Copa América 2015

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Copa América 2015

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 01 kwie 2015, 23:18

Obrazek
Za około dwa i pół miesiąca rozpocznie się jeden z moich ulubionych turniejów. Copa America w tym roku zorganizuje Chile, a turniej rozpocznie się w dniu 11 czerwca, a zakończy 4 lipca. Tytułu z 2011 roku broni reprezentacja Urugwaju, drugie miejsce przypadło wtedy Paragwajowi, a na najniższym stopniu podium stanęła drużyna Peru. Tuż za nimi Wenezuela.
W 44 edycji poza tradycyjną dziesiątką uczestników z Ameryki Południowej udział wezmą również goście z Ameryki Północnej - Meksyk i Jamajka.
Wszyscy uczestnicy:
Argentyna;
Boliwia;
Brazylia;
Chile;
Ekwador;
Kolumbia;
Jamajka;
Meksyk;
Paragwaj;
Peru;
Urugwaj;
Wenezuela.

Grupa A:
Chile
Meksyk
Ekwador
Boliwia

Grupa B:
Argentyna
Urugwaj
Paragwaj
Jamajka

Grupa C:
Brazylia
Kolumbia
Peru
Wenezuela

Do ćwierćfinałów tradycyjnie przechodzą po dwie drużyny z każdej grupy plus dwie najlepsze z trzecich miejsc.

Stadiony:
Obrazek

Terminarz:
http://pl.soccerway.com/international/s ... 9/matches/

Sam kibicuję tradycyjnie Urugwajowi, potem Kolumbii i Chile.

Mecze o 3 w nocy, juz sie doczekac nie moge :twisted:

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Re: Copa América 2015

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 01 kwie 2015, 23:26

Meksyk, Paragwaj, Brazylia.
Faza grupowa ściągana, ale fazę pucharową obejrzę już na żywo, nawet jak będę musiał ten nocki zarywać.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 04 kwie 2015, 14:02

Janop, Twoje sympatie sa szalone :) Ja klasycznie na Urugwaj choc wiem ze nie sa juz tak silni jak 4 lata temu. Mam tez cicha nadzieje ze Brazylia znow sie zblazni.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 04 kwie 2015, 14:49

Salas11 pisze:Mam tez cicha nadzieje ze Brazylia znow sie zblazni.
+1

Dodatkowo puchar dla Argentyny lub czarnego konia (np. Jamajka, Wenezuela) i będę happy.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 05 maja 2015, 17:52

Obrazek

Skład Brazylii na Coma America. Nie ma Oscara z powodu kontuzji

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 07 maja 2015, 12:07

Ja bym wolał Alexa Sandro z Porto zamiast Filipe który nic w Chelse nie grał.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 07 cze 2015, 0:42

Ogarnąłem sobie terminarz i wychodzi na to, że Brazylia z Argentyną powinna się spotkać najpóźniej w półfinale, zapowiada się więc niezła walka o finał. :twisted: W ogóle dziwny trochę ten terminarz, trzy grupy po cztery drużyny sprawiają, że będzie też mała tabela drużyn z trzecich miejsc, jest się więc formalnie o co bić.

Tak wygląda terminarz fazy pucharowej:
Obrazek

Tutaj czysta wersja jakby ktoś chciał sobie uzupełnić.

A tutaj moje typy. :D
Obrazek

Zapraszam przy okazji do typera! :)

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 12 cze 2015, 20:55

Za nami otwarcie turnieju, ale moim zdaniem średnio się to zaczęło. Cały mecz ciekawy, chodzi mi o wynik.
Tutaj powinien być remis. Pierwsza połowa dość wyrównana - Chilijczycy sobie rozklepywali rywali niemal jak chcieli, sam Sanchez potrafił na siebie ściągnąć czterech graczy, ale na niewiele do wychodziło. W ekipie gości świetni Valencia, ale największe brawa dla Montero, który dryblował aż miło i naprawdę zasiał wiele popłochu w obronie gospodarzy turnieju. Niewiele by brakowało, a po świetnej akcji zaliczyłby asystę, gdyby lepiej dograł w pole karne. Valencia znowu typowy walczak, do ostatniej piłki w każdej akcji, ta Anglia dobrze mu robi. :)

Vidal zachował się jak panienka tknięta prądem... Najpierw pajacuje w finale LM, teraz się kładzie w polu karnym, by wydrzeć karnego. Nie lubię takich sytuacji, nie dziwię się, że się Ekwadorczycy wściekli, szczególnie bramkarz. Potem się chyba nieco załamali, Chilijczycy się znowu rozluźnili, pełna kontrola do końca. Asysta Sancheza miooodna.

Podsumowując, niesprawiedliwy wynik się trafił. Goście grali zaskakująco dobrze i liczę, że wydostaną się z grupy na drugim miejscu, bo im się to należy. Przede wszystkim nie mogą się teraz załamać, mają potencjał w tym składzie.
A Chile dalej ma dziurawą obronę z wieloma lukami.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 13 cze 2015, 13:20

Żal mi Meksyku, który miał ten mecz, powinni to wygrać. Świetny jest ten Corona, czekam na niego w Anglii, bo Twente to za mało jak na takiego gracza, a kontrakt kończy się już za dwa lata, więc czas najwyższy wejść na "level up". Z początku myślałem, że Meksykanie będą się bronili, nie spodziewałem się tego 1-5-3-2 z ich strony, ale działało to naprawdę dobrze. Wspomniany wyżej Jesus królował w środku pola, Boliwijczycy nie mieli pomysłu jak go zatrzymać, prawdziwy lider, a młody przecież! Meksykanie stworzyli sobie więcej dogodnych sytuacji, groźniejsze był te ich akcje i na pewno grali bardziej żywiołową piłkę.
Boliwii chyba wystarczał ten remis, bo jakoś nie pałali się do zdobycia gola, grali bardzo asekuracyjnie. Najbardziej spodobała mi się u nich "4", czyli Morales, który w tej reprezentacji przypomina mi trochę Marcelo - kilka fajnych wejść do przodu, zwinny i czasem nawet potrafił kogoś ograć.

