Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1486

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 693
Kibicuję: Manchester United

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 19 wrz 2016, 12:55

Bo może Morrow zamiast skupiać się na trenerze i zawodnikach, trzeba poszukać głębiej. Sztab szkoleniowy to przecież fizjoterapeuci, trenerzy siłowi itd. To co widzę od kilku lat na boisku, to drużyna która nie biega, nie ma zrywu i przegrywa pojedynki 1 na 1. Co z tego, że są umiejętności, jak system szkolenia i jego jakość być może dyskusyjna. Nie ma dowodów (tylko poszlaki na zagranicznych forach) ale coś jest na rzeczy, że przychodzi do nas Depay, Di Maria, Pogba, Miki (a nawet Martial który się pogubił) i gdzieś gasną - i to nie w takim stopniu że grają na 60%, czy dlatego że się aklimatyzują. Oni się autentycznie kopią po czole.

Sytuacja jest trudna, bo czołówka odjechała i mocno punktuje od początku sezonu. Watford nie Watford, w sobotę gramy z Leicester i teraz pytanie jak ułożyć ten zespół...

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 19 wrz 2016, 19:55

Już nie przesadzajmy, bo zaraz okaże się, że klubowa sekretarka jest również winna ;)

Problemy były i są od kilku lat podobne.
- Mamy zbyt wielu przeciętnych i po prostu przereklamowanych zawodników bez charakteru. Brak liderów. Niektórzy się łudzili, że takowym może zostać Zlatan, ale chyba szybko zostali sprowadzeni na ziemie. Jak nie idzie to wcale nie widać, że to Szwed może pociągnąć zespół. Prędzej młody Rashford...
Kapitanem jest Rooney, który jedyne co potrafi jak drużynie nie idzie to opierdolić sędziego, kolegów albo przyjebać rywalowi. Wice kapitanem jest natomiast Smoła...Heh. Śmiać się chce.
- Każdy z trenerów po Fergusonie popełnia zasadniczy błąd. Upatruje w osobie Roo lidera zespołu, a Anglik już za czasu szkockiego managera przestał być absolutnie kluczową postacią, a z roku na rok jest coraz gorszy. Śmieszne jest jak Mou potrafi wytykać słabą postawę tych, którzy dopiero co wrócili po kontuzjach, a o koszmarnej postawie Roo nawet słówkiem nie piśnie
- Zasadnicze błędy w budowaniu składu. Już przed sezonem było widać jak na dłoni, że druga linia może być dużym problemem, a przede wszystkim osoba playmakera. Ander takimi nie jest i nie będzie, Morgan podobnie, nie wspominając już o Fellsie, a Carras i Schweini zdają się mieć najlepsze lata dawno za sobą. My sobie z tego nic nie robimy i wolimy wydać olbrzymi hajs na Pogbę, żeby...ustawić go na pozycji, na której nie czuję się najlepiej. Podobnie wyglądał zresztą transfer AdM. Czy u nas w ogóle wiedzą kogo kupują ? :boruta:
- To co mówiłem kilka miesięcy temu. Brak długofalowego planowania. Managerowie nie są dobierani wobec żadnego klucza. Nikt zdaje się nie przywiązywać wagi do filozofii managera

Odpowiedzi na poprawę gry wydają się proste. Powinni grać najlepsi, a drużynę powinno się budować wokół zawodników, którzy prezentują odpowiednią klasę sportową. To niby proste, ale...

Co bym chciał widzieć? Na penwo Blinda w pierwszej 11-stce. To chyba nasz najbardziej ogarnięty taktycznie grajek oprócz Carrasa. Nikt u nas na chwilę obecną nie potrafi wyprowadzić piłki z głębi tak jak Holender. W sumie nieważne gdzie by grał, ale grać musi, a wystawianie dwóch drewnianych stoperów (mowa o rozgrywaniu piłki) i wystawianie przed nimi Fellsa to jakiś komediodramat. Kogo jeszcze ? TFM. Najchętniej w drugiej linii. Ot chociażby takie ustawienie :

DDG - Antek, Bailey, Smoła, Shaw - Blind, TFM, Pogba - Martial, Zlatan, Rash

Wydaje się jednak wątpliwe, że takie coś zobaczymy. Mou chyba woli na pozycji tego defensywnego pomocnika inny typ niż playmaker...Zresztą nie rozumiem dużo więcej z jego poczynań. Dzisiaj znowu w u23 nie ma żadnego zawodnika, który nie łapie minut w pierwszej drużynie. I jak potem wymagać od grajków, którzy nie grają od kilku tygodnie dobrej formy w meczu o punkty? Bez jaj.

