Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1487

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 20 wrz 2016, 16:52

red85 pisze: Tutaj więc nie mamy zbytnio pola do dyskusji. Jesli ktoś twierdzi, że pomiędzy Blindem a Smołą jest od początku roku znacząca różnica i to na korzyść Anglika to...znaczy, że ma spore uprzedzenie do Holendra i na w miarę obiektywną opinię nie ma szans.
Nie. To znaczy, że ktoś przecenia Blinda, nie widząc braku umiejętności znalezienia się we właściwym miejscu na boisku przez tego zawodnika. No nietety, ale takich meczów jak z City on miał wiele, a Smalling nie. :wink:
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2016, 16:57 przez czarny samael, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 20 wrz 2016, 16:56

Morrow pisze: Zgadzam się, że w tym sezonie Smalling
Sezonie - ciężko powiedzieć, ale w sumie Blind ma na swoim koncie mecz z City.
Roku - Blind ma takich meczów i zachowań więcej niż Smoła. Jasne, że nam punktów nie wygrywał jak rok temu, ale Blind tak często gubi krycie, łamie linię spalonego i przegrywa wyścigi do piłek, że dla mnie stawianie go na obronie to sabotaż. Na pomocy by się sprawdził - zresztą już u nas się sprawdzał.

Aha, żeby nie było - nie biorę pod uwagę ofensywnych walorów naszych obrońców w tym miejscu, tj. na korzyść Holendra na obronie nie działa rozdawanie piłek, ale działa jeśli miałby grać na pomocy.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 20 wrz 2016, 17:04

Jeśli było ich wiele to zapewne nie będzie miał problemu z wymienieniem przynajmniej 10-ciu. Przypomnę, że ciągle mówimy od początku roku.

Osobiście również miałem duże wątpliwości co do Blinda na pozycji środkowego obrońcy i wciąż wolałbym, go widzieć na 6-tce, ale staram się jak najbardziej obiektywnie patrząc na postawę zawodników na boisku, a nie na nazwisko. A na boisku Blind od początku roku zaliczył znacznie więcej bardzo dobrych meczów niż słabych. I z pewnością więcej miał tych pierwszych niż Smoła, który miał natomiast świetny 2015 rok, ale od początku roku chyba na palach jednej ręki można wymienić spotkania kiedy Anglik byłby faktycznie bezbłędny. A wspomnienia o gubionym kryciu, czy łamaniu spalonego przez Blinda można włożyć między bajki. Nie robi tego częściej niż reszta, ba - nalezy do naszych najbardziej ogarniętych grajków pod względem taktycznym i ustawienie to jego olbrzymi atut. Inaczej z taką szybkością nie miałby czego szukać, a na pewno nie tworzyłby tak dobrze sobie radzącego duetu środkowych obrońców w zeszłym sezonie.
czarny samael pisze: tj. na korzyść Holendra na obronie nie działa rozdawanie piłek
A to nie nalezy czasami do zadań obrońcy ? Nie jest to z pewnością najbardziej kluczowy element, ale szczególnie w takim klubie jak United ma to wcale niemałe znaczenie.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2016, 17:13 przez red85, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6344
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 20 wrz 2016, 17:07

czarny samael pisze:na korzyść Holendra na obronie nie działa rozdawanie piłek, ale działa jeśli miałby grać na pomocy.
Porównując Pogbe z Fellainim też nie będziesz brał pod uwagę ile który strzela bramek, bo obaj grają w pomocy a nie w ataku?

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 20 wrz 2016, 18:46

Zgadzam się, że w tym sezonie Smalling nie pokazał jeszcze nic co by pozwalało twierdzić, że jest w wyższej formie od Blinda

Nie zajebał dwóch goli w derbach. Starczy.

Kolejny koncert Blinda w meczu sezonu. Zaraz usłyszę, że te dwa mecze przez ostatni rok to jedyne które zawalił. NIech będzie tylko jeden z nich kosztował kilkadziesiąt milionów Euro i niezmierzoną aczkolwiek niebywale wysoką porcje prestiżu.

Dziękuje wolę Paula McShane na środku.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 21 wrz 2016, 8:19

red85 pisze: Jeśli było ich wiele to zapewne nie będzie miał problemu z wymienieniem przynajmniej 10-ciu.
Oczywiście, że będzie, bo nie zapisuję sobie błędów obrońców MU. Bezsensowne żądanie.
red85 pisze: I z pewnością więcej miał tych pierwszych niż Smoła
Z pewnością nie. Nie wiem dlaczego odnosimy tak odmienne wrażenie jego gry, ale dla mnie aż wyróżnia się jego sposób poruszania się w obronie i mnie po prostu razi. Coś, czego nawet przy słabszych meczach Smoły nie widzę.
red85 pisze: A to nie nalezy czasami do zadań obrońcy ?
Wg mnie to jest jedna z ostatnich rzeczy ważnych na tej pozycji. Od obrońcy oczekuję przede wszystkim dobrej gry w defensywie, nie ofensywie. Szczególnie na środku.
sickstick pisze: Porównując Pogbe z Fellainim też nie będziesz brał pod uwagę ile który strzela bramek, bo obaj grają w pomocy a nie w ataku?
Dla ich formacji rozgrywanie to kluczowa czynność.

maxskr
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 35

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maxskr » 21 wrz 2016, 22:51

Nadszedł moment, że Rooney nawet na tle kolegów z League One gra jedno wielkie g...

