EURO 2008: GRUPA D - Grecja, Hiszpania, Rosja, Szwecja

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

Kto awansuje dalej?

Czas głosowania minął 19 cze 2008, 16:16

Grecja
1
3%
Hiszpania
21
70%
Rosja
3
10%
Szwecja
5
17%
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

EURO 2008: GRUPA D - Grecja, Hiszpania, Rosja, Szwecja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 28 maja 2008, 16:16

Obrazek Skład

Obrazek Skład

Obrazek Skład

Obrazek Skład

Kadry na Euro znane, do mistrzostw 10 dni, wiec pora pootwierać tematy. Wybrałem sobie grupe z Hiszpania, bo to reprezentacja, ktorej bede kibicował, oczywiscie obok Polski. 8) Grupa bardzo ciekawa z aktualnymi Mistrzami Europy, pogromcami Anglikow, Hiszpania, która zawsze jest wśród faworytów oraz Szwecja. Reprezentacje maja sobie cos do udowodnienia, Hiszpanie niedawno grali ze Szwedami w elminacjach, a pamietaja jeszcze poprzednie mistrzostwa gdzie odpadli kosztem min. Greków. Jednak od początku:

Grecja aktualny mistrz, ekipa świetnie poukładana taktycznie, mająca kilku naprawde ciekawych pilkarzy. Oczywiscie postacia "number one" jest tam ciagle Otto Rehhagel. Z złotej ekipy pozostalo 10 pilkarzy. Grecji zabrakło na MŚ jednka Otto przebudował drużyne, ktora ponwonie awansowała na Euro z ciezkiej grupy- turcy, BiH czy Norwegia nie sa słabymi reprezentacjami. Osobiscie wątpie zeby nastpaił powtórka i Grecy chocby znaleźli sie na podium. Hiszpania to nie ta ekipa Saeza, a po ewentualnym awansie czeka ich bardzo ciezki rywal. Jednak z innej strony skoro raz sie udało to dlaczego nie zrobic niespodzianki poraz kolejny.

Hiszpania moj faworyt nie do awansu ale złota. Kadra Aragonesa wyglada naprawde imponujaco. Lusi podczas elminacji zgrał kadre bardzo mocno, wypracował prawdziwa maszyne, ktora dziala tak efektyenie jak chyba nigdy. Nie było efektownie, jednak moze wreszcie bedzie odwrotnie niz zawsze, efektowne wynik nie beda w elminacjach a w finałach. Druzyna świetnie poukladana taktycznie z zawodnikami grajacymi w najlepszych druzynach w Europie, posiadajaca swoj styl. Mieszanka doswiadczenia Senna/ Xavi z mldoscia Silva/ Iniesta/ Cesc. Co wazne zespoł jest prawdziwym zespołem kazdy walczy za drugiego widać w kazdym spotkaniu walke, ambicje i ogromna rozwage. Jesli nie teraz to kiedy. :P

Rosja. Jesli jakas druzyna elminuje Anglikow, to jest dobra. Tak poważnie trener z doswiadczeniem, zajebistymi umiejetnsociami, potrafi zdzialac wiele. Kadra Rosjii sklada sie z 13 zawodnikow z czego 22 gra w rodzimej lidze. Po wynikach jakie osiagaja druzyny klubowe, widać, że nie sa to słabi zawodnicy. Zdecydoanwie moga zaskoczyć jak CSKA czy niedawno Zenit. Zawodnicy jak Pavlyuchenko czy Arshavin to cele kilku czolowych ekip. Kilku innych takze przewija sie w plotkach transferowych, tylko z Rosji ciezko kogos wyrwać, bo poziom ciagle sie podnosi, a pieniedzy nigdy tam nie brakowało. Zobaczymy co wymysli Hiddink.

