Superliga

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 02 mar 2016, 14:05

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/sp ... eague.html

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/sp ... -five.html

Wczoraj przedstawiciele pięciu angielskich klubów spotkali się w hotelu Dorchester w Londynie w sprawie założenia europejskiej Superligi,która miałaby zrzeszać największe kluby europy.W spotkaniu udział wzięli prezes Chelsea Brus Buck ,dyrektor wykonawczy Arsenalu Ivan Gazidis ,wiceprezes Man United Ed Woodward ,dyrektor wykonawczy LFC Ian Ayre, dyrektor wykonawczy City Ferran Soriano oraz pełnomocnicy miliardera Stephena Rossa ,który jest pomysłodawcą Superligi. Całe spotkanie uwiecznili na zdjęciach dziennikarze The Sun.Według angielskich dziennikarzy zaproszenia do udziału w Superlidze mieliby dostać jeszcze:Bayern,BVB,Schalke,Barca,Real,Atletico,PSG,Juventus,Inter oraz Milan.Ostatnim szesnastym uczestnikiem miałaby zostać Valencia.

Jak myślicie:czy to byłby koniec Champions League?

Zapraszam do dyskusji.

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

Re: Superliga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 02 mar 2016, 14:12

janop pisze:A może to okazja żeby Liga Mistrzów była na powrót ligą mistrzów?
Tylko,że zabrakłoby w niej najlepszych zespołów Europy.Osobiście wolałbym chyba aby pozostało tak jak jest.

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 02 mar 2016, 14:25

Dranie zgapiają od nas pomysł z Forum Managera. Mi się ta idea nie podoba, kolejny krok do zrobienia z piłki jeszcze większego biznesu niż nim jest obecnie. LM ma swoje wady, ale jej ogólne zasady o wiele bardziej mi odpowiadają od jakiegoś sztucznego "elitarnego" tworu.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2059
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 02 mar 2016, 15:20

Liga mistrzow zlozona z samych mistrzow to chyba najglupszy pomysl jaki słyszałem,a czasem sie jeszcze zdarza ze komus to sie podoba.

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 02 mar 2016, 15:59

Ja tam wolę jednak oglądać w 1x8 starcie Juventus-Bayern czy Chelsea-PSG niż mecz mistrza Mołdawii z Barceloną.

Awatar użytkownika
Ondrej
Junior
Junior
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ondrej » 02 mar 2016, 17:20

W obecnej Lidze Mistrzów przynajmniej szanse uczestniczenia mają mniejsze kluby jak BATE, Malmo, Astana. Piłka nożna to nie tylko sami giganci jak Real, Barca, Bayern itd. Nie wszyscy są na finansowani przez bogatych szejków czy jakiś innych inwestorów. Tak przynajmniej kibice tych słabszych klubów mają czasami swoje święto jak przyjeżdża do nich zespół ze światowego topu. Przy okazji mogą znacznie podreperować sobie budżet.

Najlepiej zaorać tych słabszych, oby zostało tak jak jest :)

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 02 mar 2016, 17:24

Zaproszenie Interu do tego towarzystwa to chyba jedyna szansa na powrót do elity. Jestem na tak, a jak! :D

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 02 mar 2016, 17:38

Obecna Liga Mistrzów powstała jako kompromis pomiędzy takimi właśnie pomysłami a poprzednią wersją Pucharu Mistrzów. Oczywiście każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety, jednak wydaje mi się, że obecny pomysł jest mimo wszystko najlepszym wariantem (można go było ewentualnie raczej ograniczyć w zakresie reprezentacji poszczególnych lig).

Swoją drogą Schalke to na pewno nie jest TOP 3 aktualnie w BL :)

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2059
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 02 mar 2016, 17:41

Michał M pisze:Swoją drogą Schalke to na pewno nie jest TOP 3 aktualnie w BL
Sportowo nie, ale potencjałem marketingowym, ludzkim, finansowym to czołówka BL i zapewne też oni przyciągają większa uwagę niż reszta ligi (nie mówię tu o Bayernie,BVB).

LM to na pewno nieidealne rozwiązanie, ale chyba najbardziej optymalne.Trudno sobie wyobrazić ligę mistrzów z grupą Legia,Barcelona,Elfsborg i Hafnarfjordur, a bez chociażby BVB,Realu i Neapolu.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 02 mar 2016, 18:46

Żadnej głupiej superligi. Teraz jest względnie w porządku. Niestety Bartomeu jest za, co wiele razy powtarzał. Nie wiem jak Perez czy np. władze Bayernu.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 02 mar 2016, 18:51

Idealnym rozwiązaniem byłaby taka struktura, w której w LM grają sami mistrzowie, w PZP sami zdobywcy pucharów i ewentualnie trzeci puchar z pozostałymi klubami. Na takiej formule wychowała się większość z nas, dla młodszego pokolenia to niestety abstrakcja, żeby Real czy Bayern nie grali w LM.

Niestety te czasy już nie wrócą, bo to było jeszcze przed erą zarabiania ogromnych pieniędzy. Teraz, kiedy kluby głównie bogacą się dzięki transmisjom telewizyjnym i tego typu pierdołami, powrót do starej LM jest niemożliwy. IMO Superliga to kwestia czasu, za duże pieniądze do zgarnięcia, a kto się do niej nie załapie (jeśli będzie to grono zamknięte) po prostu przestanie się liczyć w piłce. Z włoskich ekip gdyby tam zabrakło np. Romy to nie będą w stanie rywalizować już nie tylko z Juve, ale Inter i Milan dzięki hajsowi szybko uciekną. Pieniądz rządzi i tego się nie oszuka, trzeba się przyzwyczaić.

Z drugiej strony nie wiem, czy to nie będzie strzał w stopę i jednak ślepa uliczka. Starcia Juve z Realem elektryzują, starcia Milanu z Manchesterem pamięta każdy, takich par jest kilka w Europie, ale one są atrakcyjne, bo zdarzają się rzadko, najczęściej są to dwumecze w fazie pucharowej, gdzie ktoś odpada. Dlatego każde następne spotkanie jest rewanżem za coś. W formule ligi to już nie będzie to samo, a oglądać co tydzień mecze Juve-Bayern, Juve-Barca, Juve-Chelsea też w pewnym momencie się przeje.

Spójrzcie na El Classico. Swego czasu było tego tak dużo, że się rzygać chciało i postronny kibic już nie śledził tego jako coś wyjątkowego, skoro grali ze sobą sześć spotkań w sezonie.

ANGLIA (5): Arsenal, City, Chelsea, Manchester, Liverpool
HISZPANIA (4): Real, Barcelona, Atletico, Valencia
WŁOCHY (3): Juventus, Inter, Milan
NIEMCY (3): Bayern, BVB, Schalke
FRANCJA (1): PSG

Kupa dobrych ekip się nie załapie.

Ja jestem na nie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”