Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 663

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4454
Kibicuję: AC Milan

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 lip 2017, 10:37

Wiecie co....mam wrażenie że media robią z nas wszystkich głupszych niż jesteśmy i podsycają do kłótni. Bo tak naprawdę:

- walka na górze to walka o stołki, o władzę, o TKM, Wasi i nasi - nic więcej nic mniej

- przeciętnego Kowalskiego to nie dotyczy, to było jest i będzie

- co tak naprawdę dotyka obywatela że aż tak się piekli, chodzi na demo albo wywala swój hejt na fb? komuś coś naprawdę zabrano? nie ma wolności słowa? ktoś siedzi? To nie USA gdzie mają patriot akt.....to nie Niemcy gdzie o gwałtach w Kolonii media nie mogły pisać. U nas jest jak najbardziej wolność słowa bo nikt nie zamyka TVN i GW

- czemu jak PO dotykało obywatela naprawdę (OFE, emerytury) to nie było zgromadzeń? gdzie byli wtedy Ci wszyscy zwolennicy wolności?

- co tak naprawdę PIS zabiera? Sądy które są przeżarte korupcją? Trybunał wydmuszkę? Pytam poważnie - bez inwektyw bez złośliwości niech mi ktoś merytorycznie odpowie ale bez hejtu proszę

Zeby nie było - nie głosowałem na PIS. Nie popieram sposobu w jaki zawłaszczają władzę. Ale nie zrobili mi nic takiego żeby zasłużyć na hejt bardziej niż PO. Wbrew zapowiedzią nie jesteśmy 2 Grecją, gospodarka rośnie, brakuje rąk do pracy, produkcja wre.....Zatrzymali odpływ kasy z VAT. I dlatego mają takie poparcie - bo zwykli zjadacze chleba mają w d....ie kto jest u góry byle by mieli wypłatę i pełne półki. Myślicie że gdyby w latach 80 Jaruzel poszedł drogą chińską i dał Polakom dostęp do dóbr konsumpcyjnych to byłaby jakaś Solidarność? Naprawdę myślicie że chodziło o wolność?

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 21 lip 2017, 11:58

Bebej pisze: A ja bym chcial przeczytac o tych sytuacjach ktorych pisze Carbon jak to go panstwo osacza,kontroluje itp.
Ja też idę sobie ulicą, policja się mnie nie czepia i ogólnie się nie boję. Ale obecnie wystarczy śledzić kogoś w internecie. Przy okazji odkąd PiS doszedł do władzy:
- Mamy cenzurę internetu i zablokowane strony zagranicznych bukmacherów
- Urząd skarbowy zaczął wymuszać na bankach udostępnienie danych klientów, niektóre banki na to poszły
- Najważniejsze ustawy przepycha się po północy, gdy większość narodu śpi. A robi się to dla własnych zysków i spraw. Spójrzmy na przykład, dlaczego obecna ustawa o sądzie najwyższym jest tak szybko przepychana. Chyba obaj wiemy, hm? :>
- Głośno robi się tylko o niektórych pomysłach jak opłata paliwowa. To zagrywka polityczna pod wyborców PiSu i Dudy. Tymczasem po cichu przeszły w ostatnim czasie zwiększone opłaty za wodę czy to, że ta opłata za abonament ma być dopisywana do PITu, co jeszcze bardziej strzeli nam po kieszeniach.
- Muszę rejestrować każdą kartę SIM, co jest nieporozumieniem.

Pierwsze przykłady, które przyszły mi do głowy. Mógłbym jeszcze pewnie kilka wymienić. Jak choćby to, że w ciągu ostatniego roku PiS zadłużył mnie, Ciebie i każdego innego obywatela na kolejne trzy tysiące złotych, a sam dług publiczny wzrósł do biliona złotych. <3

Aha, co do sądów. Zostawiam wypowiedź Korwina sprzed 20 lat. :> Wciąż aktualna.
http://orka2.sejm.gov.pl/Debata1.nsf/5c ... enDocument

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8804
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 lip 2017, 12:02

Carbon pisze: Mamy cenzurę internetu i zablokowane strony zagranicznych bukmacherów
Jak bukmacher mądry to przepisy obejdzie. Poszukaj nowych adresów.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 21 lip 2017, 12:03

Nie zmienia to rzeczy. Liczy się sam fakt cenzury internetu.