Szwecja dla mnie kandydat do 4 miejsca. Jednak czy to poraz pierwszy maja ciezka grupe a i tak z niej wychodza. Przeciez to oni zostawiali w pokonanym polu na finałwoych turniejach Włochów czy Argentyńczyków. Kiedys to była dla mnie druzyn, ktora mogła pokrzyżować plany najlepszym, jednak teraz to gwiazda Zlatana, moze prawdziwa ikona Larsson i co dalej. Jest oczywiscie młody S. Larsson, Elmander czy Kallstrom, jednak to chyba wszyscy, ktorzy jako-tako sie licza w Europie. Ciezko im bedzie walczyć o awans z Hiszpanami czy druzynami majacymi za soba Rehhagela czy Hiddinka.

To wyjdzie z grupy- jesli Hiszpanie beda grac tak jak od polowy elminacji i meczach towarzyskich to nie powinni miec problemow z pierwsza lokata. Kto za nimi, niby druyzny z podobnymi sznasami. Ja stawiam na Rosjan, pewnei beda mieli po milionie za awans :P Grali dobrze podczas elminacji, trenera takze maja, ktory juz odnosil sukcesy, wiec moga byc czarnym koniem. Raczje beda. 8)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 29 maja 2008, 18:27

Jarzinho pisze:Rosja. Jesli jakas druzyna elminuje Anglikow, to jest dobra. Tak poważnie trener z doswiadczeniem, zajebistymi umiejetnsociami, potrafi zdzialac wiele. Kadra Rosjii sklada sie z 13 zawodnikow z czego 22 gra w rodzimej lidze. Po wynikach jakie osiagaja druzyny klubowe, widać, że nie sa to słabi zawodnicy. Zdecydoanwie moga zaskoczyć jak CSKA czy niedawno Zenit. Zawodnicy jak Pavlyuchenko czy Arshavin to cele kilku czolowych ekip. Kilku innych takze przewija sie w plotkach transferowych, tylko z Rosji ciezko kogos wyrwać, bo poziom ciagle sie podnosi, a pieniedzy nigdy tam nie brakowało. Zobaczymy co wymysli Hiddink.
Już czeher mówił, aby grać na nich [na wygranie turnieju] ja jakoś przekonany nie jestem.
Arshavin z tego co wiem nie zagra w 2 pierwszych meczach grupowych.
Do tego właśnie kontuzję złapał Pagrebniak ["ma niewielkie pęknięciu z tyłu łękotki" ] i nie wiadomo co z nim będzie.

Choć myślę, że awansują z grupy razem z Hiszpanią.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 31 maja 2008, 22:53

fieldy pisze:Już czeher mówił, aby grać na nich [na wygranie turnieju] ja jakoś przekonany nie jestem.
zmieniam zdanie :P znaczy dalej licze na Rosje, iz sprawi nie jedna neispodzianke - czyt czarny kon ale po glebszej analizie potencjalow itp zdecydowanym faworytem dla mnie ... Hiszpania coz z tego ze graja jak nigdy, przegrywaja jak zawsze .... kiedys karta musi sie odwrocic

Po obejrzeniu Niemcow w akcji osobiscie uwazam ze buki robia wielki blad dajac na nich tak niski kurs a co za tym idzie uznajac za glownego faworyta. Wlochy - Donadoni to nie Lippi
Francja - Domenech taki trener jak ze Zniczowego typer :P poza tym eeee

Stawiam na Hiszpanow - jeszcze nie wiem ile ale 50-100 myusle

a Niemcy moim zdaniem moga podtrzymac ta niechlubna passa - od 1996 bez win na euro .... nawet sie nie zdzwiie jak nie awansuja z grupy - hardcore :P

PhenoM
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PhenoM » 31 maja 2008, 23:51

Z tej grupy wyjdzie Rosja i Hiszpania.. Według mnie Rosjanie będą 'czarnym koniem' tego turnieju i być może powtórzą wyczyn Greków w 2004 roku. Dlaczego Rosja? Bo mają drużynę, bo mają Hiddinka, bo umieją grać i taktycznie i technicznie. To będzie największa rewelacja tych rozgrywek..