Z rzeczy milszych - CBJ ponoć zagrał świetne zawody przeciwko Newcastle. Oby tak dalej. :afro:

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 19 wrz 2016, 20:19

Bassu pisze: Bo może Morrow zamiast skupiać się na trenerze i zawodnikach, trzeba poszukać głębiej. Sztab szkoleniowy to przecież fizjoterapeuci, trenerzy siłowi itd.
Ale czy nowoprzybyly trener nie sprowadza do klubu swoich ludzi? We Wloszech to norma. Conte odszedl i wzial swoich do reprezentacji i teraz do Chelsea. Allegri postapil podobnie gdy wzial do Juve osoby, z ktorymi wspolpracowal w Milanie.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 19 wrz 2016, 20:35

red85 pisze: - Mamy zbyt wielu przeciętnych i po prostu przereklamowanych zawodników bez charakteru. Brak liderów. Niektórzy się łudzili, że takowym może zostać Zlatan, ale chyba szybko zostali sprowadzeni na ziemie. Jak nie idzie to wcale nie widać, że to Szwed może pociągnąć zespół. Prędzej młody Rashford...
Kapitanem jest Rooney, który jedyne co potrafi jak drużynie nie idzie to opierdolić sędziego, kolegów albo przyjebać rywalowi. Wice kapitanem jest natomiast Smoła...Heh. Śmiać się chce.
- Każdy z trenerów po Fergusonie popełnia zasadniczy błąd. Upatruje w osobie Roo lidera zespołu, a Anglik już za czasu szkockiego managera przestał być absolutnie kluczową postacią, a z roku na rok jest coraz gorszy. Śmieszne jest jak Mou potrafi wytykać słabą postawę tych, którzy dopiero co wrócili po kontuzjach, a o koszmarnej postawie Roo nawet słówkiem nie piśnie
IMO to sobie przeczy, bo zauważ, że jak Roo odwala manianę, to IBra schodzi w głębię pola i bierze się za rozgrywanie. Właśnie z uwagi na brak 10, Szwed wygląda gorzej. Mimo to cały czas jest niebezpieczny pod bramką rywala.
red85 pisze: Co bym chciał widzieć? Na penwo Blinda w pierwszej 11-stce. To chyba nasz najbardziej ogarnięty taktycznie grajek oprócz Carrasa. Nikt u nas na chwilę obecną nie potrafi wyprowadzić piłki z głębi tak jak Holender. W sumie nieważne gdzie by grał, ale grać musi, a wystawianie dwóch drewnianych stoperów (mowa o rozgrywaniu piłki) i wystawianie przed nimi Fellsa to jakiś komediodramat. Kogo jeszcze ? TFM. Najchętniej w drugiej linii. Ot chociażby takie ustawienie :

DDG - Antek, Bailey, Smoła, Shaw - Blind, TFM, Pogba - Martial, Zlatan, Rash
Z tym mniej więcej mogę się zgodzić, poza oczywistym - dla mnie, żeby nie było - wyrzuceniem Ekwadorczyka z RB. Wyjściowo TFM może nie dać rady, więc Schneiderlin mógłby się nadać.
Tyle, że Mou nie zostawi 4-2-3-1 i skład widziałbym tak:
De Gea
Darmian, Baily, Smalling, Shaw
Carrick/Morgan, Blind
Martial - Pogba - Mikhitaryan
Ibra