@EDIT: O, i jeszcze liczy się to, że to blokowanie miało walczyć przeciwko hazardowi. A za sto tysięcy złotych totalizator kupił jednorękich bandytów. Brawo, świetna walka z hazardem.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 636
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 21 lip 2017, 12:26

Carbon pisze: @EDIT: O, i jeszcze liczy się to, że to blokowanie miało walczyć przeciwko hazardowi. A za sto tysięcy złotych totalizator kupił jednorękich bandytów. Brawo, świetna walka z hazardem.
Rzeczywiście tak to było przedstawiane? Nie chodziło o uszczelnienie systemu podatkowego?

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 21 lip 2017, 12:31

Eyesmon pisze: - walka na górze to walka o stołki, o władzę, o TKM, Wasi i nasi - nic więcej nic mniej
Tak było, dopóki nie próbowali się brać za TK, KRS, sądy powszechne i SN. To zmienia ustrój państwa. A zanim powiesz/pomyslisz, że to tylko gadanie jednej strony to wiedz, że PiS też tak to widzi:
- My realizujemy interes państwa. Polacy, dając nam władzę, chcieli zmian. Dlatego zmieniamy ustrój państwa - powiedział w wywiadzie dla "Rzeczpospolitej" szef MSZ, Witold Waszczykowski.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... =FB_Gazeta

Eyesmon pisze: - przeciętnego Kowalskiego to nie dotyczy, to było jest i będzie
Właśnie dotyczy nas wszystko co się dzieje. Spójrz na ten wykres:
http://rynekpracy.org/x/1002424
Spadek ilości miejsc pracy odbywa się podczas kryzysu greckiego i efektach światowego z 2008. O nas decyduje przede wszystkim geopolityka, dalej ustrój (który ma wpływ na geopolitykę) i dopiero polityka fiskalna. OCzywiście mówię tu stricte o kwestiach ekonomicznych.
Jeśli jesteśmy z bogatymi, to się bogacimy. Jeśli nie, jak Ukraina, to się nie bogacimy. Gdzieś coś rypnie, a my to odczujemy.
Eyesmon pisze: - co tak naprawdę dotyka obywatela że aż tak się piekli, chodzi na demo albo wywala swój hejt na fb? komuś coś naprawdę zabrano? nie ma wolności słowa? ktoś siedzi? To nie USA gdzie mają patriot akt.....to nie Niemcy gdzie o gwałtach w Kolonii media nie mogły pisać. U nas jest jak najbardziej wolność słowa bo nikt nie zamyka TVN i GW
1.Ale mogą się zabrać. I sądy tego już nie zablokują. Zresztą te słowa:
- Przed wakacjami musimy uporządkować wymiar sprawiedliwości - wyjaśnia, pytana o tempo wprowadzania ustaw dot. wymiaru sprawiedliwości, posłanka PiS Krystyna Pawłowicz. - W pewnych etapach, w pewnym tempie wprowadza się po prostu reformy, a po wakacjach weźmiemy się za was! - ostrzega w rozmowie z Onetem. - To znaczy, ja tak mówię - dodała szybko, oddalając się od reportera.
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... as/hf4z648

mówią, że mają taki zamiar.

2.Ta zmiana powoduje, ze władza staje się bezkarna. Skąd ten skok? Bo SN zanegował prawo Dudy do stosowania prawa łaski jako abolicji. A kiedy Duda chciał to zrobić? Wtedy, kiedy zagrożony był jego nie tak dawny kolega z rządu i partii. Przecież to jest sankcjonowanie kolesiostwa i partyjniactwa, tak, by nawet sądy już nie mogły się za nich zabrać!
Eyesmon pisze: - czemu jak PO dotykało obywatela naprawdę (OFE, emerytury) to nie było zgromadzeń? gdzie byli wtedy Ci wszyscy zwolennicy wolności?
Co ma piernik do wiatraka?
Tu mowa o ustroju państwa i traktowaniu WSZYSTKICH spraw przez sądy.
Eyesmon pisze: - co tak naprawdę PIS zabiera? Sądy które są przeżarte korupcją? Trybunał wydmuszkę? Pytam poważnie - bez inwektyw bez złośliwości niech mi ktoś merytorycznie odpowie ale bez hejtu proszę
A)Wskaż te postępowania prokuratorskie, które mówią że cały system możemy uznać za skorumpowany. Wczoraj słyszałem, że jest 10 000 sędziów w Polsce. To ilu ma oskarżenie? 500? 400? 700? Odpowiedź na to pytanie też słyszałem, ale że danych nie miałem przed oczami, to rzucać słowem na wiatr nie będę. I nie była to bliska temu liczba.