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 01 cze 2008, 13:04

Hiszpanie wczoraj ograli Peru. Wynik powinien byc wyzszy, ale skutecznosc. Jedyny pozyty, ze Ci na ktorych stawia Aragones nie zawiedli, a zmiennicy - Garcia i Cazorla wneisli ozywienie. Jedynymi niewiadomymi po tym spotkaniu jest partner Puyola na środku defensywy i chyba "mozg" rozgrywania. Ustawienie 4-4-2 w pierwszej powlowie nei wygladało tak dobrze jak w drugiej 4-5-1. Granie na jednego napastnika pasuje i Iniescie i Silvie, a to od nich bedize ogromnie duzo zalezało. Senna pokazał, że to mu sie nalezy pozycja obok Xaviego w drugiej lini. Villa, ze to on bedzie jedyny napadziorem. Guiza jesli chce powalczyc o jakies minuty musi wykorzystywac setki. Ogormnie jestem ciekaw jednak decyzji Luisa odnoscnie "mozgu", ja postawilbym na Silve, Inieste na lewe, a Cazorle na prawe. cesc wczoraj zawiódł i nie ździwie sie jesli bedzie siedzial na ławie, cala odpwoiedzialnosc za rozgrywanie wzial wczoraj na siebie Senna, a raczej tak nei pwoinno byc.

Aragones cos tam mowil, że skald z pierwszej polowy bedzie zblizony do tego, ktory wybiegnie w pierwszym spotkaniu na Euro. Pewnie chodzilo mu o zmainny Alonso - Senna i zmiane na jednego Ville. Ogolnie Hispzanie wygaldaja na dobrze przygotowanych i maja wyrownana kadre, wiec kolejny argument za ich wyjsciem z pierwszego miejsca.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2446
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 03 cze 2008, 19:03

Rosja nie bedzie rewelacja turnieju bo zbyt wielu ludzi na taka ich typuje. Wyjscie z grupy to w moim odczuciu max co moze z nich byc :P

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 cze 2008, 17:29

Za pół godziny kolejny mecz, który zapowiada się arcyciekawie.

Znamy już składy.

Obrazek

Szkoda, że Cesc nie gra :( mam nadzieję, ze go dziś zobaczymy na boisku. Z przodu Torres i Villa. Czyli tak jak się można było spodziewać.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 10 cze 2008, 18:18

Szkoda, że Cesc nie gra mam nadzieję, ze go dziś zobaczymy na boisku. Z przodu Torres i Villa. Czyli tak jak się można było spodziewać.

Zależy dla kogo. Cesc gral padake, ze zal było patrzeć. Dzisiaj Aragones mial do wyboru zagrać normalnie z jednym napastnikiem i zaryzykowac na prawej z Cazorla, badz zagrac dwoma napastnikami. Wybrał to drugie. JEdyne co mnei cieszy, zę nie ma w skladzie Alonso.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 cze 2008, 18:51

Bardzo fajna pierwsza połowa, trochę szkoda Rosjan. Wolałbym aby zremisowali i nie mieli później problemów z awansem, bo ich lubie, no ale Hiszpania daje radę. Rosja miała dobre momenty, jednak to Hiszpanie strzelają. A konkretnie Villa. Wenger nie śpij bierz go.

Torres kilka razy ładnie położył rywala, zaliczył asyste, myśle ze jeszcze jest w stanie coś tu strzelić.
Iniesta ładna asysta przy drugim golu.

Licze na kolejne bramki, coby mi ten over 2,5 wszedł :lol:

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 10 cze 2008, 18:54

Hiszpania :o . Wiedziałem, że będą niezwykle groźni, ale nie spodziewałem się, że tak łatwo władują Rosji dwie bramki (a to dopiero pierwsza połowa). Bardzo dobrze układa się współpraca duetu Villa-Torres, świetnie Iniesta oraz Xavi. Silva nieco spuścił z tonu, ale i tak gra bardzo dobrze. Jedynie w obronie trochę niepewnie, ale póki co gola nie stracili :wink: .

Rosjanie również są bardzo groźni, raz po raz stwarzają sobie bardzo dobre sytuacje, niestety, brakuje trochę precyzji i szczęścia. Z niecierpliwością czekam na drugą połowę.

