Stadiony MŚ 2006. Absurdy !

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Atlan
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Stadiony MŚ 2006. Absurdy !

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Atlan » 12 gru 2005, 22:12

Jak wszyscy dobrze wiemy, od 9 czerwca jest Nasze święto - MŚ.
Ja zacząłem przeglądać stadiony, na których odbędą się mecze. I... Jestem oburzony :shock:

Zacznijmy od pojemności. Jeśli myślisz, że na Allianz Arena zasiądzie komplet widzów (66 000) to się grubo mylisz ! Fifa ograniczyła "możliwości" tego stadionu do prawie 51 000 :?
Nie inaczej jest np. z Veltins Arena. Stadion może pomieścić 61 524, na mecze międzynarodowe 53 993, a na MŚ prawie 44 000.
Ludzie, o co chodzi :?:
Czemu tak drastycznie jest obniżana pojemność stadionu ?

Ale to nie wszystko.
Finał w Berlinie - rozumiem. Stolica, stadion duży i ładny itp.
Ale reszta już nie jest dla mnie taka oczywista :roll:

Mecz o 3 miejsce w Stuttgarcie. Tej decyzji w ogóle nie rozumiem. Stadion aż taki ładny nie jest. Miejsc na MŚ ma 38 500, a będzie tam mecz o 3 miejsce :roll:

Półfinał na Allianz Arena. Rozumiem. Chociaż chyba mecz o 3 miejsce jest ważniejszy :wink:

Ale to było nic. Teraz polecę ostro :twisted:

Półfinał w Dortmundzie :lol: Na tym "czymś" półfinał. No sorry, bez obrazy. Owszem stadion ładny z zewnątrz, ale nie da się go porównać do Allianz Arena, czy też Veltins Arena. W wewnątrz jest lekko mówiąc (i jak dosadnie) brzydko. Ten bydlak to na ćwierćfinały może być. Przecież tam jest taki ścisk, tak nie wygodnie, że szok ! Nic dziwnego, że z 83 000 miejsc Fifa zrobiła 50 500. Z całym szacunkiem do stadionu, ale to jest stadion na półfinał ? Wielkość ok, ale czy tylko pojemność jest ważna ? Nie wspomnę o kibicach. Owszem atmosfera jest tam miła i przyjemna, o ile wygra Borussia :roll: Stąd te siatki na stadionie :D :D :D Zresztą jak znajdę takie "fajne" zdjęcie z przywiania kibiców to je tu umieszczę :D

Veltins Arena i AOL Arena. To są najbardziej poszkodowane stadiony. To tu powinny być półfinały. Obiekty duże, o wysokim komforcie, mimo to "przegrały" z Dortmundem i Stuttgartem. Czemu ? Nie mam zielonego pojęcia. Jestem trochę zbulwersowany.

Co Wy o tym sądzicie. Czy podzielacie moją opinię ? Nie chcę by rządziły Wami pobudki czysto kibicowskie (jestem fanem X to finał musi być na ich stadionie). Chodzi mi o szczerzą i obiektywną opinię.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 12 gru 2005, 22:39

Atlan pisze:Czemu tak drastycznie jest obniżana pojemność stadionu ?
FIFA ma prawdziwego hopla na punkcie bezpieczeństwa :roll:. Dzisiaj przegladałem stadiony na MŚ i zauważyłem to... bodajże 10% pojemnosci stadionu ma zostać luzem.

Skomentować inaczej niż jako głupotę się nie da, szczególnie biorac pod uwagę zainteresowanie. 30 tysięcy zamówień w godzinę robi wrażenie.

Ale hipotetyczna sytuacja. Polska dostaje szansę podobną do portugalskiej: robimy te upragnione ME w 2012. Sytuacja jeszcze bardziej nieprawdopobna: Kraków wymęczył stadion na 35 tys., Warszawa na 40 tys., Lech na 38 tys. (bo spójrzmy prawdzie w oczy, innych stadionów w Polsce nie będzie). I z tego obcinają jeszcze 10% :lol:. Fantastyczne ME, wszyscy kibice niemogący obejrzeć swoich drużyn na żywo na długo zapamiętaliby Polskę.

Nie będę się wypowiadał o tym gdzie poszczególne szczeble rozgrywek powinny być rozgrywane, bo wszystkie stadiony mi imponują :oops:. Najlepsze oczywiście Veltins Arena i Alianz Arena, ale mogę oceniać tylko pod względem estetyki, bo korzystać nie miałem przyjemności ;).

http://serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,3 ... 55184.html

Awatar użytkownika
Scyzoryk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scyzoryk » 12 gru 2005, 23:41

piwus pisze:Ale hipotetyczna sytuacja. Polska dostaje szansę podobną do portugalskiej: robimy te upragnione ME w 2012. Sytuacja jeszcze bardziej nieprawdopobna: Kraków wymęczył stadion na 35 tys., Warszawa na 40 tys., Lech na 38 tys. (bo spójrzmy prawdzie w oczy, innych stadionów w Polsce nie będzie). I z tego obcinają jeszcze 10% Laughing. Fantastyczne ME, wszyscy kibice niemogący obejrzeć swoich drużyn na żywo na długo zapamiętaliby Polskę.

