EURO 2008: GRUPA C - Francja, Holandia, Rumunia, Włochy

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto awansuje dalej?

Francja
6
16%
Holandia
8
22%
Rumunia
4
11%
Włochy
19
51%
Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

EURO 2008: GRUPA C - Francja, Holandia, Rumunia, Włochy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moofasa » 31 maja 2008, 15:40

Grupa nazwana przez ekspertów (i nie tylko) grupą śmierci. Zespoły znajdujące się w niej są bardo silne a trzy z pośród nich są uważane za jednych z faworytów do końcowego sukcesu. Najciężej będą mieli 'skazani na porażkę' Rumuni którzy w Euro mają ewidentnego pecha gdyż na poprzedniej imprezie także trafili do bardzo silnej grupy. Któryś z faworytów będzie musiał pożegnać się z imprezą na tak wczesnym etapie..

Obrazek Francja

Powołani

Mistrze Europy z 2000 roku, ale od tamtej imprezy wiele się zmieniło. Zespół w którym (według mnie oczywiście) odmładzanie składu zaczęło się zbyt późno. Nawet w obecnej kadrze widzimy starą gwardię tj. Thuram czy Makelele. Teraz motorami napędowymi zespołu będą Ribery czy wschodząc gwiazda piłki Benzema. Zespół został odmłodzony o czym świadczy chociażby powołanie 18-to letniego napastnika - Gomis'a. Trójkolorowi mają szansę na tryumf.

Obrazek Holandia

Powołani

Oranje czyli kolejny z faworytów grupy i całego turnieju. Holendrzy kończą pewną erę piłkarską w sowim kraju (chociaż w sumie skończyła się ona juz parę lat temu). Zawodnicy jak Cocu, Davids, bracia De Boer, Overmars dawno już odeszli i zakończyli piękny okres w historii Holenderskiego futbolu. Teraz jedna z byłych gwiazd tamtejszej piłki Van Basten stara się dorównać tamtemu zespołowi, powołując młodych graczy. Zaleą Oranje jest na pewno wszechstronność rozgrywania akcji, mając w składzie zawodników o różnej charakterystyce i różnych mocnych stronach moga rozgrywać akcję szybko technicznie krótkimi podaniami, czy też mogą grać długą piłkę w pole karne do Kuyt'a czy Hesselnik'a.

Obrazek Rumunia

Powołani

Rumuni znowu trafili do trudnej grupy, są zrozpaczeni do tego stopnia że prezydent ich federacji posądzał UEFA o przekręty. Dla mnie zespół anonimowy znane są mi jedynie trzony zespołu jak Mutu, Dica, Chivu czy Lobont. Gdyby byli w innej grupie może nawet byliby faworytami do wyjścia z niej ale los chciał iż są w tej najcięższej i awans do kolejnego etapu będzie dla nich cholernie trudny. Są skazani na porażkę ale z pewnością tanio skóry nie sprzedadzą. Ligę mają mocniejszą niż my więc zawodników skąd brać mają :lol:

Obrazek Włochy

Powołani

Czy tak jak Francja w 2000 roku po zdobyciu Mistrzostwa Świata zdobędą Mistrzostwo Starego kontynentu? Patrząc na ich skład, można dojść d wniosku że są w stanie to zrobić. Co prawda z kadry zrezygnował kapitan Totti, ale Squadra Azurra wciąż słynie z żelaznej defensywy co może pomóc im w odniesieniu sukcesu, bo jak wiemy w ważnych turniejach pada mało bramek.Do tego na wysokim poziomie broni wciąż najlepszy bramkarz świata Buffon. Do reprezentacji powraca po wspaniałym sezonie Del Piero który będzie straszył obrońców przeciwników.