Mecz mimo wszystko bez większej historii, po tym spotkaniu można na razie wywnioskować, że Meksykanom należy się prędzej trzecie miejsce niż tym drugim. Dziś zobaczymy jak Urugwaj sobie poradzi, bo mecz Argentyny jest chyba formalnością. ;)

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 13 cze 2015, 13:40

Meksyk i tak przyleciał do Chile bez największych gwiazd. Nie ma Hernandeza, Guardado, Veli czy dos Santosa. Dlatego mnie ten remis nie zdziwił (sam grałem under 2,5) Może i przewagę mieli, ale z przodu wyraźnie brakowało jakości. Myślę że ćwierćfinał to dla tej ekipy cel maksimum.

Ciekaw za to jestem jak dziś zaprezentuje się broniący tytułu Urugwaj. Nie liczę na powtórkę sprzed 4 lat, bo kadra już nie tak mocna, w dodatku osłabiona brakiem wciąż zawieszonego za incydent z Chiellinim Suareza. Dziś zagrają z najsłabszą ekipą na tym turnieju, więc teoretycznie powinni łatwo sięgnąć po 3 punkty. Coś mi jednak mówi że trochę się mogą pomęczyć.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 13 cze 2015, 13:42

Salas11 pisze:Meksyk i tak przyleciał do Chile bez największych gwiazd. Nie ma Hernandeza, Guardado, Veli czy dos Santosa. Dlatego mnie ten remis nie zdziwił (sam grałem under 2,5) Może i przewagę mieli, ale z przodu wyraźnie brakowało jakości. Myślę że ćwierćfinał to dla tej ekipy cel maksimum.
Wiem, ale mimo wszystko nawet grając "odpadami" wydają się lepszą ekipą od Boliwii. O zwycięstwo mogli się spokojnie pokusić, co znacznie ułatwiłoby im sytuację w grupie, a teraz tak naprawdę muszą liczyć na Ekwador i Chile, żeby z kimś wyrwać remis, i by Ci zlali mocno Boliwijczyków. Inna sprawa, że wtedy nawet wyjście z trzeciego miejsca jest formalnie niemożliwe. :D

blackmore
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 163

Post Wyświetl pojedynczy post autor: blackmore » 14 cze 2015, 1:26

Argentyna - Paragwaj 2:2

nie lubię stwierdzeń o rzekomo "głupio" straconych bramkach, ale w przypadku Paragwaju takie określenie wydaje się być stosunkowo właściwe. Najpierw koszmarny błąd defensora drużyny Ramóna Díaza, a kolejno mocno naciągany rzut karny. Pierwsza połowa była dosyć przeciętna, ataki przeprowadzała głównie Argentyna, jej rywale nie kwapili się do ofensywnych poczynań nawet z kontry. W drugiej obraz gry nieco uległ zmianie, przede wszystkim za sprawą bramki kontaktowej. Myślę, że Paragwajczycy mieli wystarczająco sytuacji, aby wcześniej doprowadzić do remisu, dość wymienić szansę Víctora Cáceresa, ale i kilka ciekawie zapowiadających się sytuacji spartaczył Roque Santa Cruz. W końcu o podziale punktów zadecydował Lucas Barrios. Naturalnie Argentyna również mogła zmienić stan meczu, ale m.in. po mocnym strzale z bliskiej odległości Pastore fantastycznym refleksem się wykazał Anthony Silva albo centymetrom zabrakło Messiemu, aby czubkiem buta skierować piłkę do siatki przeciwnika.

Niezły mecz, ale ze wskazaniem na jego drugą odsłonę.

Awatar użytkownika
Luminos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Luminos » 14 cze 2015, 1:30

Powiedziałbym nawet, że mecz zaczął się od świetnej bramki Valdeza. Przed trafieniem Paragwaj wyglądał jak przypadkowa zbieranina piłkarzy. Potem wszystko się rozkręciło i widzieliśmy bardzo dobrą grę z obu stron. Duże emocje, oby więcej takich meczów na tym turnieju.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 215

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 14 cze 2015, 1:43

Romero ręcznik :suicide: Pierwsza bramka wysunięty bodajże na 8 metrze,przy drugiej nawet nie drgnął(nie twierdzę,że strzał był do obrony,ale same zachowanie bramkarza)..Na MŚ2014 miała być największą bolączką,na CA2015 wydaje się,że bramkarz :P

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 14 cze 2015, 6:35

Argentyna (który to już raz?) kompletnie nie przekonuje. Gra do przodu zupełnie bez pomysłu, dwie bramki sprezentowane przez Paragwaj. W drugiej połowie zadziorna ekipa Guarani doprowadziła do remisu dzięki czemu to podopieczni Ramona Diaza mogą się czuć mentalnymi zwycięzcami tego pojedynku. Argentynie brak balansu między formacjami, ale to wiadomo już od WM 2006. Ta drużyna nie ma jaj. Kropka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”