B)Jaką wydmuszkę? Jaka to była wydmuszka podczas rządów PO? Sprawdzałeś tych sędziów?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Trybuna%C ... .99dziowie
W TK jest 15 sędziów. 8 powołany za rządów PO był dopiero w 2011 roku. Czyli dopiero wtedy, już po pierwszej kadencji, można by zarzucić PO że teraz to z ich nadania wybrana jest większość sędziów.

Jednak patrząc na głosowania, kwestia nabiera jeszcze większych rumieńców:
http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowa ... gent&6&4&4
Rzepliński - ok, wchodzi poprzez głosy PO-PSL.

http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowa ... nt&6&17&55
PiS wyjął karty w głosowaniu o Biernata, reszta (PO, PSL, LiD) zagłosowała za.

Sławomira Wronkowska-Jaśkiewicz:
http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowa ... nt&6&66&30
Wszyscy (EDIT: w sensie partii) za.

Z kolejnych, czyli Rymara, Tuleji i Zubika (głosowanie łączne), Tuleja otrzymał poparcie wszystkich partii (nawet PiS w większości głsoował za nim):
http://orka.sejm.gov.pl/Glos6.nsf/nazwa ... 78_108.pdf

Małgorzata Pyziak-Szafnicka otrzymała 3/5 poparcia posłów obecnych na sali.
http://orka.sejm.gov.pl/Glos6.nsf/nazwa ... 82_247.pdf

Andrzej Wróbel niewiele mniej:
http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowa ... nt&6&93&50

Podsumowując: Wronkowska-Jaśkiewicz i Tuleja otrzymali pełne poparcie, więc jak już do datę "przejęcia" przez PO-PSL TK musimy przesunąć na... 2015 rok, czyli OSTATNIE głosowanie o TK, tyle, że ci sędziowie nigdy w TK nie zaczęli orzekać.

Ergo, PO NIGDY nie przejęła Trybunału Konstytucyjnego "swoimi" sędziami.

A przeciez i tak można by zanegować, że tych kilku było "platformerskich", bo mieli też poparcie PSL i Lewicy, gdzie PiS po prostu wskazał kontrkandydaturę... Krystyny Pawłowicz.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 21 lip 2017, 12:42

10 pisze:
Carbon pisze: @EDIT: O, i jeszcze liczy się to, że to blokowanie miało walczyć przeciwko hazardowi. A za sto tysięcy złotych totalizator kupił jednorękich bandytów. Brawo, świetna walka z hazardem.
Rzeczywiście tak to było przedstawiane? Nie chodziło o uszczelnienie systemu podatkowego?
No jak to, nie pamiętasz słynnej wypowiedzi Szydło? ;)
http://pl.pokerbreak.net/beata-szydlo-u ... -hazardem/

Prócz "walki z hazardem" chodziło też o zmniejszenie szarej strefy, żeby można było z czego płacić 500+ miesięcznie patologii, które utrzymuje się z tego programu.

http://e-play.pl/totalizator-sportowy-p ... matow-gry/
http://biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj/u ... 017/sxy7x3
http://www.newsweek.pl/polska/ustawa-ha ... 068,1.html

krzysiu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 21 lip 2017, 12:45

Teraz maja zmieniac PKW -demokracja... :lol2:

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 636
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 21 lip 2017, 12:55

Carbon pisze:
No jak to, nie pamiętasz słynnej wypowiedzi Szydło? ;)
http://pl.pokerbreak.net/beata-szydlo-u ... -hazardem/
Az tak polityki nie śledzę ;) . Tylko w tym cytacie w ogóle nie o ten problem chodzilo, a ja serio pytam - czy rząd sprzedawał to propagandowo/ideologicznie rzeczywiście jako walkę z hazardem?

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 lip 2017, 13:22

Samael - ale to tylko gdybanie a nie konkrety. Co będzie kiedy PIS przejmie sądy, kiedy po wakacjach "wezmą się" za media itd. PO zrobiła zamach na naszą kieszeń (OFE) i czemu nikt nie wyszedł na ulicę?

Dlaczego teraz nagle media tak podburzają ludzi? Jaki TVN i GW mają w tym interes? Bo chyba nie polski? Jak to możliwe że nagle byli opozycjoniści idą ramię w ramię z komuchami na jednym marszu? Naprawdę chcecie kolejnego Majdanu, wkroczenia sił sprzymierzonych i marionetki typu Schetyna/Petru u władzy?

