Domek nr 10 (temat luźny) - Strona 5474

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Kiedy robimy zlot forum?

17-19 kwietnia
2
18%
24-26 kwietnia
0
Brak głosów
8-10 maja
1
9%
15-17 maja
3
27%
22-24 maja
5
45%
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Domek nr 10 (temat luźny)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 03 paź 2016, 23:23

Carbon pisze: Oczywiście ja nie szukałem i wciąż nie szukam partnerki ani nic, więc o żadnej gadce nie mogło być mowy.

Nie jestem dzieckiem kwejku, ale bardzo lubię te memowe sentencję, bo niektóre dają do myślenia więcej niż może nam się wydawać.
Ten obrazek dedykuje Carbonowi, i mogę dodać, że później nikt Cię nie będzie żałował, a sam będziesz sobie pluł w twarz.
A jeśli nikogo nie szukasz, to nie znaczy, że ładna koleżanka w przyszłości nie może posłużyć ci jako skrzydłowa do poznania fajnych kolesiów.

Obrazek

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2193
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 03 paź 2016, 23:25

kaczy pisze:
Carbon pisze: Oczywiście ja nie szukałem i wciąż nie szukam partnerki ani nic, więc o żadnej gadce nie mogło być mowy.

Nie jestem dzieckiem kwejku, ale bardzo lubię te memowe sentencję, bo niektóre dają do myślenia więcej niż może nam się wydawać.
Ten obrazek dedykuje Carbonowi, i mogę dodać, że później nikt Cię nie będzie żałował, a sam będziesz sobie pluł w twarz.
A jeśli nikogo nie szukasz, to nie znaczy, że ładna koleżanka w przyszłości może posłużyć ci jako skrzydłowa do poznania fajnych kolesiów.

Obrazek
Biedna, z takim zwisem...

Ale z samym przesłaniem zgadzam się jak najbardziej ;)

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 03 paź 2016, 23:27

Tomusmc pisze: Morrow wydaje mi się, że gdzieś tę historię słyszałem, nie potrafię powiedzieć czy dotyczyła ona Kosowa. Coś mi się kojarzy, że był jakiś ratunek przed odwetem
Z tego co mi wiadomo, można spróbować się w jakiś sposób wykupić ale jak to dokładnie działa już nie mam pojęcia.

Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1551
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 03 paź 2016, 23:38

Kosowo to jest jedna z większych porażek poprawności politycznej XX wieku.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 03 paź 2016, 23:42

NoName1989 pisze: Kosowo to jest jedna z większych porażek poprawności politycznej XX wieku.
I zarazem gigantyczna hipokryzja 'zachodu' jeśli chodzi o odłączenie Krymu od Ukrainy.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2330
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 04 paź 2016, 2:46

kaczy pisze: I zarazem gigantyczna hipokryzja 'zachodu' jeśli chodzi o odłączenie Krymu od Ukrainy.
Niezupełnie, ale jednak to nie ten temat. :wink:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8730
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 paź 2016, 7:05

Magnum pisze:
kaczy pisze: I zarazem gigantyczna hipokryzja 'zachodu' jeśli chodzi o odłączenie Krymu od Ukrainy.
Też myślę że niezupełnie, Kosowo było zawsze serbskie, a Krym rosyjski.

Pobudka!!!

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 04 paź 2016, 7:49

Ta pogoda i ta szarość mnie dobijają, najgorsza możliwa pogoda. :suicide:

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 04 paź 2016, 7:55

Morrow pisze: Słyszałem dziś ciekawą historię od mojego najlepszego kumpla, który ostatnio miał trochę do czynienia z sędzią międzynarodowym, rodowitym Kosowianinem. Historia z ust do ust ale nie mam podstaw żeby nie wierzyć więc się podzielę. Otóż ten sędzia brał udział w procesie sankcjonowania niepodległego Kosowa a aktualnie, z racji wspomnianej pracy, piastuje tam urząd lokalnego sędziego. No i poopowiadał interesujące rzeczy jak się tam ma sprawa. To, że wciąż bywa niebezpiecznie i sami mieszkańcy są bojowi to jedno, system prawny i jego egzekwowanie to jednak ciekawa sprawa. Panuje u nich prawo zwyczajowe, które opiera się na Kanunie - kodeksie z 15 wieku. Przewiduje on m.in. zasadę "śmierć za śmierć".