Sprawa dla mnie jest niestety prosta: po odejściu LVG DALEJ ustawiamy zawodników na nie ich pozycjach. Jasne, Fellaini, Blind, Valencia, ale także Pogba, Rooney, czy Martial mogą wyglądać dobrze w pojedynczych meczach, ale to NIE są ich pozycje. No nie są i już.
Belg i Holender powinni być rezerwowymi taktycznymi. Podobnie Valencia i Young. Razem z Rashfordem stworzyliby miażdżącą ławkę.
Darmian lub któryś młodzik na RB, Martial ewentualnie (!) niech gra na tym lewym skrzydle, bo nie mamy lepszej opcji, ale nie dziwmy się jak będzie zaliczał słabsze mecze. Roo może być tylko opcją na 10, a teraz powinien usiąść i Pogbę trzeba przesunąć do przodu.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 19 wrz 2016, 20:44

czarny samael pisze: IMO to sobie przeczy, bo zauważ, że jak Roo odwala manianę, to IBra schodzi w głębię pola i bierze się za rozgrywanie. Właśnie z uwagi na brak 10, Szwed wygląda gorzej. Mimo to cały czas jest niebezpieczny pod bramką rywala.
Ale co sobie przeczy? Bo nie widze sprzeczności. Mnie postawa Zlatana nie zawodzi i nie o tym pisałem.
czarny samael pisze: Z tym mniej więcej mogę się zgodzić, poza oczywistym - dla mnie, żeby nie było - wyrzuceniem Ekwadorczyka z RB
Facet ogarnia az miło, więc nie widzę powodu. Gorszy niż Shaw w obecnym sezonie na pewno nie jest (imo lepszy), a jak w zamian miałby grać nie potrafiący zrobić niczego w przodzie Darmian, to ja podziękuje. Oczywistym to dla mnie jest, że nie mamy lepszego. Można by ewentualnie upchnąć tam TFM...
czarny samael pisze: Wyjściowo TFM może nie dać rady, więc Schneiderlin mógłby się nadać.
Dopóki go tam nie spróbujemy to się nie dowiemy. Mam dość bezbarwnego, schematycznego do bólu Fellsa i grającego bez jaj Morgana. Chcę świeżej krwi, kogoś dynamicznego i Holender wydaje się być świetnym kandydatem. Tyle tylko, że doskonale wiem, że przy obecnej władzy nic z tego nie będzie. Carrick natomiast nie może grać w parze z Blindem bo to bardzo podobni zawodnicy z niemalże identycznymi wadami i zaletami.

A co do wystawiania zawodników na nie swoich pozycjach to też nie do końca się zgodzę ze wszystkimi przykładami. Blind od początku roku gra na stoperze, poza kilkoma wyjątkami, bardzo dobrze. Jak zdarzy mu się kiepski mecz to już jest pojazd, że to żaden stoper. Podobnie rzecz się ma z Antkiem. A tymczasem jakoś nikt nie poświęca tyle uwagi np. błędom Smoły z ostatnich miesięcy i nikt nie mówi, że to marny stoper.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 19 wrz 2016, 21:12

red85 pisze: Ale co sobie przeczy? Bo nie widze sprzeczności. Mnie postawa Zlatana nie zawodzi i nie o tym pisałem.
Bo miałeś inne oczekiwania. Ja w nim dalej widzę lidera, tylko że przy jego pozycji będzie wiele tracił, jeśli będzie musiał się wracać.
red85 pisze: Facet ogarnia az miło, więc nie widzę powodu.
Nie przy kryciu wg mnie. I mieliśmy tego przykłady już za LVG. Grając ofensywną pomocą, obrona musi być bardziej defensywna (jakby to nie brzmiało).
red85 pisze: a jak w zamian miałby grać nie potrafiący zrobić niczego w przodzie Darmian, to ja podziękuje. Oczywistym to dla mnie jest, że nie mamy lepszego. Można by ewentualnie upchnąć tam TFM...
Ja mogę na to powiedzieć, że uważałem w lato, że należało kupić RB, właśnie dlatego. Ale wolę dawać Darmianowi się zgrać, czy młodym uczyć, niż ustawiać tam Ekwadorczyka, który w kluczowych meczach będzie gubił krycie. W niedzielę też je gubił, nawet David zwracał mu na to uwagę.
red85 pisze: Dopóki go tam nie spróbujemy to się nie dowiemy.
Jasne, tylko nie wiem czy możemy na kolejnym młodziku opierać skład.
red85 pisze: Mam dość bezbarwnego, schematycznego do bólu Fellsa
+1
red85 pisze: grającego bez jaj Morgana.
IMO to kwestia pewności siebie i kondycji.
red85 pisze: Chcę świeżej krwi, kogoś dynamicznego i Holender wydaje się być świetnym kandydatem.
Nie sprzeczam się z tym, w tym momencie wydaje się to optymalnym rozwiązaniem, ale Francuza bym nie skreślał, podczas gdy Belga już zdecydowanie tak.
red85 pisze: A co do wystawiania zawodników na nie swoich pozycjach to też nie do końca się zgodzę ze wszystkimi przykładami. Blind od początku roku gra na stoperze, poza kilkoma wyjątkami, bardzo dobrze.
Mam inne zdanie w tym temacie. IMO, on, czy Valencia miewają dużo dobrych zagrań, ale są "elektryczni", nie mają zmysłu obrońcy i lepszy zawodnik z łatwością potrafi to wykorzystać. Łamanie linii spalonego i złe ustawianie się przy kryciu mogą się tak nie rzucać w oczy, ale są nagminne.
red85 pisze: A tymczasem jakoś nikt nie poświęca tyle uwagi np. błędom Smoły z ostatnich miesięcy i nikt nie mówi, że to marny stoper.
IMO to trochę działa na zasadzie, że Chris przy gorszej formie może popełnić błąd, ale normalnie jest ok, a Blind i Valencia mogą być w świetnej formie, ale przyzwyczajeń nie zmienią.