Słabe występy również ze strony Depaya i Fosu-Mensaha. Trochę męczarni było, poprzeczka i słupek, ale w końcu wpadł strzał Herrery i ciśnienie zeszło. Liczyłem na pewną i spokojną wygraną, ale dobre i to. Fantastycznie się ogląda Rashforda w akcji. Przy tej bramce wielu by leniwie pobiegło w stronę piłki, żeby tylko odbębnić, a młody zapierdzielał aż miło i pomógł zrobić błąd bramkarzowi Northampton. Swoją drogą gość nie będzie miał dobrych wspomnień, 2 błędy, które doprowadziły do bramki,w tym jeden krytyczny.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 24 wrz 2016, 12:58

Jest reakcje na fatalną postawę środka pola. Zobaczymy jak to będzie teraz wyglądać.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 24 wrz 2016, 14:23

Dobra. Nie ulega chyba wątpliwości, że w środku obok Pogby musi być ktoś kto wyprowadzi piłkę z linii obrony.

Jak nie Herrera to Carrick, trzeba też pomyśleć nad Niemcem. Sznajderlin i Belg przydadzą się może zadaniowo.

Wyżej zastanowiłbym się jeszcze na prawej stronie Mata i ogarnięty Mhitaryan, jak jeszcze będziemy próbować Grubego. A chyba nie ma wątpliwości, że tak będzie. W każdym razie jak on będzie grał jeden z prawej stronie musi być z tych co rozegrają.

Aha no i Blind na lewej stronie defensywy. Krytykowałem go mocno na środku bo tam się nie nadaje. Na lewej niech rywalizuje z Shaw, na ten moment wydaje się lepszy.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 24 wrz 2016, 15:50

:pijemy:

Roo w końcu na ławie. Pierwsza lekcja odrobiona. Wciąż wydaje mnie się jednak, że druga linia nie jest odpowiednio zbalansowana, ale dzisiaj nie ma się za bardzo o co czepiać. No może po raz kolejny o to, że potrzebujemy bramki, żeby w końcu się rozkręcić.

Wyszliśmy w końcu trochę wyżej, w końcu częściej staraliśmy się utrzymać przy piłce i stosować pressing. Na pewno w tym pomógł fakt, że mieliśmy na boisku Rasha i Lingarda (co cieszy szczególnie po koszmarnym występie z City i krytyce jaka go spotkała po tym występie), których wprawdzie przyćmił Mata, ale chłopaki sporo się nabiegali i zaliczyli odpowiednio gola i asystę. W ogóle podobała mnie się gra ofensywnej czwórki. Zlatan fajnie szukał gry, a z tyłu panowała częsta wymiana pozycji. Oby więcej tego.

Dobre zawody Andera i przede wszystkim Pogby, ale jak napisałem wcześniej - boję się, że lepszy rywal będzie potrafił wykorzystać błędy w ustawieniu tej dwójki. Idealnie byłoby grać w tym rejonie boiska trójką, ale myślę, że ta lekcję odrobimy w przyszłości :)

I na koniec - mówiłem, że Blind grać musi. Po prostu musi. Świetny grajek, który potrafi być pożyteczny na kilku pozycjach.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2890

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 24 wrz 2016, 16:27

Pogba wczoraj był w Turynie. Dzisiaj wali bramę...przypadek?

wloska
Junior
Junior
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloska » 24 wrz 2016, 17:00

Czy tylko ja mam wrażenie, że następne 4 mecze Diabłów, to będzie gwałt na drużynie Portugalczyka? Może z Fener powalczą, choć pewnie wystawią rezerwy i znów się ośmieszą. Pierwsza 8-mka w tym sezonie, to będzie sukces The Special One.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2447
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 24 wrz 2016, 17:37

Tylko ty.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6344
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 24 wrz 2016, 18:10

wloska - w temacie na luzie piszesz o gwałcie Liverpoolu na Hull (przy stanie 4:1), tutaj o gwałcie na Manchesterze. Myślę że po prostu jebły Ci się tematy, wczoraj w temacie politycznym słowo 'gwałt' nie padło tak wiele razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”