Nie popieram PISu ale od 2 lat rządzą i jakoś żadnemu dziennikarzowi nie wzięli laptopa (PO - Wprost), nikogo nie zamknęli za poglądy (PO - antykomor), nikt nie strzelał do zgromadzonych (PO - górnicy). Gdzie ta wolność zabierana? Gdyby tak było to Samael - miałbyś już pukanie do drzwi o 6.00 za krytykę władzy a skoro jesteś na forum to chyba jest ok nie? :)

Ze możesz mieć? Że może przyjdą? To gdybanie.....

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 21 lip 2017, 13:24

A ja znowelizowaną ustawę hazardową popieram.

Po pierwsze:
- ułatwiła nieco reklamowanie buków, co do tej pory było zabronione. Tzn dochodziło do wielu absurdów, gdzie trzeba się było szlajać po sądach, żeby dowieść tego, że się jest niewinnym, albo płaciło się mandaty urzędowi celnemu w wysokości czasem nawet kilku tys. złotych za głupi banner w internecie. I to nawet polskiego, legalnego buka, który...reklamował się i na pzpn, i na oficjalnych stronach klubowych.

Po drugie:
- polscy bukmacherzy nie mieli jakichkolwiek szans w starciu o klienta z zagranicznym bukiem, który nie musiał się w ogóle troszczyć o kwestie podatkowe. Takie wyrównywanie szans(czy też wg Was "cenzurowanie") rodzimych przedsiębiorców z zagranicą jestem w stanie zaakceptować". Tak naprawdę to nikt nie cenzuruje - wystarczy, ze firma spełni odpowiednie warunki.

Awatar użytkownika
wianuch
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 38

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wianuch » 21 lip 2017, 13:33

red85 pisze: - polscy bukmacherzy nie mieli jakichkolwiek szans w starciu o klienta z zagranicznym bukiem, który nie musiał się w ogóle troszczyć o kwestie podatkowe. Takie wyrównywanie szans(czy też wg Was "cenzurowanie") rodzimych przedsiębiorców z zagranicą jestem w stanie zaakceptować". Tak naprawdę to nikt nie cenzuruje - wystarczy, ze firma spełni odpowiednie warunki.
Przecież żaden poważny gracz bukmacherki nie przejdzie teraz do STSu czy innego tak czy siak, żeby zostawiać na wejście 12%...., a potem jeszcze podatek od wygranej xd Wyrównywanie szans powinno iść w druga stronę, polecam poczytać o modelu duńskim jak już koniecznie musi być jakikolwiek podatek.

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 21 lip 2017, 13:42

Carbon pisze:
Bebej pisze: A ja bym chcial przeczytac o tych sytuacjach ktorych pisze Carbon jak to go panstwo osacza,kontroluje itp.
Ja też idę sobie ulicą, policja się mnie nie czepia i ogólnie się nie boję. Ale obecnie wystarczy śledzić kogoś w internecie. Przy okazji odkąd PiS doszedł do władzy:
- Mamy cenzurę internetu i zablokowane strony zagranicznych bukmacherów
- Urząd skarbowy zaczął wymuszać na bankach udostępnienie danych klientów, niektóre banki na to poszły
- Najważniejsze ustawy przepycha się po północy, gdy większość narodu śpi. A robi się to dla własnych zysków i spraw. Spójrzmy na przykład, dlaczego obecna ustawa o sądzie najwyższym jest tak szybko przepychana. Chyba obaj wiemy, hm? :>
- Głośno robi się tylko o niektórych pomysłach jak opłata paliwowa. To zagrywka polityczna pod wyborców PiSu i Dudy. Tymczasem po cichu przeszły w ostatnim czasie zwiększone opłaty za wodę czy to, że ta opłata za abonament ma być dopisywana do PITu, co jeszcze bardziej strzeli nam po kieszeniach.
- Muszę rejestrować każdą kartę SIM, co jest nieporozumieniem.

