nie jestem, aż tak zdesperowany w dyskusji by kupować dostęp do płatnych serwisów.

Jakkolwiek twój wywód dalszy jest logiczny to jest niestety błędny.
Prawo w Islamie nie opiera się tylko na Koranie, ale też na Sunnie, analogii i zgodzie. Trochę późno jest a ja jeszcze muszę parę mejli napisać więc ograniczę się tylko do tego co tu napisałem. Jak będę miał więcej czasu a ktoś będzie zainteresowany to przybliżę system prawa w Islamie.
Mates pisze:A co za tym idzie nie moze byc mowy o rownosci, prawach czlowieka, demokracji.
Zaskakujesz mnie. Znasz Koran i wymienione przeze mnie elementy prawa islamskiego lepiej niż ja. Mógłbyś przybliżyć, które z tych elementów mówią o wspomnianej przez Ciebie dyskryminacji?

Nie wiem w czym ma sie przejawiac ta jego charyzma. Chyba nie w tym ze nawoluje do wybicia Zydow.
Jeśli Mahmud Ahmadineżad nie jest przywódcą charyzmatycznym to poza Fidelem i Kadafim trudno mi na tą porę dnia / nocy wymyśleć inny przykład tego o czym pisał Max Webber. Ponownie boli mnie tutaj brak książek w domu (mam je w mieszkaniu studenckim we Wrocławiu) by przytoczyć szerszą definicję charyzmy, musi wystarczyć ta:
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=4011029

Jak bez charyzmy można osiągnąć ponad 60 procentowe poparcie w drugiej turze wyborów prezydenckich?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 09 lip 2007, 21:27

Nie ma tak dobrze - politycy nie pozwolą, aby temat umarł śmiercią naturalną :lol2:

Jak już wszyscy zapewne wiedzą, prezydent podpisał dymisję Leppera.
Dlaczego teraz ? aby ludzie [media] przestali o Rydzyku, Piłce [ten od kokainy] Lipcu i innych sprawach niezbyt przyjemnych dla PiSu debatować ?

Co dalej ? Lepper mówi, że Samoobrona wychodzi z koalicji. Co z rządem ? Czy będą wybory ? Myśle, ze najpierw spróbują trochę pohandlowac stanowiskami, podebrać część posłów Samoobrony tak, aby uzyskać większość. Jak się nie uda - może być rząd mniejszościowy. Nie wiem co lepsze dla PiSu.
Niesiołowski przedstawił już swoją wizję:
PiS oddaje władze [poprzez wybory, bo raczej nie wygra - choć moim zdaniem wcale takie pewne to nie jest] tylko po to, aby zapewnić Lechowi K. kolejną kadencję na stołku prezydenta. PiS byłby w opozycji do rządu i jak to zwykle bywa - bedą mieli po swojej stronie ludzi, którzy beda mieli dość następnego rządu.

Lepper wyrzucony, jeszcze Giertych został :smile2:
LPR wybory raczej nie na rękę. Zna ktoś ich stanowisko w tej sprawie ?

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 09 lip 2007, 21:31

fieldy pisze:LPR wybory raczej nie na rękę. Zna ktoś ich stanowisko w tej sprawie ?
Na razie nic nie wiadomo :wink: Słyszałem w radiu wypowiedź Bosaka. Powiedział, że oficjalnie LPR ustosunkuje się do dzisiejszych wydarzeń najwcześniej jutro :)

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 09 lip 2007, 21:34

Lepper po raz kolejny zostal wyrzucony z koalicji. Juz ostatnim razem obrzucil premiera epitetami, a jednak wrocil do koalicji. Moze teraz tez wroci?

Ogolnie to niezly cyrk sie dzieje. Lipiec, Pilka, Rydzyk, Lepper - za duzo jak na jeden dzien. DzisiejszyMi wiadomosciami mozna by spokojnie jeden miesiac obdarowac. Chociaz moze rzeczwiscie taka taktyka PiS, zeby wyrzucic na powierzchnie niektore sprawy, a korzystajac z tego, zatuszowac inne.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 09 lip 2007, 21:36

Minister sportu Tomasz Lipiec podał się do dymisji!

Panowie co tu sie dzieje ?

Awatar użytkownika
Bruno Banani
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bruno Banani » 09 lip 2007, 21:37

Dragi, przekręty, korupcja, dewocja, populizm, debilizm = 99% polskich polityków

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 09 lip 2007, 21:38

kaczy pisze:Minister sportu Tomasz Lipiec podał się do dymisji!
Nie ma co się dziwić, po tak 'wspaniałym' zachowaniu 'kibiców' Legii uznał pewnie, że głębiej w to bagno woli się nie pakować :] .

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”