Awatar użytkownika
Bask
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bask » 31 maja 2008, 16:17

Moofasa pisze:18-to letniego napastnika - Gomis'a
Gomis ma 22 lata.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 02 cze 2008, 16:42

Dal mnie faworytow tej grupy jest 2 Francja i Włochy, to oni powinni wyjsc z grupy z palcem w d... Po losowaniu takze byłym zdania, ze to grupa śmierci, jednak... porownajcie sobie kadry. W Holandii gra tylu przecietniakow, ze głwoa boli. Linia defensywna - André Ooijer Johnny Heitinga, Mathijsen i Gio sorry szanuje ich ale co oni znacza obecnie. Dodatkowo dochodzi forma, to co robili min. Ci zawodnicy w 2 ostatnich meczach to katastrofa, wygladali zdecydawonie słabiej od Niemcow, a przecez na nich jest ogromna krytyka. W pomocy kiedy zobaczylem de Zeeuwa to sie dlugo nie moglem polapac czy on gra z Holandia czy przeciwko niej, a to defensywny pomocnik jesli sie nie myle. Nie dziwie sie ze Seedorf nie chial grac, z takimi partnerami. :? Dobrze wygladaja Sneijder, Robben czy RvN czyli paczka bardzo dobrze zgrana + R. v.d Vaart.

Włcohow ogladałem takze w dwoch meczach towarzyskich i oni wygladaja zdecydowanie lepiej, poukladana druga linia, dobrze w defesnwie. Jedynym ich problemem moze byc to, że Włosi zawsze sie rozpedzali z meczu na mecz, teraz musza wyjsc i od pcozatku grac świetnie.
Francuzi to projekt Domenecha i raczej pownownie wypali, dla kilku to ostatni turniej, chyba ze beda grac o kulach, wiec nie licze w ich przypadku na powtorke z poprzedniego turnieju czy Azjatyckiego mundialu...
Rumuni maja cholernie ciekzo, ale jesli chca byc w gronie elity, to maja ku temu najlepsza okazje. Bedzie im ciezko, ale maja indywidualnosci podobnie jak Holendrzy.

Awatar użytkownika
romantyk_emil
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: romantyk_emil » 02 cze 2008, 21:50

Jarzinho pisze:Dal mnie faworytow tej grupy jest 2 Francja i Włochy
Żebyś się nie zdziwił jak z zamiast tych dwóch reprezentacji awansuje Holandia.Może nie mają oni najlepszej defensywy, ale natomiast atak mają nie do zatrzymania :D :D
Jarzinho pisze:Włcohow ogladałem takze w dwoch meczach towarzyskich i oni wygladaja zdecydowanie lepiej, poukladana druga linia, dobrze w defesnwie. Jedynym ich problemem moze byc to, że Włosi zawsze sie rozpedzali z meczu na mecz, teraz musza wyjsc i od pcozatku grac świetnie.

Tutaj się z tobą zgadzam w zupełności.Włosi jest to zespół zgrany z dużym doświadczeniem na dużych turniejach :D :D

mecz w tej grupie Holandia- Włosi, który jest pierwszym w tej grupie może zadecydować o tym kto wyjdzie z grupy i będzie grał dalej.Ponieważ przegrany zespół podłamuje się i łatwiej z nim wygrać.Najlepszym przykładem jest reprezentacja Polski 8) 8)

Jarzinho pisze:Francuzi to projekt Domenecha i raczej pownownie wypali, dla kilku to ostatni turniej, chyba ze beda grac o kulach, wiec nie licze w ich przypadku na powtorke z poprzedniego turnieju czy Azjatyckiego mundialu...

Może ten zespół stać na sukces na EURO, ale coś czuje że nic nie osiągną w Austrii i Szwajcarii 8) 8)

Rumuni maja cholernie ciekzo, ale jesli chca byc w gronie elity, to maja ku temu najlepsza okazje. Bedzie im ciezko, ale maja indywidualnosci podobnie jak Holendrzy.

Nie porównywałbym obydwóch tych reprezentacji, bo jest między nimi różnica klas :D :D

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 cze 2008, 21:55

Trwa mecz towarzyski Francji z Kolumbią.
Francuzi prowadzą po I połowie 1:0. Bramkę zdobył Robry z karnego. Faulowany w polu karnym był Titi. Później Titi strzelił jeszcze bramkę, ale sędzia, zamiast zastosować przywilej korzyści - odgwizdał faul dla Francji.

Dobrze wygląda współpraca Ribery - Titi - Benzema. Naprawdę kilka ciekawych akcji przeprowadzili. Słabiej to wygląda w obronie. Abidal raz nie wrócił z połowy przeciwnika i Kolumbia trafiła w słupek. Sagnol jakoś nerwowo na prawej stronie - dużo piłek wbija na oślep. Środkiem też 3, czy 3 razy dopuścili do groźnych sytuacji. Na środku grają Thuram i Gallas.