Pierwsze przykłady, które przyszły mi do głowy. Mógłbym jeszcze pewnie kilka wymienić. Jak choćby to, że w ciągu ostatniego roku PiS zadłużył mnie, Ciebie i każdego innego obywatela na kolejne trzy tysiące złotych, a sam dług publiczny wzrósł do biliona złotych. <3

Aha, co do sądów. Zostawiam wypowiedź Korwina sprzed 20 lat. :> Wciąż aktualna.
http://orka2.sejm.gov.pl/Debata1.nsf/5c ... enDocument
- ja nie widzę żadnej cenzury i necie - może masz wirusa jakiegoś :ozob:
dziwne że zagraniczni bukmacherzy są poblokowani, przecież nie płacenie podatku w Polsce to nic takiego.
- jak to US ma wymuszać na bankach? Ma uprawnienie z ustawy, bank zobowiązany do udostępnienia i tyle. jak ktoś ma lewiznę to niech trzęsie portkami.
- jakby ustawy byly głosowane w dzień to miałbyś jakis wpływ na nie, a może byłyby inne niż te "nocne",
- rejestrowanie karty sim masz w prawie całej europie, jak jesteś kumaty to zioło załatwisz, tak w skrócie.
W sumie to spodziewałem sie takiej odpowiedzi z twojej strony. Napisz jeszcze jakich to wspaniałych rzeczy możemy się spodziewać po wychwalanym przez ciebie PSL-u to może zagłosuje na nich w kolejnych wyborach
http://tvn24bis.pl/ze-swiata,75/telefon ... 66179.html
A no i ty też z tych co tu widza finansową 2 Grecję widzę.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 21 lip 2017, 13:45

Eyesmon pisze: ale to tylko gdybanie a nie konkrety.
Dlaczego gdybanie? Od momentu, gdy zostaną wymienieni prezesi sądów, to z definicji każdy wyrok będzie można uznać za polityczny. Tzn., że tak jak z TK, wyroki sądów przestaną mieć realne znaczenie.

Teraz wyobraź sobie naprawę tego systemu. Abolicja dla wszystkich skazanych za czasów obowiązywania ustawy? To będzie szok.
Eyesmon pisze: Co będzie kiedy PIS przejmie sądy, kiedy po wakacjach "wezmą się" za media itd. PO zrobiła zamach na naszą kieszeń (OFE) i czemu nikt nie wyszedł na ulicę?
Bo na OFE masz różne poglądy. PiS idzie dalej niż PO, chce ich całkowitej likwidacji. ZUS musi wypłacić to co zarobiłeś i oddałeś OFE tak samo jak OFE by musiało. Ja popieram tamtą zmianę, bo to było sztuczne podwyższanie polskiego długu. Ale to jest tylko jedna z ustaw ekonomicznych, jakich w Polsce masz multum, a nie zmiana ustroju.
Eyesmon pisze: Dlaczego teraz nagle media tak podburzają ludzi?
Bo w Polsce zmienia się ustrój i obala konstytucję! Nie ma niczego poważniejszego od tego! Jest tylko kwestia formy. To, że PiS nie wziął włdzy wojskiem, w tym momencie schodzi na dalszy plan. Oni tym co robią, kończą z koniecznością uznawania jakiegokolwiek prawa.
Eyesmon pisze: Jaki TVN i GW mają w tym interes?
Taki jak każdy z nas.
Eyesmon pisze: Naprawdę chcecie kolejnego Majdanu, wkroczenia sił sprzymierzonych i marionetki typu Schetyna/Petru u władzy?
Chcę zatrzymania zamachu stanu przeprowadzanego przez PiS. I tak, oczywiście będę głosował na najsilniejszą opozycję. Oby to było N, bo w większości się z nimi zgadzam, tylko są jak dla mnie zbyt umiarkowani w swoich zamierzeniach.

Tyle, że moje poglądy nie mają tu teraz znaczenia. I na PSL, i na SLD, i na Razem bym głosował byle odsunąć od władzy PiS i nie dopuścić możliwego dla nich koalicjanta.
Eyesmon pisze: od 2 lat rządzą i jakoś żadnemu dziennikarzowi nie wzięli laptopa (PO - Wprost),
Weszli do redakcji NIE i skonfiskowali rzeczy Kotlińskiego.
Eyesmon pisze: nikogo nie zamknęli za poglądy (PO - antykomor),
Przecież on groził prezydentowi, nie poszedł siedzieć za poglądy...
Eyesmon pisze: nikt nie strzelał do zgromadzonych (PO - górnicy).
Ci ludzie byli agresywni i rozwalali budynek swojego pracodawcy...
Eyesmon pisze: Ze możesz mieć? Że może przyjdą? To gdybanie.....
To nie jest gdybanie - to jest obalenie trójpodzialu władzy.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 21 lip 2017, 13:49

Samael

Masz prawo mieć swoją opinię i ja mam prawo mieć swoją. I wiesz co - podoba mi się ta dyskusja, bez hejtów, inwektyw itd ;)
Jakbyś kiedyś był na Śląsku zapraszam na piwo

Aczkolwiek zdania nie zmienię :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”