Nie zapominaj ze Polska ma o wiele gorszą opinie , jeśli chodzi o chuliganów niż Niemcy . Fifa bardzo obawia się wybryków kibiców w Niemczech , szczególnie ze jedzie dużo Polaków . Nawet gdziś na stronach fify czytałem artykuł ze polscy chuligani ostrzą sobie zęby na starcia z innymi krajami , daltego kibice Polscy muszą być bacznie obserwowani i sprawdzani w rejestrach chuliganów .

rad
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

AWD ARENA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rad » 09 kwie 2006, 22:20

Faktycznie ilośc została nieźle zmniejszona, tylko po cholere tak drstycznie ograniczać. Przecież wiekszość obiektów jest po przebudowie, lub sa zbudowane od podstaw. a Niemieckie stadiony to pierwsza klasa w Europie i na świecie.

http://www.fansports.pl/index.cgi?actio ... n=7&kind=1

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 09 kwie 2006, 22:30

rad pisze:a Niemieckie stadiony to pierwsza klasa w Europie i na świecie.
No nie wiem. Jakis czas temu glosno bylo, bo miedzy innymi stadion Schalke nie spelnia wymogow bezpieczenstwa...ponoc posiada za malo wyjsc awaryjnych czy czegos takiego. Fifa sie strasznie trzyma przepisow i beda szukac choc najwiekszej bzdury, zeby zmniejszyc ilosc kibicow na stadionie. Blatter nie chce rozrob i nie bedzie mozna na niego nic zwalic bo "zmniejszylem ilosc kibicow na stadionie".W sumie to dosyc niesprawiedliwe wszystko...glupio tak ogladac final i widziec z 7 tys. pustych krzeselek :roll:
Swoja droga sie zastanawiam co te puste krzeselka maja dac :roll: ?mniej sprzatania porzadkowym?jak jakis kretyn bedzie chcial zrobic rozrobe to i tak zrobi..to samo z zamachem terrorystycznym :roll:

Awatar użytkownika
jovan
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: jovan » 22 kwie 2006, 20:04

Absurdy? Sam jesteś Absurd, przez duże "A". Tylko pomyśl o Ojro 2012 w Polsce i na zielonej Ukrainie.

Ha ha ha.

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 22 kwie 2006, 20:31

Na początku takie pytanie:
Czy z tym ograniczeniem miejsc, to prawda? Może gościowi - autorowi pomyliło się, a FIFie chodziło o jakąś sprzedaż biletów przez internet, czy coś takiego? :/ Ale załóżmy, że kolega ma rację.

Na pewno absurdem nie można nazwać tego, że FIFA chcę zwiększyć środki bezpiczeństwa. Ja to doskonale rozumiem i jest to jak najbardziej dobry pomysł. (o ile jest to prawda, ale i tak popirałbym taki pomysł) Nie wiem czemu tacy 12-letni kibice się bulwersują. Może założyciel tematu to jakaś rodzina PrOtEcToRa, i lubi sobie pooglądać jak tysiące ludzi zadeptuje siebie nawzajem.
A dlaczego półfinał jest w Stuttgarcie? Bo Kolonia, Frankfurt, Dortmund i Gelsenkirchen leżą w Zagłębiu Ruhry. A to trochę głupio by było jakby 3/4 ćwierćfinałów i półfinałów byłyby rozgrywane tylko tam. Po co ludzie mieliby przyjeźdżać do Stuttgartu, skoro najlepsze mecze są gdzie indziej, i to wszystko w kupie. Oczywiście pomijam tutaj Berlin, bo to jest oczywiste, że fianł miałby się tam odbyć. FIFA i DFB specjalnie zaplanowały równomierne rozmieszczenie, bo tak Lipsk nigdy by nie organizował MŚ, gdzy wybierano tylko najbogatsze i największe miasta. W końcu mundial jest w Niemczech, a nie w RFN.
Przy organizacji MŚ nie myśli się tylko o przyjezdnych kibicach, ale o rozwoju całego kraju. Niemcy nie chcieli robić jakiejś nierówności, że byłe NRD odstaje od RFN. Przybliżają oba te regiony.
berik pisze:beda szukac choc najwiekszej bzdury, zeby zmniejszyc ilosc kibicow na stadionie.
Myślisz, że marzeniem FIFY jest rozgrywanie meczów przy pustych stadionach? I że tylko do tego będą dążyć?
berik pisze:Blatter nie chce rozrob
A Ty chcesz?
berik pisze:Swoja droga sie zastanawiam co te puste krzeselka maja dac
Proponuję Ci od czasu do czasu włączyć myślenie. To chyba oczywiste, że np. w przypadku pożaru, będzie łatwiej uciekać. Nawet jeśli będzie zamach terrorystyczny, bo może całego stadionu nie zniszczy, i ktoś się dzięki temu uratuję?

Szkoda, że dopiero teraz znalazłem tak głupiego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”