Makelele i Toulalan w środku pomocy, pewnie tak będzie to wyglądało na Euro. Chciałbym zobaczyć Mathieu, myślę ze dałby radę. Może Nasri wejdze po przerwie :p

Dużo się mówi, że Holandia ma znakomity atak, ale defensywę słabą. Pasuje mi to także do Francuzów.

Awatar użytkownika
RóżA
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RóżA » 03 cze 2008, 22:55

Dużo się mówi, że Holandia ma znakomity atak, ale defensywę słabą. Pasuje mi to także do Francuzów.
Defensywa Francji wyglądałaby o wiele lepiej, gdyby zamiast Sagnola na Euro pojechał Sagna, zaś miejsce Thurama zajął chociażby Mexes. A tak niestety trzeba będzie się męczyć :P .

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 04 cze 2008, 8:23

fieldy pisze:Robry
:lol: Sorry, nie mogłem nie zauważyć :P
fieldy pisze: Sagnol jakoś nerwowo na prawej stronie - dużo piłek wbija na oślep.
Lepiej pewnie nie zagra :P Zresztą zupełnie jak przez ostatnie pół roku w Bayernie. Na Euro to chyba za zasługi pojechał, innej przyczyny nie widzę.

W tej grupie czekam szczególnie na mecz Francja-Włochy. Chyba nie muszę tłumaczyć czemu :P No i sądzę, że to właśnie te 2 ekipy wyjdą z "grupy śmierci" :wink:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 04 cze 2008, 8:49

Zmęczony już byłem :lol: ... odczep się :foch:

Też mi się wydaje, że Francja i Włochy wyjdą, ale ile razy w takich turniejach z grupy wychodzili faworyci ?
Jeszce grupa śmierci, Rumunia bedzie grała pewnie bez większego stresu i tak nie mają szans, a jak sie gra na luzie, to można sensacyjny remis ugrać. Komuś może potem zabraknąć.

Holandia ma słabą defensywę, ale jeśli chodzi o atak to nie można mieć większych zastrzeżeń. Są w stanie strzelać bramki takiej defensywie jak wczoraj widziałem u Francuzów.

Toulalan i Makelele mi jakoś nie pasowali razem. Za dużo strat było w środku pola. Holandia będzie lepiej kontratakować niż Kolumbia zapewne. Na pewno będzie ciekawie.

George Jung
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: George Jung » 04 cze 2008, 14:52

Fieldy nie wiem czy wiesz ale Francja bramek praktycznie ostatnio nie traci.

Francja ma słabą defensywe :shock: to kto ma mocną???

defensywa w tym zestawieniu przeszła wiele i jestem spokojny o gre z tyłu, jasne że wolałbym Sagne lub Diarre za Sagnola ale Willy się rozkręci. o Mexesie to nawet nie wspominam bo niektórych jego kiksów moje serce nie wytrzymałoby. Thuram to klasa sama w sobie , może w Barcelonie nie błyszczy ale w reprezentacji gra obronna wyglada zupełnie inaczej , nie jest tak wysoka więc szybkość i zwrotnośc nie jest ważniejsza od doświadczenia.

najważniejszy dla Francji będzie pierwszy mecz , jak dla mnie najtrudniejszy i jeśli pokonają Rumunie to na 90% wyjdą z grupy.

Boże pilnuj Ribery'ego bo w razie jego kontuzji czarno to widze.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 04 cze 2008, 14:56

Wiem, w ostatnich 3, 4 meczach nic nie stracili, ale nie zmienia to faktu, ze wczoraj na zbyt dużo pozwalali Kolumbii.
Być może dlatego, że to mecz towarzyski. Pewnie na turnieju już będzie lepiej z mobilizacją, z walką o każdą piłkę.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 04 cze 2008, 20:18

romantyk_emil pisze:Żebyś się nie zdziwił jak z zamiast tych dwóch reprezentacji awansuje Holandia.Może nie mają oni najlepszej defensywy, ale natomiast atak mają nie do zatrzymania