Awatar użytkownika
olson
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: olson » 10 cze 2008, 18:56

Iniesta- gigantyczna asysta. Świetna współpraca Torresa i Villi w ataku, czego efektem była jedna z bramek plus kilka naprawdę groźnych akcji.
Gra Hiszpanii dobrze poukładana od tyłu, warto zwrócić uwagę na dobrą grę Senny.

Ale to do przerwy. Mam nadzieję, że po niej nic sie nie zmieni, bo mecz ogląda się bardzo przyjemnie.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 cze 2008, 19:57

Kapitalny mecz, choć słabszy piłkarsko od tego wczorajszego, to było wiecej bramek.
Cesc nie zagrał tak źle jak sie pewnie niektórzy spodziewali, że zagra.
Wszedł w końcówce, asysta [chyba od podawał do Villi, przy jego 3 golu] no i gol w końcówce, choć ze spalonego, to sam fakt się liczy :] i to jeszcze strzał głową - jak nie Cesc.

Rosjanie zagubieni. Szkoda, ze nie walczyli do końca po utracie 3 bramki. Dopiero jak trochę przypadkowo zdobyli - ruszli do przodu, wtedy jednak było już za późno.

Villa man of the match bezapelacyjnie. Pierwszy hat trick na Euro. Torres pewnie troche niezadowolony :P

Wenger on chce u nas grać :!:
Ostatnio zmieniony 10 cze 2008, 20:02 przez fieldy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 53

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 10 cze 2008, 20:01

Mecz dość ciekawy na razie z największą ilością bramek w meczu. Villa dzisiaj klasa sama w sobie bez apelacyjne man of the match :D Jedyna uwaga dla Hiszpan to gra w obronie jeśli tak by zagrali np. przeciwko świetnie dysponowanym Holendrom to wynik mógłby być odwrotny ale to dopiero początek turnieju więc dajmy im czas :P Rosja momentami grała dobrą piłkę lecz to było zdecydowanie za mało na Hiszpan poza tym grali straszną padakę mam jednak nawieję że to się zmieni bo chciałbym ich zobaczyć w ćwierćfinale (co najmniej :P ).

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2446
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 10 cze 2008, 20:02

Hiszpanie zagrali swietny mecz. Z reszta do podobnej gry mozna bylo sie przyzwyczaic, ale ze strzela az cztery bramki to sie nie spodziewalem, bo ze skutecznoscia bywalo roznie. Gdyby ta druzyna miala troche pewniejsza defensywe bylaby nie do zajechania, ale ogolnie jest dobrze :]

Villa dzisiaj pozamiatal. Moze Real sie nim jeszcze na nowo zainteresuje :P

Zastanawialem sie miedzy nim i Torresem do fantasy... kurde, czemu wybralem Fernando ehhh.. ale El Nino jescze troche postrzela w nastepnych meczach :P

Na Hiszpanow licze od poczatku jako na zwyciezcow turnieju (z reszta jak zawsze) i moze tym razem nie zawiada. Poczatek jest obiecujacy.

Awatar użytkownika
Marcin87
Niereformowalny :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcin87 » 10 cze 2008, 20:05

fieldy pisze:Szkoda, ze nie walczyli do końca po utracie 3 bramki.
Jak nie walczyli??
Cisnęli ostro.Tylko że dziwaczne podanie jednego z graczy rosyjskich doszło do Davida Villi (chyba) a ten dokończył dzieła :wink: Strzal obroniony przez golkipera,spada na głowę Fabregasa który był na spalonym.Mecz ładny,jak na razie drugie miejsce pod względem widowiska.Pierwsza pozycja należy do Holendrów w meczu z Włochami.

Cieszy postawa graczy Barcelony.W dużym stopniu tak Iniesta jak i Xavi przyczynili się do zwycięstwa.Iniesta ładna asysta przy drugim golu,Xavi jak to Xavi.Zagrał swoje.Biegał wszędzie,był wszędzie :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”