EDIT:
A tak ogólnie, to nie masz wrażenia, że oni wyglądają jak zbieranina, a nie zespół? A przecież ci zawodnicy w większości grali na tych pozycjach już u LVG, więc dla mnie wniosek z tego taki, że właśnie nie mogą wyuczyć się nawyków typowych dla ich nowych pozycji.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 19 wrz 2016, 21:25

czarny samael pisze: Nie przy kryciu wg mnie. I mieliśmy tego przykłady już za LVG. Grając ofensywną pomocą, obrona musi być bardziej defensywna (jakby to nie brzmiało).
Zupełnie się nie zgadzam. Pomoc powinna być lepiej zbalansowana, a boczni obrońcy powinni być w takim klubie jak United nastawieni bardzo ofensywnie.
czarny samael pisze: Nie przy kryciu wg mnie. I mieliśmy tego przykłady już za LVG. Grając ofensywną pomocą, obrona musi być bardziej defensywna (jakby to nie brzmiało).
A Shawa się nie czepiasz ? Przecież to z jego strony padła bramka. O ile przy pierwszej wina głównie po stronie Martiala (sędziego), o tyle przy drugiej mógł chyba zrobić "nieco" więcej? Każdy w obrońców ma mecze, kiedy gubi krycie. Jesli jednak wspominamy o błedach Antka, czy Blinda to bądźmy konsekwentni i wytykajmy również babole reszty.
czarny samael pisze: IMO to trochę działa na zasadzie, że Chris przy gorszej formie może popełnić błąd, ale normalnie jest ok, a Blind i Valencia mogą być w świetnej formie, ale przyzwyczajeń nie zmienią.
Ja natomiast oceniam to co zawodnicy pokazują na boisku. Przynajmniej od początku roku Blind jest lepszy niż Smoła, a Antek niż Darmian.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 19 wrz 2016, 21:39

red85 pisze: Zupełnie się nie zgadzam. Pomoc powinna być lepiej zbalansowana, a boczni obrońcy powinni być w takim klubie jak United nastawieni bardzo ofensywnie.
Na ten moment mamy pójście w pełni na ofensywę i granie de facto w 10, przez Roo. Choć się z Tobą nie zgadzam co do poziom gry ofensywnej obrony, to już wolałbym tego spróbować, niż kontynuować obecną sytuację.
red85 pisze: A Shawa się nie czepiasz ?
Jest młody i po kontuzji, prędzej to w sobie wyrobi niż zawodnik po 30-tce.
red85 pisze: Przecież to z jego strony padła bramka.
IMO na konto Pogby.
red85 pisze: O ile przy pierwszej wina głównie po stronie Martiala (sędziego)
Wg mnie faulu nie było, Martial ma usprawiedliwienie, więc to mogę przeżyć - pech po prostu.
red85 pisze: Przynajmniej od początku roku Blind jest lepszy niż Smoła,
Zdecydowanie nie.
red85 pisze: Antek niż Darmian
Ogólnie... tak.

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 19 wrz 2016, 22:22

Obrazek
A Hargreaves ma taką wizję United. Mało prawdopodobna, ale ciekawe jakie miałoby to odzwierciedlenie w grze, niekoniecznie z dokładnie takimi personaliami.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2295
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 19 wrz 2016, 22:29

Odstawia na boczny tor dwa talenty,w srodku pola biega gosc co wyglada na chłopaka po drugiej stronie rzeki...personalia mocno dyskusyjne w tym skladzie.