Pisałem o tym co prezentuje obecnie trio z Madrytu + van der Vaart, jednak to 4 pilkarzy. Troche mało, zeby przebic sie przez obrone Francuzów czy przedewszystkim Włochów. Reszta to zawodnicy o słabych sezonach we własnych klubach, no moze Huntelaar, ale czy on potrafil wygrac jakis mecz Ajaxowi, z tego co pamietam troche cieniowałk iedy była presja walki o LM.
fieldy pisze:Wiem, w ostatnich 3, 4 meczach nic nie stracili, ale nie zmienia to faktu, ze wczoraj na zbyt dużo pozwalali Kolumbii.
Być może dlatego, że to mecz towarzyski. Pewnie na turnieju już będzie lepiej z mobilizacją, z walką o każdą piłkę.

W przypadku takich ekip, ciezko cos mowic o formie, moze nawet zaangazowaniu. Widze np. postawe defensywy niemieckiej w ostatnich meczach, ale czy wierze, ze bedzie podobnie podczas spotkan grupowych. Nie.

Awatar użytkownika
romantyk_emil
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: romantyk_emil » 04 cze 2008, 23:16

Jarzinho pisze: Pisałem o tym co prezentuje obecnie trio z Madrytu + van der Vaart, jednak to 4 pilkarzy. Troche mało, zeby przebic sie przez obrone Francuzów czy przedewszystkim Włochów. Reszta to zawodnicy o słabych sezonach we własnych klubach, no moze Huntelaar, ale czy on potrafil wygrac jakis mecz Ajaxowi, z tego co pamietam troche cieniowałk iedy była presja walki o LM.

Zgodzę się w przypadku Włochów, że trudno bd się im przedrzeć :D ale w przypadku Francji to już się nie zgodzę, bo uważam że mają oni słabą obronę :D Moim zdaniem pierwsze miejsce zajmą Włosi a drugie Holendrzy 8) mam nadzieję że niektórzy holenderscy piłkarze się przebudzą i pokażą swoją prawdziwą klasę :D :D :D

Awatar użytkownika
Marcin87
Niereformowalny :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcin87 » 09 cze 2008, 20:00

No to pierwszy mecz w grupie C za nami.FLAKI Z OLEJEM.Tylko tak to można nazwać.Zmiana Anelki na Gomisa?Henry nie był w ogóle powołany na rozgrzewkę.Co Domenech robi,to ja nie wiem.Chyba nie chce awansować

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 09 cze 2008, 20:04

5 spotkań za nami i uwaga - 6 goli :?
Euro 2000 było pod tym względem zdecydowanie bardziej atrakcyjne.

Francja zawiodła i to strasznie. Bez pomysłu na grę, oni chyba jeszcze czują w nogach te treningi siłowe. W ogóle, nie lubie meczów, gdzie obie drużyny nie walczą do końca. Co to ma być ? Przyjechali strzelać, czy nie tracic ?

Rumunia się dobrze broniła. Czasem tam jakieś błedy popełniali, ale jakby tak nasi z Niemcami zagrali, to byłoby zdecydowanie lepiej. Inna sprawa, ze nie mamy takich graczy w defensywie, jak ma Rumunia.

Szkoda, że Titi nie zagrał, chyba ma jakiś drobny uraz, bo nie potrafię wytłumaczyć w inny sposób obecności Anelki na boisku.

Ribery coś próbwał szarpać, ale albo nie miał wsparcia od innych, albo po prostu nie miał pomysłu i upadał. Malouda na początku meczu coś jeszcze grał, bylo go widać, później - w II połowie porażka totalna.

W komentarzach Ibrahimović [nie pamiętam tego nowego nicku] się lekko zdziwił jak ktoś napisał, że Di Natale zagra w miejsce Del Piero. Jak widać osoba która typowała taką zamianę miała rację.

Obrazek

over 2,5 :pray:
Ostatnio zmieniony 09 cze 2008, 20:08 przez fieldy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marcin87
Niereformowalny :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcin87 » 09 cze 2008, 20:05

fieldy pisze:Ribery coś próbwał szarpać
Ribery najlepszy na boisku w barwach Francji.Coś próbował grać.Partnerzy dali ciała za to. :wink:
Anelka?A kto to ? :wink: :wink: HeHe

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”