Samo Kosowo jest złożone z klanów czy rodów jak kto woli. No i praktycznie każdy posiada tam broń. Z relacji wynikało, że niewiele jest bójek i tłuczenia się, za to sporo zabójstw czy to z powodu otwartych konfliktów jak i z błahych pobudek. No i teraz najlepsze. Wedle relacji wspomnianego sędziego, jeśli przedstawiciel jakiegoś rodu zabije przedstawiciela drugiego rodu, niezależnie od pobudek, to pokrzywdzona rodzina/klan w ramach kodeksu może zabić wybranego przez siebie przedstawiciela rodu, który popełnił morderstwo i wszyscy to respektują, zarówno sądy jak i obywatele. Może wszyscy o tym wiedzą, dla mnie to była nowa wiedza.
Miałeś to szczęście, że nie studiowałeś prawa i uniknąłeś na pierwszym roku przedmiotu historia prawa i ustroju państwa, czy też jakoś tak się ten koszmar nazywał. Stąd to dla Ciebie nowa wiedza :)

W każdym razie taka "zemsta rodowa" było swego rodzaju normą na różnych obszarach Europy w powiedzmy "wczesnym średniowieczu", ale nie tylko. Zwłaszcza po upadku cywilizacji imperium rzymskiego i jego instytucji prawno-państwowych, w realiach społeczeństw plemiennych. Prowadziło to nawet do małych, krwawych wojenek na skalę lokalną i w końcu dla dobra ogółu wraz z rozwojem cywilizacyjnym i społecznym zostało stopniowo ukrócone. Istotne relikty zemsty pozostały nawet do końca XIX np. na Sycylii, Sardynii, Korsyce.

No i oczywiście w Albanii, a wraz z osiedlaniem się Albańczyków w Kosowie, również tam. Dopiero totalitarny reżim w czasach komunizmu mocno wyplenił stare zwyczaje na rzecz swoich równie krwawych porządków. Choć oczywiście po jego upadku w latach 90, mamy częściowy renesans Kanun.

Ciekawe, że w wielu społeczeństwach dawno, nawet całe wieki temu, całkowicie wyeliminowano takie zjawiska, a tam przetrwały. Nie wysuwam żadnych wniosków, ale pozostawiam innym wolne pole do spekulacji na temat genezy zjawiska :wink:

PS: Tak swoją drogą to zwyczajowe prawo Albańskie to ciekawy temat. Np. Dziewica Kanunu :D

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 04 paź 2016, 8:00

Magnum pisze:
Czy ty zawsze musisz się ze mną nie zgadzać :>

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2899

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 04 paź 2016, 9:17

futbolowa pisze: Facet mojej przyjaciółki spędził w Afganistanie pół roku i już nigdy nie był tym samym człowiekiem. Tak się tylko mówi, to brzmi jak frazes, ale naprawdę tak było.
Kumpel był na 2 turach w Afganie, normalny jest a z wiekiem złagodniał nawet.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2193
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 04 paź 2016, 12:46

Rezus pisze:
Kumpel był na 2 turach w Afganie, normalny jest a z wiekiem złagodniał nawet.
Widać na każdego inaczej takie sytuacje działają ;)

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 782

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 04 paź 2016, 13:04

futbolowa wy waszym wydawnictwie to jakieś fantasy / sf wydajecie ?

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2330
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 04 paź 2016, 13:17

kaczy pisze: Czy ty zawsze musisz się ze mną nie zgadzać
Niezupełnie. :blow:

:wink:
cloner pisze: a Krym rosyjski.
Tatarski.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8730
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 04 paź 2016, 13:47

Magnum pisze: Tatarski.
Tatarski to był przed ponad 300 laty. Ameryka tez kiedyś była indiańska.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”