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 19 wrz 2016, 22:35

Ja bym dał przede wszystkim Martiala za Rooneya, w pomocy pewniakiem byłby Pogba, dla którego mogłoby być to idealne ustawienie, a pozostała dwójka kwestia otwarta. Rashford to wonderkid, ale mimo wszystko ja jestem jeszcze sceptyczny co do wystawiania go w 1 składzie już w tym sezonie na stałe.

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 19 wrz 2016, 22:36

Pewnie ustawienie wg skilla z fify albo pesa.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 20 wrz 2016, 12:08

maxskr pisze: Obrazek
A Hargreaves ma taką wizję United. Mało prawdopodobna, ale ciekawe jakie miałoby to odzwierciedlenie w grze, niekoniecznie z dokładnie takimi personaliami.
To ustawienie daje rade.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 20 wrz 2016, 12:37

czarny samael pisze: Zdecydowanie nie.
Tutaj więc nie mamy zbytnio pola do dyskusji. Jesli ktoś twierdzi, że pomiędzy Blindem a Smołą jest od początku roku znacząca różnica i to na korzyść Anglika to...znaczy, że ma spore uprzedzenie do Holendra i na w miarę obiektywną opinię nie ma szans.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 20 wrz 2016, 15:37

Zgadzam się, że w tym sezonie Smalling nie pokazał jeszcze nic co by pozwalało twierdzić, że jest w wyższej formie od Blinda. Mam wrażenie, że Chris ciągle jedzie na opinii po kosmicznej dyspozycji z pierwszej połowy poprzedniego sezonu a jakoś pomija się, że od dłuższego czasu ta dyspozycja nie jest tak wysoka.

Z drugiej strony mam wrażenie, że czarnemu bardziej chodzi o większy potencjał Smallinga na pozycji środkowego obrońcy jeśli porównujemy go z Blindem. Holender dobrze wszedł w sezon, w poprzednim na tej pozycji też notował dobre występy, problemem jest to, że brakuje mu atrybutów fizycznych do gry na tej pozycji - co wychodzi zwłaszcza w Anglii i zwłaszcza przy taktyce stosowanej przez MU. Czym innym są błędy indywidualne, które zrzuca się na to, że to nie jest naturalna pozycja Blinda (tak jak i u Valencii) ale jak słusznie zauważył red, pozostali gracze, którzy grają nominalnie na swoich pozycjach popełniają je ze zbliżoną częstotliwością. Problemem jest to, że Holender ma słabsze warunki fizyczne i jest zwyczajnie za wolny i za mało mobilny. Biorąc pod uwagę, że ma 26 lat na karku trudno liczyć tu na istotny progres i robić z niego lidera tej formacji kiedy zespół jest ciągle w stanie budowy. Sam przez chwilę patrzyłem na niego przez pryzmat Mascherano w Barcelonie ale tu jednak istotnym aspektem jest różnica w taktykach klubów z Katalonii i Manchesteru choć uważam, że wspomniane niedostatki Holendra też mogłyby być przeszkodą.

Jeśli o mnie chodzi to uważam, że miejscem Holendra powinien być środek pola. Jak dla mnie to gracz skrojony na trzyosobową pomoc, jak zostało słusznie wspomniane nie mamy w tej formacji wielu graczy równie inteligentnych z piłką co Blind a zakładając, że przy obecnej kadrze Holender nie musi być typowym DMFem i przecinakiem to jego naturalnym miejscem powinno być bieganie wyżej. Zakładając, że Schweinsteiger jest do odstrzału, Carrick zmierza w kierunku emerytury a Schneiderlin nie może się na OT odnaleźć to dziwnym jest dla mnie niewykorzystywanie walorów Holendra, których nam teraz ewidentnie brakuje. To jest też postać, która mogłaby pomóc uwolnić potencjał Pogby. Nie oszukujmy się, mimo dobrych występów Fellainiego, zestawianie pomocy tylko z Belga i Francuza, zwłaszcza na takie City nie ma prawa przynieść sukcesy w dalszej perspektywie.

Jak już jesteśmy przy Pogbie ;)

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”